Ελάτε στην παρέα μας !

Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2010

ΙΤΕΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Ιτέα Ευρυτανίας.
ΓΕΝΙΚΑ:
Οικισμός του Δήμου Ασπροποτάμου Ευρυτανίας , (Δήμου Αγράφων σήμερα) είναι χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του όρους ΄΄Τσιούκα΄΄ . Συνδέεται με τα Λεπιανά και με τα χωριά του Βάλτου  με   ασφαλτόδρομο. Η θέση της ,κάνει πιο εύκολη τη  συγκοινωνία  μέσω  Αιτωλοακαρνανίας, παρά μέσω της  Πρωτεύουσας του Νομού μας το Καρπενήσι . Οι μόνιμοι κάτοικοι της Ιτέας είναι περίπου ογδόντα , τα καλοκαίρια βέβαια  και κατά  την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα,   ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάζεται με την έλευση των ξενιτεμένων  κατοίκων της .

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ:

Το Δημοτικό Σχολείο της Ιτέας λειτουργούσε μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 90 οπότε και ελλείψει μαθητών  έκλεισε. Επί του παρόντος και με βάση δεδομένες και παγιωμένες πλέον  καταστάσεις , (υπογεννητικότητα, ανεργία , έλλειψη κοριτσιών κλπ) η πιθανότητα να λειτουργήσει ξανά , φαντάζει ¨¨Όνειρο Θερινής Νυκτός΄΄  . Τη δεκαετία του 70 πάντως  , το σχολείο είχε  φτάσει να έχει περισσότερους  από σαράντα μαθητές,  οι οποίοι είχαν μόνο έναν δάσκαλο για όλες τις τάξεις . Οφείλω να πω πως όλοι ανεξαιρέτως οι Δάσκαλοι  , στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων , καταβάλλοντας όλες τις δυνάμεις τους ( υπό ιδιαιτέρως σκληρές συνθήκες ) για να καταφέρουν να εμφυσήσουν τις γνώσεις τους στα παιδιά του χωριού .Παιδιά πραγματικά ¨¨Αγρίμιᨨ  με καμιά απολύτως  ή ελάχιστη  βοήθεια από το σπίτι , και αποκομμένα εντελώς από  τις γνώσεις της εποχής . ......
Για την ιστορία ο  δάσκαλος που έκλεισε πίσω του για τελευταία φορά την πόρτα του σχολείου  μας, ήταν ο Γεωργαλής Γρηγόριος  με καταγωγή   το γειτονικό μας χωρίο , τα Λεπιανά.  Δίδαξε  στο Δημοτικό μας Σχολείο ,τα τελευταία δώδεκα περίπου χρόνια  λειτουργίας του.Οφείλουμε όλοι ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους τους ,  ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ του Σχολείου μας!

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ:
Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή και εορτάζει την 26η Ιουλίου  (Αγίας Παρασκευής ), όπου και γίνεται κάθε χρόνο   πανηγύρι. Παλιότερα βέβαια -ελλείψει ιερέα- το πανηγύρι του χωριού για λόγους  ΄΄τάξης '' κι άλλους ''λειτουργικούς'' γινόταν την Τρίτη του Πάσχα (Τρίτη της Λαμπρής). Οπότε  και τελούνταν  ταυτόχρονα η λειτουργία   της  Ανάστασης για να ακούσουμε κι εμείς το '' Δεύτε λάβατε ΦΩΣ'' , διότι  απλά τότε μπορούσε ο ιερέας του ¨¨ χωριού ¨¨ (έτσι  αναφέρονταν  το Ραπτόπουλο) να έρθει να ανοίξει την εκκλησία και να τελέσει το ιερό Μυστήριο .Έπρεπε μάλιστα  κάποιος από τους κατοίκους να πάει στο Ραπτόπουλο με τα ''τροχοφόρα'' της εποχής(Γάιδαρος , μουλάρι) να φέρει τον παπά , και να τον ξαναπάει πάλι πίσω . Από το 1975  που ανέλαβε την ενορία ο παπά Γιώργης Κουλοκούρας  το χωριό  γιορτάζει κανονικά και πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου ανήμερα της εορτής της Προστάτιδάς μας Αγίας Παρασκευής . 
Τελειώνοντας  θέτω  έναν προβληματισμό  και  μια αιωρούμενη απορία .... ποιος ο λόγος   ,  αφιερώσεως  του Ναού του χωριού μας , στην ίδια προστάτιδα Αγία με αυτή του Ναού του χωριού (Ραπτόπουλο) του οποίου  είμαστε συνοικία ή συνοικισμός; Ποιοι λόγοι ώθησαν  τους κατοίκους  να αφιερώσουν  το ναό  στην ίδια προστάτιδα   ....την Αγία Παρασκευή ;  

 ΘΕΑ, ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ:
  Η θέα από το χωριό είναι μαγευτική βλέπουμε... δυτικά , τα χωριά του Βάλτου , τον Αχελώο (που ανάλογα τις διαθέσεις του άλλοτε είναι αφρισμένος και  άλλοτε ήρεμος και γαλήνιος) , την κοιλάδα του με τα  χωράφια του Δρυμώνα  και  των Βρουβιανών,  ανατολικά,    χωριά και βουνά της Ευρυτανίας ,  νότια μέχρι που βλέπει το μάτι, χωριά της Αιτωλοακαρνανίας και το βουνό της Κανάλας, (που με τις απότομες πλαγιές του , μοιάζει  σα να θέλει να  σταματήσει την ακόρεστη όρεξη των ματιών  για νέες εικόνες και τοπία )   βόρεια,    χωριά της Άρτας και  Βουνά της Καρδίτσας. Στο χωριό λειτουργούν δύο καφενεία όπου  μπορεί κανείς να πιει τον καφέ  ή  το ποτό του. Το ένα απ' αυτά μάλιστα  (του Παναγιώτη Ξυραφάκη) λειτουργεί κι ως ταβέρνα ψησταριά ,  υπάρχει   η δυνατότητα σερβιρίσματος φαγητού με ντόπια  κι εκλεκτά  κρέατα  . Υπάρχει  και  η δυνατότητα  κάλυψης    κοινωνικών  εκδηλώσεων (Γάμοι , βαφτίσια, κλπ) . Μπορείτε επίσης να βρείτε σε πολύ προσιτές τιμές όλα τα προϊόντα  κατανάλωσης των μεγάλων  σούπερ μάρκετ του κέντρου .
ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ :
-Στη θέση ΄΄Κάστρο΄΄, υπάρχουν ερείπια αρχαίου Κάστρου. Στην περιοχή υπάρχουν δείγματα από  κεραμικά θραύσματα. Σε σημεία υπάρχουν ακόμη,  άναρχα τοποθετημένες , μεγάλες πελεκητές πέτρες διάσπαρτες στο χώρο . Σημάδια μιας μεγάλης στο παρελθόν οχύρωσης , η θέση δε,  είναι ιδανική για την  οχύρωση , την απόκρουση επιθέσεων , την  επίθεση και την άμυνα  στη μάχη σώμα με σώμα. Ιδανική , σύμφωνα με τους  κανόνες  πολέμου μιας άλλης, μακρινής , υπέροχης , εποχής .... της  αρχαίας  ελληνικής εποχής   . Δυστυχώς από άγνοια , αμέλεια , έλλειψη ερευνών , ενδιαφέροντος της Πολιτείας κλπ. ο χώρος  ( ιδιοκτησία- από τα μέσα του 18ου Αιώνα   που υπάρχουν γραφές  - του Κων/νου . Ξυραφάκη  ο οποίος το έδωσε  προίκα στο γαμπρό του Γ. Σουφλάκη , για να το αγοράσουν από αυτόν στη συνέχεια ο Βασίλης  Φλώτσιος  και ο Παναγιώτης Τριαντάφυλλος . Ο Παναγιώτης Τριαντάφυλλος  αργότερα   πούλησε το κομμάτι του στον Βασίλη Φλώτσιο  ο οποίος απέκτησε όλο το κτήμα.   Μετά το θάνατό του περιήλθε στην κατοχή των παιδιών του Θεόδωρου και Δημοσθένη)   διαμορφώθηκε κατάλληλα για τις ανάγκες βοσκής και καλλιέργειας. Κατά καιρούς, οι περισσότερες  από τις πέτρες του Κάστρου  έγιναν(δυστυχώς) πρώτη ύλη για την παραγωγή ασβέστη  στα πρόχειρα ασβεστοκάμινα, ή αφού πελεκήθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για κατασκευή τοιχίων , κτιρίων κλπ. Πλέον δύσκολα μπορεί κανείς να προσδιορίσει το σχήμα ,το ύψος  και το  μέγεθος του Κάστρου. Λέγεται πάντως και διαδίδεται μέχρι σήμερα, από γενιά σε γενιά, πως οι τεράστιες πέτρες του  προήλθαν από την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας Δαφνούλας , και ότι με κάποιο ,άγνωστο μέχρι σήμερα μηχανισμό, μεταφέρθηκαν στο χώρο για την κατασκευή   του Κάστρου.
ΕΠΙΣΗΜΑ  ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ(ΦΕΚ) : To έτος 1833 με Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα ΄΄΄Περί διαιρέσεως του Βασιλείου της Ελλάδος και της διοικήσεώς του΄΄ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 12 / 6-12-1833 , η Ελλάδα διαιρέθηκε σε δέκα Νομούς και 42 Επαρχίες .Η Επαρχία Καλλιδρόμης συνιστώμενη από την επαρχία Καρπενησίου και τις ελεύθερες περιοχές των Αγράφων αποτελεί Επαρχία του νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας .Στην επαρχία Καλλιδρόμης υπάγεται η Ιτέα Ευρυτανίας τότε ΄΄Κρετσίστα΄΄ , η παλιά ονομασία της Ιτέας Ευρυτανίας . Το 1962 και στο ΦΕΚ 210/23-12-1962 με το υπ΄ αρίθμ 836 Βασιλικό Διάταγμα μετονομάστηκε σε Ιτέα. Στο ίδιο ΦΕΚ μετονομάστηκε και ο γειτονικός οικισμός ΄΄Κερασοβάκι΄΄ σε ΄΄Δαφνούλα ΄΄-

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010

ΑΧΕΛΩΟΣ


Από την αρχαία ακόμη εποχή οι Έλληνες  είχαν κατανοήσει τη δύναμη και τη σημασία του ποταμού ,οι θάλασσες, οι πηγές και τα νερά που πηγάζουν από την γη πίστευαν ότι  προέρχονται απ'  αυτόν .
Ο Αχελώος είχε αρκετές μορφές. Συνήθως απεικονίζεται από την μέση και κάτω σαν ψάρι, γενειοφόρος με κέρατα στο κεφάλι του. Άλλες μορφές του ποτάμιου αυτού θεού ήταν σαν φίδι, σαν ταύρος και σαν ανθρωπόμορφο ον με κεφάλι ταύρου που από τα γένια του έτρεχαν πολλά νερά . Το μόνο βέβαιο είναι πως στις περισσότερες μορφές του ο Αχελώος ήταν (φάνταζε) ένα άσχημο τέρας.
Γνωστός είναι ο μύθος της πάλης του με τον Ηρακλή για χάρη της Δηιάνειρας. Ο Ηρακλής όταν πήγε στον  Άδη  συνάντησε τον  Μελέαγρος  αδερφό της Δηιάνειρας  και γιο του Οινέα  Αυτός του ζήτησε σαν χάρη να παντρευτεί την αδερφή του. Ο ήρωας δεν αθέτησε την υπόσχεση του και πήγε στην Καλυδώνα όπου βασίλευε ο Οινέας. Εκεί όμως ένας επίμονος μνηστήρας, ο Αχελώος, ζητούσε την κόρη του Οινέα παίρνοντας διάφορες μορφές. Έγινε μάχη και ο ποτάμιος θεός, παρά τις συνεχείς μεταμορφώσεις του, έχασε. Τότε ο Ηρακλής του απέκοψε το δεξί του κέρατο (έκλεισε τη μία εκβολή του ποταμού) και από το αίμα που έπεφτε γεννήθηκαν οι Σειρήνες. Το κέρατο αυτό δεν το κράτησε ο Ηρακλής. Ο Αχελώος σε αντάλλαγμα του έδωσε το κέρας της Αμάλθειας  που στη συνέχεια ο ήρωας δώρησε στον Οινέα. Ο ποταμός-Θεός είχε νικηθεί και ο Ηρακλής  νυμφεύθηκε την Δηιάνειρα.

                                                        Φώτο: Αχελώος και στο βάθος δεξιά   η Ιτέα(κλικ στις φωτό) 
Ο ποταμός  Αχελώος με συνολικό μήκος 220 χλμ. είναι το δεύτερο σε μήκος ποτάμι της χώρας, πηγάζει στη νοτιοδυτική Πίνδο, διασχίζει με ατελείωτα στριφογυρίσματα τον ορεινό όγκο της δυτικής στερεάς Ελλάδας και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος. Στο διάβα του αναπτύσσονται οικοσυστήματα μοναδικά που περιλαμβάνουν είδη -φυτικά και ζωικά- σπάνια στον Ευρωπαικό χώρο. Αρκούδες, ζαρκάδια, γύπες, λύκοι και αετοί ζουν στις απρόσιτες εκτάσεις, τεκμήριο για το ότι το οικοσύστημα βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.
Φωτό: Το γκρεμισμένο γεφύρι στον Πάνω Πόρο.
Τα νερά του δεν αποτέλεσαν μόνο δίαυλο επικοινωνίας των ντόπιων πληθυσμών αλλά και σημείο προστριβών. Ίχνη των πολιτισμών που δραστηριοποιήθηκαν στις κοίτες του διατηρούνται εώς σήμερα: συντρίμμια κάστρων, πλακόστρωτα μονοπάτια, πέτρινες τοξοτές γέφυρες, βυζαντινές εκκλησίες. Στη νεοελληνική ιστορία  διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 και στην Εθνική Αντίσταση.
   Ανοιξιάτικος Αχελώος.

Στις μέρες μας ο Ποταμός παλεύει ακόμη , αλλά πλέον με το σύγχρονο ελληνικό κράτος και τις παλινωδίες τον εκάστοτε κυβερνώντων .Μεταξύ των δεκαετιών '50 και '90 πραγματοποιήθηκαν στην ροή του τρεις  επεμβάσεις με  σκοπό  τη δημιουργία υδροηλεκτρικών φραγμάτων κι άλλη μία στον παραπόταμό του Ταυρωπό που είχε χαρακτήρα αρδευτικό για την πεδιάδα της Καρδίτσας. Έτσι προέκυψαν το φράγμα των Κρεμαστών, το φράγμα του Καστρακίου και το φράγμα του Στράτου. Στις μέρες μας είναι σε εξέλιξη κι άλλα υδροηλεκτρικά έργα (ένα από αυτά λίγο πιο κάτω από τη γέφυρα  ΄΄Αυλακίου΄΄ ) αλλά το μεγαλύτερο ίσως πλήγμα στον ποταμό  θα δώσει η εκτροπή του στη Θεσσαλία με το φράγμα της Μεσοχώρας.Ευτυχώς το Σ.τ.Ε. στο οποίο προσέφυγαν οικολογικές οργανώσεις έχει σταματήσει πολλές φορές το ''τερατούργημα'' αυτό, ελπίζουμε να συνεχίσει να το κάνει.

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

ΙΤΕΑ , ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ!


 Εγκατάσταση δικτύου  φωτισμού σε  δρόμους του οικισμού μας .Ο υπεύθυνος  κ. Σεραφείμ Τριαντάφυλλος με το συνεργείο του επιθεωρούν και τοποθετούν τις   τελευταίες κολόνες  φωτισμού στα βορειότερα σημεία του οικισμού .Φόντο το υπέροχο  δάσος μας.
 Οι τελευταίες ΄΄πινελιές΄΄  .

Η πλατεία φωτισμένη , ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!!!
Φωτο:Π. Τραγουδάρας (facebook ΙΤΕΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ  Η ομάδα )1964. Ο Νεαρός στη φωτογραφία είναι   ο Δήμαρχος Ασπροποτάμου  Ευρυτανίας  ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ


Η μόνη του σκέψη και επιλογή ήταν και είναι να προσφέρει στον τόπο μας.... Αν τα κατάφερε η ιστορία θα δείξει . Ελπίζω ωστόσο όσοι ακολουθήσουν να προσφέρουν περισσότερα ! Όσο με αφορά υποστηρίζω ξεκάθαρα  πως έκανε το καλύτερο δυνατόν , δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια , ούτε αποκόμισε τίποτα περισσότερο απ΄ ότι δικαιωματικά άξιζε . Θράσος και μεγαλομανία πάντως (το ζήσαμε δυστυχώς στο παρελθόν ) δεν επέδειξε  στους  απλούς (ενίοτε αγράμματους) κατοίκους των χωριών μας , στους γονείς , τα αδέλφια τους συγγενείς μας .Αυτό  από μόνο του Φτάνει !  Όπως και να ΄χει εμείς οι κάτοικοι της ΙΤΕΑΣ  δεν είμαστε αχάριστοι κι οπωσδήποτε  δεν  ξεχνούμε  ! Καλή Συνέχεια, Χρήστο!
Τελειώνοντας θα πρόσθετα πως το καλύτερο και η διεκδίκησή του δεν έχουν αρχή και τέλος ,στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι  θεμιτό. Αρκεί να μην  ξεχνούμε την αρχή , τη μέση , το τέλος . Σίγουρα το να καταγράφουμε τα γεγονότα είναι εύκολο , το να τα αντιμετωπίσουμε με  έργα και πράξεις ΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!!!

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010

Στερεά Ελλάδα,εκλογές της 7ης Νοεμβρίου

Σε αναμέτρηση που ενδεχομένως να «κρύβει» πολλές εκπλήξεις, σε ό,τι αφορά την τελική έκβαση αλλά και τα ποσοστά, εξελίσσονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, που θα διεξαχθούν μέσα στο κλίμα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση.Μυστικά γκάλοπ: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν στις Περιφέρειες
Τα επιτελεία των κομμάτων λαμβάνουν αυτές τις ημέρες τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων και, όπως τονίζουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ο δικομματισμός δεν φαίνεται να «αντέχει».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», από μετρήσεις που διεξήγαγαν σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας δύο μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων για λογαριασμό μεγάλου κόμματος αλλά και υποψήφιων περιφερειαρχών, οι «κλειδωμένες» περιφέρειες υπέρ του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ δεν ξεπερνούν τις τέσσερις.
Είναι δε χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ότι οι συσπειρώσεις των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά, παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις δύο εβδομάδες μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες.
Το δίλημμαΤο ΠΑΣΟΚ δείχνει να αντιμετωπίζει σοβαρότερο πρόβλημα, καθώς η συσπείρωση των οπαδών του φτάνει στο 56,5%, αλλά και η εικόνα στη ΝΔ δεν είναι καλύτερη, καθώς η συσπείρωση των ψηφοφόρων της φτάνει στο 59%.
Επίσης, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών, το δίλημμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου αφορά κατ’ εξοχήν το μνημόνιο και την οικονομία ευρύτερα. Ουσιαστικά, δηλαδή, φαίνεται ότι η τακτική του κ. Σαμαρά, ο οποίος έδωσε ευθύς εξαρχής τέτοιο χαρακτήρα στην εκλογή, δικαιώνεται.
Η οικονομική πολιτική, άλλωστε, είναι και ο λόγος που ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 δηλώνει τώρα ότι δεν θα πάει στις κάλπες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που δηλώνει σήμερα ότι θα απέχει είναι διπλάσιος από εκείνων των νεοδημοκρατών που λένε ότι θα τηρήσουν την ίδια στάση. Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες, η εικόνα έτσι όπως διαμορφώνεται από τα τελευταία γκάλοπ παρουσιάζεται στη διπλανή σελίδα.
Τα κόμματα
Στήνουν σκηνικό επιστράτευσης
Το κλίμα της έντονης δυσαρέσκειας και η αποτύπωση ενός «αντι-μνημονιακού» κλίματος στην κοινή γνώμη αναδιατάσσει την τακτική και τη στρατηγική των κομμάτων και κυρίως του κυβερνώντος κόμματος.
Η εσπευσμένη απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να δώσει διακαναλική συνέντευξη αύριο το βράδυ εδράζεται και στο πολιτικό σκηνικό, έτσι όπως καταγράφεται από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Και κυρίως στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, όπου ο Γ. Δημαράς - σύμφωνα και με τη δημοσκόπηση του «Εθνους» - φαίνεται ότι θα κόψει πρώτος το νήμα.
Η αντι-μνημονιακή τακτική αποκτά ακόμα πιο επιθετικά χαρακτηριστικά, καθώς δίδεται η ευκαιρία στη ΝΔ να επανακάμψει δυναμικά. Ανάλογη τακτική ακολουθούν πλέον και τα κόμματα της Αριστεράς, σηκώνοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του Μνημονίου.
Τι δείχνουν τα γκάλοπ για την Περιφερεια Στερεάς Ελλάδας

Στερεά ΕλλάδαΟ Κλέαρχος Περγαντάς κατάφερε να μειώσει την ψαλίδα που αρχικά έδινε προβάδισμα στον «γαλάζιο» υποψήφιο κ. Χειμάρα. Σε τελευταία γκάλοπ, ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ προηγείται, αν και οριακά (κάποιες μονάδες).


ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ...ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΩΝ!

Εξαετή λιτότητα φέρνει η παράταση


Εξαετής λιτότητα θα είναι το αντίτιµο που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα προκειµένου να διασφαλίσει την τριετή παράταση στην αποπληρωµή των 110 δισ. που θα λάβει ως δάνειο από το ΔΝΤ και τους κοινοτικούς εταίρους την περίοδο 2010 - 2013 – παράταση που η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξασφαλίσει εντός του 2011, µολονότι οι αρχικές της φιλοδοξίες ήταν ακόµη και για το διάστηµα πριν από τις δηµοτικές εκλογές.
Το ζήτηµα της παράτασης – ή επιµήκυνσης του χρόνου εξόφλησης, όπως ονοµάζεται από τους κοινοτικούς – εντάσσεται πλέον στο συνολικό πακέτο της οικονοµικής διακυβέρνησης που θα συµφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής της 28ης Οκτωβρίου. Παρά τη φανερή διαφωνία του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και την κρυφή δυσφορία του αρµοδίου επιτρόπου Ολι Ρεν, ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ σφράγισαν τη συµφωνία τους και δείχνουν αποφασισµένοι να την επιβάλουν σε όλους. Σκληρές κυρώσεις. Σύµφωνα µε αυτήν:

1Οι κυρώσεις θα είναι µεν σκληρές, όπως θέλει η Γερµανία, αλλά θα εφαρµόζονται ένα εξάµηνο αργότερα.

2Εναντι της γαλλικής συναίνεσης στις κυρώσεις, ο Σαρκοζί εξασφάλισε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισµός Σταθερότητας θα αποκτήσει µόνιµη µορφή και δεν θα καταργηθεί το 2013 – χώρες, δηλαδή, της ευρωζώνης που θα κινδυνεύσουν µε χρεοκοπία θα µπορούν να καταφύγουν στον Μηχανισµό.

3Εναντι του παραπάνω Μηχανισµού, η Μέρκελ ανέλαβε και την προώθηση ενός µηχανισµού «οργανωµένης χρεοκοπίας» και στέρησης ψήφου στο Συµβούλιο για τους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες του Συµφώνου Σταθερότητας. Κι επειδή τα δυο τελευταία έχει εκτιµηθεί ότι απαιτούν αλλαγή της Συνθήκης, Παρίσι και Βερολίνο συµφώνησαν και στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβώνας.

Αναζητώντας 50 δισ. Για την Ελλάδα, η παραπάνω συµφωνία διευκολύνει ακόµη περισσότερο την υπόθεση της παράτασης αποπληρωµής του χρέους. Με δεδοµένη την ύπαρξη του Μηχανισµού, οι εταίροι µπορούν να αποφασίσουν την παράταση της εξόφλησης των 110 δισ. κατά τρία χρόνια. Ετσι, η Ελλάδα µπορεί να βγει στις αγορές τις δυο κρίσιµες χρονιές 2012 και 2013 αναζητώντας όχι 70 ή 80 δισ. αλλά 50 δισ. Κατά συνέπεια, η εξεύρεσή τους θα καταστεί ευκολότερη και το επιτόκιο συµφερότερο. Υπάρχει κι ένας ακόµη λόγος που οι αγορές σε αυτήν την περίπτωση θα φερθούν ευνοϊκότερα, αφού θα γνωρίζουν πως πίσω από την Αθήνα θα βρίσκεται η σιδηρά χειρ του ΔΝΤ και των Βρυξελλών.

Ολα παγωµένα. Αυτή, φυσικά, είναι η θετική όψη της παράτασης. Διότι ουδέν καλόν αµιγές κακού. Κι εν προκειµένω, το κακό θα είναι πως το τριετές Μνηµόνιο θα πάρει επίσης παράταση αντιστοίχως τριών ετών. Εν ολίγοις, τα µέτρα λιτότητας που προβλέπονται στο νυν Μνηµόνιο µε τους πιστωτές της Ελλάδας θα παραµείνουν εν ισχύι συνολικά έξι χρόνια. Για τους εργαζόµενους, αυτό θα σηµαίνει συνέχιση του παγώµατος των αποδοχών τους επί πέντε χρόνια – οι δηµόσιοι υπάλληλοι υπέστησαν το 2010 περικοπή κατά µέσον όρο 12%. Εάν λάβει κανείς υπόψη του τον πληθωρισµό – για παράδειγµα, 3% ετησίως – στην εξαετία ο δηµόσιος υπάλληλος θα έχει απώλεια εισοδήµατος 26,7% χωρίς να συνυπολογισθούν οι συνέπειες από το ενιαίο µισθολόγιο. Τα πράγµατα θα είναι ακόµη χειρότερα στον ιδιωτικό τοµέα – που γενικώς έχει την τάση να ακολουθεί τις µισθολογικές εξελίξεις του δηµοσίου – ενώ στην τρέχουσα συγκυρία υφίσταται και τις πρόσθετες αρνητικές εξελίξεις από την υψηλή ανεργία και την απελευθέρωση στην αγορά εργασίας.

Κάπως καλύτερα µπορεί κανείς να πει πως θα είναι τα πράγµατα όσον αφορά την ανάπτυξη, καθώς τα έξι χρόνια προσφέρονται περισσότερο από τα τρία για να αποδώσουν οι διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, το οικονοµικό επιτελείο φιλοδοξούσε να εξασφαλίσει την παράταση της αποπληρωµής πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά προσέκρουσε στους Γερµανούς που την ίδια στιγµή έκαναν το δικό τους παζάρι µε τους Γάλλους για τον Μηχανισµό Στήριξης και την ελεγχόµενη χρεοκοπία. Εφόσον όµως η γαλλογερµανική συµφωνία κλείσει, είναι λογικό λένε στις Βρυξέλλες να υπάρξει ακόµη και στα τέλη του 2010 ή το πιθανότερο το 2011 η «υποσχετική» της παράτασης.


Να αυξηθεί ο φόρος στα ακίνητα, να καταργηθούν οι απαλλαγές στα στεγαστικά

Την αύξηση στη φορολόγηση όλων των ακινήτων, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα στεγαστικά δάνεια ή και τη φορολόγηση ενοικίων εισηγείται έκθεση της Κοµισιόν για τα φορολογικά συστήµατα µετά την οικονοµική κρίση, η οποία εκπονήθηκε υπό την αιγίδα των κ.κ. Μπούτι και Ντερούζ (σ.σ.

ο τελευταίος είναι επικεφαλής του κλιµακίου της Κοµισιόν που µετέχει στην τρόικα).

Εισηγούνται επίσης τη φορολόγηση στα bonus των τραπεζικών στελεχών, ενώ αντιµετωπίζουν θετικά και τον φόρο επί των συναλλαγών και τον φόρο στις τράπεζες – δύο θέµατα στα οποία οι εταίροι δεν έχουν καταφέρει να συµφωνήσουν ακόµη.

Οπως αναφέρουν, σταθερός στόχος της φορολογικής πολιτικής των κρατών µελών θα πρέπει να είναι η µεταστροφή προς τη φορολόγηση των ακινήτων, της κατανάλωσης και προς τους περιβαλλοντικούς φόρους, αντί της αύξησης των φορολογικών συντελεστών που ήταν µέχρι τώρα η κλασική συνταγή.

Οι εµπειρογνώµονες της Κοµισιόν θεωρούν ότι τα ακίνητα προσφέρονται για διεύρυνση της φορολογικής βάσης – που είναι το ζητούµενο – και είναι πιο «ανθεκτικά» στους κύκλους ανάπτυξης και ύφεσης. Σηµειώνουν ωστόσο ότι πρέπει να προηγηθεί εκ βάθρων αναθεώρηση των αντικειµενικών αξιών των ακινήτων ώστε να έχει ουσιαστικό αποτέλεσµα στα έσοδα η αύξηση της φορολογίας σε όλα τα ακίνητα. Οσον αφορά την κατάργηση ή µείωση των φοροαπαλλαγών για τα στεγαστικά δάνεια, οι αρµόδιοι της Κοµισιόν υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο – εκτός από την αύξηση των εσόδων – θα αποτρέψει µελλοντικές φούσκες στην αγορά ακινήτων, που είχαν καταστρεπτικά αποτελέσµατα στην Ισπανία και την Ιρλανδία, ενώ έχουν υποσκάψει τις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη.

Μαυρογιαλούρος!!!!Εκβιαστικό και ψεύτικο το δίλημμα «μνημόνιο ή χρεοκοπία», λέει ο Αλέξης Τσίπρας

Εκβιαστικό και ψεύτικο το δίλημμα «μνημόνιο ή χρεοκοπία» λέει ο Αλέξης Τσίπρας

«Σε πανικό η κυβέρνηση....
Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να «εκβιάσει» και να «εξαπατήσει και πάλι» τον ελληνικό λαό με το ψεύτικο δίλημμα «Μνημόνιο ή χρεοκοπία», δήλωσε ο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια ομιλίας σε εκδήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Τάσου Κουράκη.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρίσκονται σε πανικό, βλέποντας τους υποψήφιους που στηρίζουν να καταρρέουν, και, από την άλλη, η ΝΔ δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση, διότι εκτός από την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφάρμοσε ως κυβέρνηση, ο πρόεδρός της, Αντώνης Σαμαράς, είναι εναντίον του Μνημονίου, αλλά αν γίνει κυβέρνηση θα το εφαρμόσει.

Το Μνημόνιο δεν είναι για τη σωτηρία της χώρας, αλλά, αντιθέτως, την οδηγεί στη χρεοκοπία, επισήμανε και πρόσθεσε: «Στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας το Μνημόνιο έχει ταυτιστεί με τη χρεοκοπία. Η κυβέρνηση έχει χάσει την πολιτική και δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά και την ηθική νομιμοποίηση απέναντι στην ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ετοιμάζεται να «εκβιάσει» και να «εξαπατήσει και πάλι» τον ελληνικό λαό και σημείωσε: «Μπροστά στην κατάρρευση όλων των επιχειρημάτων ο πρωθυπουργός επιστρατεύει ψεύτικα διλήμματα. Μετά το δίλημμα ‘Μνημόνιο ή χρεοκοπία’, που μας οδήγησε στο Μνημόνιο της χρεοκοπίας, τώρα επιστρατεύει το δίλημμα ‘Σγουρό ή χρεοκοπία’, στην Αττική, ‘Μπόλαρη ή εκλογές’, στην Κεντρική Μακεδονία».

«Είναι αστείο, αλλά συνάμα και τραγικό να υποτιμά τόσο τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Και είναι αστείο και τραγικό διότι δεν υπάρχει αντικείμενο εκβιασμού. Και δεν υπάρχει αντικείμενο εκβιασμού διότι ο κόσμος έχει ήδη χάσει αυτά που τον απειλούν ότι θα χάσει, αν δεν στηρίξει τους κυβερνητικούς υποψηφίους. Ποιον εκβιάζει ο κ. Παπανδρέου; Εκβιάζει τους άνεργους, που έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους; Τους επαγγελματίες, που βάζουν λουκέτο στα μαγαζιά τους; Τους νέους ανθρώπους, που κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν πια τη χώρα; Ποιους εκβιάζει ο κ. Παπανδρέου; Μονάχα τους βουλευτές του μπορεί να εκβιάσει» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμα για «σχέδιο Μαυρογιαλούρος» και παρατήρησε: «Το χειρότερο, όμως, είναι ότι αφού κατέρρευσε η γραμμή, η στρατηγική της αποπολιτικοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών, μια γραμμή την οποία με σθένος υποστήριξαν και ορισμένοι, είτε εκ δεξιών είτε εξ αριστερών, που συντάσσονται σε αυτές τις εκλογές με την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και μας είπαν ότι δεν ψηφίζουμε για το μέλλον της χώρας, αλλά για δημάρχους μόνο, ανεξάρτητα από το Μνημόνιο, τώρα επιστρατεύουν και ο σχέδιο ‘Μαυρογιαλούρος’.

»Ποιο είναι το σχέδιο ‘Μαυρογιαλούρος’; Ο κ. Παπανδρέου, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας λέει ότι θα βρει και θα δώσει περίπου 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν εξηγεί, αν θα δίνει τα 100 έξω από τα εκλογικά τμήματα, πριν προσέλθουν στην κάλπη, και τα άλλα 100, αφού εξέλθουν από την κάλπη. Τα κάνει, όμως, χειρότερα γιατί απευθύνεται σε αυτούς, που τους έκοψε τη 13η και 14η σύνταξη και τώρα τους δίνει, ως ελεημοσύνη, το 1/10 από αυτά που τους έκοψε».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «διακαναλικό μονόλογο» τη διακαναλική συνέντευξη που θα δώσει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και τον κατηγόρησε ότι με αυτό τον τρόπο «φυγομαχεί» έχοντας την «προκλητική εύνοια» των μεγάλων ΜΜΕ. Ζήτησε να διοργανωθεί τηλεμαχία με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών και να δοθεί η ίδια δυνατότητα της διακαναλικής συνέντευξης και στα υπόλοιπα κόμματα.
Δημοσίευση : Τα Νέα ,24-10-2010

ΚΛΕΨΤΕ ΑΠ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ!!!!!!!


Εργοτάξια ,,,στόχος διαρρηκτών στην Ευρυτανία


Έρευνες σε όλη την Ευρυτανία κάνουν οι αστυνομικές αρχές για να εξαρθρώσουν την σπείρα διαρρηκτών που έχει γίνει φόβος και τρόμος για τα εργοτάξια της περιοχής. Σχεδόν καθημερινά καταφθάνουν νέες καταγγελίες από εργολάβους που βρίσκουν τις περιουσίες τους λεηλατημένες.
Τελευταίος στόχος των άγνωστων δραστών ήταν ένα εργοτάξιο που κατασκευάζει το σκέπαστρο στην θέση "Βράχος", απ’ όπου έκλεψαν σκεπάρνια, σφυριά, μια γεννήτρια ρεύματος και ένα μηχάνημα δόνησης σκυροδέματος συνολικής αξίας περίπου 2.300 ευρώ. Πιθανότατα πρόκειται για τους ίδιους που πριν από ένα
μήνα είχαν κλέψει από το ίδιο εργοτάξιο ποσότητα ξυλείας, η οποία επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή καλουπιών.
Στο στόχαστρο των κακοποιών έχουν μπει και άλλα εργοτάξια της περιοχής.Οι κλοπές που έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας γίνονται συνήθως τα Σαββατοκύριακα, όταν τα περισσότερα συνεργεία δεν λειτουργούν και οι δράστες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Αλλά δεν είναι μόνο ότι κλέβουν ξύλα για καλούπια, σίδερα, βαριά
εργαλεία και διάφορα υλικά… Στην προσπάθειά τους να αρπάξουν όσο περισσότερα μπορούν, συχνά προκαλούν βαρύτατες φθορές στα μηχανήματα των εργοταξίων.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ :ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Έλεος.........

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

ΣΦΙΞΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΖΩΝΑΡΙ
Ο δημόσιος τομέας στόχος των νέων περικοπών
Αλλάζει το μείγμα των μέτρων
Σε αλλαγή του μείγματος των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2011 προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο μετά και την αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος των προηγούμενων ετών, που απαιτεί πρόσθετες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να περιοριστεί η φορολογική επιβάρυνση, που οδηγεί σε ασφυξία τις επιχειρήσεις και να αντικατασταθεί με μέτρα περιστολής των δαπανών, κυρίως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.
Ηδη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει ανακοινώσει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20% από τον επόμενο χρόνο από 25% που είναι φέτος. Επίσης, οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ και οι μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών θα είναι πιο ήπιες, ώστε τα επιπλέον έσοδα να είναι της τάξεως των 600 - 700 εκατ. ευρώ αντί του 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο. Ακόμα, εξετάζονται μειώσεις στη φορολογία των Ι.Χ. και προσαρμογές στη φορολόγηση των μερισμάτων. Ταυτόχρονα, προωθείται η περικοπή στα επιδόματα και τις έκτακτες αποδοχές των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ, η μείωση των επιχορηγήσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις, στα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και των λειτουργικών δαπανών της δημόσιας διοίκησης. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Άντε να δούμε τι άλλο μας περιμένει ακόμη! Όπως φαίνεται αμέσως μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου έρχεται  νέα  ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ !!

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι από τον οικισμό μας

Σε εφαρμογή του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ  η τοπική αυτοδιοίκηση εισέρχεται σε διαδικασίες  πρωτόγνωρες . Στο νεοσύστατο Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας ,στις Δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου  2010  , ύστερα από την επίσημη  κατάθεση των συνδυασμών  και την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων   των παρατάξεων που διεκδικούν  την ψήφο μας    , προέκυψαν Υποψήφιοι  Δημοτικοί σύμβουλοι   καταγόμενοι  από την Ιτέα.  Τους αναφέρουμε   αλφαβητικά και με βάση το επίθετο  του υποψηφίου Δημάρχου (προς αποφυγή παρεξηγήσεων )είναι οι : Ξυραφάκης Βασίλειος του Δημοσθένη , Παναγιώτης Ξυραφάκης του Βασιλείου,  κατεβαίνουν  υποψήφιοι με το συνδυασμό του κ.  Θεόδωρου Μπαμπαλή και ο Ξυραφάκης Κωνσταντίνος του Σταύρου, κατεβαίνει υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του κ. Τάτση Δημήτρη. Ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή δύναμη  στους τρεις   Ιτεάτες υποψήφιους!  Περιμένουμε από αυτούς  και φυσικά  από τους συνδυασμούς που στηρίζουν,  την έμπρακτη στήριξη  ΚΑΙ την προώθηση των έργων στο χωριό μας και σε όλο το δήμο . Α. Φλώτσιος, Οκτώβριος 2010

Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010. Βιογραφικό Σημείωμα του πατριώτη μας , Ντόκα ΣωτήρηΝτόκας Σωτήριος : Υποψήφιος Δημοτικός  Σύμβουλος  του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας . Με το ψηφοδέλτιο  του Υποψήφιου Δημάρχου Θ. Μπαμπαλή . 

Ο Σωτήρης Ντόκας του Χαράλαμπου , γεννήθηκε στον οικισμό Μουτσιάρα  της κοινότητας Ραπτοπούλου Ευρυτανίας  το έτος 1960.


Μεγάλωσε στο Ραυτόπουλο,πήγε στο Γυμνάσιο Γρανίτσας,μετά στο Καρπενήσι και τελείωσε το λύκειο στην Αθήνα.Είναι παντρεμένος με την Δημάτσα Κωσταντίνια και έχει τρεις γιους
Από το 1987 είναι υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα στο ΕΚΑΒ Αθηνών σε μάχιμη θέση,όπως το ειδικό τμήμα Αεροδιακομιδές.Το 2000 πήρε οικειοθελή μετάθεση για το Καρπενήσι όπου συνέχισε να εργάζεται σαν μάχιμο πλήρωμα του ΕΚΑΒ για την Ευρυτανία.Απο το 2006 που ιδρύθηκε επίσημα το ΕΚΑΒ στον νομό είναι ο προϊστάμενος του τομέα ΕΚΑΒ Καρπενησίου.
Από το 1985 με έδρα την Αθήνα ασχολήθηκε με τα πολιτιστικά και κοινά του τόπου μας όπως :
· Με την μάθηση Παραδοσιακών Ελληνικών χορών στο θέατρο Δώρα Στράτου και στο Λύκειο Ελληνίδων της Αθήνας
· Ως χοροδιδάσκαλος (με ειδική άδεια άσκησης επαγγέλματος) δίδαξε Ελληνικούς Παραδοσιακούς χορούς
· Οργάνωσε πολλά χορευτικά των Ευρυτανικών Συλλόγων στην Αθήνα καθ’ως και και ο επίσημος χοροδιδάσκαλος της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων με πολλές εμφανίσεις στην Αθήνα αλλά και στην Ευρυτανία για προβολή των παραδόσεων του τόπου μας.
· Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Ραυτοπουλιτών την εποχή 1995-1997, καθώς και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Απεραντίων
· Το 1998 ήταν υποψήφιος ΔΣ του Δήμου Ασπροποτάμου στο ψηφοδέλτιο του Φ.Παπαδήμου.
· Είχε πολλαπλές εμφανίσεις με το χορευτικό του Συλλόγου Μαράθου Αγράφων Ευρυτανίας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου όπως το 2008 στο χορευτικό και την αναπαράσταση της νικηφόρας μάχης του Κατσαντώνη στην έδρα του δήμου Αγράφων,τα Άγραφα για τις ανάγκες της τηλεόρασης ΕΤ3.
· Ήταν αυτός που το 2008,στα 200 χρόνια από τον θάνατο του θρυλικού ήρωα Κατσαντώνη ,σκηνοθέτησε και έγραψε το σενάριο της σύλληψης του,που διαδραματίστηκε στο Σίχνυκο αλλά και στονΜάραθο.
Εύχεται σε όλους τους συνυποψηφίους καλή δύναμη στον εκλογικό τους αγώνα και η βούληση των δημοτών του νυν διευρυμένου Δήμου Αγράφων να εκφράζει τις καλύτερες πεποιθήσεις για έναν δήμο με γνώμονα την διατήρηση της σπουδαίας παραδοσιακής ταυτότητας,την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου,την αξιοποίηση στον πρωτογενή τομέα,την καλύτερη μέριμνα στα θέματα υγείας,την διάδοση και διάσωση ηθών και εθίμων.
Ειλικρινά με πατριωτικούς χαιρετισμούς,
Ο Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του διευρυμένου Δήμου Αγράφων
Ντόκας Σωτήριος.


Ευχόμαστε  καλή επιτυχία στο Σωτήρη Ντόκα  , και σε όλους τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους !  Κι επειδή οι εποχές αλλάζουν , περιμένουμε από τον πατριώτη μας  κ.  Σωτήρη Ντόκα (κι από όλους φυσικά ...τους υποψήφιους  αιρετούς Άρχοντες) , τις ανάλογες κινήσεις,  για την αξιοποίηση της πανέμορφης αυτής γης .Της γης του  Ζαχαρία Παπαντωνίου , του  Γρανίτσα και τόσων  άλλων  σπουδαίων Ευρυτάνων συγγραφέων και επιστημόνων  . Της γης του Κατσαντώνη , του Καραΐσκάκη....  και τόσων  άλλων γνωστών και  ΄΄Αγνώστων Ηρώων ΄΄ που πολέμησαν για την Πατρίδα μας . . Μια πατρίδα ,που σήμερα  προσπαθεί  να συνέλθει από το σοκ του μνημονίου και του Δ.Ν.Τ.  ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΩΤΗΡΗ!