Ελάτε στην παρέα μας !

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Στη Διάσπαση της προσοχής οφείλονται τα περισσότερα ατυχήματα

Άρθρο του κ. Γρέντζελου Νικόλαου ιδιοκτήτη των ομώνυμων  σχολών οδήγησης ΄΄ΓΡΕΝΤΖΕΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΄΄
 Μια από τις κυρίες αιτίες που συμβαίνουν ατυχήματα είναι η Διάσπαση της προσοχής

Οι οδηγοί πρέπει να έχουν διαρκώς συγκεντρωμένη την προσοχή τους στον δρόμο. Όχι μόνον για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για την ασφάλεια των επιβατών τους και των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου.
Τρόποι διάσπασης της προσοχής
Η προσοχή των οδηγών είναι δυνατόν να διασπασθεί με τρεις τρόπους:
να μην κοιτούν τον δρόμο
να σκέφτονται άλλα πράγματα
να αφήσουν το τιμόνι.
Συχνά συμβαίνουν και τα τρία ταυτόχρονα. Π.χ. ένας οδηγός που πρέπει να γυρίσει πίσω το κεφάλι του για να σταματήσει τα παιδιά που τσακώνονται στο πίσω κάθισμα δεν μπορεί να συγκρατήσει το βλέμμα του στον δρόμο ούτε την προσοχή του στην κυκλοφορία.
Αιτίες διάσπασης της προσοχής
Τα κινητά τηλέφωνα και τα συστήματα πλοήγησης μέσω δορυφόρου είναι σημαντικές αιτίες διάσπασης της προσοχής. Τα τελευταία αυτά συστήματα πρέπει να τοποθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ευδιάκριτα χωρίς όμως να εμποδίζουν την ορατότητα του οδηγού. Το κάπνισμα, το φαγητό και τα ραδιόφωνα ή CD είναι επίσης συχνές αιτίες περισπασμού.
Πώς μπορούμε να αποφεύγουμε τη διάσπαση της προσοχής
Η καλή οργάνωση μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να αποφεύγουμε τους περισσότερους περισπασμούς. Φάτε, καπνίστε ή κάντε τα τηλεφωνήματά σας προτού ξεκινήσετε την οδήγηση. Εάν είναι απολύτως απαραίτητο να απαντήσετε στο τηλέφωνο ή να ασχοληθείτε με τα παιδιά, σταματήστε στο πλάι εάν είναι δυνατόν, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο ατυχήματος.
Καλημέρα σε όλους και προσοχή στο δρόμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: