Ελάτε στην παρέα μας !

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

ΔΙΚΤΥΟ για την Προστασία των Αγράφων & ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για την προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος: συνάντηση με τον Υπουργό ΠΕΝ, κ. Γ.Σταθάκη.

Σήμερα, Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018, έγινε συνάντηση της αντιπροσωπείας του Δικτύου Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, ενεργών πολιτών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, με τον Υπουργού ΠΕ.Ν. κ. Γ. Σταθάκη με αιτήματα : 
 α) την αναστολή των αδειών εγκατάστασης των δυο Αιολικών Σταθμών στην περιοχή Νιάλας Αγράφων 
και β) την εξαίρεση των περιοχών ΠΑΠ από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο. 

 Στη συνάντηση, παραδόθηκε στον Υπουργό φάκελος του Δικτύου με όλα τα σχετικά έγγραφα, με την αρνητική θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, που συμπαρατάσσεται με το όχι πολιτών και κινημάτων, καθώς και υπόμνημα, στο οποίο καταγράφεται η καθολική αρνητική θέση των Συλλόγων Ευρυτανίας και Καρδίτσας και των πολιτών που με 10.500 υπογραφές δήλωσαν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση των Αιολικών. 
 Εκπρόσωποι από Καρδίτσα και Ευρυτανία, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και παρευρισκόμενοι ενεργοί πολίτες, εξέθεσαν με λεπτομέρεια τον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει με την εγκατάσταση των ΒΑΠΕ, την ανάγκη προστασίας των ευαίσθητων ορεινών οικοσυστημάτων των Αγράφων από τα συνοδά έργα, τις σωρευτικές επιπτώσεις των δυο Αιολικών Σταθμών και την διαφύλαξη και διατήρηση των δασικών και υποαλπικών περιοχών από την καταστροφή. 

Στη συνέχεια, ο κ. Γ. Σταθάκης μας γνωστοποίησε τα ακόλουθα:
 Α. Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε πρόσφατα δέσμευση, με βάση τη Συμφωνία του Παρισιού, αναφορικά με δυο στόχους:
 (1) Ότι μέχρι το 2030 η παραγωγή ενέργειας θα γίνεται κατά 32% από ΑΠΕ. Επομένως η εγκατάσταση ΑΠΕ στην Ελλάδα, πρόκειται να 3/πλασιαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια. 
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι μέχρι το 2050 θα κλείσουν όλα τα λιγνιτωρυχεία. 
 (2) Ότι μέχρι το 2030 θα μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά 32,4 %. Επομένως, πρέπει γρήγορα και άμεσα να εγκατασταθούν «πολλές ΑΠΕ παντού». 
Βέβαια στα νησιά και τα βουνά, έχουν δραστηριοποιηθεί ήδη μεγάλες εταιρείες, όσον αφορά στα Αιολικά. 

Το επόμενο διάστημα θα 2/πλασιαστούν τα φωτοβολταϊκά και θα επεκταθούν στην κατοικία, στην βιομηχανία και τον τουρισμό. Πρόκειται, επίσης, να δοθεί η δυνατότητα και στους πολίτες να συμμετάσχουν στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. 

 Β. Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο πρόκειται να αναθεωρηθεί, όχι ως προς τις περιοχές, αλλά ως προς την εκτίμηση των σωρευτικών επιπτώσεων των έργων στο περιβάλλον. 
Θα υπάρξει, επίσης, εξειδίκευση αποκεντρωμένων ΑΠΕ και νομοθεσία για τις μικρές παραγωγικές ανεμογεννήτριες. Το τέλος του 2018 αποτελεί το ανώτατο όριο κατασκευών ΑΠΕ μέσα από το σύστημα εγγυημένων τιμών. 

Από τώρα και πέρα δεν θα υπάρχει εγγυημένη τιμή και οι εταιρείες θα οδηγούνται σε διαγωνισμό. 

 Τέλος, σε ευθεία απάντηση ο κ. Γ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να πάρει πίσω την υπογραφή του, αναστέλλοντας τις άδειες εγκατάστασης και μας προέτρεψε να το κάνουμε μέσω του Σ.τ.Ε. 

 Μετά από τα παραπάνω, το Δίκτυο και η ΚΙΝΗΣΗ, σε κοινή συνεδρίαση αποφασίσαμε να εντείνουμε τον αγώνα μας, μέσα από την νομική οδό και συγχρόνως να κλιμακώσουμε τις δράσεις μας με κοινωνικούς αγώνες! 

 Καλούμε όλους τους πολίτες Καρδίτσας, Ευρυτανίας και όλης της χώρας  να συνταχθούμε για τη σωτηρία των Αγράφων . 

 Ο αγώνας θα είναι μακρύς, θα είναι αγώνας αντοχής, αλλά θα είναι νικηφόρος. 
 ΣΩΣΤΕ Τ' ΑΓΡΑΦΑ 
Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια: