Ελάτε στην παρέα μας !

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Ανεμογεννήτριες στα βουνά των Αγράφων !

Από τη σελίδα της κ. Elena Namini

Άγραφα! Στην καρδιά της Πίνδου. Έλιωσαν τα χιόνια. Ένα ευγενικό χάδι ζωντανεύει τις βουνοκορφές. Πρασινίζει ακόμη και τους βράχους. 
Τα μετακινούμενα κοπάδια, όσα απέμειναν, έχουν ανέβει ήδη στα θερινά βοσκοτόπια. Εδώ θα ξεκαλοκαιριάσουν. 

Εδώ θα φτιάξουν οι παραδοσιακοί τυροκόμοι το τυρί τους. Οι φτέρες θα του χαρίσουν την σκιά τους και θα το αφήσουν να ξεκουραστεί και να ωριμάσει. 
Για λίγους μήνες, όλα ζωντανεύουν και τα βουνά αντιλαλούν και χαίρονται. 
 Δεν είναι απάτητες αυτές οι βουνοκορφές. Δεν είναι άχρηστα κουφάρια. 
Εκτός από τους κτηνοτρόφους, που σταματούν λίγο χαμηλότερα και τα άγρια άλογα που κινούνται παντού, είναι το σπίτι του σταυραετού, του γύπα, του γυπαετού, της ορεινής πέρδικας, του λύκου, του αγριόγιδου και πολλών άλλων συγκατοίκων. 
Είναι τα λημέρια τους. Πλούσια η χλωρίδα και πανίδα. Από τις πλουσιότερες στην Ελλάδα και την Ευρώπη και φυσικά είναι χαρακτηρισμένη περιοχή natura. 
Εδώ πάνω και μέχρι τα 2000μ, υψόμετρο, το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας, έδωσε την συγκατάθεσή του για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών!! 
Στον αυχένα της διάσημης Νιάλας, περνώντας μέσα από πυκνά ελατοδάση, από αλπικά λιβάδια, παρακάμπτοντας και διαγράφοντας ότι ανασαίνει, αναπαράγεται και επιβιώνει στις κορυφές των Αγράφων. 
Σε ένα ορεινό οικοσύστημα που φιλοξενεί όλα τα μεγάλα θηλαστικά της χώρας, όλα τα σπάνια και προστατευόμενα αρπακτικά, πλούσια ορνιθοπανίδα και ποικιλόμορφη χλωρίδα. Γιατί θα πρέπει πάντα η πολυπόθητη ανάπτυξη να είναι τόσο καταστροφική; 

Γιατί ό,τι άλλες χώρες προστατεύουν και σέβονται, ως πολύτιμο αγαθό, εμείς θα πρέπει να το καταστρέφουμε για να αναπτυχθούμε; Τόση αναρχία και ασέβεια, έχει δυσθεώρητο κόστος, που παραδίδεται βιαστικά και χρεώνει, επιβαρύνει, τις επόμενες γενιές. Πολύ εσφαλμένα έχει γίνει κατανοητή η ανάπτυξη. 
Για αυτό και μας αποφεύγει! 
 (Μαθαίνω πως η περιοχή των Αγράφων (φορείς και κάτοικοι), στρέφονται στο ΣτΕ, στον Σταθάκη, στον Φάμελλο, στον ίδιο τον πρωθυπουργό, προκειμένου να αναθεωρήσουν την …αναπτυξιακή επέλαση) 

 Φωτο: Καράβα(2.184μ.ύψος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: