Ελάτε στην παρέα μας !

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Μελομακάρoνα

Πλησιάζουν σιγά , σιγά οι μέρες των γιορτών και έτσι για το έθιμο , το καλό και για να ξεχάσουμε λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας ανεβάζουμε μια παραδοσιακή συνταγή για μελομακάρονα :Τα υλικά που θα χρειαστείτε : Δύο ποτήρια νερού ελαιόλαδο , ένα ποτήρι νερού ζάχαρη , μια κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ , ένα ποτήρι χυμό φρέσκου πορτοκαλιού και ξύσμα πορτοκαλιού , ένα ποτήρι κρασιού κονιάκ , ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα , δυο κουταλάκια του γλυκού κανέλλα , ένα ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό Αλεύρι μαλακό όσο πάρει .
Για το σιρόπι:Δύο
ποτήρια  ζάχαρη, τρία ποτήρια νερό, δύο
σταγόνες λεμόνι,αρμπαρόριζα .
Για το πασπάλισμα :Καρύδια ψιλοκομμένα και μέλι
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Βάζουμε το λάδι, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε ….. ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.
Δεν δουλεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε  μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Ελαφρά κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25 -30 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160- 170C να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3’. Ξαφρίζουμε τον αφρό. Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία και μελώνουμε τα μελομακάρονα.
Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά.
Αφού κρυώσουν τελείως τα τοποθετούμε στο δίσκο μας και σε κάθε στρώση ρίχνουμε μέλι και πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια μας και το μέλι .Καλή επιτυχία !

Δεν υπάρχουν σχόλια: