Ελάτε στην παρέα μας !

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Άγιοι Ανάργυροι Λεπιανών !

Των Αγίων Αναργύρων σήμερα (τ.ς ΄Αγιανάργυρ .ς )και στα μέρη μας την τιμητική τους έχουν τα Λεπιανά κι ο Ιερός τους Ναός που είναι αφιερωμένος στους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό .
Φωτό : Φάνης  Οικονόμου Η εκκλησία των Άγιων  Ανάργυρων Λεπιανών .


Οι Άγιοι Ανάργυροι ήταν γιατροί κι αφιέρωσαν τη ζωή τους στην ίαση κάθε είδους ασθένειας .Ονομάστηκαν Ανάργυροι διότι ποτέ δεν εισέπραξαν αμοιβή για τις υπηρεσίες τους (σήμερα δυστυχώς αν δε δώσεις φακελάκι κινδυνεύεις να δεις  τα ραδίκια ανάποδα) .Τιμούμε τους Άγιους Ανάργυρους  Κοσμά και Δαμιανό τους Ασιάτες την πρώτη Νοέμβρη και τους Άγιους Ανάργυρους Κοσμά και Δαμιανό τους Ρωμαίους την πρώτη Ιουλίου. Επειδή τα ονόματα είναι κοινά πολλοί πιστοί πιστεύουν πως πρόκειται για τους ίδιους Αγίους.
Στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων Λεπιανών κάθε χρόνο την 1η Νοέμβρη τελείται με κατάνυξη η Θεία Λειτουργία παρουσία του Μητροπολίτη Καρπενησίου των Ιερέων από τα γύρω χωριά και εκατοντάδων πιστών που τη μέρα αυτή συρρέουν με κατάνυξη να εκκλησιαστούν , να φιλήσουν τη θαυματουργή εικόνα ,να φέρουν το τάμα , να ανάψουν ένα κερί για την υγεία της οικογένειάς τους, των συγγενών τους , όλου του κόσμου ....
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αλλά και μέχρι τις πρόσφατες κοντινές σχετικά εποχές οι γιατροί και η Ιατρική για τα χωριά μας ήταν "είδος άγνωστο ΄΄ ....για να θεραπεύσουν λοιπόν οι κάτοικοι τους βαριά αρρώστους, προσέτρεχαν για βοήθεια στη θαυματουργή των Αγίων εικόνα , την ακουμπούσαν ευλαβικά στο κρεβάτι του ασθενή , αν υπήρχε παπάς διάβαζε την ευχή αλλιώς τη διάβαζαν και μόνοι τους στη συνέχεια την έβαζαν στο στήθος του και προσευχόμενοι ανέμεναν σημάδια για την ίαση !
Παλιότερα τη μέρα αυτή στα Λεπιανά γινόταν μεγάλο και ξακουστό παζάρι (ανάλογο αυτού που γινόταν στις 29 Αυγούστου στον Αη - Γιάννη στα Βρουβιανά),πλανόδιοι έμποροι με τα εμπορεύματά τους αλλά και ντόπιοι συλλέκτες , ρίγανης , τσαγιού , καστάνων κλπ.καταλάμβαναν όλο το χώρο της πλατείας με τις πραμάτειες τους ! Μέχρι τις μέρες μας μετά την Θεία Λειτουργία  , στα καφενεία του χωριού, ορχήστρες παίζουν παραδοσιακή μουσική κι ο κόσμος ξεδίνει ξεχνώντας για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητάς του.
Το ελάφι
Σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο στη γιορτή των Αγίων Αναργύρων Λεπιανών, κοντά στο γλυκοχάραμα ένα ελάφι έφτανε τρέχοντας στην εκκλησία κι αφού ξαπόστανε κι έπινε λίγο νερό, ξάπλωνε στο χώμα ήρεμο και οι κάτοικοι το έσφαζαν . Κατόπιν μαγείρευαν το κρέας κι έκαναν ένα πεντανόστιμο φαγητό το οποίο μοίραζαν στους Λεπιανίτες κι όλους τους προσκυνητές. Ήταν το συμβολικό δώρο των Αγίων στους πιστούς κατοίκους του χωριού και στους προσκυνητές που με δέος, προσευχές και σεβασμό τιμούσαν τη μνήμη τους . Μια χρονιά όμως το ελάφι άργησε να φτάσει και οι κάτοικοι μες την ταραχή και την αγωνία να προκάμουν να φτιάξουν το φαγητό δεν τήρησαν την παράδοση και το έσφαξαν αμέσως .... από τότε ,ελάφι δεν ξαναφάνηκε...τέρμα και στο τζάμπα φαΐ !!!
Χρόνια πολλά και του χρόνου! Οι Άγιοι Ανάργυροι να μας προστατεύουν και να μας δίνουν υγεία , δύναμη και υπομονή
1-11-2012 Αλέξανδρος Χ. Φλώτσιος
Δημοσίευση σχολίου