Ελάτε στην παρέα μας !

Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Στην Ελασσόνα αγροτοκτηνοτρόφοι των Αγράφων

Την Ελασσόνα επισκέφτηκαν αγροτοκτηνοτρόφοι των Αγράφων για συνεργασία και ενημέρωση για την παραγωγική διαδικασία και το συνεταιρισμό . 
Η πρωτοβουλία για τη συνεργασία αυτή είναι του δημάρχου Αγράφων και του επιτελείου του .
Ο Δήμαρχος  κ. Αλέξης Καρδαμπίκης γράφει στη σελίδα του στο f/b :
ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ γιατί, όχι και εσείς….. (εννοώντας το Συνεταιρισμό ΒΟΣΚΟΣ του Ολύμπου )

Μονόδρομος η συνεργασία των κτηνοτρόφων σε ομάδες που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς, να μπουν σε αναπτυξιακά προγράμματα, να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, να διευρύνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών και να μειώσουν το ανά παραγωγό κόστος παραγωγής. 

Αυτό ήταν το συμπέρασμα της χθεσινής μας επίσκεψης και συνάντησης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Συνεταιρισμού Βοσκών Ολύμπου κ. Τάσο Αντωνίου, που αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα με μας, στη διάθεση και στην τιμή του γάλακτος. Σήμερα η επιχείρηση βγάζει οκτώ διαφορετικά προϊόντα, που τα εμπορεύεται μόνη της παρέχοντας ικανοποιητικό εισόδημα στους κτηνοτρόφους μέλη της. 
Ταυτόχρονα δημιούργησε πάνω από δέκα μόνιμες θέσεις εργασίας.
Για το ίδιο θέμα μας υποδέχθηκε και μας μίλησε ο Αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Δημήτρης Καρανίκας, του κτηνοτροφικότερου Δήμου της Ελλάδας, που ξεκάθαρα μας είπε ότι στη νέα εποχή, είναι μονόδρομος επιβίωσης για τους κτηνοτρόφους οι συνεργασίες. 
Στον Δήμο Αγράφων, έχουμε το πλεονέκτημα της ποιότητας του γάλακτος που είναι μοναδική λόγω της βιοποικιλότητας του τόπου μας, που βόσκουν τα ζώα μας και που έχει περισσότερα από χίλια αρωματικά φυτά. 
Αυτό το πλεονέκτημα μέχρι σήμερα, δεν το αναδείξαμε, δεν το αξιοποιήσαμε. Οι αποφάσεις πλέον εναπόκεινται στους ίδιους τους κτηνοτρόφους μας. 
Εφόσον τολμήσουν το αυτονόητο, ως Δημοτική αρχή θα είμαστε δίπλα τους σε όλα τους τα βήματα. 
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Συνεταιρισμό ΒΟΣΚΟΣ του Ολύμπου και στον Αντιδήμαρχο Ελασσόνας κ. Καρανίκα για την ενημέρωση και την φιλοξενία.

1 σχόλιο:

Αλέξανδρος Φλώτσιος είπε...

Έχουν πολλές ιδιαιτερότητες τα μέρη μας .
Είναι σαφώς άγονα , απομακρυσμένα από μεγάλες πόλεις κλπ ως εκ τούτου οι λίγοι εναπομείναντες αγρότες και κτηνοτρόφοι , έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από αυτές τις δυσκολίες και τον ανταγωνισμό (της Ελασσόνας ας πούμε ) άμα είσαι πέντε λεπτά από την πόλη τα προϊόντα και οι υπηρεσίες έχουν άλλη αξία την οποία μπορείς να διαπραγματευτείς .
Δυστυχώς εμείς θέλουμε 2,5 ώρες να φτάσουμε στο Καρπενήσι που δεν είναι και καμιά μεγαλούπολη κι αυτό εκμεταλλεύονται οι επιχειρηματίες του κλάδου –σαφώς για δικό τους κέρδος - .
Αυτές οι τεχνικές δυσκολίες θα πρέπει να ξεπεραστούν αλλιώς δε βλέπω ανάπτυξη ,οι περισσότεροι χωριανοί μας απογοητευμένοι έχουν μένει με λίγα ζωντανά για τις δικές τους ατομικές ανάγκες …δεν υφίσταται εμπόριο αλλά κι όταν υπάρχει οι έμποροι , τυροκόμοι κλπ τα αγοράζουν μισοτιμής ….
Ως εκ τούτου μια κίνηση συνεταιριστική είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ! Για να δούμε !!
Ξέχασα να αναφέρω και το γεγονός πως πέραν της χαμηλής τιμής πώλησης …η αγορά προϊόντων σίτισης των ζώων (καλαμπόκι , τριφύλλι κλπ) είναι οικονομικά δυσανάλογη !
Ένα θέμα ακόμη για το οποίο πρέπει να βρεθούν λύσεις …