Σε μια λιτή τελετή ,λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τιμήσαμε σήμερα τη μνήμη του ένδοξου Κώστα Βελή. Του γνήσιου Ευρυτάνα ήρωα που στις 10 Μαΐου 1821 ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης δοξάζοντας την πατρίδα του.
Τιμές απέδωσε ο Δημάρχος Αγράφων κ. Καρδαμπίκης και ο Προέδρος της Τοπικής Κοινότητας Κερασοχωρίου κ. Κοσμάς ενώ η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τον εφημέριο Κερασοχωρίου πατέρα Βλάχο Βασίλειο.
Λίγα λόγια για τον Ευρυτάνα ήρωα
Λίγα λόγια για τον Ευρυτάνα ήρωα
Ο Κώστας Βελής ήταν γόνος φτωχής οικογένειας και γεννήθηκε το 1770 στο Κερασοχώρι των Αγράφων. Σταθμός στη ζωή του ήταν η μετοίκησή του στα Ιωάννινα, στην αυλή του Αλή όπου και άδραξε την ευκαιρία να προετοιμάσει τη λευτεριά.
Στα Ιωάννινα , εντυπωσίασε με τις ικανότητές του, έγινε υπασπιστής του Βελή(γιος του Αλή) και άλλαξε το επίθετο σε Βελής.
Το 1815 διορίστηκε βοεβόδας της Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη, και το 1820 αρχιγραμματέας της Θεσσαλίας, με έδρα την Καρδίτσα.
Τον Μάρτιο του 1821,στην Ελλάδα αναπτύσσεται μια δυναμική απελευθέρωσης και καταστρώνεται το σχέδιο της εξέγερσης. Ο Βελής ορίζεται ως επαναστατικός αρχηγός της Ευρυτανίας.
Τον Απρίλιο του 1821 φτάνει στο Κερασοχώρι, οργανώνει μυστικά τον Αγώνα και στις 10 Μαΐου συγκεντρώνει οπλαρχηγούς στο σπίτι του υψώνοντας τη σημαία της Επανάστασης και καλεί το λαό να πάρει τα όπλα και να αντιταχθεί στον εχθρό.
Συγκεκριμένα στην προκήρυξή του αναφέρει:
"Αδελφοί, ήρθεν η ώρα με το θέλημα του Θεού να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα από την τυραννίαν την τουρκικήν.
Λοιπόν, άμα λάβητε το παρόν, να πάρετε τα άρματά σας και να έλθητε όπου σας προσμένω εδώ εντός τριών ημερών, διότι ο καιρός δεν μας προσμένει περισσότερον. Να είμεθα έτοιμοι να κάμωμεν το χρέος μας εις την Πατρίδα".
Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει στη Ρεντίνα στη μάχη Φωτιάνα-Αηδονοχώρι.
Ύστερα από προδοσία του κοτζαμπάση Τσολάκογλου, ο Δράμαλης νίκησε τους Έλληνες και στις 15 Ιουλίου 1821 συνέλαβε τον Βελή.
Οδηγήθηκε στον πασά της Λάρισας, και στη συνέχεια τον πήγαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου βασανίστηκε φριχτά όμως δεν πρόδωσε τον αγώνα. Θανατώθηκε και το πτώμα του τεμαχίστηκε και έγινε βορά στα θηρία.
Η πολιτεία τίμησε τον Κώστα Στεργιόπουλο (το πραγματικό όνομα του Κώστα Βελή) φιλοτεχνώντας την προτομή του στο Κερασοχώρι Ευρυτανίας στις 6 Ιουλίου 1976.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου