Ελάτε στην παρέα μας !

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Ημίονος!


Ημίονος! 
 Η αντοχή σου θρυλική 
Του ανθρώπου υπηρέτης 
Απίστευτος κουβαλητής 
Και των βουνών ηγέτης. 
Όργωσες τά χωράφια μας 
Πολλές χιλιάδες χρόνια 
Του κτηνοτρόφου βοηθός 
Πρώτος και στα αλώνια. 
Στον πόλεμο μετέφερες 
Εφόδια και τραυματίες 
Βόμβες και βόλια έφαγες 
Έγραψες ιστορίες! 

 Stamatios Remis Frantzis

 Ημίονος.

 Ότι και να γραφεί για τους ημίονους τα αγαπημένα μας μουλάρια θα τα αδικήσουμε. Σύμβολο της δύναμης και της αντοχής κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες,ο νούμερο ένα σύμμαχος επιβίωσης του ανθρώπου για αιώνες, κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε πόλεις. 

 Δεν υπήρχε νοικοκυριό χωρίς μουλάρι συνήθως είχαν και δεύτερο. Όργωνε τα ξερικά χωράφια μέχρι και σε απάτητες πλαγιές,μεταφορικό μέσο για τον άνθρωπο και τα φορτία του, μέσα από πολύ δύσβατα μονοπάτια ακόμα και σε γκρεμίλες εκεί που μόνο αν κοιτάξεις ζαλίζεσαι. 
Για λιγότερο ακραίες συνθήκες κυρίως στα πιο πεδινά μέρη οι άνθρωποι έκαναν διάφορες δουλειές χρησιμοποιώντας και άλλα ζώα όπως το άλογο,το γαϊδουράκι και την αγελάδα.


 Ακόμα και στους πολέμους σε όλο τον κόσμο τα πυρομαχικά και οι προμήθειες μεταφέρονταν,ακόμα και με πολλά χιόνια στα οχυρά των πιο απάτητων κορυφών με τα συμπαθή τετράποδα. 
Μπορούν να μεταφέρουν περίπου 150 κιλά φορτίο για 30 - 40 χιλιόμετρα. 
Ακόμα και σήμερα τα χρησιμοποιούν τα δασαρχεία μαζί με τους υλοτόμους για την καλλιέργεια τού δάσους αφού τραβούν(σέρνουν) κορμούς που κόβονται εκεί που δεν υπάρχουν δρόμοι. 

Τα ζώα της φωτογραφίας μεταφέρουν ξύλα στο καμινόλακκο για να γίνουν καμίνι και στη συνέχεια κάρβουνο. Ένα μέτριο καμίνι που δίνει πέντε τόνους κάρβουνο χρειάζεται περίπου είκοσι τόνους άγριο ξύλο οπότε περίπου 140 φορτία. Βέβαια υπάρχουν και καμίνια που δίνουν και πάνω από δέκα τόνους κάρβουνο. 



 Στις ελιές,στον τρύγο,στη στάνη και σε όλες τις εργασίες του τσοπάνη αλλά και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς ο αγαπημένος μας κουβαλητής μας υπηρέτησε και μας υπηρετεί ακόμα και σήμερα.

 

Από τη σελίδα:   Rhymes of Remis του κ. Σταμάτιου Ρέμη Φραντζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: