Ελάτε στην παρέα μας !

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Απάντηση στην Ρεπούση !

O  έγκριτος  Δικηγόρος  Αθηνών και Συγγραφέας ,   Αργιθεάτης την καταγωγή κ. Μενέλαος Παπαδημητρίου απαντά  σε μια ακόμη    αναφορά της Ρεπούση ! Διαβάστε την απάντηση που ανάρτησε στη σελίδα του στο facebook  , έτσι για να μην ξεχνιόμαστε διότι σε λιγάκι  μπορεί οι θεωρίες της να διδάσκονται !!!...στα παιδιά μας  !  Ιστορικές στρεβλώσεις !!!  παρουσιάζονται με ευκολία  ως ιστορικές απόψεις!  να τη χαίρονται εκεί στη ΔΗΜ.ΑΡ  και στην τρικομματική Κυβέρνηση ! 

ΥΠΗΡΞΕ ΣΟΥΛΙ!!! - ΥΠΗΡΞΕ ΖΑΛΛΟΓΟ!!! - ΥΠΗΡΞΕ ΣΕΛΤΣΟ!!! ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΑΣ!!!
κα Ρεπούση είναι μικρό το δέμας σας να αμφισβητείτε την Ιστορία της Πατρίδας μας. Καλόν είναι έστω και τώρα να αναμερίσετε. Ανεβάζω εδώ μέρος του πανηγυρικού μου λόγου στις 23.8.2012 στο ΗΡΩΪΚΟ ΣΕΛΤΣΟ προς απάντησή σας που μέρος της δημοσιεύθηκε και στο περιοδικό της Βουλής των Ελλήνων. Τα είπα τότε, τα λέω και τώρα.
".....- Όποιος εγκαταλείπει την ιστορία του χάνει την ταυτότητά του ιδιαίτερα σήμερα που ζούμε με τις τόσες απειλές από παντού, σήμερα στην σάρα των καιρών και των αξιών που έφερε η Παγκοσμιοποίηση. Για αυτό η Αντίσταση σήμερα πρέπει να γίνει με τις ιστορικές μας παρακαταθήκες, με τις ιστορικές μας μνήμες. Είναι η ιστορία μας μαζί με τη Θρησκεία και τη γλώσσα, καθώς και ο λαϊκός πολιτισμός με τα ήθη και τα έθιμα τα μόνα μας όπλα αντίστασης σε κάθε μορφή υποδούλωσης και ιδίως σε αυτή της οικονομικής υποδούλωσης που μας επιβάλουν « οι σύμμαχοί μας» -σε εισαγωγικά – εκμεταλλευόμενοι τα δικά μας φερσίματα. Αρκεί οι ιστορικές αυτές μνήμες να μη μας επηρεάζουν αρνητικά, με σκέψεις «αλάνταβες».
- Εμείς οι Έλληνες έχουμε χτες, έχουμε σήμερα και με λίγη προσοχή και μακριά από τις διαιρέσεις θα έχουμε και αύριο όσο και να προσπαθούν κάποιοι να μας καθηλώσουν μόνο στο σήμερα, με τριβολισμένα τα μάτια από την οικονομική εξαθλίωση που επιβάλουν.
Να θυμίσω εδώ και να επαναλάβω τα επίκαιρα λόγια του Αρχιεπισκόπου μας ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ από την ακριτική Φλώρινα προς τους Ευρωπαίους:
Είμαστε η Ελλάδα, είμαστε ο Παρθενώνας, είμαστε η Φλώρινα…δεν είμαστε αποικία. Αυτά που πήραμε να τα δώσουμε….Δεν μπορείτε να μας πνίξετε!!!
Κυρίες και Κύριοι,
Η Μονή Σέλτσου, οι βουνοκορφές του Ραδοβιζίου και της Αργιθέας κι ως πέρα του Κοθωνίου καθώς και ο Αχελώος που είδαν και έζησαν την τραγωδία μαρτυρούν και θα μαρτυρούν στο διηνεκές για το χαμό τόσων ηρωΐδων και ηρώων!!! Δεν υπάρχει Έθνος στον κόσμο – όπως η Ελλάδα- που η ιστορία του να κοσμείται με ομαδικές αυτοθυσίες για την Ελευθερία του όπως αυτές του Ζαλόγγου και του Σέλτσου.
Οι Σουλιώτες στο σύνολό τους πίστευαν στην Ελευθερία και στην αξιοπρέπεια. Σήκωσαν το μπόϊ τους και το μπόϊ της Πατρίδας μας στα ουράνια και με θυσίες όπως στο Κούγκι με τον καλόγερο Σαμουήλ, στο Ζάλογγο, στον πύργο του Δημουλά με τη Δέσπω, στη Ρηνιάσσα και τέλος εδώ στο μαρτυρικό Σέλτσο έστειλαν μήνυμα παντού για απελευθερωτικό αγώνα. Ήξεραν πως ο ζυγός της σκλαβιάς είναι βαρύτερος όλων στη Ζωή ενός Έθνους και ενός Λαού.
Δεν λιποψύχησαν γιατί γνώριζαν και τον άλλο δρόμο για την Ελευθερία παρά την υποδούλωση. Ο ελεύθερος αέρας της βουνο-θάλασσας γύρω μας, δεν μπορούσε παρά να οδηγήσει τους ψυχωμένους, τους αδούλωτους Σουλιώτες στην ηρωϊκή αυτοθυσία!!! Γνώριζαν το δρόμο του θανάτου και ο θάνατος αυτός είναι τιμημένος!!! Έκανε εκείνους ένδοξους και εμάς μας κάνει περήφανους!!! Οι θυσίες τους συνεισέφεραν στη μεγάλη ανατροπή που ήρθε με τον Εθνικό ξεσηκωμό της Επανάστασης του 1821.
Αν και έχουν περάσει από τότε 208 χρόνια, βρισκόμενοι εδώ στο χώρο αυτό νιώθουμε πως είμαστε ανάμεσά τους, πως βλέπουμε τις μορφές τους, πως νιώθουμε τις λαχανιασμένες ανάσες τους στην προσπάθειά της αντίστασης και απόκρουσης του εχθρού.
Να γνωρίζουν όποιες και όποιοι με τα βιβλία τους και τις συγγραφές τους πως, ότι και να γράψουν, δεν μπορούν να αλλοιώσουν τα γεγονότα και την Κεντρική Ιδέα των αγώνων των Σουλιωτών είτε στο Ζάλογγο, είτε στη Ρηνιάσα, είτε εδώ στο Σέλτσο. Δεν μπορούν να αποδομήσουν την Ιστορία του Έθνους μας, να απο- ελληνοποιήσουν το Λαό μας και ιδίως τα παιδιά μας στην κατεύθυνση των ιδεολογικών τους ανατροφών και διατροφών ή στην κατεύθυνση της παγκοσμιοποίησης............."

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Δελτίο τύπου για την απόφαση για τετράμηνη αργία εξέδωσε ο Δήμαρχος Τάτσης Δημήτρης .

Δελτίο τύπου για την τιμωρία του σε τετράμηνη αργία εξέδωσε ο  Δήμαρχος Τάτσης Δημήτρης  ! Να θυμίσουμε πως μετά από καταγγελίες μελών και του αρχηγού της αντιπολίτευσης ο Δήμαρχος παρουσιάστηκε ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου το οποίο με σχετική απόφαση που υπέγραψε η  Περιφερειάρχης κ. Γερακούδη τον έθεσε σε τετράμηνη αργία από τα καθήκοντα του Δημάρχου  .Ακολουθεί το Δελτίο τύπου του Δημάρχου ...

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Διάψευση της φημολογίας για τη μαγνητική καταιγίδα !

Στην κατηγορητική διάψευση της φημολογίας ότι η Ελλάδα κινδυνεύει άμεσα από κάποια ισχυρή ηλιακή γεωμαγνητική καταιγίδα προέβησαν οι έλληνες επιστήμονες. Ο Ήλιος επέδειξε πράγματι, περιστασιακά, έντονη δραστηριότητα πριν από αρκετές μέρες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπήρξαν -ούτε θα υπάρξουν- επιπτώσεις για τη χώρα, ξεκαθαρίζουν.

«Κουταμάρες», χαρακτήρισε τις σχετικές φήμες ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος και τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία μαγνητική καταιγίδα», ενώ ανέφερε ότι κακώς δημιουργήθηκε το όλο θέμα από αναρμόδια πρόσωπα. Είπε ακόμα ότι βρισκόμαστε κοντά στο μέγιστο σημείο του περιοδικού ηλιακού κύκλου (που πιθανώς θα συμβεί τον Αύγουστο), αλλά αναμένεται να είναι το ασθενέστερο μέγιστο των τελευταίων 100 ετών. Όπως ανέφερε, το μόνο αξιοσημείωτο που συνέβη πρόσφατα, ήταν μια έξαρση της ηλιακής δραστηριότητας στις 13 Μαΐου, χωρίς κάποια επίπτωση για τη Γη ή την Ελλάδα ειδικότερα, στις περίπου τρεις μέρες που χρειάστηκαν τα φορτισμένα σωματίδια του ήλιου για να φθάσουν στον πλανήτη μας.
Ο καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Δαγκλής (μέχρι πριν λίγες μέρες διευθυντής του Αστρονομικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών) χαρακτήρισε και αυτός «σαχλαμάρες» τα περί μαγνητικής καταιγίδας αυτήν τη στιγμή. «Δεν συμβαίνει απολύτως τίποτε» τόνισε. Είπε, πάντως, ότι όντως το 2013 είναι ένα έτος έξαρσης του ήλιου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για μαγνητικές καταιγίδες φέτος.
Πηγή: http://www.skai.gr

Δήλωση Ραγκούση για τη λίστα ΄΄Λαγκάρντ ΄΄

Πήραμε την ανακοίνωση με mail και τη δημοσιεύουμε αυτούσια ! Άρχισαν τα όργανα !


Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το πολιτικό σκάνδαλο της μη αξιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ ανακοίνωσα την αποχώρησή μου από το ΠΑΣΟΚ στο οποίο ηγείται ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Ε.Βενιζέλος. Ηταν ο μόνος τρόπος που διέθετα για να εκφράσω την οργή και την αγανάκτησή μου για όσα αδιανόητα αποκαλύφθηκαν και αφορούσαν στις πρώην πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών..
 Ό,τι είχα να καταθέσω για την υπόθεση που διερευνάται ποινικά το κατέθεσα ενώπιον της εισαγγελέως κ. Ράϊκου που εκπροσωπούσε την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής.
Σήμερα και ενόψει της παρουσίας μου στην επιτροπή της Βουλής, υπάρχουν δύο πολύ καθαρές απόψεις που επιθυμώ δημοσίως να διατυπώσω.
Πρώτον: το πολιτικό σκάνδαλο με τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ δεν ήταν στιγμιαίο - είναι διαρκές. Ούτε σήμερα δεν διεξάγεται μία πραγματική  και ουσιαστική προσπάθεια για τον έλεγχο των λιστών "τύπου Λαγκάρντ". Για όσους γνωρίζουν τις πολιτικές και τις μεθόδους που συστηματικά χρησιμοποιούνται από κράτη ανεπτυγμένα - κράτη δηλαδή που λειτουργούν με αίσθημα δικαιοσύνης απέναντι στους φορολογούμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις - όσοι γνωρίζουν λοιπόν τη διεθνή εμπειρία, αμέσως αντιλαμβάνονται πως ό,τι  έχει μέχρι τώρα γνωστοποιηθεί από την τρικομματική κυβέρνηση είναι όχι μόνον για το θεαθήναι, αλλά για κάτι πολύ χειρότερο. ´Ο,τι μέχρι σήμερα έχει γνωστοποιηθεί στοχεύει ουσιαστικά ώστε να προστατευθούν φορολογικά όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό από ενδεχομένως μη φορολογημένα εισοδήματα.
Δεύτερον: εξίσου μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο με τη διαρκή μη αξιοποίηση της κάθε λίστας Λαγκάρντ είναι και ο νέος φορολογικός νόμος της κυβέρνησης των κ.κ.Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη. Ο νόμος που μείωσε από το 25% στο 10% τον φορολογικό συντελεστή για τα κέρδη των επιχείρησεων που γίνονται μερίσματα, δηλαδή προσωπικό εισόδημα για κάθε μέτοχο. Με το νόμο αυτόν, όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού και των εργαζομένων τα τρία τελευταία χρόνια μεταφέρονται ευθέως όχι στην δημοσιονομική αποκατάσταση της χώρας, ούτε στις επιχειρήσεις - αφού γι αυτές ο συντελεστής φορολόγησης αυξήθηκε από το 20% στο 26% - αλλά μεταφέρονται ευθέως κατά τρόπο ανήθικο και άδικο στους ατομικούς λογαριασμούς κάποιων λίγων Ελλήνων..
Στην Ελλάδα σήμερα, δεν λειτουργεί κανένα θεσμικά προβλεπόμενο συλλογικό κυβερνητικό όργανο, σχεδόν ούτε το κοινοβούλιο..
Η Ελλάδα σήμερα κυβερνάται με τον πιο εξωθεσμικό, παρασκηνιακό και  παλαιοκομματικό τρόπο γιατι έχει τον πλέον καθοδηγούμενο Πρωθυπουργό και μάλιστα από μια νέου τύπου, εγχώρια και διεθνή, απροσχημάτιστη διαπλοκή.
Αυτή η Ελλάδα, είναι υπεύθυνη για την επικίνδυνη ενδυνάμωση των άκρων του λαϊκισμού και της δημαγωγίας ,εντός και εκτός Βουλής.

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

25 Μαΐου 2011 ,25 Μαΐου 2013

Σαν σήμερα πριν 2 χρόνια με την Βουλή μπροστά μας βγήκαμε στους δρόμους και μείναμε μέχρι τις 12/2/12 που τρώγαμε τα χημικά με το τσουβάλι ! ! 

Τι κι αν κάποιοι το καπέλωσαν, τι κι αν κάποιοι μας είχαν χωρίσει στους πάνω και τους κάτω, τι κι αν εμφανίστηκαν πολλοί επίδοξοι σωτήρες ανάμεσα μας, τι κι αν πολλοί θερίζουν καρπούς σήμερα ενώ ανάμεσα μας έσπερναν, οι πραγματικοί ελεύθεροι αδούλωτοι Έλληνες ήταν και είναι πάντα εκεί, ψυχή και σώμα αθόρυβα σεμνά γεμάτοι οργή και πόνο άγνωστοι καθημερινοί άνθρωποι που ανταλλάζαμε κουβέντες, καθόμασταν κάτω από τις ίδιες ομπρέλες όταν έβρεχε, τις πρώτες μέρες τρώγαμε από ένα καλαμπόκι στη μέση παρέα και ακούγαμε ο ένας τα προβλήματα του άλλου, τις αγωνίες και αυτά που ερχόντουσαν και σήμερα τα ζούμε κι αυτά που έρχονται αύριο …! 

Η πλατεία ανήκει σ αυτούς που ποτέ δεν την καπέλωσαν, δεν την έλεγξαν και δεν την τέλειωσαν, ανήκει και στο παππού Δημήτρη, στον μόνο πραγματικά λεβέντη που γέννησε ο Αγώνας για λευτεριά που μέσα από την πολιτική του πράξη και λογική έδωσε το σύνθημα και κάπου εκεί πραγματικά το σύστημα άρχιζε να κλονίζεται… 

Από τα μεγαλύτερα σχολεία σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, πολιτικής κουλτούρας και δράσης, μιας κοινωνίας που πνίγεται ήταν η πλατεία Συντάγματος ! 

Η αδούλωτη ψυχή δεν καπελώνεται και δεν θ αλλοτριωθεί ποτέ και από κανέναν μην το ξεχνά κανείς!
Κωνσταντίνος Μπακόλας  : Πολιτευτής Ευρυτανίας , Ανεξάρτητοι Έλληνες !

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Μεσογειακή διατροφή ... Εχθρός του Καρκίνου !



Αντικαρκινική δράση φαίνεται να έχει η φλαβονοειδής ουσία απιγενίνη η οποία εντοπίζεται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά της μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Μερικές από τις πιο γνωστές πηγές της απιγενίνης είναι ο μαϊντανός, το σέλινο και το χαμομήλι...
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι επεμβαίνοντας σε ένα συγκεκριμένο στάδιο της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης, η απιγενίνη σε ρόλο «δασκάλας» εκπαίδευε μαστικά καρκινικά κύτταρα ώστε να συμπεριφέρονται σαν φυσιολογικά, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να πεθαίνουν.
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει πολλές φορές την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών με τη θωράκιση του οργανισμού. Ο τρόπος ωστόσο με τον οποίο λειτουργούν οι ουσίες των τροφών αυτών δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος.
Ελπιδοφόρα ευρήματα
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές είδαν ότι η απιγενίνη προσδένεται σε περίπου 160 πρωτεΐνες του οργανισμού υποδεικνύοντας έτσι τον προστατευτικό της ρόλο.
«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να τρεφόμαστε υγιεινά, όμως δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς μηχανισμούς πίσω από τους οποίους κρύβεται η προστατευτικη δράση των τροφών για τον οργανισμό» εξηγεί η δρ Αντρεα Ντόσεφ. «Βλέπουμε ότι πολλά οφέλη αποδίδονται στη συγκεκριμένη ουσία η οποία επηρεάζει μια σειρά πρωτεϊνών. Στη σχέση αυτή, η απιγενίνη φαίνεται να αλλάζει το προφίλ των καρκινικών κυττάρων. Πιστεύουμε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει μεγάλη κλινική αξία, στο πλαίσιο της αντικαρκινικής προληπτικής στρατηγικής».

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Εκδήλωση του Δήμου Αγράφων για τη συμπλήρωση 69 χρόνων από την ίδρυση της Π.Ε.Ε.Α


Εκδήλωση  διοργανώνει την 25η  Μαΐου 2013 ο Δήμος Αγράφων στο «Σχολείο-Μουσείο της Βίνιανης» για τη συμπλήρωση 69 χρόνων από την ίδρυση της Π.Ε.Ε.Α(Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης)   .

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Πανελλήνιες εξετάσεις , ευχές του Δημάρχου Αγράφων .



Τις ευχές του στους μαθητές που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις εκφράζει με σχετικό δελτίο ο Δήμαρχος Αγράφων . Η σελίδα μας εκφράζει επίσης τις ευχές της  για επιτυχία σε όλους τους μαθητές που θα συμμετάσχουν  σε αυτές ! Αποτελούν  για τους συμμετέχοντες  μια  πρώτης τάξεως ευκαιρία  για να  αξιοποιήσουν τις γνώσεις που απέκτησαν και να τις μετουσιώσουν σε έργο , μια  πρώτης τάξεως  ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους!   Φυσικά δεν είναι ούτε  η μοναδική , ούτε  και  η τελευταία !  Υγεία και ψυχραιμία ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά  κι όλα θα πάνε καλά  !Ακολουθεί  ως έχει το δελτίο τύπου του Δημάρχου  Αγράφων κ. Δημητρίου Τάτση  .


Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σεμινάριο Μελισσοκομίας στη Βίνιανη .

       
  Με ιδιαίτερη επιτυχία έληξε  το διήμερο Σεμινάριο Μελισσοκομίας  που πραγματοποίησε στις 10 και 11 Μαΐου 2013 στο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Βίνιανης  ο Δήμος Αγράφων  . Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Δήμου  και λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης των δημοτών  θα διοργανωθούν  σύντομα νέα σεμινάρια για την μελισσοκομία κι άλλες δράσεις με σκοπό την επιμόρφωση και την ενημέρωση των νέων σε θέματα ανάπτυξης  επαγγελματικού προσανατολισμού και επιχειρηματικότητας   . Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα νέα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν και σε άλλα χωριά (Ραπτόπουλο , Γρανίτσα) για να μπορέσουν  έτσι να τα παρακολουθήσουν κι άλλοι νέοι και νέες μελισσοκόμοι  ,αγρότες και κάθε λογής υποψήφιοι  νέοι επιχειρηματίες . Ας ελπίσουμε πως θα αποδώσουν πέραν του δεόντως  !  Ακολουθεί το δελτίο τύπου και φωτογραφικό υλικό  από το σεμινάριο .
         






Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Πάσχα 2013 στην Ιτέα



Πάσχα στο χωριό και φέτος .Πάσχα με πολλές πάντως απουσίες χωριανών…λίγο οι οικογενειακές υποχρεώσεις ,   λίγο η οικονομική κρίση  , λίγο η απουσία διάθεσης εξαιτίας της ,  ανάγκασαν πολλούς  Ιτεάτες να επιλέξουν να  παραμείνουν  στις πόλεις  και να γιορτάσουν εκεί  πιο οικονομικά  τις μέρες της Ανάστασης. Αυτοί πάντως που τα κατάφεραν  πέρασαν θαυμάσια αφού με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό  γιόρτασαν  χωρίς τα προβλήματα της περσινής χρονιάς όπου  η κακοκαιρία δεν  επέτρεψε να χαρούμε τις Άγιες αυτές μέρες .








Ο Σταμάτης  δοκιμάζει τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις !
Κάνοντας  μια αναδρομή σε έθιμα των ημερών στο χωριό μας θα δούμε ότι πιο παλιά τη Μεγάλη Πέμπτη  οι κτηνοτρόφοι ΄΄αρματώνανε ΄΄ τα κοπάδια τους βάζανε δηλαδή κουδούνια  και κύπρους  στα γκεσέμια   για να ΄΄χιλιάσουν΄΄ τα ζωντανά τους  . Στις μέρες μας το έθιμο έχει ατονήσει , επίσης τη μεγάλη πέμπτη βάφαμε τα αυγά  . Τη Μεγάλη Παρασκευή  λέγαμε τα κάλαντα  για τον επιτάφιο θρήνο:  σήμερα μαύρος ουρανός ,σήμερα μαύρη μέρα , σήμερα όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται....  τα κορίτσια του χωριού στόλιζαν τον επιτάφιο , αγόρια και κορίτσια μετά τη λειτουργία της ταφής  έψελναν τα εγκώμια του επιτάφιου θρήνου : η ζωή εν τάφω , ω γλυκύ μου έαρ κλπ   ενώ η καμπάνα χτυπούσε πένθιμα όλη τη μέρα ,  επίσης τη μέρα αυτή  σε ένα μεγάλο στύλο που στερεώναμε στην πλατεία ,  στοιβάζαμε μπάτσες (κλαδιά ελάτου )και κάναμε το ΄΄φανό ΄΄,  στην κορυφή του στύλου βάζαμε  ομοίωμα του Ιούδα για να καεί  και να πάρουμε έτσι ΄΄εκδίκηση΄΄ -τα χάκια μας - για την προδοσία του ! Το φαγητό που τη μέρα αυτή δεν έλειπε από κανένα σπίτι  ήταν ο πλαστός ! Μια  πρόχειρη λαχανόπιτα με μια στρώση καλαμποκάλευρο στη βάση του ταψιού και μια πάνω από τη γέμιση .. οι  στρώσεις  καλαμποκάλευρου γίνονται  βάζοντας στο καλαμποκάλευρο    αλάτι , νερό ή   ξινόγαλο , ανακατεύεται  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα   και κατόπιν   το μισό   τοποθετείται στη λαδωμένη βάση του ταψιού και το υπόλοιπο  σκεπάζει τη γέμιση  ,  στα χόρτα μπαίνει  λάδι  τυρί και βούτυρο .Τη μεγάλη Παρασκευή  βέβαια  ο πλαστός γίνεται χωρίς λάδι ,τυρί ,ξινόγαλο ...... μόνο με το καλαμποκάλευρο , τα χόρτα , το αλάτι και  νερό !  .....κι  όμως θες η πείνα θες  το έθιμο η πίτα  αυτή γίνεται πεντανόστιμη ! 

    Το Μεγάλο Σάββατο (Μέγα Σάββα)  σφάζονταν ο οβελίας , γίνονταν το παραδοσιακό κοκορέτσι κλπ , οι νοικοκυρές έφτιαχναν   γιαούρτι , μαγειρίτσα (γουμίδια), ασβέστωναν τις αυλές και τα σπίτια ......

Ξανά στο σήμερα και στο  βράδυ  της Ανάστασης    όπου  χωρίς πολλές ή ιδιαίτερες προετοιμασίες αλλά με πολλά ΄΄πυρομαχικά ΄΄  και με θρησκευτική κατάνυξη ακούσαμε  το δεύτε λάβετε φως  και ανάψαμε με  το Άγιο  φως τις λαμπάδες μας . Στο προαύλιο της Αγίας Παρασκευής  ο Παπαγιώργης έβγαλε την Ανάσταση ψάλλοντας με τη μελωδική φωνή του : Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω  θάνατον πατήσας  κι εν τοις εν τις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος . Φέτος όπως και τα τρία τελευταία χρόνια  εξαιτίας της διαμόρφωσης της πλατείας δεν φτιάξαμε φανό.






Ανήμερα του Πάσχα ψήσαμε τον  οβελία, τα κοκορέτσια και  άλλες λιχουδιές !   φάγαμε , ήπιαμε  και χορέψαμε.


Την Τρίτη του Πάσχα  ΄΄ Τρίτη της Λαμπρής΄΄  όπως από παλιά είχε καθιερωθεί  έτσι και φέτος  διοργανώθηκε παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία .Διοργανωτής  -για λογαριασμό της ενορίας -ο Ξυραφάκης Βασίλης του Δημοσθένη , στην  πολύ καλή ορχήστρα μάλιστα συμμετείχαν και δύο  Ιτεάτες(Κριτσισνοί ) ο Γιώργος Τριαντάφυλλος του Χρήστου στην κιθάρα  και ο Θωμάς Ξυραφάκης  στο τραγούδι , το πανηγύρι είχε μεγάλη επιτυχία και κράτησε ως αργά το απόγευμα ! Φωτο: Ντόσκας Αθανάσιος 

Φυσικά όπως  συμβαίνει με όλες ανεξαιρέτως  τις γιορτές αυτά που τις χαίρονται και τις απολαμβάνουν πιο πολύ  είναι τα παιδιά , οι   εξαδέλφες   Δήμητρα και Μαρία Φλώτσιου  -κρίνοντας  κι από τα χαμόγελα-  χαίρονται  την άνοιξη, την  ανεμελιά  και   το Πάσχα στο χωριό..... φυσικά κι εμείς μαζί τους ! 

  ....και του χρόνου να γιορτάσουμε ξανά ! απαλλαγμένοι από προβλήματα,   με υγεία ,χαρά και  ευτυχία εμείς κι όλοι  οι  Έλληνες της γης !

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013