Ελάτε στην παρέα μας !

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΣΥΡΙΖΑ :Η κτηνοτροφία της χώρας μας έρμαιο της κυβερνητικής ανευθυνότητας


Επικαιρη Επερώτηση κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετική με την κτηνοτροφία της χώρας  και τα προβλήματά της που  έγιναν έρμαιο της Κυβερνητικής ανευθυνότητας όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν .Η κτηνοτροφία της χώρας μας έρμαιο της κυβερνητικής ανευθυνότητας
Η Ελλάδα είναι χώρα με μεγάλη παράδοση στην κτηνοτροφία, η οποία συμβάλλει ουσιαστικά στην περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη και στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου. Αξιοποιεί ορεινές και ημιορεινές περιοχές που είναι αδύνατο να αξιοποιηθούν διαφορετικά και συνιστά αντίμετρο στην ανεργία και την αποδόμηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων σε επίπεδο ελληνικής περιφέρειας.

Η χώρα μας είναι ελλειμματική στα κυριότερα κτηνοτροφικά προϊόντα όπως αγελαδινό γάλα, βόειο και χοίρειο κρέας με αποτέλεσμα οι εισαγωγές σε γάλα και κρέας να βαρύνουν το εμπορικό ισοζύγιο και να φτάνουν περίπου στα 2 δις €. Το 1980 εισάγαμε μόνο το 20% του βόειου κρέατος και ήμαστε αυτάρκεις σε γάλα αγελαδινό. Σήμερα εισάγουμε το 90% του βόειου κρέατος και 65% του αγελαδινού γάλακτος που καταναλώνουμε. Η αγελαδοτροφία της χώρας μας από 35.000 αγελαδοτρόφους στο παρελθόν έχει πέσει στους 3.500 κωδικούς εκμετάλλευσης και μόνο 2.000 εκτροφές, που παράγουν 600 χιλιάδες τόνους, τη στιγμή που έχουμε ποσόστωση 830 χιλιάδων τόνων.
Πολλά τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου με σπουδαιότερα:Το κόστος παραγωγής. Είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση .Τη ρευστότητα.Τη φορολόγηση.Τη διαχείριση των εξισωτικών αποζημιώσεων.
Από τα 51 εκατ. στρέμματα των εκτάσεων που βόσκονται στη χώρα μας, μόνο για τα 7,8 εκατ. έχουν πείσει οι ελληνικές κυβερνήσεις την Ε.Ε. να τις θεωρήσει ως επιλέξιμες εκτάσεις για τους κτηνοτρόφους. Και δυστυχώς πρόβλημα θα υπάρξει και με το νέο σχέδιο δράσης που έχει καταθέσει η χώρα μας και προβλέπει ως επιλέξιμα 18 εκατ. στρέμματα.
Διαβάστε ολόκληρη την Επερώτηση ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: