Ελάτε στην παρέα μας !

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

16 Συμβούλιο Π.Ε.Δ.: Νομοθετική ρύθμιση για τη δρομολόγηση ίδρυσης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας

“Η Π.Ε.Δ. συμμετέχει στην ηλεκτρονική διαβούλευση του σ/ν «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παλλημνιακό Ταμείο κ.ά. διατάξεις» και συνεχίζει να διεκδικεί την ίδρυση του Δελφικού Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας ”. 

 Στη Λαμία συνεδρίασε την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, με θέμα τη συζήτηση για τη συμμετοχή της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας στην ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση του σ/ν «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παλλημνιακό Ταμείο κ.ά. διατάξεις». 
O Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, κ. Υπερήφανος, αφού αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ίδρυσης ενός αυτοδιοίκητου και ενιαίου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας για την Περιφέρεια και τις τοπικές κοινωνίες μας ανέφερε: 
«Την ερχόμενη Δευτέρα ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο στο οποίο προβλέπεται η κατάργηση και ο διαμελισμός του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. 
Εμείς ως ΠΕΔ και ως Δήμοι δεν κληθήκαμε να συμμετάσχουμε σε καμία επίσημη διαβούλευση, όπως είχε δεσμευθεί ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου. 
Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στη θέση μας για την ίδρυση του Δελφικού Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. 
Το Υπουργείο επέλεξε τη στρατηγική του “διαίρει και βασίλευε” και οφείλουμε να στηλιτεύσουμε τη στάση του. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους Δημάρχους που παρέμειναν σταθεροί στη διεκδίκηση ίδρυσης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, έχοντας Περιφερειακή συνείδηση και όχι τοπικιστικές σκοπιμότητες, παρά τις αλλεπάλληλες παρασκηνιακές κινήσεις του Υπουργείου». 
 Το Δ.Σ. μετά τη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε κατέληξε στην παρακάτω απόφαση (κατά πλειοψηφία): 

Α. Τη συμμετοχή της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας στην ηλεκτρονική διαβούλευση του σ/ν «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παλλημνιακό Ταμείο κ.ά. διατάξεις» με την κατάθεση της πρότασης για το Δελφικό Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, την οποία εκπόνησε η Ομάδα Τεκμηρίωσης, που όρισε η ΠΕΔ, υπό τον ομότιμο καθηγητή κ. Γιάννη Πανούση, με σκοπό να αποτελέσει τη βάση για τη μετεξέλιξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Στερεά Ελλάδα. 

Β. Σε σχέση με το περιεχόμενο του υπό διαβούλευση σ/ν, η Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας: 
• Δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της στην κατάργηση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και ζητά την μετεξέλιξή του σε ένα ενιαίο, αυτόνομο και αυτοδύναμο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας. 
• Καταθέτει στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης την απόφαση του ΔΣ περί «σύγκρισης – αξιολόγησης προτάσεων (ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ΓΠΑ) για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Στερεά Ελλάδα» για να αναδειχθεί η υπεροχή της πρότασης ίδρυσης ενός ενιαίου, αυτοδύναμου και αυτόνομου Πανεπιστημίου. 
• Αποσαφηνίζει ότι δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, την αυτοδιοίκηση και τους άλλους φορείς, όπως είχε δεσμευθεί ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, παρά τις πολλαπλές πρωτοβουλίες της Π.Ε.Δ., απαξιώνοντας τον θεσμό της αυτοδιοίκησης και τους πολίτες, που εκπροσωπεί. 
Ζητά άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη δρομολόγηση ίδρυσης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: