Ελάτε στην παρέα μας !

Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018

Σύλλογος Καρπενησιωτών Αθήνας ...ΑΠΟΚΡΙΑ: ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΡΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΩΡΑ 12.00 ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 
Από την τ. Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη 
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ!
 Στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων που οργανώνει ο Δήμος Αθηναίων - Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα πραγματοποιηθεί ομιλία, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 12.00, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» (οδός Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα) 
 Με ομιλήτρια την Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τέως διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας και θέμα: «Λαϊκό θέατρο και δρώμενα της Αποκριάς» (με παράλληλη προβολή οπτικού εθνογραφικού υλικού). 
 Θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στις παραστάσεις με τον τίτλο Πανάρατος-Πανάρετος, λαϊκή διασκευή της τραγωδίας με τίτλο "Ερωφίλη" του Γεωργίου Χορτάτζη, όπως αυτή παιζόταν στο πλαίσιο των αποκριάτικων δρωμένων σε διάφορα σημεία της Ηπείρου-Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και επεβίωσε μέχρι πρόσφατα στο Καρπενήσι της Ευρυτανίας. 
 Στην σύντομη ανακοίνωση εξετάζονται διεξοδικά οι σχέσεις της θεατρικής πράξης προς το εθιμικό δρώμενο. 
Στις προδρομικές εξ άλλου μορφές θεάτρου, όπως είναι τα δρώμενα ή οι αναπαραστάσεις τους, ηθοποιoί και θεατές μετέχουν στην παράσταση με ή χωρίς ειδική αμφίεση, αναπαριστούν μηχανισμούς της φύσης μέσα από συγκεκριμένες θρησκευτικές ή εθιμικές τελετές με ομαδικό χαρακτήρα και σκοπό την εξασφάλιση της υγείας, της γονιμότητας και γενικώς της ευετηρίας. 
Ο θεματικός περιορισμός (νεκρανάσταση του ζεύγους: Πανάρατος-νύφη), αλλά και θεατρικές κινήσεις και αμφιέσεις όσον αφορά στα δρώμενα (Χάρος, Αράπης, παλληκάρια κ.ά.) είναι αυστηρά καθορισμένα στη μακρά διάρκεια και οι νεωτερισμοί περνούν μέσα από συλλογικές διαδικασίες. 
Η διαδρομή, χρονική και γεωγραφική, της ένταξης του «Πανάρατου» στα λαϊκά δρώμενα της Αποκριάς, αποδεικνύει ότι οι διαδικασίες πολιτισμικής γένεσης, με την έννοια της ενσωμάτωσης νέων πολιτισμικών στοιχείων σε προϋπάρχοντα δρώμενα, συντελούνται στις παλαιότερες κοινωνίες με αργό ρυθμό, μέσα από μακροχρόνιες διαδικασίες αλληλόδρασης, που οδηγούν ακόμη και πρόσφατα στην αργή ανανέωση με την ένταξη λόγιων στοιχείων στο εθιμικό δρώμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: