Ελάτε στην παρέα μας !

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

11η συνεδρίαση Διοικητικού Συμβούλιου Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Στερεάς Ελλάδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
«11η συνεδρίαση Διοικητικού Συμβούλιου Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Στερεάς Ελλάδας – Ενημέρωση για πρόσκληση ΕΣΠΑ για εξοπλισμό πολιτικής προστασίας – Απόφαση κατά της ίδρυσης ιδιωτικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον χώρο του ανενεργού λατομείου της εταιρείας «ΑΓΕΤ Ηρακλής» στη Χαλκίδα» 

 Στη Λαμία, στις 26 Αυγούστου 2024, πραγματοποιήθηκε η 11η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας. 
Στη συνεδρίαση ήταν παρών ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Σπανός καθώς επίσης και Δήμαρχοι, μη Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ.. 
Αρχικά, ο κ. Περιφερειάρχηςενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο για την ενεργοποίηση της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων, που αφορά την προμήθεια μηχανημάτων και εξοπλισμού αναβάθμισης της επιχειρησιακής ικανότητας των Δήμων σε θέματα πολιτικής προστασίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στερεά Ελλάδα 2021-2027. 


Ο κ. Σπανός ανακοίνωσε ότι αν και προβλέπεται στην πρόσκληση, κατανομή του προϋπολογισμού 60-40 σε Δήμους και Περιφέρεια, αντίστοιχα, μετά από συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ., κ. Σουλιώτη αποφασίστηκε στους Δήμους να διατεθεί το 70% του προϋπολογισμού της πρόσκληση, ήτοι ποσό 7.000.000 €. 
Ο κ. Σουλιώτης χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και πρότεινε στους Δημάρχους να υπάρξει μεταξύ τους συμφωνία, έτσι ώστε το διατιθέμενο ποσό να ισοκατανεμηθεί σε όλους τους Δήμους, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο αποκλεισμού Δήμου από τη χρηματοδότηση. 
Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι παριστάμενοι Δήμαρχοι συμφώνησαν με το προτεινόμενο μοντέλο κατανομής των πόρων και συζήτησαν με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, κ. Λέμα και κ. Κούτσικο, για τεχνικά ζητήματα της πρόσκλησης, ούτως ώστε να υποβληθούν πλήρεις προτάσεις και να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγησή τους. 
Στη συνέχεια, συζητήθηκε το θέμα του ενδεχομένου εγκατάστασης και λειτουργίας ιδιωτικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον χώρο του ανενεργού λατομείου της εταιρείας «ΑΓΕΤ Ηρακλής»,στη Δημοτική Ενότητα Αυλίδας. 
Η Δήμαρχος Χαλκιδέων, κα Βάκα και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων, κ. Σπύρου ενημέρωσαν το Σώμα σχετικά με τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Δημοτικό τους Συμβούλιο και ζήτησαν τη στήριξη της Π.Ε.Δ.. 
Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Δελφών, κ. Ταγκαλής αναφέρθηκε στον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ζήτησε από όλους να συμμετέχουν στη διαβούλευση για την κατά νόμο προβλεπόμενη επικαιροποίησή του. 
Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, κ. Σουλιώτης ανέφερε ότι ο σχεδιασμός των Δήμων και του Φο.Δ.Σ.Α. για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Στερεά Ελλάδα είναι απολύτως σαφής και συγκεκριμένος και βάσει του σχεδιασμού αυτού κινήθηκε ο φορέας καθ’ όλο το διάστημα έως σήμερα. 
Τόνισε ότι στον Πε.Σ.Δ.Α. δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ιδιωτική μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.), αλλά αντίθετα υπάρχει ένας αναλυτικός σχεδιασμός για τις δημόσιες Μ.Ε.Α. που πρέπει να λειτουργούν. 
Ζήτησε να δοθούν άμεσα οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις και να υλοποιηθούν τα έργα που προβλέπονται στον σχεδιασμό του Φορέα, καθώς το κόστος της διαχείρισης έχει εκτοξευτεί και αν δε δοθούν λύσεις θα προκύψουν νέα αδιέξοδα. 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. αποφάσισε ομόφωνα να διατυπώσει την πλήρη αντίθεσή του σε κάθε ενδεχόμενο ίδρυσης ιδιωτικής Μ.Ε.Α. στη Δ.Ε. Αυλίδας, να δηλώσει την πλήρη στήριξη των πρωτοβουλιών του Δήμου Χαλκιδέων επί του θέματος και να ζητήσει την πιστή εφαρμογή του Πε.Σ.Δ.Α. Στερεάς Ελλάδας, όπως αυτός κάθε φορά εγκρίνεται από τα αρμόδια Όργανα και ισχύει. 
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, τέλος, αποφασίστηκε η επόμενη συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί στην πόλη της Λιβαδειάς, στις 18 Σεπτεμβρίου.

 

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Έπεσε παλιό γεφύρι στο διαβολόρεμα σε μονοπάτι που οδηγούσε στη Γρανίτσα

Γεφύρι που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 60 και εξυπηρετούσε τις ανάγκες διάβασης των κάτοικων για τους μύλους της περιοχής,   ένωνε το Μαχαλά με το Σταυρό Λιθοχωρίου σε κεντρικό μονοπάτι που οδηγούσε στη  Γρανίτσα κοντά στον Άγιο Μηνά
(Διαβολόρεμα) κατέρρευσε όπως με ενημέρωσε ο φίλος Ντόκας Θωμάς . 

Τα πρόχειρα αυτά γεφύρια, τα παλιά μονοπάτια και οι ειδικές κατασκευές που έκαναν οι κάτοικοι για να έχουν (ειδικά το χειμώνα όπου οι βροχές φούσκωναν τα ρέματα της ευρύτερης περιοχής ) πρόσβαση σε χωριά , σε βοσκοτόπους κλπ είναι σήμερα εγκαταλειμμένα.. 

Οφείλει ο δήμος να αναδείξει το θέμα, να επισκευάσει το συγκεκριμένο γεφύρι και να προβεί σε εργασίες διάνοιξης όλων των παλιών διαβάσεων που κρύβουν στο διάβα τους βρύσες , γεφύρια πολλά άλλα ενδιαφέροντα σημεία και ξεχασμένες ομορφιές !


Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Η παράταξη ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ με προτάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στα Άγραφα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
 Η παράταξη ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ με προτάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στα Άγραφα.
 Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε την 1η Αυγούστου στα Άγραφα η παράταξή μας αφουγκράσθηκε με κατανόηση τις αγωνίες τους προβληματισμούς και τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας. 
Μείζονα ζητήματα, το περιβάλλον, το νερό, η ενεργειακή δημοκρατία, οι υποδομές και οι κοινωνικές υπηρεσίες. 

Ορισμένες διαπιστώσεις: Η ερημοποίηση της υπαίθρου και το δημογραφικό σε προτεραιότητα. 
Το περιβάλλον και η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού βασική προτεραιότητα, όπως και η αυθαίρετη εγκατάσταση ΑΠΕ. 
Τα έργα υποδομές πάνε με βήμα χελώνας. 
Ο δρόμος Λαμία – Καρπενήσι – Αγρινίου βρίσκεται επί χάρτου.
 Οι υγειονομικές υπηρεσίες υποβαθμισμένες με μεγάλες ελλέιψεις. 
Οι χωματόδρομοι τριγύρων της λίμνης Κρεμαστών είναι ο καθρέφτης της υπανάπτυξης, παρόλο που το περιβάλλον και το νερό προσφέρονται σε τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες. 
Η κτηνοτροφία βρίσκεται στα τελευταία της. 
Στη λίμνη Κρεμαστών τρέχουν οι «αετονύχηδες» για εγκατάσταση ΑΠΕ. Αχτίδα φωτός μια νέα κοπέλα αγωνιστικά είπε «γυρίσαμε στον τόπο μας και θα αγωνισθούμε να φέρουμε ζωή και ανάπτυξη». 
Οι δήμαρχοι Αγράφων και Καρπενησίου έδωσαν τον τόνο των προβλημάτων και την αγωνία για καλύτερες μέρες στο νομό. 
Η παράταξή μας πρότεινε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: 
• Να ενταχθεί η Ευρυτανία, η ορεινή Φωκίδα και η Βόρεια Εύβοια σε ειδικά προγράμματα ανάπτυξης, όπως ισχύει για τα ακριτικά νησιά. Διότι η ερημοποίηση των ορεινών περιοχών είναι μεγαλύτερη και από αυτή των νησιών. 
• Όποιος εκμεταλλεύεται το περιβαλλοντικό πλούτο και τα δημόσια αγαθά (νερό, αέρας, θάλασσα κ.ά.) οφείλει ανταποδοτικά τέλη στις τοπικές κοινότητες και τους κατοίκους. 
• Η Στερεά φθάνει το 50% της παραγόμενης ενέργειας ΑΠΕ. 
• Η Περιφέρεια και η ΤΑ οφείλουν να αγωνισθούν και να διαβουλευτούν με την κεντρική εξουσία και την ευρωπαική για νέα κίνητρα ειδικής ανάπτυξης στους ορεινούς όγκους, που παράγουν το δασικό πλούτο, το νερό και διατηρούν τη ζωή στο φυσικό, αγροτικό και αστικό οικοσύστημα. 

Δεν γίνεται ανάπτυξη με κάποια εκατομμύρια, που θα χαρίσει ο πρωθυπουργός, θαρρείς και θα τα βγάλει από την τσέπη του, για να ανατρέψουν την υπανάπτυξη στην Ευρυτανία. Υπάρχουν οι θεσμοί που λειτουργούν και δεν «ζητιανεύουν» αλλά απαιτούν από την κεντρική εξουσία. Στο Ταμείο Ανάκαμψης, αφού το περιβάλλον και το νερό βρίσκεται στην κορυφή των επιλέξιμων δαπανών, η Περιφέρεια πήρε ένα μεγάλο 0 (μηδενικό) διότι ούτε ενδιαφέρθηκε, ούτε απαίτησε. 
 • Για τις ΑΠΕ. Οφείλει η Περιφέρεια και οι Δήμοι να διαβουλευτούν με το αρμόδιο υπουργείο ότι, οι περιβαλλοντικές γνωμοδοτήσεις της ΤΑ και της Περιφέρειας πρέπει να έχουν αποφασιστικό και όχι συμβουλευτικό χαρακτήρα. Το δικαιούνται για να βάλουν φρένο στον «χωροφύλακα» του κεντρικού κράτους. 
 • Η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται πολλές δεκαετίες, με τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια τον υδάτινο πλούτο της λίμνης των Κρεμαστών. 
Από το 2013 έως σήμερα οφείλει να χορηγήσει ανταποδοτικό τέλος νερού το 3% της παραγόμενης ενέργειας. 
Καταθέσαμε σχετικό ψήφισμα στο Περιφερειακό Συμβουλιο το οποίο έγινε δεκτό. Εκτιμάμε ότι η ΔΕΗ και το αρμόδιο υπουργείο δεν πρόκειται να το πράξουν. Δικαστικά όμως μπορεί να διεκδικηθεί από τις τοπικές κοινότητες προς όφελος αναπτυξιακών έργων και φθηνό ρεύμα στους κατοίκους. Να αλλάξει παντελώς αναπτυξιακή όψη η γύρω περιοχή. 
 • Προτείναμε τέλος μια ειδική αναπτυξιακή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Επιμελητηρίων για τη συζήτηση και διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού χάρτη τουλάχιστον μιας πενταετίας σε βάθος χρόνου ολοκλήρωσης των έργων εντός 10ετίας και όχι επ’αόριστο. Μπορούμε αν συλλογικά και δημοκρατικά διαβουλευτούμε να απαιτήσουμε καλύτερες μέρες από την κεντρική εξουσία. 
 Να αλλάξουμε την εικόνα της Ανάπτυξης και να σέβεται τις ανάγκες των πολιτών και την αγοραστική τους δύναμη.

 

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Αύγουστος: Ο μήνας που παρακαλιούνται οι άνθρωποι να ήταν δυο φορές το χρόνο

Αυγουστιάτικα 
Δώδεκα μήνες έχει ο χρόνος. 
Αλλά για έναν μόνο παρακαλιούνται οι άνθρωποι να ήταν δυο φορές το χρόνο, ο Αύγουστος. 
Πεζοί και ρομαντικοί, εργαζόμενοι και αδειούχοι, θρησκευόμενοι και ασεβείς αποζητούν στις μέρες του την ανεμελιά και τη χαλάρωση. Άσωστα τα πανηγύρια στα στεριανά και στα νησιώτικα χωριά. Αφιερωμένα τα περισσότερα στην πιο αγαπητή ελληνική θεότητα, την Παναγιά. 
Αμέτρητες οι εκκλησιές και τα ξωκλήσια στη χάρη της. 
Ο Αύγουστος, λέει ο λαός μας, είναι ο μήνας που τρέφει τους άλλους ένδεκα. 
Κι αυτό το λέει για την αφθονία των καρπών και των φρούτων που κουβαλάει μαζί του και τα χαρίζει μ' απλοχεριά σ' ανθρώπους και ζωντανά. 
Αύγουστος, ο όγδοος μήνας του χρόνου και ο τρίτος θερμότερος μήνας του καλοκαιριού. 
Ο όμορφος Αύγουστος, λουσμένος με το φως του ήλιου και το φεγγάρι που ολοένα γεμίζει. 
Ο σκανταλιάρης Αύγουστος, με τη θάλασσα, τα παιχνίδια και τα γέλια των ανέμελων μικρών. 
Ο ερωτικός Αύγουστος, με λιγωμένες ματιές και αγοροκόριτσα να κάνουν περατζάδα στις παραλίες και τα πανηγύρια. 
Ο Άγιος Αύγουστος, της Παναγιάς μας. 
Ο Δεκαπενταύγουστος το μικρό μας, ελληνικό, Πάσχα, το Πάσχα του καλοκαιριού. 
 Η λαϊκή μαντεία έχει κι αυτή μια θέση στο μήνα αυτό με τα ημερομήνια. 
Το προμάντεμα δηλαδή του καιρού για τον επόμενο χρόνο.
 Η πρώτη μέρα του ο Αύγουστος, τη δεύτερη ο Σεπτέμβρης και πάει λέγοντας... Ότι καιρό κάμει τη μέρα αυτή, τέτοιο καιρό θα κάνει ολόκληρο τον αντίστοιχο μήνα. 
 Το αυγουστιάτικο δε φεγγάρι το πρόσεξε ιδιαίτερα η λαϊκή πίστη και το τραγούδησε η φαντασία των ποιητών. 
Πολλοί οι ποιητές και οι λογοτέχνες που ερωτεύτηκαν τον «συκολόγο» μήνα και του έδωσαν μορφή μέσα από τους στίχους τους. 
Και κοντά σε όλα αυτά τα γήινα και ρομαντικά χώνει την ...ουρίτσα του και ο κολιός, παχύς και νοστιμότατος αυτήν την εποχή: «Κάθε πράμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο». 
Καλό μήνα!
Από τη σελίδα του κ. Βασίλη Κανέλλου