Ελάτε στην παρέα μας !

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Πάνος Νιαβής : Ανεμογεννήτριες η άλλη άποψη...

Ανοιχτή επιστολή στο μπάρμπα Κώστα μόνιμο κάτοικο Αγράφων για το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννήτριων στα βουνά μας 

Αγαπητέ μου μπάρμπα Κώστα καλημέρα. 
Θα ήθελα να είμαι κοντά σας σήμερα , αλλά σοβαρές υποχρεώσεις με κράτησαν μακριά από τη συνάντηση για το μέλλον του τόπου μας που γίνεται σήμερα στα Άγραφα . 

Ξέρω σου έχουν γανώσει το κεφάλι οι προστάτες της καθαρότητας των βουνών μας και τις ανεπανόρθωτες βλάβες που θα δημιουργήσουν η εγκατάσταση αυτών των διαολομηχανημάτων ,των ανεμογεννητριών που τρώνε παιδιά , σοδομούν παρθένες κόρες , γκαστρώνουν ταύρους και αφανίζουν γίδες , κότσυφες και γεράκια

Εγώ μπάρμπα Κώστα δεν θα σου μιλήσω στο συναίσθημα θα απευθυνθώ στο μυαλό σου , στην κρίση σου και στη Λογική σου , στο συμφέρον σου , 
Στο τι «διάφορο» θα έχεις εσύ από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα Άγραφα . 
Οι άνθρωποι από αρχαιότατων χρόνων συνιστούν πολιτείες με νόμους κανόνες και αρχές με πρόθεση να βρουν τρόπο να συνυπάρχουν τα συμφέροντα όλων όσων συναποτελούν μια κοινωνία πολιτών . 
 Η χώρα μας ως μέλος μιας μεγαλύτερης κοινότητας της ΕΕ συναποφάσισε το 2009 στην έκδοση της κοινοτικής οδηγίας 2009/28 που λίγο αργότερα έγινε νόμος του κράτους μας με τον οποίο τέθηκαν οι όροι και προϋποθέσεις εγκατάστασης ΑΠΕ στην Ελληνική επικράτεια . 
Η ψήφιση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας έτυχε διακομματικής συναίνεσης . 

Έτσι σήμερα όταν ακούς πολιτικούς ή πολιτευτές να «θρηνούν» για την εγκατάσταση ΑΠΕ σε διάφορες περιοχές το κάνουν χωρίς να βλέπουν την μεγάλη εικόνα , το θετικό αντίκτυπο που θα έχει η αύξηση της παραγωγής καθαρής ενέργειας , αλλά με γνώμονα την ψήφο σου και να μη σε χάσει από ψηφοφόρο , κουκί . 
Βλέπεις είναι ευκολότερο να συγκινείς και να εξαπατάς πολίτες , από να τους εξηγείς και να τους πείθεις. 
Δικαιολογημένα εδώ θα με ρωτήσεις και τι με νοιάζει έμενα , ας πάνε παραπέρα να τις βάλλουν και να μην τις φέρουν στα δικά μας βουνά , και τι διάφορο θα έχω εγώ να τις θέλω να δεσπόζουν πάνω στις ράχες μου ; 
Πρώτον σε νοιάζει μπάρμπα Κώστα . 
Ξέρω ότι είσαι άνθρωπος που νοιάζεται για τον άλλο , το διπλανό σου . 
Ας μάθεις λοιπόν πως από τη χρήση ορυκτών καύσιμων πεθαίνουν κάθε χρόνο , σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ 7,5 εκατομμύρια Άνθρωποι ! 

Στη δική μας πατρίδα αναλογούν 11.000 θάνατοι κάθε χρόνο ...

Αυτοί δεν είναι στατιστικές , είναι δικοί μας άνθρωποι , μπάρμπα Κώστα , με ονοματεπώνυμο. 
Συγγενείς μας , φίλοι μας αδέρφια μας. 

Είναι στο χέρι μας περνώντας σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων της παραγωγής ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα. 
Ξέρω αγαπητέ μου μπάρμπα Κώστα πως είσαι χαμηλοσυνταξιούχος , και πως τα φέρνεις δύσκολα βόλτα . 
Η αύξηση της παραγωγής καθαρής ενέργειας , όπως αυτή από τις ανεμογεννήτριες θα έχουν επίπτωση στην αύξηση των σύνταξής σου . 
«πως θα με ρωτήσεις με απορία . 

Σου λέω , λοιπόν πως η χώρα μας πληρώνει λόγω βάσει της επικυρωμένης πλέον, και από το ελληνικό κοινοβούλιο, ιστορικής συμφωνίας της 21ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι (COP212015 United Nations Climate Change Conference). Περί τα 2, 5 δις ευρώ για τα δικαιώματα ρύπων
Η φετινή εκτίναξη των τιμών από τα 5 ευρώ ο τόνος στα 15,7 ευρώ , σημαίνει πως μόνο η ΔΕΗ φέτος θα κληθεί να πληρώσει περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ για εκπεμπόμενους ρύπους . 

Αν λοιπόν η χώρα μας επιτύχει το στόχο της μέχρι το 2020 , να παράγει 29% καθαρής ενέργειας , από την καταναλωμένης ηλεκτρικής ενέργειας θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις, ενώ θα οδηγήσουν σε επιπλέον αύξηση των εθνικών εσόδων της χώρας μας έως και 3 δις € ως το 2020. 
Πρόκειται για κεφάλαια που μπορούν να αξιοποιηθούν για την προώθηση ΑΠΕ, μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας για τα νοικοκυριά, καθώς και κοινωνικές παροχές» υποστηρίζουν χαρακτηριστικά οι σοβαρές περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Greenpeace ! 
Δηλαδή όταν λένε κοινωνικές παροχές , μπάρμπα Κώστα αυτό μεταφράζεται μεταξύ των άλλων σε αύξηση συντάξεων και σε καλύτερες συνθήκες περίθαλψης στα κρατικά νοσοκομεία ! 
 Πέραν αυτών όπως επισημαίνει η WWF η μη συμμόρφωση της χώρα μας συνολικά με την περιβαλλοντολογική νομοθεσία έχει ένα κόστος από την ατμοσφαιρική ρύπανση που το αποτιμά σε 7 δισ. ευρώ ετησίως
Σου φαίνεται λοιπόν δίκαιο , μπάρμπα Κώστα , να περιχαρακωνόμαστε στους μικροεγωισμούς μας , με την συμπαράσταση επιτηδείων πάσης φύσεως και απόχρωσης , λέγοντας ας τις βάλουν όπου θέλουν κι ας με αφήσουν έμενα και τον ένδοξο τόπο μου στην ησυχία του . 
Κι αυτό γίνεται σε όλη την Ελληνική επικράτεια , παντού τα ίδια σαθρά επιχειρήματα συναισθήματος , μίσους και φτηνής προπαγάνδας χρησιμοποιούν οι Νεολουδίτες . 
 Ας έρθουμε όμως ,μπάρμπα Κώστα , ένα προς ένα σ αυτά που σου λένε και σε τρομάζουν . 

1) Σου λένε πως θα ξεκοιλιάσουν τα βουνά ανοίγοντας δρόμους πλάτους 14 μέτρων ! 
Είναι ψέμα , μπάρμπα Κώστα . 
Επισκέφτηκα πρόσφατα 2 αιολικά πάρκα και οι οδοί πρόσβασης είναι πλάτους 4,5-5 μέτρων μόνον . 
Θυμήσου πως τις δεκαετίες 80 και 90 εσείς που μείνατε εκεί ζητήσατε τότε από τους πολιτικούς δρόμο σε κάθε μαντρί και σε κάθε βουνοκορφή . 
Δηλαδή όταν ο δρόμος πάει για τον μπάρμπα Κώστα σε μια ράχη στο μαντρί είναι « έλα μωρέ, σιγά τη ζημιά να πηγαίνει ο άνθρωπος στο μαντρί του» ενώ τώρα που είναι για τις ανεμογεννήτριες «ξεκοιλιάζονται» τα βουνά; 

 2) Σου λένε πως θα καταστραφεί τουριστικά ο τόπος . 
Είναι ψέμα . 
Στην Αγγλία , έγιναν έρευνες από δημοσκοπικές εταιρείες για λογαριασμό τουριστικών φορέων της χώρας για την επίπτωση της επισκεψιμότητας μιας περιοχής στη Σκωτία μετά την εγκατάσταση αιολικού πάρκου . 
Όταν ρωτήθηκαν τι τους έφερε στην περιοχή απάντησαν « το όμορφο τοπίο και οι ευκαιρίες για θέα» . 
Στο ερώτημα για την επιρροή που τους άσκησε η παρουσία των αιολικών πάρκων σε ένα μέρος για να το επισκεφτείς το 43% απάντησε «θετική» , το 8% «αρνητική» και το 43% « καμία διαφορά» 
Σε ανάλογη δημοσκόπηση που έγινε στη Ουαλία , στα πλαίσια της επίπτωσης των αιολικών πάρκων στο τουρισμό μιας περιοχής το 96% δήλωσε πως δεν ανέβαλλε μια επίσκεψη στην Ουαλία λόγω της ύπαρξης αιολικών πάρκων . 
Το δε 76% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα επισκεπτόταν ένα αιολικό πάρκο αν υπήρχε κέντρο πληροφόρησης . Ευκαιρία να πω εδώ , στους ανήσυχους ιδιοκτήτες ξενώνων , πως το αιολικό πάρκο του North Cape , προσελκύει 60.000 επισκέπτες το χρόνο ! Να προσθέσω δε πως η Βρετανική Βουλή συνέστησε ειδική επιτροπή με θέμα την επίδραση των αιολικών πάρκων στην τουριστική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου , η οποία οδηγήθηκε στο πόρισμα « ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ» !!! 

3) Λένε , Μπάρμπα Κώστα πως οι ανεμογεννήτριες θα καταστρέψουν τα δάση με τη διάνοιξη οδών και γραμμών υψηλής τάσης . 
Αυτή είναι η μισή αλήθεια γιατί η ερημοποίηση που επιφέρει η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη λόγω της υπερθέρμανσης από τη χρήση ορυκτών καυσίμων οδηγεί ολόκληρες χώρες σε ερημοποίηση με την ολοσχερή καταστροφή των δασικών εκτάσεων από τους ρύπους ή τις πυρκαγιές ή την άνοδο της στάθμης των θαλασσών .
4) Λένε, Μπαρμπα Κώστα , πως θα αφανίσει τα πουλιά των βουνών μας . 
Δυστυχώς για αυτούς είναι μια ακόμη υπερβολή των Νεολουδιτών.  
Σύμφωνα με την έγκυρη Greenpeace σε κάθε 10.000 θανάτους πουλιών από κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα , κάτι λιγότερο από ένα πουλί οφείλεται στις ανεμογεννήτριες . 
Η ρύπανση και η ερημοποίηση είναι από τους βασικούς παράγοντες θανάτωσης των πτηνών από ανθρώπινες δράσεις . 
Η ανάπτυξη αιολικής ενέργειας θα είναι ευεργετική για την ορνιθοπανίδα της γης . 
Γιατί όπως κατέδειξε μελέτη του περιοδικού “Nature” Αν δεν ληφθούν μέτρα κατά της ρύπανσης μέχρι το 2050 κινδυνεύουν με εξαφάνιση το 15-37% όλων των ειδών των πουλιών του πλανήτη . 

5) Λένε ,πως οι ανεμογεννήτριες κάνουν θόρυβο. 
Είναι ψέμα . 
Δεν έχει παρά κάποιος να επισκεφτεί ένα οποιοδήποτε σύγχρονο αιολικό πάρκο για επίρρωση της αληθείας. 

6) Λένε , πώς οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν σοβαρά την υγεία με τους υπόηχους και τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες. 
Είναι ακόμη ένα προπαγανδιστικό ψέμα των αρνητών της προόδου και της ανάπτυξης της χώρας . 
Σοβαρές χώρες όπως η Αυστραλία , ανέθεσε στο εθνικό συμβούλιο υγείας και ιατρικής έρευνας να μελετήσει τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στην ανθρώπινη υγεία . 
Το πόρισμά της ήταν πως « ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΈΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΕΚΜΙΡΙΩΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΕΥΘΕΩΣ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ» '
 7) Λένε πως όπου εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες πέφτει η αξία της γης και της περιουσίας των πολιτών στις πέριξ περιοχές . 
Είναι κι αυτό ένα ακόμη ψέμα. 
Όπως προκύπτει από 2 σοβαρές έρευνες στην Αγγλία και στην Αμερική , επί 25.000 αγοροπωλησιών σε απόσταση 10 περίπου χιλιόμετρα πέριξ των αιολικών πάρκων δεν εμφανίστηκε αρνητική μεταβολή στις τιμές γης και ακινήτων ! 

8) Το επιχείρημα δε πως οι επενδυτές είναι όλοι αεριτζήδες και απατεώνες και έρχονται να μας κλέψουν τον αέρα είναι ενταγμένη , μπάρμπα Κώστα την εθνική μας σφαλερή πεποίθηση πως υπάρχει άλλος δρόμος εκτός του κέρδους να κινητοποιήσει τους ανθρώπους να επενδύσουν , να παράξουν πλούτο , να φορολογηθεί και να αποδώσει κοινωνικό μέρισμα δια του κράτους σ αυτούς που χρειάζονται κοινωνική μέριμνα. 

9) Λένε πως οι ανεμογεννήτριες δεν αφήνουν κανένα όφελος στην εθνική οικονομία . 
Ένα Ψέμα ακόμη μπάρμπα Κώστα ! 

Υπάρχουν 5-6 εργοστάσια παραγωγής ανεμογεννητριών στην Ελλάδα , Στη Λάρισα , την Τρίπολη, τον Ασπρόπυργο , το Αλιβέρι και στη Μάντρα . 
Όλες αυτές είναι θέσεις εργασίας ανθρώπων με ονοματεπώνυμα , με ανάγκες , παιδιά και όνειρα μιας καλύτερης ζωής που κάποιοι έχουν βαλθεί να τους τα διαγράψουν ! 

10) Έρχομαι τώρα στο ουσιαστικότερο επιχείρημα μου , Μπάρμπα Κώστα , το οικονομικό . 
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο Δήμος μας θα εισπράττει το 3% της παραγόμενης αξίας ρεύματος που θα μπορούν να διατεθούν για την καλυτέρευση της ζωής εσάς των μόνιμων κατοίκων του Δήμου μας . 

Θα σου πούνε , μπάρμπα Κώστα όλα αυτά τα τετριμμένα πως καλά είναι όλα αυτά , αυτοί δεν είναι αντίθετοι στην ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά όχι στον ιστορικό όγκο των Αγράφων . 
Αν ψάξει κανείς τις εντάσεις τους ανά την Ελλάδα είναι παντού ίδιες μονότονα ίδιες , διατυπωμένες από το ίδιο μυαλό αυτών που λατρεύουν την ακινησία και νοσταλγούν τις ακαθόριστα παλιές καλές εποχές της εξαθλίωσης , της ανέχειας και της μιζέριας ! ας μη γίνει σε μας ας γίνει στους όποιους παραπέρα … 

Ο τόπος μας , μπάρμπα Κώστα , το ξέρεις καλύτερα από μένα αυτό γιατί εσύ ζεις εκεί έχει ήδη πεθάνει όπως πεθαίνουν όλοι οι τόποι όπου δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα. 

Μιλάνε όσοι δεν ξέρουν για ήπιες μορφές ανάπτυξης , αγροτοτουρισμούς , βιολογικές κτηνοτροφίες και άλλα τέτοια που ηχούν πιασάρικα αλλά είναι πολιτικοί βερμπαλισμοί . 

Ο Τόπος μας λόγω της έλλειψης οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας είναι τόπος απομάχων και συνταξιούχων σαν και σένα . 
Οι ελάχιστες οικονομικές δραστηριότητες είτε είναι ζημιογόνες είτε μικροδράσεις περί του κράτους . 
Έτσι στη δική μου οπτική η ανάπτυξη με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και προϋποθέσεις των αιολικών πάρκων στο δήμο μας θα επανεκκινήσει μια οικονομική δραστηριότητα με βάθος χρόνου η οποία είναι στρατηγική επιλογή της χώρας μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαλλαγούμε από τα ΦΟΝΙΚΑ ορυκτά καύσιμα

Ας μην επιτρέψουμε ... στους αρνητές της προόδου, τους Νεολουδίτες , μπάρμπα Κώστα να βάλουν την ταφόπλακα της ύστατης ελπίδας να μείνει αυτός ο τόπος κατοικήσιμος από ανθρώπους και τις επόμενες δεκαετίες . 
ΥΓ Στους καχύποπτους και στους πονηρούς που με έχουν κατηγορήσει ήδη για σχέση με συμφέροντα ή για αφέλεια θα τους απαντήσω μια κι έξω
Οι άνθρωποι μπορούν να σκέφτονται κι αλλιώς από τον τρόπο που σκέφτεστε και πράττετε  από συμφέρον ή μικροκομματική ιδιοτέλεια ή το χειρότερο από Άγνοια …

Δεν υπάρχουν σχόλια: