Ελάτε στην παρέα μας !

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Πολύτιμα τα πράσινα λαχανικά

Στα χρόνια του Μεσαίωνα το πράσινο χρώμα ταυτιζόταν με το κακό και το σατανικό. Στις μέρες μας, το πράσινο χρώμα έχει αποδεσμευτεί από αυτούς τους χαρακτηρισμούς, φέρνοντας πλέον τον άνθρωπο πιο κοντά στη φύση, την ηρεμία, την αρμονία και την ισορροπία. 

Ο σύγχρονος πολιτισμός βάζει το πράσινο στη ζωή μας με κάθε μορφή και έννοια, ακόμη και στη διατροφή μας. Συγκεκριμένα, τα λαχανικά έχουν την ικανότητα να υπενθυμίζουν την παρουσία του πράσινου και να επιβάλλουν στη σύγχρονη διατροφή τα ευεργετικά χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα.

Οι ενώσεις που θεωρούνται υπεύθυνες για το έντονο πράσινο χρώμα των λαχανικών είναι οι γλυκοσινολικές ενώσεις και η χλωροφύλλη. Οι γλυκοσινολικές ενώσεις περιέχουν θείο και έχουν συσχετιστεί με την ελάττωση του ποσοστού επιπολασμού πολλών μορφών καρκίνου. Ομοιοτρόπως, η χλωροφύλλη περιέχει θεραπευτικά συστατικά που αναζωογονούν το σώμα, αυξάνουν την αιμοσφαιρίνη και βοηθούν στον σχηματισμό του σιδήρου. Ιδιαίτερη ιδιότητα της χλωροφύλλης είναι η αποτοξινωτική δράση της στο συκώτι, απομακρύνοντας βαρέα μέταλλα και χημικές τοξίνες.

Το σπανάκι, το μπρόκολο και το μαρούλι θεωρούνται οι «τρεις σωματοφύλακες» του ανθρώπινου οργανισμού, που καθημερινά θυσιάζονται στην κουζίνα του σύγχρονου νοικοκυριού, προκειμένου να προασπιστούν την υγεία του ανθρώπινου σώματος, ενώ η ρόκα είναι ο «Ντ’ Αρτανιάν», που ήρθε να ολοκληρώσει την ασπίδα προστασίας της υγείας του ανθρώπου.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr