Ελάτε στην παρέα μας !

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Μεγάλη νίκη των κινημάτων κατά της εγκατάστασης Βιομηχανίας ΑΠΕ στ΄Αγραφα με ταυτόχρονη κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Χθες 16 Ιουλίου 2018, ημέρα Δευτέρα, εργάσιμη και όχι Σαββατοκύριακο,επέλεξε ο Δήμος Αγράφων,σκόπιμα για να μην υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, να ενημερώσει τους κατοίκους των Αγράφων, για την εγκατάσταση δυο Αιολικών Σταθμών, στις θέσεις "Μιχός-Βοϊδολίβαδο-Απελίνα" (40 MW) και "Γραμμένη-Τούρλα-Καρνόπι" (46 MW). 

 H εκδήλωση αυτή επεβλήθηκε στο Δήμο Αγράφων, μετά από πολλές πιέσεις πολιτών, συλλόγων, κινημάτων και δημοτικών συμβούλων, αφού ο Δήμος δεν είχε σκοπό να προχωρήσει στη δημοκρατική διαδικασία διαβούλευσης, σύμφωνα με τη Σύμβαση του Άαρχους για την πληροφόρηση των κατοίκων, ως όφειλε, πριν τις υπογραφές αδειών εγκατάστασης των δυο Αιολικών εκτρωμάτων, από το Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
Παρόλες αυτές τις μεθοδεύσεις, 250 άτομα από κατοίκους, εκπροσώπους συλλόγων, σύλλογο Κρικελλιωτών, κινήματα Καρδίτσας και Ευρυτανίας, εκπροσώπους Δήμων από άλλες περιοχές, θεσμικούς φορείς συμμετείχαν στην εκδήλωση, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη δύση του ήλιου.Παρέμειναν στην πλατεία, δίνοντας παλμό, αγωνιστικότητα για την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. 

 Αλγηνή εντύπωση προακάλεσε η μεθόδευση του Δήμου Αγράφων να ορίσει συντονιστή εκδήλωσης πρώην μέλος της ΡΑΕ, υπεύθυνο για την δέσμευση κάθε βουνοκορφής (αιολικά) και κάθε ποταμού (υδροηλεκτρικά), στην Ευρυτανία, ο οποίος προέταξε, τους 3 και μοναδικούς υπαρασπιστές της εγκατάστασης ΒΑΠΕ, εκπροσώπους ΕΛΕΤΑΕΝ, ΚΑΠΕ, εταιρειών, για να δημιουργηθεί κλίμα υπέρ της εγκατάστασης. 

 Όλες αυτές οι σκοπιμότητες του Δήμου Αγράφων έγιναν αντιληπτές από τους συμμετέχοντες , που με την καθολική αντίδραση και τις έντονες διαμαρτυρίες τους επέβαλαν στην συνέχεια, να γίνει διάλογος με τη στοιχειώδη δεοντολογία. 

 Τόσο ο καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ κ. Θεοχάρης Ζάγκας, ο Υπεύθυνος Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου, όσο και οι εκπρόσωποι των κινημάτων, πολίτες που πήραν το λόγο, επαγγελματίες, κτηνοτρόφοι τάχθηκαν κατά της εγκατάστασης των αιολικών σταθμών στ΄ Αγραφα.
Υπεραμύνθηκαν την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, τη βιοποικιλότητα, τα τοπία και τις ήπιες ανθρώπινες δραστηριότητες, το ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο των Αγράφων. 

 Όλοι/όλες μαζί πρότειναν ότι ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ Εθνική Στρατηγική Χωροθέτηση, καθώς και Εθνική Ενεργειακή Πολιτική. Δεν λέμε όχι στις ΑΠΕ, αλλά δεν μπορούν να μπούνε παντού, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. 
Το ορεινό φυσικό περιβάλλον των Αγράφων είναι ανεκτίμητης αξίας με την πολύ μεγάλη βιοποικιλότητα και ποικιλότητα τοπίων, τα δάση και τα αλπικά λιβάδια, που οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να τα σεβόμαστε. 
 Η εγκατάσταση ΒΑΠΕ στ΄Αγραφα θίγει τα ευαίσθητα ορεινά οικοσυστήματα, δεσμεύει δημόσια γη και προκαλεί διαταραχή του υδρολογικού κύκλου, αλλοιώνοντας την ποιότητα των νερών. Κυρίως όμως μετατρέπει το νερό και τα εδάφη από δημόσια αγαθά, που ανήκουν σε όλους, σε προϊόντα για πώληση στους ιδιώτες. 
 Η μόνη Ανάπτυξη που σέβεται το ορεινό περιβάλλον και θα οδηγήσει στην ευημερία των κατοίκων, θα προσελκύσει τους νέους και θα ανοίξει θέσεις εργασίας, είναι η ήπια ανάπτυξη. Φυσικό κεφάλαιο, ντόπια προϊόντα, κτηνοτροφία, μελισσοκομία και εναλλακτικός τουρισμός είναι η μόνη λύση για τ Αγραφα. 
 Είναι προφανές και αναδείχθηκε από όλους τους κατοίκους ότι πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές και οι υπηρεσίες, πρωτίστως όμως το οδικό δίκτυο που βρίσκεται ακόμα σε άθλια κατάσταση. θα πρέπει να σημειωθεί η ιδιαίτερα προκλητική συμπεριφορά του εκπροσώπου της εταιρείας, που του ζητήθηκε να πάρει πίσω τις απειλές που είχε εκτοξεύσει κατά των πολιτών. 
Ταυτόχρονα, όλοι/όλες επέδειξαν ηθικό ανάστημα απέναντι στο κυνικό πρόσωπο, τις εναπαλαμβανόμενες διακοπές από τον εκπρόσωπο της εταιρείας και τους έτερους του αιολικού λόμπυ, οι οποίοι είχαν, όπως αποδείχθηκε από την συζήτηση, ευθεία σύνδεση και ταύτιση με το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης ακατανόητη ήταν η στάση του Δημάρχου. 
Αντί να πάρει καθαρή θέση υπέρ των προτάσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων, των πολιτών, των επαγγελματιών,των κινημάτων που επιστημονικά κατέθεσαν τη μόνη βιώσιμη πρόταση Αειφόρου Ανάπτυξης της περιοχής, προτίμησε να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο, λέγοντας ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε, ψελλίζοντας κάτι για τα μηδαμινά αντισταθμιστικά οφέλη από την εγκατάσταση. 
Στη συνέχεια αρνήθηκε να συγκαλέσει Δημ. Συμβούλιο και να συνταχθεί με τους πολίτες στις προσφυγές τους στο Σ.τ.Ε, φοβούμενος προφανώς ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα ταχθούν κατά της καταστροφής των Αγράφων από την εγκατάσταση ΒΑΠΕ. Αποτέλεσμα αυτής της εκδήλωσης ήταν ότι η συντριπτικη πλειοψηφία των κατοίκων τάχθηκε κατά της εγκατάστασης ΒΑΠΕ και υπέρ της εναλλακτικής πρότασης. 

 Τέλος συμφώνησαν όλοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με μεγαλύτερη ένταση και πειστικότητα μέχρι την τελική νίκη! 

ΣΩΣΤΕ Τ΄ΑΓΡΑΦΑ από την εγκατάσταση ΒΑΠΕ 

 Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων 
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια: