Ελάτε στην παρέα μας !

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Ο Επιθεωρητής !

Την περίοδο του Εθνικού διχασμού στην Κρήτη , ένας Επιθεωρητής Δημοτικής εκπαίδευσης ανέβαινε μ΄ ένα μουλάρι σε ένα ορεινό χωριό για να επιθεωρήσει τον εκεί δάσκαλο ! Στο δρόμο  όπως πήγαινε συναντά έναν αγωγιάτη και τον ρωτά : Δε μου λες πατριώτη ο δάσκαλος του χωριού τι είναι Βενιζελικός ή Βασιλικός ;  Βενιζελικός απαντά ο αγωγιάτης ΄΄ Α το γαϊδούρι σχολίασε ο επιθεωρητής ΄΄
Ο αγωγιάτης όμως ήταν Βενιζελικός και φίλος του δασκάλου , έτρεξε να  μεταφέρει στο δάσκαλο  τη στιχομυθία  το  και το δάσκαλε….. σε είπε γαϊδούρι !
Την επόμενη μπαίνει ο επιθεωρητής στην τάξη και ρωτά το δάσκαλο:  ποιο είναι το μάθημα της ημέρας ; Τα σημεία της στίξεως απαντά ο δάσκαλος ! Ας δούμε λοιπόν τι ξέρουν τα παιδιά λέει ο επιθεωρητής .
Σηκώνει ο δάσκαλος  ένα μαθητή το Σήφη στον πίνακα και του λέει να γράψει τη φράση : ο επιθεωρητής είπε , ο δάσκαλος είναι γαϊδούρι . Έκπληκτος ο μικρός Σήφης γράφει την πρόταση . Ο δάσκαλος τον ρωτάει : ποιος είναι , παιδί μου γαϊδούρι ; Ο δάσκαλος ψέλλισε ο μαθητής ! και ποιος το είπε  ρώτησε ο δάσκαλος ! Ο επιθεωρητής απάντησε ο Σήβης ! Ωραία λέει ο δάσκαλος , σβήσε τώρα το κόμμα και βάλτο αλλιώς ! Ο επιθεωρητής,  είπε  ο δάσκαλος είναι γαϊδούρι!  Ποιος είναι , παιδί μου  τώρα το γαϊδούρι; Ο επιθεωρητής απάντα δειλά ο Σήφης !  Και ποιος το είπε ; Ο δάσκαλος απαντά ο Σήφης !!!
Οπότε στρέφεται ο δάσκαλος στην τάξη και λέει : είδατε παιδιά τι κάνουν τα κόμματα ; Πότε βγάζουν γάιδαρο τον επιθεωρητή και πότε το δάσκαλο !!!!!
Μονολογώντας ο παππούς καθισμένος μπροστά στην τηλεόραση που ανακοίνωνε νέες μειώσεις στις συντάξεις ......όταν ήμουν μαθητής , άκουγα κάθε τόσο τη δασκάλα μου να λέει : Να προσέχετε τα κόμματα ! Ένα λάθος κόμμα , μπορεί να σας χαλάσει τελείως τη σύνταξη !!!! Έπρεπε να περάσουν εξήντα χρόνια για να καταλάβω τι εννοούσε !!!!

Υ γ . Η   αναμνηστική φωτογραφία    έχει τραβηχθεί   το 1937 !    η Αθηνά Φλώτσιου μαζί με τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου  ,  το δάσκαλο και τον Ιερέα!