Ελάτε στην παρέα μας !

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

ΟΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ - ΟΙ ΑΘΕΟΦΟΒΟΙ...και άλλες ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΒΟΛΙΔΕΣ


ΟΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ - ΟΙ ΑΘΕΟΦΟΒΟΙ !!! και άλλες ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΒΟΛΙΔΕΣ 
Έδειξα δύο φωτογραφίες από ένα τοπίο στην Φουρνά σε έναν φίλο που ήρθε πρόσφατα στο χωριό μας , τις είδε και αφού πετάχτηκε όρθιος όλο νεύρα αναφώνησε: ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ - ΟΙ ΑΘΕΟΦΟΒΟΙ !!! ΜΗΝ ΤΟ ΑΦΗΣΕΤΕ ΕΤΣΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ. 

 Την φράση του την έβαλα λοιπόν ως τίτλο. 
Το έργο της αποχέτευσης Φουρνάς που έφτασε κοντά στο ένα εκατ. Ευρώ το παρέλαβε η οικονομική επιτροπή με πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής τον Μάη του 2022. 
Το έργο αυτό περνάει το ποτάμι με δύο μεγάλους πλαστικούς σωλήνες αποχέτευσης στο Γεφύρι στο Μοναστήρι και στο Γεφύρι του Συρούκη. 
 Όλοι όσοι εμπλέκονται με έργα ,ιδιαίτερα οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ιστορικά γεφύρια μας, αλλά και με τον χαρακτηρισμό της Φουρνάς σαν παραδοσιακό οικισμό της Ευρυτανίας (ΦΕΚ 594/Δ/78) 
 Το μονότοξο γεφύρι της Ζωοδόχου Πηγής πάνω στο αφορεσμένο ρέμα στη Φουρνά που συνδέει το χωριό με το μοναστήρι αποτελεί παραδοσιακό στοιχείο του οικισμού και σαν τέτοιο το σύνταγμα στο άρθρο 24 ορίζει, ότι τελεί υπό την προστασία του κράτους. 
 Η δε συνταγματική κατοχύρωση του περιβάλλοντος ως ατομικού δικαιώματος , η προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος , στο οποίο περιλαμβάνονται οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα στοιχεία τους πχ γεφύρια ,λιθόστρωτα κλπ , συνιστά δικαίωμα κάθε πολίτη. Το γεφύρι αυτό με πελεκητή πέτρα με όμορφο τόξο ενισχυμένο με εγκάρσια «τζανέτια» όπως τα λένε , άντεξε στο πέρασμα των αιώνων για να δείχνει στις γενιές μας και στις μελλοντικές γενιές την ιδιαίτερη ιστορική , καλλιτεχνική, αρχιτεκτονική , πολιτιστική γενικότερα κληρονομιά που πρέπει να διαφυλαχτεί. 
 Τα πολιτιστικά μας στοιχεία χρειάζονται κονδύλια από το κράτος , ιδιαίτερη φροντίδα από τον δήμο και την περιφέρεια , ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά από τους εμπλεκόμενους φορείς και τους σχετικούς επιστήμονες μηχανικούς και αρχιτέκτονες. 
 Εδώ λοιπόν στην περίπτωση του Γεφυριού της Φουρνάς έχουμε το εξής τραγικό γεγονός. Η ανάδοχος εταιρία ΙΜΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ με τους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονές της , οι Τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Καρπενησίου με τους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες της, η Οικονομική επιτροπή ( όλοι θεματοφύλακες της πολιτιστικής κληρονομιάς) μελετούν , σχεδιάζουν, προτείνουν , εκτελούν και εγκρίνουν στο τέλος ένας κεντρικός μεγάλος αγωγός , (πλαστικός σωλήνας της αποχέτευσης) να περάσει κρεμασμένος κατά μήκος πάνω στο γεφύρι. 
Προφανώς γιατί αυτό βόλευε τον εργολάβο . Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες δείχνουν την αυστηρότητά τους σε άλλα πράγματα μέχρι και στον τσίγκο που έχει ο κάθε μεροκαματιάρης στην αποθήκη του και που δεν ταιριάζει με το παραδοσιακό , αλλά αυτά τα τραγικά δεν τα βλέπουν ή κάνουν πως δεν τα βλέπουν . Αναρωτιέμαι λοιπόν . Τηρήθηκε η νομοθεσία η οποία προβλέπει ότι για την έγκριση κάθε εργασίας σε ακίνητα μνημεία απαιτείται αίτηση συνοδευόμενη από αναλυτική τεχνική περιγραφή σχέδια υφιστάμενης κατάστασης και πρότασης , καθώς και τις αναγκαίες κατά περίπτωση μελέτες (πχ στατική, κλπ) ? . 
 Η επιτροπή που όρισε ο δήμος , η οικονομική επιτροπή γιατί παρέλαβαν ένα τέτοιο έργο? Η Πρόεδρος του ΔΣ και εκλεγμένη σύμβουλος της Φουρνάς το είδε, τι είπε γι αυτό το έκτρωμα? 
 Ο πρόεδρος της Φουρνάς κλήθηκε στην επιτροπή να πει γνώμη για το έργο? 
 Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες κύρια σε όλους όσους μπλέκονται στα κοινά , σε έργα με τέτοια κατάληξη. . Άλλες ευθύνες αν υπάρχουν θα τις βρούνε οι αρμόδιοι. 
 Ξέρετε νομίζω ποια είναι η οικονομική επιτροπή σήμερα στο Δήμο. 
1.Σουλιώτης Νικόλαος (Πρόεδρος) 
2. Γενιτσαρόπουλος Χρήστος 
 3. Κεραμάρης Δημήτριος 
 4. Χαλκιάς Παντελής 
 5. Τσιουγκρή-Γυφτομήτρου Κωνσταντία 
 6. Λερογιάννης Δημήτριος 
 7. Κακαβάς Χρήστος 
Ο πρώτος και ο τελευταίος, (Σουλιώτης και Κακαβάς) , ως υποψήφιοι δήμαρχοι θα προβάλλουν αν εκλεγούν ,την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά στον Δήμο και στα χωριά μας λένε !!! 
 Οσοι το πιστέψετε μετά από όλα τα παραπάνω ΨΗΦΙΣΤΕ τους.
 Όσοι εξοργίζεστε ,δεν τους πιστεύετε ή κρατάτε επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια τους 

 Το γαρύφαλλο στην κάλπη. 

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΑΚΟΓΙΩΡΓΟ !!



ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΠΑΣ            ΦΟΥΡΝΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: