Ελάτε στην παρέα μας !

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Μήνυμα Δημάρχου Αγράφων για την Εθνική Επέτειο


Μήνυμα Δημάρχου Αγράφων κ. Αλέξη Καρδαμπίκη ενόψει του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 
Δύο ξεχωριστά γεγονότα, γιορτάζουμε αύριο.... 
Δύο μεγάλα θαύματα... 
 Το πρώτο είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. 
 Η αναγγελία της Σαρκώσεως του Θεανθρώπου Χριστού, για τη λύτρωση του ανθρώπινου γένους από τα δεσμά της αμαρτίας. 
 Το δεύτερο είναι η Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. 
 Η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αποτελεί το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός της Νεότερης Ιστορίας μας αφού μετά από 10χρόνια σκληρού αγώνα, το Έθνος μας κατόρθωσε ν’ αποκτήσει κρατική υπόσταση. Το νόημα που περικλείεται στο 1821 είναι μια λέξη μόνο: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. 

Είναι το κατόρθωμα ενός τόσο μικρού έθνους, της πατρίδας μας, που είναι μικρή στο χώρο αλλά απέραντη στο χρόνο. 
 Είναι μια φλούδα γης και όπως την προσδιόρισε ο Γεώργιος Σεφέρης « είναι ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό, παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα, τα βουνά και το φως του ήλιου». 

Γι΄αυτόν τον αγώνα του λαού πανηγυρίζουμε αλλά και για τα δύο «Χαίρε»
 Το «Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία» και το «Χαίρε ω Χαίρε Λευτεριά». 

 Κανένας άλλος λαός και καμιά άλλη φυλή στον κόσμο, ύστερα από τόσους αιώνες μακρόχρονης σκλαβιάς, δεν θα μπορούσε να κρατήσει άφθαρτα και αμείωτα τα εθνικά του ιδανικά μέσα από τις καταπιέσεις, στην ακατάσχετη ροή των χρόνων. 

Ο ελληνικός λαός όχι μόνο δεν έσβησε και δεν εξαφανίστηκε, αλλά κράτησε αμόλυντη την εθνική του συνείδηση. 

Οι Έλληνες αγωνιστές, με μηδαμινά υλικά εφόδια αλλά πλημμυρισμένοι από το πάθος για την ελευθερία, την ύψιστη αυτή αρετή αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου, ξεκινούν τον επαναστατικό αγώνα. 

Μια χούφτα Έλληνες δαμάζουν το οθωμανικό θηρίο. Αγωνίστηκαν, πάλεψαν σκληρά και τελικά κάτω από τη Σκέπη της Παναγίας νίκησαν. 
Σήμερα, διανύουμε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας μας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές απειλές, πολλούς μα καλά κρυμμένους εχθρούς. 
Θα πρέπει λοιπόν, να ανατρέξουμε και να αναβαπτιστούμε στις αξίες και τα ιδανικά του 1821, στο «εμείς» του Μακρυγιάννη, στον πατριωτισμό και τη θυσία των αγωνιστών. Να κρατήσουμε αυτά που μας ενώνουν και να αναλογιστούμε τι χάσαμε, τι έχουμε και τι μας πρέπει, έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε να ξαναζήσουμε την ιστορία που ξεχάσαμε. 


Ας εμπνευστούμε από τους ήρωες του 1821 πραγματικά και όχι πρόσκαιρα. 

Ας τους έχουμε στο νου μας καθημερινά και όχι μια φορά το χρόνο. 
Και τότε μόνο θα είμαστε άξιοι της ελευθερίας που εκείνοι μας χάρισαν. Αθάνατοι Ήρωες σας ευχαριστούμε και σας ευγνωμονούμε για τη μεγάλη θυσία σας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: