Ελάτε στην παρέα μας !

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Μπακογιάννης ... Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Στερεά Ελλάδα

Τα στοιχεία για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Περιφερειακής Αρχής για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας τα τελευταία δύο χρόνια δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, στο πλαίσιο του απολογισμού.

 Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια, στον απολογισμό της αναφέρει:
 - Δημιουργούμε το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΚΥΕ). Με έδρα στη Λαμία, και τοπικά γραφεία στο Καρπενήσι, την Άμφισσα, τη Λιβαδειά και τη Χαλκίδα, το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα βρίσκεται δίπλα σε όποιον επιχειρεί ή επιθυμεί να επιχειρήσει.
 - Συνέργεια με το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» για την υποστήριξη υποτροφιών μέσω του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για νέους ερευνητές σε Βιομηχανίες της Στερεάς Ελλάδας.
 - Επίσκεψη Διπλωματικής Αποστολής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
- Synergassia Program (Απρίλιος 2016).
Αποτελέσματα:
 800 κατ’ ιδίαν προγραμματισμένες συναντήσεις των διπλωματών με επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας. 
Επιτόπιες επισκέψεις σε βιομηχανίες και πρότυπες επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας. 
 Εξαγωγικό σεμινάριο για τις ΜμΕ της περιφέρειας.
Ημερίδα για τις επενδυτικές και εξαγωγικές δυνατότητες της Περιφέρειας με θέμα «Το Επιχειρηματικό Προφίλ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – Ευκαιρίες & Προοπτικές».
 Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Enterprise Greece (αρμόδιος εθνικός φορέας για τις ξένες επενδύσεις & τις εξαγωγές) με απώτερο στόχο την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του επιχειρηματικού της οικοσυστήματος στην διεθνή επιχειρηματική κοινότητα.

 - Συμμετοχή της Περιφέρειας με ειδικά διαμορφωμένα ενιαία περίπτερα για τις επιχειρήσεις της σε Διεθνείς Εκθέσεις στο εξωτερικό. 

 - Ηλεκτρονική καταγραφή των διαδικασιών αδειοδότησης και παρεχόμενων υπηρεσιών της Π.Σ.Ε προς τον πολίτη (portal) 
 - Δημιουργήθηκε το “Κέντρο για την Περιφερειακή και Τοπική Καινοτομία”, (Κε.Πε.Το.Κ.). Το Κέντρο εμπεριέχει δομές έρευνας, ανάλυσης, δικτύωσης, δημοσιότητας, κατάρτισης και παροχής καλών πρακτικών και προγραμμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που αφορούν στους τομείς:

 « Η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μία γενική ή αφηρημένη έννοια. Θέλει σχέδιο, αποφασιστικότητα και πρωτοβουλίες. Σε ένα εχθρικό περιβάλλον, ο μόνος τρόπος για να προχωρήσεις είναι να κάνεις τομές, να δημιουργήσεις και να πρωτοτυπήσεις. Μαζί με τους ανθρώπους που παλεύουν και καινοτομούν, και όχι απέναντί τους, υλοποιούμε τη στρατηγική μας, με γνώμονα τη στήριξη των ανθρώπων της αγοράς και το άνοιγμά τους σε όλο τον κόσμο».

 Κώστας Μπακογιάννης

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ από 13 έως 16 Οκτωβρίου

Το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί από 13 έως 16 Οκτωβρίου. Οι θέσεις για το Συνέδριο έχουν δημοσιευτεί από τις αρχές Ιουλίου, ενώ ο προσυνεδριακός διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από τις εφημερίδες “Αυγή” και “Εποχή” και την ιστοσελίδα του κόμματος μας. 
Στο διάλογο αυτό μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε το επιθυμεί. .
 Στο πλαίσιο του διαλόγου της προσυνεδριακής περιόδου, διοργανώνεται ανοιχτή εκδήλωση-συνέλευση την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 11.00 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Καρπενήσι όπου θα παρουσιαστούν οι θέσεις από τον ΝΙΚΟ ΘΗΒΑΙΟ βουλευτή του κόμματός μας, σε μια ζωντανή διαδικασία στην οποία επιδιώκουμε έναν ανοιχτό διάλογο με τα μέλη και τους φίλους του κόμματος και τους καλούμε να συνεισφέρουν καταθέτοντας τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

 ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Στο 8ο Διεπιστημονικό Συνέδριο στο Μέτσοβο ο Δήμαρχος Αγράφων

Στο 8ο Διεπιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη των ορεινών και των γεωγραφικά απομονωμένων περιοχών» στο Μέτσοβο συμμετείχε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής
 22, 23 & 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Μέτσοβο το 8ο Διεπιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ορεινών και των γεωγραφικά απομονωμένων περιοχών», όπου συμμετείχε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, μετά από πρόσκληση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕΚΔΕ)
 Ο κ. Μπαμπαλής έλαβε μέρος και στην 5Η ειδική συνεδρίαση στην μεγάλη αίθουσα του ΜΕΚΔΕ όπου έγινε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Συζήτηση για τα προβλήματα και τις δυνατότητες ανάπτυξης των απομονωμένων περιοχών, με Δημάρχους ορεινών και νησιωτικών Δήμων». Εκεί, σε μία συζήτηση δυόμιση ωρών ανέπτυξε όλα τα προβλήματα που αφορούν στο Δήμο Αγράφων σε όλους τους τομείς καθώς και στις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής, ενώ απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις των Πανεπιστημιακών καθηγητών και των μεταπτυχιακών φοιτητών. 
 Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη συζήτηση παρακολούθησε και ο Πρύτανης του ΕΜΠ κ. Γκόλιας, δεκάδες καθηγητών του ΕΜΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά και μεγάλος αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών και φορέων της περιοχής. 

Τέλος, ο Δήμαρχος Αγράφων συναντήθηκε με τον Πρύτανη του ΕΜΠ κ Γκόλια και με τον Διευθυντή του ΜΕΚΔΕ και καθηγητή κ. Καλιαμπάκο, ώστε να βοηθηθεί ο Δήμος Αγράφων και από το ΕΜΠ και από το ΜΕΚΔΕ όπου αναμένεται σύντομα να έχουμε αποτελέσματα συνεργασίας. Ο κ. Μπαμπαλής ευχαριστεί θερμά το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τον Πρύτανη κ. Γκόλια και το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής έρευνας, τον Διευθυντή του κ. Καλιαμπάκο για την ειδική πρόσκληση που παρέλαβε από την 18η Ιουλίου 2016, καθώς και για το εξαιρετικό από κάθε άποψη και άψογα οργανωμένο κορυφαίο Πανεπιστημιακό Συνέδριο.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στηρίζει όσους έχουν ανάγκη

Σε συνέχεια των της δημοσιοποίησης των στοιχείων για των απολογισμό των δύο χρόνων της Περιφερειακής Αρχής, παρατίθενται οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που αφορούν στην στήριξη όλων όσοι χρειάζονται βοήθεια. 

 Με την δημιουργία συγκεκριμένων δομών αλλά και την υλοποίηση προγραμμάτων, η περιφέρεια βρίσκεται στο πλευρό εκείνων που χρειάζονται συμπαράσταση και ενίσχυση. 
 1. Συντονίσαμε τις «Κοινωνικές Συμπράξεις» μέσω του Ταμείου Επισιτιστικής Βοήθειας, υλοποιώντας δράσεις που προβλέπουν την παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στα παιδιά, αλλά και δράσεις αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας. Προϋπολογισμός δράσεων έως το τέλος του 2016: 3.038.100 € Βοιωτία (832.329,85€), Εύβοια (1.672.224,83€), Ευρυτανία (251.494,48€) και Φωκίδα (282.049,64€). 

 2. Κατάρτιση του «Κοινωνικού Πακέτου» για την έμπρακτη στήριξη μονάδων υγείας και υφιστάμενων κοινωνικών δομών. 
- 125.000 ευρώ από την Περιφέρεια στις Μονάδες Υγείας για την προμήθεια αναλωσίμων και λοιπών υλικών. 
- Παροχή επιδόματος στους επικουρικούς ιατρούς και τους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου (έως και 400ευρώ μηνιαίως) που θα υπηρετούν σε περιοχές άγονες. Αναμένουμε την αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση για να το υλοποιήσουμε. 
- Παροχή καυσίμων για την κίνηση των ασθενοφόρων και συντήρηση αυτών. 
- Διάθεση 20 τόνων τροφίμων που συγκεντρώθηκαν από το «Όλοι μαζί μπορούμε» και τον «ΣΚΑΪ». 6 τόνοι στην Εύβοια, 6 τόνοι στην Φθιώτιδα, 4 τόνοι στη Βοιωτία, 2 τόνοι στην Ευρυτανία και 2 τόνοι στη Φωκίδα. 
- Δωρεάν διάθεση φαρμάκων που συγκεντρώθηκαν από την προσφορά συμπολιτών και επιχειρήσεων. - Διανομή σχολικών ειδών και προληπτικών ιατρικών ελέγχων σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού». 
- Διανομή 2,5 τόνων βρεφικής τροφής και φρέσκων φρούτων 

 3. Επέκταση προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ με αντικείμενο τη σίτιση και την προώθηση της υγιεινής διατροφής σε 3.160 μαθητές πέρσι και 4.000 μαθητές φέτος, σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο «Prolepsis». 
 4. Έναρξη λειτουργίας προγράμματος άμεσης κοινωνικής παρέμβασης «Γέφυρα» - Επιδόματα : Στοχευόμενα προγράμματα εισοδηματικής πολιτικής, οικονομική ενίσχυση μαθητών – φοιτητών. 
- Είδη βασικής διαβίωσης: Ενίσχυση με παροχή ειδών με πρώτης ανάγκης (π.χ. πετρέλαιο θέρμανσης), κάλυψη στεγαστικών και λειτουργικών δαπανών νοικοκυριών (ΔΕΗ, Νερό, ΟΤΕ) 
- Ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της διασύνδεσης με φορείς επιχειρηματικότητας. 
- Παροχή υπηρεσιών, όπως υποστήριξη νομικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, στήριξη ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. 
 Κάλυψη ιατροφαρμακευτικών δαπανών. 
 5. Κέντρα φιλοξενίας προσφύγων Δημιουργήθηκαν και λειτουργούν με έξοδα και προσωπικό της Περιφέρειας δυο χώροι που φιλοξενούν 484 πρόσφυγες στις Θερμοπύλες. 
 «Οι προϋπολογισμοί, οι αριθμοί και τα κονδύλια, έχουν αξία μόνο όταν μπορούν να γίνουν προσφορά σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Ο πολιτισμός μας κρίνεται από τις προσπάθειες που γίνονται για να μην αισθανθεί ούτε ένας πολίτης ότι βρίσκεται μόνος του. Αυτές οι δομές και οι δράσεις βασίζονται στις δικές μας δυνάμεις. Με καθημερινή προσπάθεια «κόβουμε» από παντού, για να τις στηρίξουμε και να εξασφαλίσουμε τη συνέχειά τους». 
 Κώστας Μπακογιάννης

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Πάμε Καρπενήσι στην Ομόνοια

Πρόσκληση Εγκαινίων
«Πάμε Καρπενήσι στην Ομόνοια»
28.9/2.10.16 29.09.2016

 Η Πρόεδρος κα .Μυρτώ Βρεττού το Δ.Σ της Κι.Πο.Κ.Α. (Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας ) και ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 & ώρα 20:00μμ στα εγκαίνια της έκθεσης Τοπικών Προϊόντων, Τουρισμού & Πολιτισμού του Δήμου Καρπενησίου .

Χώρος της έκθεσης η πλατεία Ομονοίας .

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων , Οικονομίας ,Ανάπτυξης & Τουρισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού , Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων , του Δήμου Αθηναίων ,της ΕΝ.Π.Ε( Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ) και της Κ.Ε.Δ.Ε.( Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ) Χορευτικό καλωσόρισμα από τον πολιτιστικό σύλλογο του Δήμου Καρπενησίου.

 Η παρουσία σας στην εκδήλωση θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

                                                                  Με εκτίμηση ,
Για την Κι.Πο.Κ.Α.                                                                                    Για τον Δήμο Καρπενησίου 
 Η Πρόεδρος                                                                                                               Ο Δήμαρχος


Μυρτώ Βρεττού                                                                                                      Νίκος Σουλιώτης

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Μπακογιάννης : Οικονομικό συμμάζεμα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Στο πλαίσιο ενημέρωσης όλων των κατοίκων της Στερεάς Ελλάδας για τον απολογισμό των δύο ετών της Περιφερειακής Αρχής, δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν στην μείωση κόστους λειτουργίας της, αλλά και στον εκσυγχρονισμό της με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
 Συγκεκριμένα: 
                    · Έως σήμερα, το κόστος λειτουργίας της Περιφέρειας μειώθηκε κατά 30%. 
              · Εξορθολογίστηκαν οι δαπάνες και εξασφαλίστηκε 1.000.000€ για τις κοινωνικές και προνοιακές ανάγκες των πολιτών, τον τουρισμό και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας. 
              · Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι η πρώτη περιφέρεια που λειτουργεί με διπλογραφικό σύστημα στα πρότυπα των σύγχρονων επιχειρήσεων και οργανισμών ώστε να μπορούμε να προγραμματίσουμε με καλύτερο τρόπο την διαχείριση των οικονομικών της. 
                   · Έγινε απογραφή της περιουσίας της περιφέρειας και προχωρά η μελέτη πλήρους αξιοποίησής της. 
                 · Αντιμετωπίζονται και κλείνουν οι δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν για χρόνια και προκαλούσαν ημερήσιο κόστος 6.000 ευρώ για όλους τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας. 
             · Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στεγάστηκαν στο νέο διοικητήριο στη Λαμία μειώνοντας το κόστος των ενοικίων της περιφέρειας κατά 300.000 ευρώ, επιτυγχάνοντας συγχρόνως σημαντική εξοικονόμηση σε λειτουργικά έξοδα και παρέχοντας καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση στους πολίτες. 
              · Ολοκληρώθηκε η μελέτη και προχωρά άμεσα η αντικατάσταση του παλαιού και ρυπογόνου στόλου οχημάτων με νέα μικρότερου κυβισμού, τεχνολογίας diesel μέσω leasing μειώνοντας το κόστος λειτουργίας.

 «Το νοικοκύρεμα του σπιτιού μας δεν είναι υποχρέωση λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι πολιτική, φιλοσοφία και στρατηγική μας επιλογή. Ο χρόνος και το χρήμα που χάναμε, πρέπει και διατίθεται σε όλους τους κατοίκους της Στερεάς Ελλάδας. Τα χρήματα που εξοικονομούνται πρέπει και πηγαίνουν εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες για τους πολίτες.Η καταγραφή και η αξιοποίηση της περιουσίας μας δημιουργεί ευκαιρίες νέων εσόδων και επιλύει πολλά προβλημάτων. Είναι απόφαση και τρόπος ζωής για όλους μας στην Περιφέρεια ,η αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ για να πάει εκεί που πρέπει, στους ανθρώπους της Στερεάς Ελλάδας»

 Κώστας Μπακογιάννης

Παραλαβή βεβαιώσεων παρακολούθησης των τμημάτων του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αγράφων

Καλούνται όπως παραλάβουν τις βεβαιώσεις παρακολούθησής τους από το Δήμο Αγράφων, όσοι είχαν παρακολουθήσει τα εξής τμήματα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης: 
1)Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, 
2)Δημιουργώ τη δική μου Επιχείρηση, 
3)Πράσινη Επιχειρηματικότητα, 
4)Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα – Διοίκηση Επιχειρήσεων. 

 Για τυχόν περεταίρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με το Δήμο Αγράφων στο τηλ:2237351300

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Εκδήλωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ευρωπαϊκά εργαλεία: Προοπτικές ανάπτυξης για τη Στερεά Ελλάδα» (27/09)

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Λαμιέων, το Επιμελητήριο Φθιώτιδας, το Επιμελητήριο Ευβοίας, το Επιμελητήριο Βοιωτίας, το Επιμελητήριο Ευρυτανίας, το Επιμελητήριο Φωκίδας, την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, το ΣΒΣΕ, και το Europe Direct του Δήμου Λαμίας οργανώνει εκδήλωση στη Λαμία με θέμα: «Ευρωπαϊκά εργαλεία: Προοπτικές ανάπτυξης για τη Στερεά Ελλάδα». 

 Στόχος της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση και συζήτηση των ευρωπαϊκών εργαλείων χρηματοδότησης και των δυνατοτήτων ανάπτυξης στη Στερεά Ελλάδα με την στήριξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε περιφερειακό επίπεδο. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης καθώς και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος και ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Αλέξανδρος Διαμαντάρας καθώς και η Ευρωβουλευτής κα. Σπυράκη η οποία θα συνδεθεί ζωντανά μέσω skype. 

 Επιδίωξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα είναι μέσα από ανάλογες πρωτοβουλίες να παρουσιάσει στις παραγωγικές δυνάμεις της Περιφέρειας και της ελληνικής οικονομίας και στο ευρύ κοινό τις νέες δυνατότητες και προοπτικές που διαμορφώνονται από νέες και καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως είναι το Επενδυτικό Σχέδιο Juncker για την Ευρώπη. 

 Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο κ. Αργύρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με θέμα «Επενδύσεις και Ανάπτυξη: Ευρωπαϊκά Εργαλεία», ο κ. Ηλίας Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για τις «Δυνατότητες χρηματοδότησης στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (Επενδυτικό Σχέδιο Juncker)», ο κ. Νίκος Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, με αντικείμενο «Έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη». 

 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 17.30 μ.μ. 
Παρακαλούμε να δηλώσετε απαραίτητα τη συμμετοχή σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση ecrep@militos.orgΠληροφορίες κ. Γεωργία Μιχελή τηλ. 2106772219

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 2 Χρόνια... Συνεχίζουμε

Στοιχεία απορρόφησης κονδυλίων για τη Στερεά Ελλάδα

 Στο 107,13% έφτασε η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τα τελευταία δύο χρόνια. 

 Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή αρχή κλήθηκε το 2014 να διαχειριστεί την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2007-2013, προϋπολογισμού 141,52 εκατ. ευρώ. Μόνο στη διετία 2014-2015 ολοκληρώθηκαν 139 έργα για τα οποία απορροφήθηκαν 48 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τη συνολική απορρόφηση του προγράμματος στα 151,62 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό107,13%. 

 Τον Ιανουάριο του 2016 η απαίτηση από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ολοκλήρωση 25 έργων του προγράμματος ήταν 37,20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 30 εκατ. ευρώ για το Νοσοκομείο Χαλκίδας και 7,20 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα. Σήμερα, τα 3,4 εκατ. ευρώ έχουν ήδη πληρωθεί και οι απαιτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι 3,7 εκατ. ευρώ. 

Με την ολοκλήρωση των συνολικά 164 έργων, έως τον Μάρτιο του 2017, αναμένεται να «κλείσει» το πρόγραμμα 2007-2013. «Κλείσαμε δύο χρόνια στην Περιφέρεια. Ένα ταξίδι με απίστευτες δυσκολίες, με τεράστιες προκλήσεις και εμπόδια. Πολύ μικρά όλα αυτά μπροστά στην ικανοποίηση να λύνεις προβλήματα, να βοηθάς, να αλλάζεις και να δημιουργείς. Ακολουθούμε τον δύσκολο δρόμο, αυτόν που θέλει δουλειά, επιμονή και προσπάθεια, αλλά είναι ο μοναδικός δρόμος για να αλλάξει η Στερεά Ελλάδα, ο δικός μας δρόμος». 
 Κώστας Μπακογιάννης

Δήμος Αγράφων ανακοίνωση για το πρόγραμμα νέων γεωργών

Για ένταξη στο πρόγραμμα νέων γεωργών απαιτείται Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης μέχρι 5 Οκτωβρίου 

 Σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εν αναμονή της προκήρυξης του προγράμματος νέων γεωργών 2016, ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους για ένταξη στο πρόγραμμα νέων γεωργών, ότι μπορούν να υποβάλλουν 

Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) έτους 2016 στις Περιφερειακές Διευθύνσεις ή στα κατά τόπους Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, έως τις 05.10.2016. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την από 20/04/2016 Προδημοσίευση που αφορά στο Υπομέτρο 6.1 «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020, ο υποψήφιος νέος γεωργός για να κριθεί επιλέξιμος δικαιούχος για ένταξη στο πρόγραμμα νέων γεωργών πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχει υποβάλλει Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) κατά το έτος υποβολής της αίτησης ενίσχυσης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 για το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσής του».

Επιστολή της Κίνησης Πολιτών Αγράφων για την τραγική κατάσταση στις παιδικές χαρές

"Είναι ντροπή για τον τόπο μας" 
Ερωτήματα προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ.Τσιάμη

Μετά και από δεκάδες καταγγελίες συμπολιτών μας ότι πάρα πολλές παιδικές χαρές αλλά και χώροι άθλησης του Δήμου Αγράφων είναι επικίνδυνοι και δεν πληρούν τις προδιαγραφές του νόμου, η Κίνηση Πολιτών Αγράφων θέτει ερωτήματα για το σοβαρό αυτό ζήτημα στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο διευκρινίζοντας τα εξής..
"Είναι ντροπή για τον τόπο μας και κατ’ επέκταση για τον καθ’ ύλην αρμόδιο, (τον Δήμο Αγράφων) η κατάσταση που επικρατεί στις παιδικές χαρές του Καλλικρατικού μας Δήμου.
Οι χώροι που αποτελούν οάσεις χαράς για τα παιδιά, εγκυμονούν (λόγω της αδιαφορίας των υπευθύνων) σοβαρούς κινδύνους και είναι θαύμα το πως ακόμα δεν έχει υπάρξει σοβαρός τραυματισμός εντός αυτών. 
Κατασκευές ασυντήρητες εδώ και πολλά χρόνια, σίδερα, ξύλα και συρματόσχοινα να εξέχουν και οι γονείς να είναι σε επιφυλακή για να μη βρεθούν από τη χαρά στο…νοσοκομείο! 
Η εγκύκλιος 15 που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών & και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στις 22 Μαΐου 2015 με θέμα: «Λειτουργία παιδικών χαρών των ΟΤΑ» αναφέρει ρητά: «Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περί οργάνωσης και λειτουργίας των παιδικών χαρών των ΟΤΑ, όπως αποτυπώνεται στις υπ’ αριθ. πρωτ. 28492/2009 (Β ́931) και 27934/2014 (Β ́2029) αποφάσεις, όλες οι παιδικές χαρές που ανήκουν σε ΟΤΑ πρέπει να έχουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές. Επισημαίνεται δε ότι κάθε παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου δήμου. 
Ως εκ τούτου, κάθε δήμος οφείλει να τηρεί το θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν οι προαναφερθείσες αποφάσεις, προκειμένου να εξασφαλίζει την ακίνδυνη χρήση των παιδικών χαρών, αφού προηγουμένως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους. 
Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, οσάκις ο οικείος δήμος κρίνει ότι μια παιδική χαρά είναι ακατάλληλη οφείλει να τη σφραγίζει ο ίδιος άμεσα ή να αποξηλώσει τα επικίνδυνα παιχνίδια σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που έχει δώσει το Υπουργείο κατά καιρούς. 
Κατά συνέπεια, σε περίπτωση ατυχήματος σε παιδική χαρά, η οποία δεν είναι σφραγισμένη και είναι προσβάσιμη στο κοινό, ο οικείος δήμος ουδόλως αποποιείται την ευθύνη του με την τοποθέτηση πινακίδας στην οποία αναγράφεται ότι η παιδική χαρά δεν διαθέτει πιστοποίηση και η χρήση της γίνεται με ευθύνη των γονέων ή των συνοδών των ανηλίκων.» 
Με βάση την ως άνω υπουργική εγκύκλιο, ερωτάται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος: 
1) Ο Καλλικρατικός Δήμος Αγράφων, έχει εναρμονιστεί πλήρως με τη νομοθεσία που αφορά τις παιδικές χαρές; 
2) Γνωρίζει ότι στην επικράτειά του υπάρχουν παιδικές χαρές που είναι ακατάλληλες και επικίνδυνες για τα παιδιά και τι ακριβώς έχει κάνει γι' αυτό; 
3) Έχει γίνει καταγραφή των ακατάλληλων χώρων κι αν ναι, γιατί όλοι λειτουργούν κανονικά; 

 ΥΓ..Υπάρχει η ανάγκη και η θέληση να αλλάξουμε τον τόπο μας, κάτι που φαίνεται από τις φιλότιμες παρεμβάσεις συλλόγων-δημοτών-γονιών, επισκευάζοντας με ερασιτεχνισμό και φιλότιμο τις παιδικές χαρές.
Παράδειγμα προς μίμηση αυτές οι πράξεις... και για τους ίδιους τους αιρετούς. 
Κίνηση Πολιτών Aγράφων 
Κ.Π.Α

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Εταίρος σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του Εrasmus + ο Δήμος Αγράφων για δράσεις που αφορούν τη Νεολαία

Ως εταίρος συμμετέχει ο Δήμος Αγράφων στο έργο «Trip 2 Tolerance” στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ Youth το οποίο διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

 Ο Δήμος Αγράφων θα δώσει τη δυνατότητα σε 4 νέους της περιοχής του για 7 ημέρες να συμμετέχουν στην εκπαίδευση που διοργανώνει το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων. Η εκπαίδευση θα λάβει χώρα στην Αθήνα και στόχο έχει να εκπαιδεύσει 58 νέους από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λετονία, τα Σκόπια και το Βέλγιο στα θέματα της Δημοκρατίας και της διαπολιτισμικής κατανόησης βασισμένη στη μη τυπική μάθηση. Οι συμμετέχοντες θα συμμετέχουν σε προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σκοπό να καταλάβουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τέλος θα δημιουργήσουν ειδικά animation σε υπολογιστές, προωθώντας τη δική τους οπτική για τα Ανθρώπινα δικαιώματα και την πολυπολιτισμικότητα.

 Η συμμετοχή των νέων του Δήμου σε ευρωπαϊκές δραστηριότητες, δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, γνώσεις και εμπειρίες, οι οποίες θα χρησιμεύσουν στην επαγγελματική τους πορεία, αλλά και στην οπτική τους ως Ευρωπαίοι πολίτες. Η διάσταση της πολυπολιτισμικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί θεμέλιο λίθο της Ευρώπης και κατάκτηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού μέσα στους αιώνες.

 Στη συγκεκριμένη δράση η οποία θα υλοποιηθεί στην Αθήνα, θα συμμετέχουν οι Δήμοι Αγράφων, Καρπάθου και Λέρου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ηλικιακές και λοιπές προϋποθέσεις των συμμετεχόντων, καθώς και με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αιτηθούν, θα εκδοθούν σύντομα σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αγράφων.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας : Όλη η Λαμία μία Αγκαλιά!

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.00, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σας προσκαλεί στην Πλατεία Πάρκου, στη Λαμία όπου θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη γιορτή εθελοντισμού που έχει γίνει ποτέ στην πόλη.

 Η εθελοντική οργάνωση Wheeling2help, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Λαμιέων, όλους τους Συλλόγους Αναπηρίας Φθιώτιδας, Αθλητικούς και Πολιτιστικούς συλλόγους, πλήθος εθελοντών, φορέων και χορηγών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δώσουν το μήνυμα της συμμετοχής και της αλληλεγγύης.

 Αθλοπαιδιές, βιωματικές δράσεις, δημιουργική απασχόληση παιδιών, θεατρικό παιχνίδι, μουσικά δρώμενα και πολλά άλλα, σας περιμένουν στο κέντρο της πόλης της Λαμίας με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν στην αναπηρία.

 Το μεγαλύτερο ενωτικό μήνυμα θα το δώσουμε όμως, όλοι μαζί, στις 19:00 ακριβώς, με μία τεράστια αγκαλιά. Θα δημιουργήσουμε την μεγαλύτερη αλυσίδα αγάπης στην πόλη: 700 εθελοντές θα υψώσουμε 700 κόκκινα μπαλόνια και θα αγκαλιάσουμε τις τέσσερις πλατείες του κέντρου της Λαμίας. Φωτογραφικός φακός και drown θα αποτυπώσουν αυτή την αγκαλιά, που θα βιντεοσκοπηθεί και θα αναρτηθούν οι συμμετέχοντες Σύλλογοι και φορείς (πάνω από 15 άτομα) σε ένα banner που θα ταξιδέψει παντού.

 Για την εγγραφή σας σε αυτή την ξεχωριστή δράση, θα χρειαστεί απλά να συμπληρώσετε τη φόρμα καταγραφής που θα βρείτε στο:   ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 Στη συνέχεια , θα παραλάβετε τα αυτοκόλλητα συμμετοχής για τον αριθμό μελών που έχετε δηλώσει καθώς και πληροφορίες. από : Διάκου 5 (ισόγειο , 13:00 - 15:00,18:00 – 20:00 , τηλ. 2231051262)
 Την ημέρα της δράσης, θα παραλάβετε τα κόκκινα μπαλόνια για τα μέλη σας, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στην πλατεία Πάρκου και …παίρνουμε θέση, στις 19:00 ακριβώς, για την μεγαλύτερη αγκαλιά στην Ελλάδα.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΟΣΔΕ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ 

 Λαμία, 19 Σεπτεμβρίου 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


 Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης μέχρι 5 Οκτωβρίου από τους υποψήφιους για ένταξη στο πρόγραμμα νέων γεωργών.
 Εν αναμονή της προκήρυξης του προγράμματος νέων γεωργών 2016, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για ένταξη στο πρόγραμμα νέων γεωργών ότι μπορούν να προσέλθουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις ή στα κατά τόπους Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, έως τις 05.10.2016 να υποβάλλουν Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) έτους 2016, εφόσον δεν έχουν ακόμα υποβάλλει. 
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την από 20/04/2016 Προδημοσίευση που αφορά το Υπομέτρο 6.1.«Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020, ο υποψήφιος νέος γεωργός για να κριθεί επιλέξιμος δικαιούχος για ένταξη στο πρόγραμμα νέων γεωργών πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχει υποβάλλει Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) κατά το έτος υποβολής της αίτησης ενίσχυσης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 για το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσής του».

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Ιστορίες του Χωριού , το γράμμα !

Γράφει η κ. Φλώτσιου Έφη 
Το γράμμα
Εκείνα τα χρόνια το προνόμιο της γραφής και της ανάγνωσης ελάχιστοι το κατείχαν. Έτσι δεν ήταν λίγες οι φορές που οι προνομιούχοι μηχανεύονταν κάποιες φάρσες εις βάρος αυτών που δεν είχαν αυτό το πλεονέκτημα.
Ο ήρωας της ιστορίας μας ο Παναής, είναι ένας νέος που η κατάρτισή του έφτανε ως τη χρήσιμη γνώση του να μπορεί να μετράει τα πρόβατά του, να ανεβαίνει και να κατεβαίνει ως το εκατό. 
Σαν ήρθε η ώρα για το στρατό, η μάνα του αφού τον σταύρωσε για καλή τύχη του είπε,
-Να μας γράψεις Παναή να μας πεις τα χαμπέρια σ.
- Αμ’ πως να σ γράψου μωρέ μάνα, σάματις κι ξιέρoυ είπε ο Παναής,
 - Κάποιον θα βρεις Παναή μου, παρακάτ ξέρνε γράμματα, ιμείς θα καρτερούμι», είπε η μάνα και έτσι έφυγε ο Παναής.
Περάσανε δυο μήνες.
Μωρέ καλά είναι στο στρατό συλλογιότανε. Η κουραμάνα και τα φασόλια στην ώρα τους. Τίποτα δεν τον ενοχλούσε. Είχε περάσει αυτός κακουχίες...
Ένα μόνο του καθότανε που δεν μπορούσε να γράψει ένα γράμμα στη μάνα του καταπώς του είπε σαν έφευγε. Και όπως το συλλογιότανε να΄σου ο Καραμάντουλας και διάβαζε ένα γράμμα. Εντυπωσιάστηκε ο Παναής.
 -Ρε Καραμάντουλα ξέρεις γράμματα; τον ρώτησε.
-Αμ δεν ξέρω, τι με πέρασες για κάνα κούτσουρο; λέει καμαρώνοντας ο Καραμάντουλας.
-Α μπα, μα φαίνεσαι για μορφωμένος. Μεγάλη υπόθεση τα γράμματα Καραμάντουλα που λές, να εγώ τώρα είμαι στραβάδι, δεν μπορώ να γράψω ένα γράμμα στη μάνα μου.
-Και για αυτό σκας βρε Παναή, θα στο γράψω εγώ το γράμμα σιγά το δύσκολο.
-Αλήθεια ρε Καραμάντουλα θα σου χρωστάω μεγάλη χάρη άμα κάνεις τέτοιο πράμα για μένα.
-Σώπα ρε Παναή τι χάρη δεν θέλω τίποτα, αλλά αφού το λες άμα μπορείς πας στις Καλλιόπες κανά δυο μέρες αντί για μένα, αυτό μοναχά.
-Και δυό και τρεις θα πάω ολόκληρο γράμμα θα μου γράψεις αμ τι.
-Να τώρα πιάνω μολύβι και χαρτί και ξεκινάω εσύ θα λές και εγώ θα γράφω.
-Να σαι καλά ρε Καραμάντουλα, το λοιπόν γράψε...

Και έπιασε ο Καραμάντουλας να γράφει..

Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι το γράμμα που ο Παναής υπαγόρευσε στον Καραμάντουλα εκείνη τη μέρα.

 Εν Λαμίαις τη 27-11-1948 
Σεβαστή μάνα πατέρα κι αδέρφια.

Μάθετε από υγεία είμαι καλά και το αυτό επιθυμώ δια εσάς. Εδώ στο στρατό είναι καλά. Τρώμε μπόλικη κουραμάνα φασόλια και πατάτες. Δεν λείπει και το κρέας αλλά είναι παλιόκρεας άνοστο. Να βάλετε το δάσκαλο να μου γράψει για την υγείαν σας και τι απόγινε με το προξενιό της αδερφής μου της Χρύσως.
Οι γίδες έπιασαν κατσίκια; Εκείνη η παρδάλω πηδάει ακόμα στα κήπια; 
Μια μέρα που μας απόλυσαν όξω είδα κάτι κδούνια σε ένα μαγαζί σαν την καμπάνα που βαρεί ο παπάς. Να μου στείλετε λεφτά σαν μπορέσετε να αγοράσω ένα για το τραΐ .
Αυτά που λέτε τα νέα του στρατού. 
 Καλήν αντάμωσιν 
 Στρατιώτης Παναής Καρακίτσιος. 

 Και αυτό είναι το γράμμα που έγραψε ο Καραμάντουλας και διαβάστηκε στο χωριό από το δάσκαλο παρουσία αρκετών συγχωριανών. 

Εν Λαμίαις τη 27-11-1948 
Σεβαστή μάνα πατέρα κι αδέρφια 
Από υγια αλλου τιποτις του ιδιου πιθιμο κι για σας Ένα έχου να σας που. Ιφτιχος πο κανα σαμπερα ναν καλα ου στρατος. Ιδι τα ντερό μ φαί. 
Τορα μαθαίνου γραματα κοντευου να τιλιωσω ν αλφαβιτα.Ιδό στου στρατό ειν αλιος δεν κατραν οπ ναν παενουμε τς καλιοπις. 
να πλιστι του τραι κι να μ στειλτι τα λιφτα του γλιγοροτιρου γιατί ιβρα κατι κδουνια σαν ερθου θα τα κρεμασου στ αφτια τ κερατά τ παπά. Κι εκινου του ζαγάρ ου γαμπρος να τσακιστι να παι κατά διαολ μιν ανεβου κι τουν παρου στα πουδάρια κι δεν τράι κι πίσου τ. 
Να μ στίλτι κι μια κάπα κινούργια μη σας πάρι ου διάουλους ολνούς. 
Αιντι πουλα ιπαμι. Μι καλι ου λοχαγός μ 

 καλιν ανταμουσι 
Στρατιοτς Παναης Καρακιτσιους 

Αφού επέστρεψε ο Παναής και κατάλαβε τι του σκάρωσε ο Καραμάντουλας έγινε θηρίο. 
Ωστόσο αυτό τον έκανε να πεισμώσει και να μάθει γράμματα. Μέχρι τα βαθιά γεράματα αυτό έλεγε. 
Το νου σας μη μείνετε στραβάδια, να ανοίξετε τα μάτια σας να μη σας πιάνουνε κορόιδα όπως έπιασε εμένα ο Καραμάντουλας, που λέτε όταν πήγα στο στρατό.... και δώστου και ξανάρχιζε την ιστορία απ’ την αρχή ...... 
 Φλώτσιου Έφη

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Ανάβαση στην Ανάληψη


Όπως είχαμε γράψει παλιότερα ,εικόνισμα στην κορυφή της Τσιούκας στην ΄΄Ανάληψη ΄΄έταξε ο Θωμάς Ξυραφάκης και με δικά του έξοδα, αλλά και με τη βοήθεια χωριανών το ανήγειρε !
Κάθε χρόνο λοιπόν ανεβαίνουμε στο βουνό για να ανάψουμε το καντήλι και να προσκυνήσουμε τη σεπτή εικόνα της Αναλήψεως στο εικόνισμα ! 
Μια πρόκληση που καλούμαστε να ξεπεράσουμε κάθε φορά είναι η ανηφορική διαδρομή που θέλει υπομονή και επιμονή ! 
Λίγο το κακό αφού το τοπίο και η φύση μας ανταμείβουν με τις φυσικές ομορφιές που απολαμβάνουμε στην ανάβαση αυτή ! 
Φέτος η συμμετοχή δεν ήταν ικανοποιητική εξαιτίας διάφορων συγκυριών , ελπίζουμε του χρόνου να είμαστε περισσότεροι .
Στο ανέβασμα στην Τσιούκα συμμετείχαν : ο Θωμάς Ξυραφάκης , η Αναστασία Ξυραφάκη και η αφεντιά μου. 
Από τη διαδρομή αυτή και από τη θέα στην κορυφή της Τσιούκας , την Ανάληψη παρουσιάζουμε φωτογραφικό υλικό…
Οι πλαγιές της Τσιούκας 
Θωμάς Ξυραφάκης , Αναστασία Ξυραφάκη 



Άποψη της Δαφνούλας από την Ανάληψη 
Η προβατίνα φαίνεται ενοχλημένη  από τους απρόσκλητους επισκέπτες .
Άποψη των Βρουβιανών  από την Ανάληψη 



Η επιστροφή ,  στο κατέβασμα πάμε ΄΄σφαίρα ΄΄  ! 
Άποψη του Ραπτόπουλου από τις πλαγιές της Τσιούκας 
Πρόβατα στη  σκιά των ελάτων 
Παρουσιάσαμε με εικόνες  μερικές από  τις  πολλές ομορφιές της διαδρομής... και του χρόνου να είμαστε καλά ! 


Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Δήμος Αγράφων ,Η διαδικασία για την πληρωμή εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών έτους 2016

Η διαδικασία για την πληρωμή εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών έτους 2016 - Οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά



Ενημερώνουμε τους δικαιούχους της εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών έτους 2016, ότι σύμφωνα με σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και Αναπληρωτή Οικονομικών, καθορίστηκε η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την πληρωμή της εν λόγω ενίσχυσης (Οδηγία 85/148/ΕΟΚ).

Την αρμοδιότητα για τη συγκέντρωση και τον έλεγχο των αιτήσεων και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών την έχει η Διεύθυνση Οικονομικού και τα Τμήματα Διοικητικού Οικονομικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που μεριμνούν για την πληρωμή κάθε δικαιούχου.
 Συγκεκριμένα το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται:
 Α) σε εξακόσια (600) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ ετησίως και
 Β) σε τριακόσια (300) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και του ποσού των τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων (4.700) ευρώ.
Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων από κάθε πηγή.
Η παραπάνω κατά περίπτωση εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται αυτή.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται να καταθέσουν οι δικαιούχοι είναι τα εξής:
 1. Αίτηση του δικαιούχου στην οποία θα φαίνονται ευδιάκριτα τα στοιχεία του: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, ΑΦΜ, και ΑΜΚΑ, ΙΒΑΝ τραπεζικού Λογαριασμού (επισυνάπτεται υπόδειγμα αίτησης) '
2. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
3. Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης όπου να διαφαίνεται ευκρινώς το ΙΒΑΝ, 4. Βεβαίωση του Δημάρχου του τόπου κατοικίας του δικαιούχου από την οποία να προκύπτει η επί διετία τουλάχιστον συνεχής διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή της Οδηγίας 85/148/ΕΟΚ.
5. Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται εισοδηματική ενίσχυση (φετινό εκκαθαριστικό 2016 για εισοδήματα 2015)
6. Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1, έτους 2016 για εισοδήματα του 2015)
7. Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 του δικαιούχου, περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια μέσα στο ίδιο έτος.

 Σημειώνουμε ότι βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η «οικογένεια» και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή. Ως «οικογένεια» θεωρούνται: οι σύζυγοι μόνο ή και με τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα) που βαρύνουν φορολογικά το δικαιούχο – αρχηγό της οικογένειας. Επίσης στους δικαιούχους περιλαμβάνονται οι μονογονεϊκές οικογένειες. 

Τα μεμονωμένα άτομα δεν αποτελούν οικογένεια (για να αποτελούν οικογένεια απαιτούνται πάνω από δύο μέλη). 
Η εισοδηματική ενίσχυση καταβάλλεται εφάπαξ από την 1η Σεπτεμβρίου εκάστου ημερολογιακού έτους, με την υποβολή των ανωτέρω δικαιολογητικών. 
 Προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών – δημοτών μας, που δικαιούνται εισοδηματική ενίσχυση, είναι ενημερωμένα τα ΚΕΠ του Δήμου μας ώστε να συγκεντρώσουν τις αιτήσεις με τα συν/να δικαιολογητικά και να αποσταλούν συγκεντρωτικά για έλεγχο στο Τμήμα Διοικητικού Οικονομικού της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Τμήμα Διοικητικού Οικονομικού – υπόψη κας Μούτσελου Στυλιανής Ναπολέων Ζέρβα 3 , Καρπενήσι, 36100).

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με το Enterprise Europe Network-Hellas του συνδέσμου Βιομηχάνων Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας

Με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη μείωση της ανεργίας, αλλά και την προώθηση της εξωστρέφειας και των επενδύσεων στη Στερεά Ελλάδα, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης και η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, Ελένη Κολιοπούλου, υπέγραψαν σήμερα Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, πρωτόκολλο συνεργασίας.
 Η συνεργασία των δύο φορέων εστιάζει στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών και την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών που αφορούν:
-Στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που παρέχονται από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, σε τομείς της οικονομίας που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια και καινοτομία.
-Στην παροχή έγκαιρης ενημέρωσης και πληροφοριακού υλικού σε ευρωπαϊκά θέματα, ευρωπαϊκή νομοθεσία, θέματα περιφερειακών πολιτικών κα.
-Στη διοργάνωση ημερίδων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε θέματα επιχειρηματικότητας, πνευματικής ιδιοκτησίας, ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων κα.
-Στην από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων στα πλαίσια Ευρωπαϊκών Εκστρατειών.
-Στην αύξηση της εξωστρεφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας και της προβολής των ΜμΕ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, των προϊόντων τους και υπηρεσιών τους, σε νέες αγορές.
-Στην από κοινού υλοποίηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων και έργων τοπικής ανάπτυξης κοινού ενδιαφέροντος.
-Στην ουσιαστική υποβοήθηση της εφαρμογής της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καθώς και της διαδικασίας επιχειρηματικής ανακάλυψης.
-Στη δημιουργία νέων ευκαιριών για νέα επιχειρηματικότητα, νέα προϊόντα και συνεργασίες.

 Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε: «Η Περιφέρειά μας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχύσει τη εξωστρέφειά της. Θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι είμαστε φιλόξενοι και μπορούμε να υποδεχθούμε επενδύσεις, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό είναι και το μεγάλο μας στοίχημα. Η σημερινή συμφωνία είναι εξαιρετικά σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί συνεργαζόμαστε πλέον και επίσημα με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν καταφέρει να επιβιώσουν σε αυτή την κρίση. Που εξακολουθούν να προσφέρουν δουλειές και να δίνουν καθημερινά τη μάχη, πολλές φορές ενάντια στο ίδιο το κράτος. Αυτές, τις χρειαζόμαστε ζωντανές, δυνατές και οφείλουμε να τις ενισχύουμε με κάθε ευκαιρία. Δεύτερον, γιατί η Περιφέρειά μας πλέον θα μπορεί να συμμετέχει στο Enterprise Europe Network, ένα σπουδαίο δίκτυο 600 φορέων από 60 χώρες της Ευρώπης που θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε νέους δρόμους για την επιχειρηματικότητα στη Στερεά Ελλάδα».

14 Σεπτεμβρίου ,Ύψωση του Τιμίου Σταυρού .

Γράφει ο κ. Γιώργος Μπούκας 
Ξημέρωνε η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η εκκλησία μας γιορτάζει την παγκόσμια ύψωση του Τιμίου Σταυρού! 
Ο Φραγκίσκος της Ασίζης, ο φτωχούλης του Θεού, η πιο γλυκιά άνοιξη της Ευρώπης, τους τελευταίους οκτώ αιώνες, κατά τον Π. Κανελλόπουλο, προσευχόταν: Χριστέ μου, στην ψυχή μου και στο σώμα μου επάνω, να νιώσω όσο είναι μπορετό, τον πόνο που ένιωσες πάνω στο Σταυρό! 
Ξαφνικά μια αστραπή τον διαπέρασε! Ο Φραγκίσκος άφησε μια κραυγή πόνου! Πληγές σαν από καρφιά σχηματίστηκαν στα χέρια του, στα πόδια του και στην καρδιά του, και άρχισαν να τρέχουν αίμα! 
Έκτοτε κάθε 14 Σεπτεμβρίου και κάθε Μεγάλη Παρασκευή, οι πληγές του αυτές άνοιγαν και έτρεχε αίμα ! 
Αυτός λοιπόν ο Φραγκίσκος, ανήμπορος, άρρωστος, γέροντας, καθόταν στο κελί του. 
Ήταν χειμώνας και έκανε κρύο. 
Γύρω του οι μαθητές του, του έκαναν παρέα. 
Κάποια στιγμή τον πήρε ο ύπνος! 
Οι μαθητές του, τον λυπήθηκαν και παρότι είχε δώσει εντολή να μην ανάβουν φωτιά, αυτοί άναψαν! 
Ο Φραγκίσκος, ζεστάθηκε, ξύπνησε, πετάχτηκε επάνω: 
-Γιατί το κάνατε αυτό; 
-Γιατί παρακούσατε την εντολή μου; Είπε και άρχισε να σβήνει τη φωτιά! 
Οι μαθητές του διαμαρτυρήθηκαν. 
-Μην την σβήνεις! Πλάσμα του Θεού είναι και η φωτιά! Σε είδαμε που κρύωνες και σε λυπηθήκαμε. 
Τότε ο Φραγκίσκος τους λέει: Πηγαίνετε μια βόλτα σ όλη τη γη, σ' όλη την οικουμένη. Αν δείτε ότι όλοι οι άνθρωποι ζεσταίνονται, ελάτε και ανάψτε ξανά τη φωτιά. Αν έστω και ένας άνθρωπος κρυώνει, θα καθίσω και εγώ εδώ να κρυώνω, να του κρατώ συντροφιά ! Είπε, και τράβηξε κατά την πόρτα και βγήκε έξω στον παγωμένο χειμωνιάτικο αγέρα! !

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Το μήνυμα του Δημάρχου Αγράφων κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή για τη νέα σχολική χρονιά

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα ήθελα να ευχηθώ στους μαθητές μία δημιουργική χρονιά με άξονα τις φιλοδοξίες, τα όνειρα και τα ταλέντα τους. 
Εύχομαι επίσης σε εκπαιδευτικούς και γονείς, καλή δύναμη στο έργο τους .

Ο Δήμος Αγράφων θα είναι και φέτος δίπλα στους μαθητές της Δυτικής Ευρυτανίας, δίπλα τους σε όποιο εμπόδιο τυχόν ανακύψει.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου για την καινοτομία και τη γνώση

Με στόχο την προώθηση της γνώσης, της κατάρτισης και της καινοτομίας για τους δήμους και τις περιφέρειες, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), καθηγητής Σπυρίδων Φλογαΐτης, υπέγραψαν την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου, προγραμματική συμφωνία.

 Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία Ινστιτούτου Τοπικής Διακυβέρνησης και Πολιτικών Καινοτομίας, το οποίο στο πλαίσιο του Οργανισμού θα συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διακυβέρνησης, θα διεξάγει μελέτες, θα καταρτίζει στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα προωθεί συστηματικά και στην πράξη καινοτόμες πολιτικές, που μπορούν να εφαρμοστούν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

 Παράλληλα, συμφωνήθηκε η χορήγηση υποτροφιών (ενίσχυση και παροχή εκπαιδευτικής βοήθειας) σε κατοίκους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και σε άτομα με καταγωγή από τη Στερεά Ελλάδα, προκειμένου να λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής.

 Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε κατά τις εργασίες της ετήσιας συνάντησης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του EPLO, παρουσία του επίτιμου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής, πρ. Πρωθυπουργού της Ιταλίας, Giuliano Amato, ο οποίος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή.

 Με τη συμφωνία αυτή η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας γίνεται η πρώτη περιφέρεια που επενδύει στη γνώση, στη διεθνή δικτύωση και στην κατάρτιση των υπαλλήλων της, προκειμένου να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της και να φέρει πιο κοντά τη γνώση και την καινοτομία με τη δημόσια διοίκηση.

 Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε: «Αναζητούμε συνεχώς συνεργασίες και δρόμους που δίνουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εξειδίκευση και την κατάρτιση. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά και η συνεργασία μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, για να μπορούμε να δώσουμε σε όλους τους πολίτες μας και τα στελέχη της Περιφέρειάς μας, την δυνατότητα γνώσης και αναζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ευχές για την νέα σχολική χρονιά

Τις ευχές της στους μικρούς και μεγάλους μαθητές  , στους γονείς και τους δασκάλους στέλνει η Κίνηση Πολιτών Αγράφων : 
Στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς η Κίνηση Πολιτών Αγράφων εύχεται αρχικά στους μαθητές μας καλή και δημιουργική σχολική χρονιά και ακολούθως στους εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες δύναμη, υπομονή και πίστη για την πραγμάτωση των στόχων τους

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Ιστορίες του χωριού

Ο γάμος... 
Γράφει η κ. Φλώτσιου Έφη
Εκείνα τα δύσκολα χρόνια που η χώρα έβγαινε από την κατοχή και τον εμφύλιο, ένα πρόβλημα που καλούνταν όλοι να αντιμετωπίσουν ήταν η πείνα. Στα άγονα απομονωμένα χωριά της Ευρυτανίας οι παραδοσιακά πολυμελείς οικογένειες έδιναν μάχη καθημερινά για να έχουν στο τραπέζι ένα καλομποκόψωμο. Πολλές φορές για να το εξασφαλίσουν έπρεπε να διανύσουν με τα πόδια κακοτράχαλα βουνά ως το Μουζάκι και την Καρδίτσα
Σ’ αυτές τις συνθήκες οι ζωοκλέφτες ήταν ακόμα μια απειλή. Μια επιδρομή στη στάνη αρκούσε να φέρει την απελπισία. 
Μέσα σε όλα αυτά κάποιοι είχαν ένα επιπλέον πρόβλημα. Ήταν αυτοί που είχαν την ατυχία να έχουν πολλά κορίτσια. Αν ήταν και άσχημα δυο φορές ατυχία. 
Η προίκα που έπρεπε να δοθεί στη νύφη έκανε τη γέννηση κάθε κοριτσιού μια ατυχή υπόθεση. Τα προξενιά ως κατάσταση σχεδόν αγοραπωλησίας έδιναν και έπαιρναν. 

Η παράδοση υποχρέωνε τα αδέρφια να αποκαταστήσουν τις αδερφές πριν σκεφτούν το δικό τους γάμο. 
Στο πλαίσιο αυτό η εφευρετικότητα και τα ευτράπελα δεν έλειπαν και κάποιες ιστορίες έχουν αφήσει εποχή και αναπαράγονταν σε πολλές παραλλαγές στις χειμωνιάτικες συναθροίσεις δίπλα στο τζάκι, σαν την ιστορία που ακολουθεί. 

Ο Κωσταντής ομορφάντρας και με δικό του σπίτι και στάνη αφού πάντρεψε τις δύο αδελφές του, άρχισε να ψάχνει νύφη να νοικοκυρευτεί πριν τον πάρουν τα χρόνια. Ωστόσο παρόλο που οι προξενήτρες πήγαιναν και έρχονταν ο Κωσταντής δεν αποφάσιζε, σε όλες κάποιο κουσούρι έβρισκε. 
Μια μέρα ο θείος του που ήρθε απ’ τα χωριά της Καρδίτσας του είπε για μια κοπέλα «σαν τα κρύα τα νερά», προκομμένη, ότι έπρεπε για τον Κωσταντή. Έτσι με τα πολλά πείστηκε ο γαμπρός και κίνησαν με τα μουλάρια δυο μέρες δρόμο για να δούνε τη νύφη. 

Το σόι της νύφης ειδοποιημένο, έκανε τις απαραίτητες ετοιμασίες για την υποδοχή. 
Τα αδέλφια της ξακουστοί ζωοκλέφτες πάντα οπλισμένοι και ετοιμοπόλεμοι είχαν να αποκαταστήσουν δύο αδελφές. 
Η μια η «σαν τα κρύα τα νερά» δεν είχε φόβο, η ομορφιά της θα έλυνε το πρόβλημα. 
Η άλλη όμως δεν είχε στον ήλιο μοίρα. 
Η φύση δεν ήταν γενναιόδωρη μαζί της. 
Όσο και να τη στολίζανε τους έμοιαζε πιο άσχημη.Και σαν ειρωνεία της τύχης την είχανε βαφτίσει και Τριανταφυλλιά. Αυτή η αντίθεση προκαλούσε γέλια και κουτσομπολιά. Της είχαν φτιάξει μάλιστα και τραγούδι, «ποιος είδε Τριανταφυλλιά με τέτοια κρεατοελιά»
Ήταν βέβαια καλόψυχη, υπομονετική και εργατική αλλά τι να το κάνεις. Τα αδέρφια όλο συζητούσανε πως θα την «ξοδέψουνε». Και να που παρουσιάστηκε η ευκαιρία. 
Οι δυο πανούργοι θα στήνανε το μεγάλο κόλπο. Σύμφωνα με το σχέδιο εκείνο το βράδυ η Τριανταφυλλιά δεν έπρεπε να εμφανιστεί. 
Με το που φτάνει ο Κωσταντής έτυχε μεγάλης υποδοχής, με ψητά στη σούβλα και άφθονο κρασί. 
Η Αγγελική όμορφη «σαν τα κρύα τα νερά», πήγαινε κι ερχόταν και κέρναγε τον Κωσταντή και εκείνος δυο φορές ζαλισμένος απ’ το κρασί και τα μάτια της δεν πίστευε στην τύχη του. 
Το γρηγορότερο να γίνει ο γάμος σκεφτότανε. 
Έτσι ζαλισμένος έλεγε και ξανάλεγε «το γοργόν και χάριν έχει», την άλλη Κυριακή τα στέφανα, και δώστου να αδειάζουν οι κανάτες. 
Το μόνο που σκεφτότανε ο Κωσταντής πως θα περνούσε η βδομάδα μέχρι να παντρευτεί με δόξα και τιμή την Αγγελική. 
-Γειά σου , ρε γαμπρέ τυχερέ έλεγαν τα δυο αδέλφια και λύνονταν στα γέλια. 
Την άλλη Κυριακή όλο το συμπεθεριό ήταν έξω απ’ την εκκλησία στο χωριό της νύφης όπου θα γινόταν ο γάμος κατά το έθιμο. 
Ο Κωσταντής περίμενε περήφανος κι ανυπόμονος. 
Και να που ξεπρόβαλε η καλή του σκεπασμένη με το πέπλο, ανάμεσα στα αδέλφια της που την κρατούσαν φορώντας τα καλά τους και ζωσμένοι με τα κουμπούρια. 
Σαν πλησίασε η νύφη και σηκώσανε το πέπλο, ο Κωσταντής έμεινε άφωνος σαν να τον χτύπησε κεραυνός. 
Τι ήταν αυτό που αντίκριζε, που πήγε η όμορφη Αγγελική. Μπροστά του έστεκε η πιο άσχημη που θα μπορούσε να φανταστεί. 
Άρχισε να ουρλιάζει πως τον κοροϊδέψανε, να βρίζει και να απειλεί, όρμηξε να πνίξει τα δυο καθάρματα. 
Όμως πριν προλάβει να κάνει οτιδήποτε, δυο κάννες καρφώθηκαν στα πλευρά του και σύρθηκε στην εκκλησία χωρίς να μπορεί να βγάλει άχνα. Δεν το είχαν για τίποτα να τον καθαρίσουνε έτσι για την τιμή της αδελφής τους. 
Ο θείος του που ήξερε την αλήθεια κατάπιε τη γλώσσα του απ΄το φόβο, όταν ο Κωσταντής τον παρακαλούσε να επιβεβαιώσει την απάτη. Βρίσκονταν στο χωριό της νύφης, τριγυρισμένοι από εχθρούς. 
Έτσι ο Κωσταντής χόρεψε τον Ησαϊα με την κάννη στα πλευρά, και ένοιωθε σαν να χόρευε το χορό του Ζαλόγγου. 

Η Τριανταφυλλιά έκανε ότι της είπανε δεν θα τολμούσε να κάνει και τίποτα άλλο. 
Σερνότανε σε αυτό το στημένο γάμο, και μόνο μέσα της ένοιωθε μια πίκρα και μια λύσσα μαζί για τους ανθρώπους που κανένας δε νοιαζότανε για την όμορφη ψυχή της. 
Παρόλα αυτά μια σκέψη την έκανε να θέλει να γελάσει, με κάποιο τρόπο η ζωή εκδικήθηκε για την ασκήμια της. 
Παντρευότανε έναν ομορφάντρα που ούτε στα όνειρά της δεν μπορούσε να φανταστεί, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Θα τον κάνω να με συμπαθήσει σκεφτότανε και λίγο τον λυπότανε για όλο αυτό που του είχανε σκαρώσει. 
 Ο Κωσταντής πέρασε κανένα τρίμηνο στουπί στο μεθύσι μη μπορώντας να χωνέψει πως του τη φέρανε. Δεν ήθελε να πηγαίνει ούτε σπίτι του στην αρχή, ούτε να βλέπει δεν ήθελε αυτή που του φορτώσανε. 
Κι η Τριανταφυλλιά που καταλάβαινε τον πόνο του εξαφανιζόταν να μην τη βλέπει και άκουγε αμίλητη όλο το κατεβατό από βρισίδια που έλεγε αντί για προσευχή ο Κωσταντής πρωί και βράδυ για αυτή και για το σόι της. 
Εκείνη έκανε το καθήκον της συγύριζε μαγείρευε δούλευε χωρίς μιλιά, και έκλαιγε κρυφά. 
Όλα άστραφταν κι όλα μπήκαν σε τάξη στο σπίτι του Κωσταντή. Αυτό δεν μπορούσε να μην το προσέξει !  
Καμιά φορά την κοίταγε και τη συμπονούσε κι αυτή γιατί καταλάβαινε πως δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. 

Έτσι ο χρόνος που όλα τα γιατρεύει, έκανε τον Κωσταντή να ξεχάσει και άρχισε να ανακαλύπτει μια άλλη ομορφιά την ομορφιά της ψυχής που καθρεφτιζόταν στα μάτια της γυναίκας του και τον έκανε να τη βλέπει όμορφη. 
Η ομορφιά αυτή γαλήνεψε κάθε τρικυμία και θυμό που κουβαλούσε μέσα του, ένοιωθε πως η ζωή τον έκανε σοφό, όταν μετά από χρόνια μαζί με την Τριανταφυλλιά διηγόταν την ιστορία στα εγγόνια τους και γελούσαν με την καρδιά τους. 

Φλώτσιου Έφη


Φωτογραφίες : 1)Thanasis Giannelos , Γάμος στη Μολόχα Αγράφων δεκαετία 60
                         2)ΡΟΥΜΕΛΗ-ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Χαρακτηριστικός τύπος Αγραφιώτη 
(Φωτο-λιθογραφία 1947)
Φωτογραφία και σχόλιο στο facebook κ.  Ioannis Elatos Makkas