Ελάτε στην παρέα μας !

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ζέα το δημητριακό των Αρχαίων Ελλήνων !

 Το ψωμί είναι η πιο διαδεδομένη τροφή στη χώρα μας, ενώ το σιτάρι αποτελεί το νούμερο ένα υλικό που χρησιμοποιούν οι Έλληνες για την παραγωγή του. Ωστόσο, το σταρένιο ψωμί δεν είναι τόσο παλιό, όσο φαντάζεστε. Οι προγονοί μας δε χρησιμοποιούσαν τόσο το σιτάρι για να φτιάξουν το ψωμί τους, αλλά ένα άλλο δημητριακό τη ζέα ή αλλιώς ζεία. Η παραγωγή του δημητριακού ήταν μάλιστα τόσο διαδεδομένη, ώστε φημολογείται πως το λιμάνι της Μαρίνας Ζέας πήρε το όνομα του από το ομώνυμο δημητριακό, λόγω των συχνών συναλλαγών που πραγματοποιούνταν εκεί.
Για τους περισσότερους Έλληνες η ζέα είναι μία άγνωστη τροφή. Όχι άδικα, θα έλεγε κανείς, αφού για πολλά χρόνια το δημητριακό είχε εξαφανιστεί από τη χώρα. Στις αρχές της δεκαετίας του 30, ένας νόμος για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία απαγόρευσε όχι μόνο την καλλιέργεια της ζέας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ακόμη και το να αναφέρεται ως όρος στα λεξικά. Όπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο με το πέρασμα των χρόνων, το δημητριακό ξεχάστηκε, ενώ οι μετέπειτα γενιές δεν έμαθαν καν την ύπαρξή του.
Γνωριμία με το προϊόν
Τι είναι λοιπόν η ζέα; η επιστημονική ονομασία του δημητριακού είναι Triticum dicoccum. Εξωτερικά μοιάζει πολύ με το σιτάρι, έχει όμως διαφορετική θρεπτική σύσταση . Ονόματα με τα οποία επίσης αναφερόμαστε στο δημητριακό «ζέα» είναι και η Ζειά, η βρίζα, η όλυρα και το Emmer. Ωστόσο συχνά ο όρος συγχέεται με το ασπροσίτι, το οποίο είναι το γερμανικό Dinkel ή την σίκαλη και κυρίως με το καλαμπόκι, το επιστημονικό όνομα του οποίου είναι Zea mais.
Οι ευεργετικές ιδιότητες της ζέας
Η ζέα είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, κάτι που φαίνεται και από το ίδιο το όνομά της το οποίο σχετίζεται με τον όρο «ζειδωρός», που σημαίνει αυτός που δίνει ζωή. Μάλιστα, σύμφωνα με ιστορικά κείμενα, ο Μέγας Αλέξανδρος έδινε στους στρατιώτες τους ζέα, προκειμένου να είναι δυνατοί και υγιείς. Όπως αναφέρει ο κ. Δημοσθενόπουλος, «η ζέα περιέχει διατροφικά στοιχεία, χάρη στα οποία υπερέχει έναντι των άλλων δημητριακών. Συγκεκριμένα, η ζέα έχει διπλάσια περιεκτικότητα φυτικών ινών. Αυτό την καθιστά μια πολύ καλή επιλογή και για άτομα με διαβήτη. Επίσης έχει διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα στο αμινοξύ λυσίνη και στις βιταμίνες A, B, C και Ε. Ακόμη βασικό πλεονέκτημα του δημητριακού είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο, καθώς περιέχει έως και 40% περισσότερο από τα υπόλοιπα δημητριακά».
Ζέα και γλουτένη
Η ζέα έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα γλουτένης. Αυτό βέβαια συμπεριλαμβάνεται στις ευεργετικές της ιδιότητες, καθώς την καθιστά εύπεπτη.
Ζέα και θερμίδες
Η ζέα μπορεί να υπερέχει σε θρεπτικά συστατικά, έναντι των άλλων δημητριακών, δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις θερμίδες.Το δημητριακό έχει τις ίδιες θερμίδες με τα υπόλοιπα, αλλά τα θρεπτικά του συστατικά και οι ιδιαιτερότητες του το καθιστούν μια καλή εναλλακτική επιλογή.

2 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

θαυμάσια ανάρτηση!

Αλέξανδρος Φλώτσιος είπε...

Ευχαριστούμε Ευρυτάνα Ιχνηλάτη! Αναδημοσίευση μετά από σχετική φιλική συζήτηση για τη ΄΄Ζέα΄΄. Προϊόν την ύπαρξη του οποίου αγνοούσα , βέβαια τη βρίζα την ήξερα αφού η γιαγιά μου την καλλιεργούσε για να στέλνει στον γιο της που είχε πρόβλημα υγείας ΄΄διαβήτη΄΄ ....