Ελάτε στην παρέα μας !

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Κοπή πίτας Γρανιτσιωτών και διετής απολογισμός του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών

Κοπή πίτας Γρανιτσιωτών και διετής απολογισμός του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών 
Με μεγάλη προσέλευση Γρανιτσιωτών, αλλά και φίλων του χωριού μας, έγινε και εφέτος η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και ανταλλάχθηκαν οι καθιερωμένες ευχές. 
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα ευλόγησαν ο συγχωριανός μας Παπαδημήτρης Σκόνδρας και ο π. Νικόδημος Δάγλας ηγούμενος της Ιεράς Μονής της Ζωοδόχου Πηγής. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρώην Βουλευτής Ηλίας Καρανίκας, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Βύρωνα κ. Μουρίκης, ο Περιφερειακός Συμβουλος Λάμπρος Τσιτσάνης, ο Δημοτικός Συμβουλος Αγράφων Θεόδωρος Κατσιάδας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης και πρόεδρος σχολικής επιτροπής κ. Γιώργος Μουρτζιάπης, ο αντιπρόεδρος της Πανευρυτανικής κ. Δημήτρης Δέπος, η Δημοτική σύμβουλος Βύρωνα κ. Ιουλία Κιούπη, οι Πρόεδροι των συλλογων Λημερίου κ. Κονιαβίτης, Νέου Αργυρίου κ Νταλιάνης και εκπρόσωποι των συλλόγων Λιθοχωρίου, Βούλπης, Επινιανών και Κάτω Ποταμιάς. Ιδιαίτερη χαρά έδωσε η παρουσία των δασκάλων Σταύρου Χρονόπουλου και Γιάννη Παπαϊωάννου, που μετά από 45 χρόνια συναντήθηκαν με πολλούς μαθητές τους. 
Μετά την κοπή της πίτας, έγινε ο διετής απολογισμός από τον πρόεδρο της Αδελφότητας κ. Αλέξη Καρδαμπίκη , ευχαριστώντας όσους συνέβαλλαν στην επίτευξη αυτών. 
 Εν συντομία ο διετής απολογισμός, 
-Με την χορηγία του Νίκου Θεοδώρου εγκαταστησαμε κάμερα και καθημερινά βλέπουμε ζωντανά το χωριό μας και τα βουνά των Αγράφων. Μέσα σε 1,5 χρόνο σχεδόν 500.000 απ όλα τα μέρη του κόσμου είδαν το χωριό μας και πολλά κανάλια είχαν απευθείας συνδέσεις. 
- Με χορηγία της Ανοικτής Αγκαλιάς για το παιδί εγκαταστάθηκε καρδιογράφος στο Πολυδύναμο Περιφερειακό ιατρείο της Γρανίτσας και ένα πλήρες Οδοντιατρείο. Το ιατρείο είναι δωρεά του κ. Πλάτωνα Τομπά και η μεταφορά και η εγκατάσταση είναι χορηγία της Ανοικτής Αγκαλιάς για το Παιδί. (Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω το γιατρό και μέλος του ΔΣ της Ανοικτής Αγκαλιάς κ. Ηλία Καρανίκα ). 

- Με χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Φάρμασερβ Λίλυ εγκαταστάθηκε ο πρώτος φορητός απινιδωτής στην Ευρυτανία, αξίας 3.700 ευρώ για αντιμετώπιση των καρδιακών επεισοδίων. 
- Για τη χρήση του απινιδωτή με τη συνεργασία του ΕΚΑΒ Καρπενησίου εκπαιδεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν εθελοντές. 
 - Για τα θέματα της υγείας κάναμε πολλές παρεμβάσεις και συγκεκριμένες προτάσεις που ευελπιστούμε κάποια στιγμή να εισακουστούν. 
Τις προτάσεις αυτές τις ανέδειξαν τοπικά και πανελλήνια μέσα ενημέρωσης όπως είναι τα περεταίρω οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν από την Περιφέρεια για τη στελέχωση των μονάδων υγείας. 
 -Με επιστολή μας, ενημερώσαμε τον Εισαγγελέα Καρπενησίου για την κατάσταση στην υγεία στην Ευρυτανία, την αμέσως επομένη του θανάτου του συμπολίτη μας στη Βελαώρα το Πάσχα. Ηταν τότε που δεν υπήρχε κανένας γιατρός από το Μέγδοβα μέχρι τον Αχελώο. Για το θέμα αυτό κληθήκαμε και δώσαμε ένορκη κατάθεση. 
- Για την ανάπτυξη του ΕΚΑΒ στα χωριά μας συναντηθήκαμε δύο φορές με τον αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ και ακολούθησε επίσκεψή του στα χωριά μας. Δυστυχώς προς το παρόν και παρά τις υποσχέσεις δεν έγινε τίποτα και εξακολουθούμε να έχουμε τον μεγαλύτερο χρόνο διακομιδής ασθενούς που ξεπερνά τις 4 ώρες. -Μέσω της ανοικτής αγκαλιάς καταφέραμε να υποστηριχτεί συμπατριώτης που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Το ποσό που διατέθηκε ήταν περίπου 2.500 ευρώ. 
-Από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Καίσαρη μας παρασχέθηκε δύο φορές πολύτιμο εκπαιδευτικό υλικό, όπως βιβλία, πίνακες, βιβλιοτετράδια τα οποία ενίσχυσαν την εκπαιδευτικη διαδικασία των σχολείων μας. 
 - Για τη δωρεά διαδικτυακού φροντιστηρίου των παιδιών των απομακρυσμένων σχολείων της Ευρυτανίας η πρότασή μας υιοθετήθηκε από τον περιφερειάρχη και με τη συνεργασία μας, καταφέραμε να γίνει πραγματικότητα, με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του φροντιστηρίου Αρνός. 

 Για το θετικό αποτέλεσμα ευχαριστούμε, εκτός από τον Περιφερειάρχη και τον Νίκο Χαρδαλιά που συνεργαστήκαμε στενά στην αρχή, και τον Αρη Τασιό που ασχολήθηκε μεθοδικά και έδωσε μια ευτυχή κατάληξη στο θέμα. 
- Σε συνέχεια του διαδικτυακού φροντιστηρίου και για την καλύτερη αξιοποιησή του από τους μαθητές, η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών με την χορηγία της Εθνικής Τράπεζας δώσαμε ταμπλετ σε όλους τους μαθητές των σχολείων της Γρανίτσας. Sς Συγχρόνως παραδώσαμε ψηφιακό πίνακα διδασκαλίας και ηχοσύστημα στο Δημοτικό σχολείο . 
 -Σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο και με την συνεισφορά του Νίκου Θεοδώρου επιβραβεύσαμε πρόσφατα στη γιορτή του τσίπουρου τους επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε κάθε επιτυχόντα δόθηκαν 100 ευρώ. 
-Με την συνεργασία των Αδελφών Καζάκου παρασχέθηκε πέρυσι γεύμα στους μαθητές των σχολείων Γρανίτσας και Ραπτοπούλου κατά τη σχολικής τους εκδρομή στην Αθήνα. 
- Κάναμε την πρώτη χρονιά σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο, την πολύ επιτυχημένη εκδήλωση για την Ευρυτάνισσα μάνα με ομιλητή τον Δεσπότη μας κ Γεώργιο και την πρόεδρο των Καρπενησιωτών της Αθήνας κ. Μαρία Παπαιωάννου. Ποιήματα του Μακαριστού ηγουμένου της Μονής Αγάθωνος πατέρα Δαμασκηνού απήγγειλε ο ηθοποιός Δημήτρης Κωσταντίνου. 
 - Σε όλα τα καταστήματα της Γρανίτσας βάλαμε μεγάλα κάδρα με ποιήματα του Ζαχαρία Παπαντωνίου και του Στέφανου Γρανίτσα. - Από κοινού με τον πολιτιστικό Σύλλογο της Γρανίτσας βραβεύσαμε τον παραδοσιακό μουσικό και άνθρωπο Αποστόλη Παπά στη γιορτή του τσίπουρου. 
- Στην εκδήλωση για την Ευρυτάνισσα μάνα βραβεύσαμε τον κορυφαίο Ευρυτάνα λαϊκό ζωγράφο Λευτέρη Θεοδώρου που μέσα από τους πίνακές του ανέδειξε των καθημερινό δύσκολο αγώνα των γυναικών στα χωριά μας. 
 - Καθιερώσαμε ως Σύλλογος, την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη να εορτάζονται οι Ευρυτάνες άγιοι στην εκκλησία του Νεομάρτυρα Μιχαήλ στη Γρανίτσα. Στην πρώτη εορτή που έγινε, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης μας και οι γυναίκες του χωριού από μόνες τους έκαναν το τραπέζι σε όλους τους παρευρισκόμενους. 
 -Κληθήκαμε από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας στο περιφερειακό Συμβούλιο στα Άγραφα όπου πήγαμε και αναδείξαμε χρονίζοντα προβλήματα, προτείνοντας παράλληλα λύσεις. Για παιδεία, υγεία, λίμνη, πυρόσβεση και γενικά για τις υποδομές της περιοχής. 
-Για την παραμονή της Εθνικής Τράπεζας στο Ραπτόπουλο, η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών σε αρχικό στάδιο με την ανάδειξη του θέματος έπαιξε ουσιαστικό ρόλο και μαζί με την καταλυτική παρέμβαση της Περιφέρειας και βέβαια με τη βοήθεια του στελέχους της ΕΤΕ κ.Χαρίλαου Γρανίτσα αλλάξαμε την απόφαση κλεισίματος. 
-Ο Συλλογός εκτός από τα θέματα υγείας, όλο αυτό το χρονικό διάστημα ανέδειξε χρονίζοντα προβλήματα προτείνοντας λύσεις εφιγκτές. Παρεμβήκαμε για την ελλιπή πυρόσβεση, αστυνόμευση, την τουριστική προβολή, τους δρόμους που παραμένουν χωματόδρομοι, την έλλειψη πινακίδων προορισμού, την συντήρηση του κτιρίου του Μουσείου κοκ. 
 - Για την καταβολή ανταποδοτικών τελών από την εκμετάλλευση των νερών της λίμνης Κρεμαστών και των ποταμιών, κάναμε πολλές παρεμβάσεις, σε ΤΕΕ, ΚΕΔΕ, Περιφέρεια με αποκορύφωμα την ερώτηση του κ. Γραμματικάκη στην Ευρωπαικη επιτροπή και τη θετική απάντηση που λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες αυτά που αποδίδουν και οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ. Τα χρήματα που δικαιούμαστε είναι πολλά, τα συμφέροντα μεγαλύτερα, αλλά δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε το δίκιο μας.. 
-Ο συλλογός με 10 προτάσεις συμμετείχε στη διαβούλευση της Περιφέρειας για την ανάπτυξη με την αξιοποίηση της Λίμνη των Κρεμαστών -Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ αποφασίσαμε την ανέγερση ανδριάντα του Λαϊκού Ζωγράφου Χρήστου Καγκαρά στη Γρανίτσα. Συγκροτήσαμε μια άτυπη επιτροπή και με πολλές δυσκολίες παλευουμε να το πετυχουμε. 
 -Μετά από πρόταση της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών με τη συνεργασία Ευρυτανικών Συλλόγων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία αιμοδοσία στην Αθήνα για τις αιμοδοτικές ανάγκες των συμπατριωτών μας -Με τη συνεργασία του Συλλογου Καρπενησιωτών και της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου, στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής πραγματοποιήσαμε εκδήλωση για την βυθισμένη στα νερά της λίμνης Παναγία της Επισκοπής. 
-Με τη φροντίδα του Γιώργου Μουρτζιάπη εγκαταστάθηκε Ηλεκτρονικός υπολογιστής και εκτυπωτής στο περιφερειακό ιατρείο Γρανίτσας για τη συνταγογράφηση, πινακίδα που δεν υπήρχε, πλήρες ηχοσύστημα στην εκκλησία του Νεομάρτυρα αξίας 6000 ευρώ και οικονομική βοήθεια στο συλλογό μας. Και το τελευταίο επίκαιρο και πολύ σημαντικό. 
--Καθιερώθηκε και είναι σε εξέλιξη σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Πανελληνιος μαθητικός διαγωνισμού προς τιμήν του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Ο διαγωνισμός θα γίνεται κάθε χρόνο και η βράβευση των αρίστων θα γίνεται σε ειδική εκδήλωση στη Γρανίτσα. Για την θεσμοθέτηση του διαγωνισμού θέλω να ευχαριστήσω τον εκπαιδευτικό Γιώργο Λιάσκο, γιό του αείμνηστου Προέδρου της Πανευρυτανικής και φίλου του χωριού μας Ηλία Λιάσκου. 

Μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Αδελφότητας, ακολούθησε η Γενική Συνέλευση και ομόφωνα εκλέχθηκαν τα νέα μέλη του ΔΣ που είναι Αθηνά Τσιγαρίδα, Πένη Καρυώτη, Μάριος Θεοδώρου, Μάριος Ρήγας, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Παναγιώτης Αγραφιώτης, Αλέξης Καρδαμπίκης και αναπληρωματικοί Βιβή Γούλα και Ευαγγελία Θεοδώρου. 

Το νέο ΔΣ ευχαριστεί θερμά τον Δημοσθένη Τσιάκο, Αλέκο Γκούρα και Αδελφούς Καζάκου που πρόσφεραν τα δώρα στους τυχερούς της βασιλόπιτας που ήταν μία εγχρωμη τηλεόραση και από ένα τραπέζι για 4 άτομα στις ταβέρνες Γκούρα και Καζάκου.. Ευχαριστεί επίσης τον Αποστόλη Καγκαρά, που για άλλη μια φορά ετοίμασε τους μεζέδες, τον Δημήτρη Ζαχαράκη για την προσφορά της Βασιλόπιτας και τη Σία Φούκα για τα γλυκά που προσέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: