Ελάτε στην παρέα μας !

Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Η παράταξη ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ με προτάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στα Άγραφα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
 Η παράταξη ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ με προτάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στα Άγραφα.
 Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε την 1η Αυγούστου στα Άγραφα η παράταξή μας αφουγκράσθηκε με κατανόηση τις αγωνίες τους προβληματισμούς και τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας. 
Μείζονα ζητήματα, το περιβάλλον, το νερό, η ενεργειακή δημοκρατία, οι υποδομές και οι κοινωνικές υπηρεσίες. 

Ορισμένες διαπιστώσεις: Η ερημοποίηση της υπαίθρου και το δημογραφικό σε προτεραιότητα. 
Το περιβάλλον και η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού βασική προτεραιότητα, όπως και η αυθαίρετη εγκατάσταση ΑΠΕ. 
Τα έργα υποδομές πάνε με βήμα χελώνας. 
Ο δρόμος Λαμία – Καρπενήσι – Αγρινίου βρίσκεται επί χάρτου.
 Οι υγειονομικές υπηρεσίες υποβαθμισμένες με μεγάλες ελλέιψεις. 
Οι χωματόδρομοι τριγύρων της λίμνης Κρεμαστών είναι ο καθρέφτης της υπανάπτυξης, παρόλο που το περιβάλλον και το νερό προσφέρονται σε τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες. 
Η κτηνοτροφία βρίσκεται στα τελευταία της. 
Στη λίμνη Κρεμαστών τρέχουν οι «αετονύχηδες» για εγκατάσταση ΑΠΕ. Αχτίδα φωτός μια νέα κοπέλα αγωνιστικά είπε «γυρίσαμε στον τόπο μας και θα αγωνισθούμε να φέρουμε ζωή και ανάπτυξη». 
Οι δήμαρχοι Αγράφων και Καρπενησίου έδωσαν τον τόνο των προβλημάτων και την αγωνία για καλύτερες μέρες στο νομό. 
Η παράταξή μας πρότεινε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: 
• Να ενταχθεί η Ευρυτανία, η ορεινή Φωκίδα και η Βόρεια Εύβοια σε ειδικά προγράμματα ανάπτυξης, όπως ισχύει για τα ακριτικά νησιά. Διότι η ερημοποίηση των ορεινών περιοχών είναι μεγαλύτερη και από αυτή των νησιών. 
• Όποιος εκμεταλλεύεται το περιβαλλοντικό πλούτο και τα δημόσια αγαθά (νερό, αέρας, θάλασσα κ.ά.) οφείλει ανταποδοτικά τέλη στις τοπικές κοινότητες και τους κατοίκους. 
• Η Στερεά φθάνει το 50% της παραγόμενης ενέργειας ΑΠΕ. 
• Η Περιφέρεια και η ΤΑ οφείλουν να αγωνισθούν και να διαβουλευτούν με την κεντρική εξουσία και την ευρωπαική για νέα κίνητρα ειδικής ανάπτυξης στους ορεινούς όγκους, που παράγουν το δασικό πλούτο, το νερό και διατηρούν τη ζωή στο φυσικό, αγροτικό και αστικό οικοσύστημα. 

Δεν γίνεται ανάπτυξη με κάποια εκατομμύρια, που θα χαρίσει ο πρωθυπουργός, θαρρείς και θα τα βγάλει από την τσέπη του, για να ανατρέψουν την υπανάπτυξη στην Ευρυτανία. Υπάρχουν οι θεσμοί που λειτουργούν και δεν «ζητιανεύουν» αλλά απαιτούν από την κεντρική εξουσία. Στο Ταμείο Ανάκαμψης, αφού το περιβάλλον και το νερό βρίσκεται στην κορυφή των επιλέξιμων δαπανών, η Περιφέρεια πήρε ένα μεγάλο 0 (μηδενικό) διότι ούτε ενδιαφέρθηκε, ούτε απαίτησε. 
 • Για τις ΑΠΕ. Οφείλει η Περιφέρεια και οι Δήμοι να διαβουλευτούν με το αρμόδιο υπουργείο ότι, οι περιβαλλοντικές γνωμοδοτήσεις της ΤΑ και της Περιφέρειας πρέπει να έχουν αποφασιστικό και όχι συμβουλευτικό χαρακτήρα. Το δικαιούνται για να βάλουν φρένο στον «χωροφύλακα» του κεντρικού κράτους. 
 • Η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται πολλές δεκαετίες, με τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια τον υδάτινο πλούτο της λίμνης των Κρεμαστών. 
Από το 2013 έως σήμερα οφείλει να χορηγήσει ανταποδοτικό τέλος νερού το 3% της παραγόμενης ενέργειας. 
Καταθέσαμε σχετικό ψήφισμα στο Περιφερειακό Συμβουλιο το οποίο έγινε δεκτό. Εκτιμάμε ότι η ΔΕΗ και το αρμόδιο υπουργείο δεν πρόκειται να το πράξουν. Δικαστικά όμως μπορεί να διεκδικηθεί από τις τοπικές κοινότητες προς όφελος αναπτυξιακών έργων και φθηνό ρεύμα στους κατοίκους. Να αλλάξει παντελώς αναπτυξιακή όψη η γύρω περιοχή. 
 • Προτείναμε τέλος μια ειδική αναπτυξιακή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Επιμελητηρίων για τη συζήτηση και διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού χάρτη τουλάχιστον μιας πενταετίας σε βάθος χρόνου ολοκλήρωσης των έργων εντός 10ετίας και όχι επ’αόριστο. Μπορούμε αν συλλογικά και δημοκρατικά διαβουλευτούμε να απαιτήσουμε καλύτερες μέρες από την κεντρική εξουσία. 
 Να αλλάξουμε την εικόνα της Ανάπτυξης και να σέβεται τις ανάγκες των πολιτών και την αγοραστική τους δύναμη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: