Ελάτε στην παρέα μας !

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ

Γράφει ο κ. Μενέλαος Παπαδημητρίου (ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ  )
Τη μέρα της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου - Εορτή της Χριστιανοσύνης με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και Εορτή του Ελληνισμού με την Επανάσταση του 1821 για την απελευθέρωση από τον επί 400 χρόνια ζυγό των Τούρκων - έχουμε χρέος πάντα να φέρουμε στη μνήμη μας τους Μεγάλους Κλεφταρματολούς -Επαναστάτες που τράβηξαν μπροστά για την Ελευθεριά !!! 
Πρώτος και μεγαλύτερος όλων ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ, ο Αετός των Αγράφων, το Λιοντάρι της Κλεφτουργιάς - που με την άφταστη παλληκαριά, τους άθλους του και το μαρτυρικό θάνατο απόδειξε πως αποκτιέται η Λευτεριά - έγινε θρύλος, έγινε τραγούδι, έγινε ποίημα, έγινε ταινία, παίχθηκε από το Θέατρο Σκιών, πλειάδα συγγραφέων και ιστορικών (ξένοι Φιλέλληνες και Έλληνες) έγραψαν για τον Ήρωα και τα κατορθώματά του, κέρινο δε ομοίωμά του βρίσκεται στο μουσείο της Ελληνικής Ιστορίας του Παύλου Βρέλλη στο Μπιζάνι Ιωαννίνων. 
 ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ (1775 - 1808) ήταν το πραγματικό του όνομα και γεννήθηκε στο Μύρεσι (Μάραθο) Ευρυτανίας.
 Ήταν ο πιο ξακουστός κλέφταρματωλός, που έδρασε επί τουρκοκρατίας στα προεπαναστατικά χρόνια στις περιοχές των Αγράφων και του Ορεινού Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας. 
 Κατάγονταν από Σαρακατσαναίϊκη αγροτοκτηνοτροφική οικογένεια των Αγράφων και πατέρας του ήταν ο αρχιτσέλιγκας Γιάννης Μακρυγιάννης από το Πετροβούνι (Βασταβέτσι) των Τζουμέρκων, η μητέρα του ήταν η Αρετή και είχε άλλα τρία αδέρφια (τον Γιώργο Χασιώτη που γεννήθηκε στα Χάσια, τον Κώστα Λεπενιώτη που γεννήθηκε στη Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας, τον Μήτρο η Κούτσικο και μία αδερφή την Κατέρω). 
 Η οικογένεια του ξεκαλοκαίριαζε στ' Άγραφα και στα Τζουμέρκα και τον χειμώνα παραχείμαζε στη Λεπενού . Συγγενείς του ήταν ο Γιώργος Τσόγκας ,ο Δημοτσέλιος, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και πολλοί άλλοι καπεταναίοι. 
 Εκεί κάποια στιγμή ο ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗΣ και η οικογένειά του κατηγορήθηκαν για ζωοκλοπή από έναν ενοικιαστή βοσκοτόπων του Αλή Πασά που ονομάζονταν Γιάγκος Καραγκούνης. 
 Ο ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗΣ πιάστηκε με την παραπάνω κατηγορία ,βασανίσθηκε και στάλθηκε στα Γιάννενα στο Αλή Πασά . 
Ο Αλή Πασάς ζήτησε και έλαβε λύτρα από το πατέρα του για να τον αφήσει ελεύθερο. 
Αυτή η περιπέτεια ήταν η αιτία που ο Κατσαντώνης αποφάσισε να βγει στο κλαρί για να ξεπλύνει τη ντροπή της οικογένειάς του. Καμάρωνε το νουνό του ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΠΛΑ για τα κατορθώματά του κατά των Τούρκων και έδειχνε την επιθυμία του για να βγεί στο βουνό κλέφτης. 
 Τότε είναι που η μάνα του Αρετή, για να μη φύγει από κοντά της, του’ λεγε:<< κάτσε Αντώνη, κάτσε Αντώνη μου>> και έτσι πήρε το όνομα ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ και έμεινε με αυτό στην Ιστορία!!! 
 Όταν ο ΔΙΠΛΑΣ είδε το γενναίον του βαφτισιμιού του – υπερήλικας πλέον – του παρέδωσε την αρχηγία του νταϊφά του. Στο νταϊφά του ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗ πέρασαν οι μεγαλύτεροι της Κλεφτουργιάς και πρώτος και καλύτερος ο μετέπειτα Πολέμαρχος Γεώργιος Καραϊσκάκης. 
 Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ λέγεται πως στην κούνια του ευλογήθηκε από τον Πατροκοσμα για αυτό και η ευλογία έπιασε και είχε βαθιά πίστη στο Θεό και αστείρευτη θρησκευτική κατάνυξη εκπληρώνοντας τάματα στις εκκλησιές και στα μοναστήρια όπου στρατωνίζονταν. 
 Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ παρά το μικρόσωμον και το ασθενικόν ήτο εξαιρετικά ευκίνητος. Στον Αχελώο, στη Χούνη Αιτωλοακαρνανίας και στη θέση Κρεμαστά, κοντά στο φράγμα, σε ένα σημείο - σε ένα στένεμα λέγεται ακόμα σήμερα η τοποθεσία <το πήδημα του Κατσαντώνη>. 
Μόνος αυτός το πέρασε με άλμα κυνηγημένος από τους Τουρκαλβανούς του Αλή Πασά επειδή σκότωσε έναν αρβανίτη. 
Όταν ο Αλή Πασάς συνέλαβε, βασάνισε και σκότωσε τους γονείς του Κατσαντώνη για να τον αναγκάσει να παραδοθεί, ο Κατσαντώνης μαθαίνοντας για το θάνατό τους και θυμούμενος τις παρακλήσεις της μάνας του να μη βγεί κλέφτης - έδωσε όρκο για να λάβει εκδίκηση και από τότε ο πόλεμος έγινε σκληρός ,ανελέητος. Νικηφόρες Μάχες που έδωσε με τους κλέφτες του εναντίον των ασκεριών του Αλή Πασά. 

 • 1803- Μάχη στη Τριφύλλα Κλειστού (Νεράιδας) εναντίον 300 Τουρκαλβανών υπο τις διαταγές του δερβέναγα Ιλιάσμπεη. 
 • 1803- Μάχη στο Κεράσοβο εναντίον 500 Τουρκαλβανών και θάνατος του Ισλιάμπεη 
 •  1804 - Μάχες στις Γούστρες Ξηρόμερου και στη Κατούνα εναντίον 500 Τζοχανταραίων υπο τις διαταγές των Γιουσούφ Αράπη και Κατζού Μουσταφάμπεη. 
 • 1806 - Μάχη στου Πουλιού τη Βρύση και της Τατάρνας εναντίον αγνώστου αριθμό Τουρκαλβανών με αρχηγό τον Χασάν Μπελούση και ενός δεύτερου σώματος Τουρκαλβανών που στάλθηκε προς βοήθεια του πρώτου με αρχηγό τον Μπεσίαρη Μπέη.
 • 1806 – Μάχη στο Μαλατέικο λημέρι εναντίον 500 Τουρκαλβανών με αρχηγό τον δερβέναγα Αλούς Μπεράτη. 
 • 1806 – Μάχη στη περιοχή Ληστής εναντίον 300 Τζοχανταραίων του δερβέναγα Μπεκίρ Τζογαδούρου. 


 • Το 1805 -6 στην μάχη που έγινε στην θέση (Ληστής ) του Βάλτου εναντίον 300 Τζοχανταραίων με τον δερβέναγα ΜπεκίρΤζογαδούρο τραυματίζεται στο πόδι και πηγαίνει στη Λευκάδα να αποθεραπευτεί. Τότε γνωρίστηκε με τον Ιωάννη Καποδίστρια και άλλους οπλαρχηγούς. Εκεί ο Καποδίστριας και ο Ρώσος στρατηγός του πρότειναν να ενταχτεί στον Ρώσικο στρατό και η απάντησή του δεν άργησε: << Με χρειάζονται περισσότερο οι κλέφτες μου στα βουνά , παρά ο Ρωσικός στρατός>>. 

 •  Το 1807 έγινε γενική σύναξη όλων των καπεταναίων στην Λευκάδα με παρουσία του Καποδίστρια και του στρατηγού του ρώσικού στρατού Εμμανουήλ Παπαδόπουλου και του Δεσπότη Ναυπακτίας Ιγναντίου. Ο ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗΣ προτάθηκε από όλους (Θ. Κολοκοτρώνης , Γ. Καραϊσκάκης ,Νικηταράς, Τζαβέλας κ.α.) και ανακηρύχτηκε ομόφωνα ως αρχηγός όλων των κλεφτών!!! 
 • 1807 - Μάχη στου Προσηλιάκου και ο θάνατος του Βεληγκέκα. Εδώ έχουμε το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Κατσαντώνη που έκαμε τον Αλή Πασά να σκυλιάσει και να βυθιστεί σε βαρύ πένθος, αφού έχασε τον πιστότερο και καλύτερο διοικητή του, το δερβέναγα Βεληγκέκα ( υπαρχηγός του ο Γιουσούφ Αράπης). Ο Κατσαντώνης αντιμετώπισε εδώ υπερχιλίους Τουρκαρβανίτες. 

 Να πώς τραγούδησε η λαϊκή μούσα το θάνατο του Bεληγκέκα: 

 "Δεν είν' εδώ τα Γιάννενα, δεν είν' εδώ ραϊάδες, 
για να τους ψένεις σαν τραγιά, σαν τα παχειά κριάρια, 
εδώ 'ναι λόγγοι και βουνά και κλέφτικα τουφέκια.
Τρία τουφέκια τώδωκαν, τα τρί - αράδ - αράδα, 
Τόνα τον πήρε ξώδερμα και τ' άλλο στο κεφάλι 
το τρίτο το φαρμακερό τον πήρε στην καρδιά του. 
Το στόμα αίμα γιόμισε, τα χείλη του φαρμάκι ". 

 •   1807 - Μάχη στο «Γρεβενοδιάσελο» Βουλγάρας εναντίον του Άγο Μουχουρντάρη με 1000 Τούρκους στις διαταγές του. Σε αυτή τη μάχη πέθανε ο νονός και παππούς του Κατσαντώνη, που παρότι παραιτήθηκε από την ηγεσία του σώματος του υπέρ του εγγονού του, δεν εγκατέλειψε ποτέ τον αγώνα εναντίον των Τούρκων. 
 • 1808 - Μάχη στη Σπινάσα εναντίον 300 Τουρκαλβανών του Χασάν Μπελούση. 

 Ο ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗΣ, αήττητος από τα ασκέρια του Αλή, αρρώστησε από ευλογιά και αποσύρθηκε στα βουνά των Αγράφων για να γιάννει. 
 Έδωσε την αρχηγία των κλεφτών στον αδερφό του Κώστα Λεπενιώτη και αυτός με τον αδερφό του Γιώργο Χασιώτη και πέντε παλικάρια του τράβηξε για τη Μονή του Αγιάννη και ύστερα σε μία σπηλιά πάνω από το Μοναστηράκι Ευρυτανίας, στην πλαγιά του βουνού Φούρκα. 
Εκεί είχε να αντιμετωπίσει τον ψηλό πυρετό που τον έψενε. 
Δεν φανταζόταν όμως πως ο Άγος Βασιάρης με 700 Τουρκαλβανούς θάβρισκε, μετά από προδοσιά, το κρυσφύγετό του και θα τον πολιορκούσε. 
 Για το ποιος πρόδωσε τη σπηλιά και τον Κατσαντώνη έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλές εκδοχές. 
 Κατά το πρωτοπαλλήκαρό του τον Καραγιαννάκη τον πρόδωσε μια γυναίκα που του πήγαινε τρόφιμα. 
 Κατά τον Επ. Φραγίστα φέρεται ως προδότης ο τσοπάνος Ιωάννης Γκούρλιας, κατά δε τον Νικ. Κασομούλη ο Αθανάσιος Γκούρλιας. 
 Ο Κ. Ράμφος γράφει ότι τον πρόδωσε κάποιος καλόγερος ονόματι Καρδερίνης, άποψη που ασπάσθηκε ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. 
 Ο Γιώργος Χασιώτης, παρακούει την παράκληση του Κατσαντώνη για να του κόψει το κεφάλι και να διαφύγει, παίρνει στους ώμους του τον άρρωστο αδερφό του και επιχειρεί ηρωική έξοδο με τα πέντε παλικάρια τους να μάχονται σαν λιοντάρια.
 Όμως η προσπάθεια απέλπιδα και πέφτουν στα χέρια των Τουρκαλβανών που τους μεταφέρουν αλυσοδεμένους στα Γιάννενα, στον Αλή Πασά. 
 Κατά τη μεταφορά τους έσπευσε σε βοήθεια του ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗ ομάδα κλεφτών από το σώμα του Καραϊσκάκη, αλλά δεν πρόφτασαν να προσβάλλουν τον εχθρό και να τους απελευθερώσουν . 
Φθάνοντας κοντά στη Βούλπη ο ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗΣ, αγναντεύοντας τα αγαπημένα του βουνά των Αγράφων, φώναξε: 

 -Τούρκοι βαστάτε τ'  άλογο λίγο να ξαποστάσω, 
για ν΄αγναντέψω στ΄Άγραφα ως τα Πετριλοχώρια, 
να χαιρετήσω τα βουνά και τις κοντοραχούλες 
ν΄αφήσω διάτα στα παιδιά, στον Κώστα Λεπενιώτη, 
σαν δείτε την γυναίκα μου ,το μοναχό παιδί μου 
πέστε τους πως με πιάσανε με μπαμπεσιά με δόλο, 
αρρωστημένο μ' ήβρανε ,ξαρμάτωτο στο στρώμα 
ωσάν μικρό στην κούνια μου στα σπάργανα δεμένο. 

 Όταν τους εμφάνισαν στον Αλή Πασά, δόλιος πάντα ως ήταν και λογαριάζοντας τον άσχημο αντίκτυπο που θα είχε μια άνανδρη θανάτωσή τους, ζήτησε από τον ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗ την υποταγή και συνεργασία του και να του δώσει με φιρμάνι το αρματολίκι των Αγράφων. 
 Όμως ο Σταυραετός των Αγράφων ως άλλος Αθανάσιος Διάκος, ορκισμένος και στα κόκκαλα των γονέων του που θανάτωσε ο Αλής και στο θάνατο του νονού του Βασίλη Δίπλα, δεν δέχθηκε τις προσφορές και προτίμησε το θάνατο. 
 Κι ο θάνατος ήρθε για τα δυο αδέρφια με τον φρικτότερο τρόπο. 
 Τους περίλαβαν, ενώ ο Αλής εθεάτο από το σεράϊ του, κάτω από τον πλάτανο οι γύφτοι με τα σφυριά και τα αμόνια κι άρχισαν το απαίσιο έργο τους τσακίζοντας τα κόκκαλα των ποδιών ενώ εκείνοι υπέμεναν καρτερικά τα βασανιστήρια στέλνοντας με το βλέμμα τους το χαιρετισμό στα περήφανα βουνά των Αγράφων. 
 Ο ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗΣ παρέδωσε το πνεύμα του εκεί στο αμόνι, ενώ το Γιώργο Χασιώτη τον αποκεφάλισαν. (απόσπασμα από το ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ) 

 Εσείς όπου τον είδατε ψηλά στα κορφοβούνια , 
σταυραετοί και πέρδικες ,ξεφτέρια, χελιδόνια, 
ελάτε να του στήσετε τραγούδι μοιρολόγι. 
τον Κατσαντώνη πιάσανε ,κλάψτε πουλιά μου ,κλάψτε. 

Δυό γύφτοι τον εστρώσανε δεμένο στο αμόνι 
κι αρχίσανε με το σφυρί να τον πελεκάνε, 
Σκλήθρες πετάν τα κοκάλα ,σκορπάνε τα μεδούλια 
και κειός τηράει κατά  τον ουρανό και γλυκοτραγουδάει , 
Χτυπάτε με, πελεκάτε με , σκυλιά του Κατσαντώνη 
δεν τον τρομάζει ο Αλήπασας φωτιά ,σφυρί και αμόνι. 


 Η λαϊκή μούσα ακολούθησε τον ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗ (Αντώνης Μακρυγιάννης) από μικρό παιδί στα βοσκοτόπια των Αγράφων σ΄ όλη του σε όλη την διαδρομή ως κλεφταρματωλός κοντά στο νουνό του Βασίλη Δίπλα ως και την ώρα της σύλληψής του και του μαρτυρικού του θανάτου στα Γιάννενα – μαζί με τον αδερφό του Γιώργο Χασιώτη - από τους γύφτους του Αλή Πασά. 
 Στη μνήμη των κατοίκων της περιοχής των Αγράφων, της Αργιθέας, του Ορεινού Βάλτου, των Ραδοβυζίων και των Τζουμέρκων διατηρήθηκε το όνομα του οπλαρχηγού ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗ. 
 Ακόμα και σήμερα στα μέρη των Αγράφων ακούμε διάφορα τοπωνύμια που έχουν πάρει το όνομα του ηρωικού αυτού κλέφτη, όπως «Το γεφύρι του Κατσαντώνη», «Η βρύση του Κατσαντώνη», «Το ταμπούρι του Κατσαντώνη», «Η σπηλιά του Κατσαντώνη» ,<< Το πήδημα του Κατσαντώνη>> κ.α. 

Του ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗ 
Αυτού ΄που πας μαύρο πουλί, μαύρο μου χελιδόνι, 
χαιρέτα μας την κλεφτουριά κι αυτόν τον Κατσαντώνη 
πες του να κάτσει φρόνιμα κι όλο ταπεινωμένα, 
δεν είν' ο περσινός καιρός, ο φετινός χειμώνας, 
φέτος το πήρ' ο Αλή πασάς, το πήρ' ο Βεληγκέκας, 
ζητάει κεφάλια κλέφτικα, κεφάλια ξακουσμένα. 

Κι ο Κατσαντώνης το 'μαθε και το σπαθί του ζώνει 
και παίρνει δίπλα τα βουνά, τα 'μορφα κορφοβούνια, 
χαμπέρι στέλνει στην Τουρκιά, σ' αυτόν τον Βεληγκέκα:
 όπου θα τα 'βρει τα παιδιά, ας τα 'βρει κι ας τα πάρει. 
Εδώ είναι λόγγοι και βουνά και κλέφτικα ντουφέκια, 
βαριά βροντούν, πικρά βαρούν, φαρμακερά πληγώνουν. 
(από το “Πετρίλο” του Ν. Χόντζια) 

 Όπως δε γράφει ο από το Χωριό του Κατσαντώνη, το Μάραθο Ευρυτανίας, συγγραφέας Κώστας Π. Μπουμπουρής στον επίλογο του βιβλίου του Κατσαντώνης - Εποποιϊα και Θρύλος (έκδοση 2002) << Η άφταστη παλικαριά και ο φρικτός θάνατος του Κατσαντώνη και του αδερφού του Χασιώτη από τον αιμοσταγή σατράπη ενεργοποίησε στο έπακρο τη λαϊκή μούσα και τους έκανε τραγούδι, θρύλο, αφήγημα. 
 Αν και δεν πρόφτασαν να δουν το θεριεμένο δένδρο της λευτεριάς, που αυτοί οι ίδιοι πότισαν με το αίμα τους, στάθηκαν πρωτομάρτυρες της απελευθέρωσης του Γένους απ΄ την σκλαβιά, ξεσκίζοντας το μαύρο πέπλο της με τ΄ αντρίκιο σπαθί τους>>. 
 Ο ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗΣ με τους αγώνες του και τις νικηφόρες μάχες του ετοίμασε τη συνείδηση του λαού για τη Μεγάλη Επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση. 
Ο ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗΣ με τον αδερφό του Γιώργο Χασιώτη πότισαν με τον αίμα τους τις ρίζες του πλάτανου στα Γιάννενα, του δέντρου τις Λευτεριάς και εκείνο θέριεψε και μαζί του και ο αγώνας του Λαού μας για την Επανάσταση του 1821. 
 Και η Ελευθερία ήρθε με τους αγώνες και τις θυσίες όλων εκείνων των Ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα!!! 
Τιμή και δόξα τους πρέπει!!! 
Αθήνα, 24.3.2017 
Μενέλαος Παπαδημητρίου


ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ...

Γράφει ο κ. Κωνσταντίνος Χαραμής ( Κωνσταντίνος Χαραμής )
ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ : {Η Ηρωική Έξοδος του Μεσολογγιού κι άλλες τέτοιας λογής αποκοτιές που δεν τις χωράει ανθρώπου νους}… . 
Το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν οι Καπεταναίοι στο σπίτι του Τζαβέλα, αληθινά σκέλεθρα μέσα στις βουτηγμένες στο αίμα και τον ίδρωτα φουστανέλες τους που κρέμονταν ξεσκλίδια, για να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την Ηρωική Έξοδο που θα κάνανε το βράδυ: Να βγουν απ΄ το μπλοκαρισμένο απ΄ την Τουρκιά αλωνάκι της λευτεριάς. 
Για τα γυναικόπαιδα, όλοι συμφώνησαν πως δεν είχανε καμιάν ελπίδα: Να πεζοπορήσουν μες στη νύχτα δυο ώρες στράτα, κατακαμπίς, μέχρι να φτάσουν στα ριζοβούνια του Ζυγού ήταν βέβαιο πως θα τα πετσόκοβε η τούρκικη καβαλαρία. 
Να μείνουν πίσω, θα ΄πεφταν στα χέρια τους κι όσα γλύτωναν απ ΄την κόψη του γιαταγανιού τους θα πουλιούνταν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. 
Και τότε οι καπεταναίοι – μηδενός διαφωνούντος- παίρνουν άλλη, δραματικότερη, απόφαση. 
Αλλ’ ας αφήσουμε τον Νικόλα Κασομούλη - γραμματικό του αρματολού τ΄Ασπροποτάμου Στορνάρη - που ΄τανε παρών, να μας τα ανιστορήσει : 
«Αποφάσισαν όλοι – γράφει ο Κασομούλης – να φονεύσωμεν όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως, και τα μικρά παιδιά, επί λόγω να μην προδοθούμεν από τας κραυγάς των, και τότε, δεν μείνει κανένας μας ζωντανός, και να μη μείνουν αιχμάλωτοι εις τους εχθρούς- δια να αποφύγωμεν δε την φιλόστοργον συμπάθειαν των πατέρων και αδελφών, απεφασίσθη να σ φ ά ξ η   ο   έ ν α ς   του   α λ λ ο υ ν ο ύ       τ η ν         ο ι κ ο γ έ ν ε ι α ν
Όλοι με μίαν φωνήν το αποφάσισαν και ήσαν έτοιμοι να κινηθούν και να ειδοποιήσουν το στράτευμα, να αρχίση». 
Τότε σηκώνεται όρθιος ο Δεσπότης Ρωγών Ιωσήφ (το βράδυ ανατινάχτηκε στον Ανεμόμυλο) και με φωνή που έτρεμε από συγκίνηση τους λέει : 
- «Εν ονόματι της Αγίας Τριάδος, είμαι Αρχιερεύς- αν τολμήσετε να πράξετε τούτο, πρώτον θυσιάσατε εμένα! και σας αφήνω την κατάραν του Θεού και της Παναγίας και όλων των Αγίων – και το αίμα των αθώων να πέση εις τα κεφάλια σας!». 
«Εκφώνησεν τούτο, εκάθισεν και άρχισεν να κλαίγη». 
«Εμείναμεν έως μισή ώρα σιωπώντες» λέει ο Κασομούλης. 
Η φοβερή απόφαση δεν εκτελέστηκε…. 
 Απ΄τα παιδιά δεν γλύτωσε κανένα , απ΄ τις γυναίκες λίγες που κι αυτές είχανε ντυθεί μ αντρίκειες φορεσιές. 
Λευτεριά, Πολυπόθητη, πόσο αίμα και δάκρυ δεν δεχτήκανε οι ρίζες σου για να βγάλεις το νέο θαλερό βλαστάρι που μας σκεπάζει σήμερα. 
Και συ Ιστορία μου, πόσο ενδιαφέρουσα και διδακτική γίνεσαι όταν εμείς οι δάσκαλοι παρουσιάζουμε στους μαθητές μας το γνήσιο, το αληθινό – έστω και σκληρό κάποτε – πρόσωπό σου και όχι το άλλο το αληθοφανές και φτιασιδωμένο…

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Η Στερεά Ελλάδα σε όλο τον κόσμο

Το «παρών» σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις με αντικείμενο τον τουρισμό και την αγροδιατροφή δίνει και εφέτος η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις επιχειρήσεις.
 Η συμμετοχή της Στερεάς Ελλάδας, σε 9 εκθέσεις τουρισμού, έχει δώσει ήδη θετικά μηνύματα όσον αφορά στην αύξηση του τουρισμού που προέρχεται όχι μόνο από τις χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι εκθέσεις, αλλά και από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στήριξε και συμμετείχε:

 • Στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού WORLD TRAVEL MARKET στο Λονδίνο 
 • Στην Τουριστική έκθεση «Philoxenia» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
 • Στη ∆ιεθνή Τουριστική Έκθεση VAKANTIEBEURS στην Ολλανδία 
 • Στην ΙΜΤΜ στο Τελ Αβίβ  
 • Στην TTR στο ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ 
 • Στην IFT στο Βελιγράδι 
 • Στην ΙΤΒ του Βερολίνου 
 • Στην ΜΙΤΤ της Μόσχας 
 • Στη MEDITERRANEAN PANORAMA της Σουηδίας
Πρόκειται για τις πλέον γνωστές και αναγνωρισμένες εκθέσεις παγκοσμίως, που έδωσαν την ευκαιρία στους εκπροσώπους του Τουρισμού της Στερεάς Ελλάδας, να αναπτύξουν επαφές και να κλείσουν συμφωνίες με διεθνή τουριστικά πρακτορεία και φορείς.

Όσον αφορά στον αγροδιατροφικό κλάδο και την προβολή των προϊόντων που παράγονται στην Στερεά Ελλάδα, η Περιφέρεια, ανταποκρινόμενη στον σχεδιασμό και την επιθυμία όλων των φορέων στην αγροδιατροφή, συμμετείχε, το 2016, σε 7 εκθέσεις του αντικειμένου:
- ΕΞΠΟΤΡΟΦ & Έλληνες Παραγωγοί 2016
- FOODEXPO 2016 
- Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας
- Meat Days & Dairy Expo 2016 
- 8o Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας
 - Οινοκεντρικά 2016
-Διεθνής Έκθεση Τροφίμων & Ποτών SIAL PARIS 2016


Για την εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας αλλά και την προώθηση των προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας, έχει αποφασιστεί και η συμμετοχή στις μεγαλύτερες εκθέσεις που πραγματοποιούνται το 2017. 
Ήδη η Περιφέρεια συμμετείχε, από την αρχή του έτους, στην 4η Έκθεση Τροφίμων Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ & Έλληνες Παραγωγοί, στην FOODEXPO, στην έκθεση OENOTELIA αλλά και στη διεθνή έκθεση Οίνων-Ποτών PROWEIN στη Γερμανία. 
Για τον απολογισμό αλλά και το σχεδιασμό της συμμετοχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στις εκθέσεις με αντικείμενο τον τουρισμό και την αγροδιατροφή, μίλησε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης και τόνισε χαρακτηριστικά:
 «Έχω ξαναπεί ότι με τους ανθρώπους του τουρισμού, τις επιχειρήσεις μας, τους παραγωγούς μας και τους εμπόρους μας, είμαστε ομάδα, όχι απλά δεν είμαστε απέναντί τους, αλλά καθημερινός μας στόχος είναι να τους στηρίζουμε και να τους ενισχύουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει τραβήξει έναν διαφορετικό δρόμο, αυτόν που έχουν χαράξει οι ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Να δημιουργούμε όλοι μαζί συνθήκες ανάπτυξης και προόδου, αλλά όχι στα χαρτιά. Με δουλειά, σχέδιο και όραμα. Υπάρχει μόνο ένας κανόνας σε όλο αυτό, ό,τι για να πετύχουμε τους στόχους μας πρέπει να δουλεύουμε όλοι μαζί, κάτι που θα έπρεπε να γίνεται και από το κεντρικό κράτος, αν θέλουμε κάποια στιγμή να μιλάμε για ουσιαστική έξοδο από την κρίση. Πάμε στα επόμενα βήματά μας με ακόμη μεγαλύτερη θέληση και όρεξη για δουλειά».

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ ...Ημερίδα για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης των αγροτών

Ημερίδα για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης των αγροτών 
Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 και ώρα 11:30π.μ. σε αίθουσα του Δήμου Αγράφων στην Τ.Κ. Παλαιοκατούνας, θα πραγματοποιηθεί Ενημερωτική Ημερίδα για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης των αγροτών. 
 Η συμμετοχή των αγροτών κρίνεται αναγκαία για τη σωστή υποβολή της Αίτησης και την έγκαιρη πληρωμή. Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Μονάδα του ΟΠΕΚΕΠΕ Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 55 ΧΡΟΝΙΑ

Γράφει ο κ. Θωμάς Κώτσιας ( Θωμάς Κώτσιας )
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΖΗΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 55 ΧΡΟΝΙΑ 
Παρακολουθώ εδώ και καιρό, χωρίς να θεωρώ καθόλου αθώα, όλη αυτή τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω  από τα ανταποδοτικά οφέλη της λίμνης των Κρεμαστών και βλέπω να ανοίγεται η όρεξη και για ανάλογα ανταποδοτικά και για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που φιλοδοξούν να ισοπεδώσουν τα βουνά της Ευρυτανίας.... φυτεύοντας ανεμογεννήτριες . 
Θέλω να επισημάνω ότι μαζί με το "τυρί" πρέπει να βλέπουμε και την "φάκα". 
Αυτή την ώρα στο τραπέζι της αξιολόγησης με τους δανειστές μας παίζεται η πλήρης εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών όπως το ηλ. ρεύμα και η ΔΕΗ μαζί και η ιδιωτικοποίηση της λίμνης των Κρεμαστών και όλων των Υδροηλεκτρικών, ανοίγοντας τον δρόμο ακόμα και για την ιδιωτικοποίηση του νερού συνολικά στη χώρα μας και εμείς θα συζητάμε τι ανταπόδοση θα έχουμε? 
Είμαι σίγουρος ότι σε μια τέτοια προοπτική τα νέα αφεντικά στην Ενέργεια, το αίτημα αυτό δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να το διαπραγματευτούν με όσους φιλοδοξούν να γίνουν συνομιλητές τους , μόνο που η "επιτυχία τους" θα είναι τα αργύρια της σιωπής μας και της ανοχής μας στην καταστροφή του Ευρυτανικού τοπίου και στην απογείωση της τιμής του ηλ. ρεύματος που θα πληρώνουμε πολλαπλάσια από την υποτιθέμενη ανταπόδοση.
 Το Φράγμα των Κρεμαστών του Αχελώου και οι συνέπειες του με τους 33 νεκρούς που στοίχειωσαν με το αίμα τους το φράγμα, καθώς και οι χιλιάδες ξεριζωμένοι που εγκατέλειψαν τα χωριά τους, τα σπίτια τους, τα χωράφια τους και το βιός τους που θάφτηκαν, ήταν το τίμημα των ενεργειακών αναγκών μετά τον πόλεμο για την ανάπτυξη και τον εξηλεκτρισμό της πατρίδας μας και όχι για να γίνει εμπόρευμα στα χέρια απατεώνων που παρουσιάζονται σαν επενδυτές.
Όσο για τα "ανταποδοτικά" που που διεκδικεί η αντιπεριφέρεια, ίσως και οι δήμοι, θα είναι το φύλλο συκής της συμφωνίας τους στο ξεπούλημα του. 
Η καλλίτερη ανταπόδοση αυτών των θυσιών είναι το ηλ. ρεύμα να παραμείνει φτηνό κοινωνικό δημόσιο αγαθό σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και όχι εμπόρευμα στα χέρια αυτών που θα το αρπάξουν για να το πωλούν και να μας κάνουν τάχα "έκπτωση" επειδή παράγεται στην περιοχή μας. 
Μπορούν όμως και πρέπει έστω και τώρα, να παρθούν κάποια μέτρα προστασίας, αξιοποίησης και καλλίτερης διαχείρισης της λίμνης προς όφελος των κατοίκων της περιοχής μας, όπως : 

 1. Η ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων της, για να διασφαλίζετε η μέγιστη δυνατή σταθερότητα στη στάθμη της, που θα τις δίνει κάποιες αναπτυξιακές δυνατότητες, γιατί με την σημερινή τεράστια διακύμανση της, καθίσταται απρόσιτη,αφιλόξενη για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάθε έτος και ακυρώνεται κάθε σκέψη για ανάπτυξη. 
 2. Η προστασία της από ακατέργαστα λήμματα και σκουπίδια που δυστυχώς μέχρι τώρα καταλήγουν στην λίμνη. 
 3. Περισσότερες κάθετες προσβάσεις, νόμιμη χρήση και κυκλοφορία καθώς και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους ελλιμενισμού σκαφών. 
 4. Χορήγηση νόμιμης ελεγχόμενης άδειας αλιείας και τουριστικής εκμετάλλευσης, ιδιαίτερα σε νέους, με κίνητρα και ευκολίες. 
 5. Ασφαλτόστρωση της παράκτιας δασικής οδού Νεοχωρίου- Φτερόλακας. 
 6. Συντήρηση αξιοποίηση προβολή και ανάδειξη ιστορικών μνημείων, όπως της γέφυρας Τέμπλας, της γέφυρας Μανώλη, του κάστρου Κάρολου Τόκου στη Σιβίστα, της ανάδειξης του πνιγμένου ναού της Επισκοπής με την βοήθεια της τεχνολογίας, καθώς και όλου του νησιώτικου συμπλέγματος και πολλές ακόμα προτάσεις που μπορεί κανείς να σκεφτεί και να προτείνει. 

Ένα πακέτο ανάλογων προτάσεων μπορούν κατά την γνώμη μου να είναι τα καλλίτερα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή μας από τη ΔΕΗ και όχι κάποιο ποσό ή ποσοστό που θα διατίθεται περισσότερο για να εξυπηρετεί τις επικοινωνιακές ανάγκες και τις δημόσιες σχέσεις των επίδοξων νέων ιδιοκτητών της.


Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Βιωματικό Σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς της Στερεάς στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου

Ένα σημαντικό επιστημονικό βήμα προεργασίας ενόψει του Πανελλήνιου Συνεδρίου Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης που θα γίνει τον Μάιο στην Θήβα, πραγματοποιείται την Παρασκευή 24 Μαρτίου στο Μουσειο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου. 

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α' βάθμιας και Β' βάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, η γ.γ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συνδιοργανώνουν αυτό το πανελλήνιας εμβέλειας τριήμερο Συνέδριο Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης με θέμα: '' Αξιοποιώντας τα μουσεία, τα τοπία μνήμης και τους γεώτοπους για την εκπαίδευση του πολίτη στον 21ο αιώνα''.
Το συνέδριο - η σημασία του οποίου στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι αυτονόητη- θα πραγματοποιηθεί στη Θήβα το Μάιο. 

Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου συνεδρίου αξιοποιούνται 
στην Βοιωτία το (νέο) Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, ο Ιερός Ναός Σκριπούς Ορχομενού, η Ιερά Μονή Οσίου Λουκά και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου. 

Στην Φθιώτιδα το ιστορικό τρίγωνο Θερμοπύλες - Αλαμάνα - Γοργοπόταμος και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας.
Στην Εύβοια το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας και το Κάστρο Καράμπαμπα. 
Στη Φωκίδα το Ναυτικό Μουσείο Γαλαξιδίου 
και στην Ευρυτανία τα πετρογέφυρα. 
Στους επιλεγμένους αυτούς τόπους θα διενεργηθούν βιωματικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς των δύο βαθμίδων. ''Να θυμάσαι τα παιδιά''- Διδάσκοντας τη Σφαγή του Διστόμου Έτσι είκοσι πέντε ( 25) εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, από την Στερεά Ελλάδα, συγκεντρώνονται την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 στο Διστομο για να παρακολουθήσουν ολοήμερο βιωματικό σεμινάριο μέσα στις υποβλητικές αίθουσες του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού. 
Το σεμινάριο αυτό είναι καρπός δημιουργικής συνεργασίας του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος (ΕΜΕ) και του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού (ΜΘΝ) Διστόμου, μια συνεργασία που σύμφωνα με την Διοίκηση του Μουσείου , θα συνεχιστεί και στο μέλλον. 
 Οι έμπειροι μουσειο-παιδαγωγοί και ιστορικοί ερευνητές του ΕΜΕ και η εκπαιδευτική ομάδα της Διοικούσας Επιτροπής του ΜΘΝ Διστόμου θα μοιραστούν με 25 εκπαιδευτικούς της Στερεάς προτάσεις, ιδέες και σχέδια δραστηριοτήτων με θέμα:
 << ''Να θυμάσαι τα παιδιά''- Διδάσκοντας τη Σφαγή του Διστόμου>>. 
Το σεμινάριο είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Διστόμου,Αράχωβας,Αντίκυρας, ο οποίος, με ιδιαίτερη φροντίδα συνέβαλε στην διοργάνωση. 
Τα αποτελέσματα του βιωματικού σεμιναρίου - όπως και αντιστοιχων στους άλλους προαναφερθέντες μουσειακούς/ιστορικούς τόπους- θα ανακοινωθούν στο Πανελλήνιου Συνεδρίου Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης, στην Θηβα.

Συνεδρίαση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες στο Αγρίνιο

Στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, το διήμερο 18-19 Μαρτίου 2017, στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής. 

 Τα θέματα συζήτησης ήταν σχετικά με τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων και το ρόλο του Δικτύου ως φορέα υποστήριξης των μελών του για να ενταχθούν στο Σύμφωνο των Δημάρχων. 

Επιπλέον έγινε παρουσίαση της Κοινοτικής Οδηγίας «Water-Energy-Food Nexus», η οποία παρουσιάζει την άρρηκτη σχέση νερού και ενέργειας. 
Επίσης, παρουσιάστηκαν τα απολογιστικά οικονομικά στοιχεία του Δικτύου για το 2016 από τον κ. Μπαμπαλή, ως προέδρου της εξελεγκτικής επιτροπής, όπως επίσης η έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και ο προγραμματισμός ενεργειών του Δικτύου για το 2017.

Ο Δήμαρχος Αγράφων στους Σαρακατσαναίους

Δίπλα στους Σαρακατσαναίους βρέθηκε ο Δήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής, για να συμμετάσχει στο 25ο Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 17-18-19 Μαρτίου στο Αγρίνιο. 

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, που έλαβε χώρα στο Παπαστράτειο Μέγαρο στο Αγρίνιο, την Παρασκευή 17 Μαρτίου, ο Δήμαρχος Αγράφων ήταν ο κεντρικός ομιλητής, ο οποίος με την ομιλία του άγγιξε τις ψυχές όλων εκείνων που διάβηκαν τη στράτα των Σαρακατσαναίων, από τα χειμαδιά ως τις ψηλές κορφές των Αγράφων. 

Σύλλογοι Σαρακατσαναίων σχεδόν απ’ όλη την Ελλάδα κατέκλεισαν το Παπαστράτειο Μέγαρο, όπου παρακολούθησαν την άψογη εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ξηρομέρου – Ευρυτανίας «Οι Σταυραετοί των Αγράφων» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. 
 Στην έναρξη του Συνεδρίου παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Αγράφων Αποστόλης Μάκκας και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Βάσω Φεγγούλη. Στη συνέχεια σας παραθέτουμε αυτούσια την ομιλία του Δημάρχου Αγράφων, που εκφωνήθηκε στην έναρξη του 25ου Πανελλήνιου Οργανωτικού Συνεδρίου Συλλόγων Σαρακατσαναίων στο Αγρίνιο.

Αυτοδιοικητική συνάντηση των αιρετών στη Λαμία

Στην αυτοδιοικητική συνάντηση των Αιρετών της ΠΕΔ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 και στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου του Κάστρου Λαμίας, με θέμα την παρουσίαση των θέσεων της ΚΕΔΕ ενόψει της προωθούμενης διοικητικής μεταρρύθμισης και τον καθορισμό των θέσεων της Αυτοδιοίκησης, συμμετείχε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής. 

Στόχος των συναντήσεων είναι να υπάρξει διάλογος μεταξύ των αιρετών και να προσδιοριστεί το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα πρέπει να αναληφθούν απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές που περιορίζουν σημαντικά τη δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν για τον τόπο τους. 
Απευθυνόμενος στους αιρετούς κατά την κοινή σύσκεψη των ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης διαμήνυσε πως στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 3 Απρίλη, «αποφασίζουμε για το μέλλον του θεσμού μας και των τοπικών μας κοινωνιών».

Υλικοτεχνική υποδομή από την Περιφέρεια για την Αστυνομία στη Στερεά Ελλάδα

Την ένταξη της προμήθειας αστυνομικού εξοπλισμού στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης. 
Ο κ. Μπακογιάννης παρουσίασε λεπτομέρειες των προμηθειών, προϋπολογισμού 2.011.500 ευρώ. Με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας χρήσης του οδικού δικτύου της Στερεάς Ελλάδας από τους πολίτες, τους διερχόμενους και τους επισκέπτες. 
 Η προμήθεια περιλαμβάνει: 
 - 16 Αστυνομικά Αυτοκίνητα τύπου SUV υπηρεσιακού χρωματισμού 
- 5 Αυτοκίνητα οχήματα για την μεταφορά κάτω των 10 ατόμων 
- 2 Γερανοφόρα φορτηγά και ανατρεπόμενα οχήματα 
- 42 Αστυνομικά αυτοκίνητα υπηρεσιακού και ελεύθερου χρωματισμού 
- 65 Ασύρματοι πομποδέκτες αυτοκινήτων 
- 10 Φορητά ραντάρ 
 «Βοηθάμε την Ελληνική Αστυνομία για να μας βοηθήσει. Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια για το οδικό μας δίκτυο που βασίζεται σε δύο άξονες. 
Ο πρώτος αφορά στην επισκευή, την καλή συντήρησή τους και τον εκσυγχρονισμό τους. Ο δεύτερος αφορά στην ασφάλεια των μετακινήσεων και την εποπτεία τους. Την εικόνα των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί για να κάνουν τη δουλειά τους, την βλέπετε, δεν χρειάζεται να την σχολιάσω. Καθημερινά οι ίδιοι καταγγέλλουν την έλλειψη των αυτονόητων για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα. Αυτό κάναμε, κυνηγήσαμε το αυτονόητο. Τρέξαμε για να εξασφαλίσουμε πόρους που θα τους επιτρέψουν να κάνουν τη δουλειά που θέλουμε όλοι εμείς που καθημερινά χρησιμοποιούμε τους δρόμους της Στερεάς Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Μπακογιάννης.

Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας... Ημερίδα για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης των αγροτών

Η Περιφερειακή Μονάδα του ΟΠΕΚΕΠΕ Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας συνδιοργανώνουν Ενημερωτική Ημερίδα για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης των αγροτών. 
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 και ώρα 11:30 π.μ. στην Τ.Κ. Παλαιοκατούνας του Δήμου Αγράφων ( αίθουσα Αγ. Προκοπίου ). 
 Η συμμετοχή των αγροτών του Νομού μας κρίνεται αναγκαία για τη σωστή υποβολή της Αίτησης και την έγκαιρη πληρωμή.

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

Η Στερεά Ελλάδα και στην Γερμανία

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδιασμού της Περιφέρειας για την εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας της Στερεάς Ελλάδας, πέντε επιχειρήσεις παραγωγής οίνου συμμετέχουν στην διεθνή έκθεση οίνου και ποτών «Prowein» που διεξάγεται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις, οίνου και ποτών, στον κόσμο που κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες παραγωγούς, επισκέπτες, δημοσιογράφους και εμπόρους. 

 Η Περιφέρεια στηρίζει την συμμετοχή των επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας, κρίνοντάς τη επιβεβλημένη από τα στοιχεία που δείχνουν ό,τι η αγορά της Γερμανίας απορροφά έως και το 50% των ελληνικών εξαγωγών οίνου. 
Επίσης, δίνεται ακόμη μία μεγάλη ευκαιρία για την επαφή και τη σύναψη συμφωνιών των παραγωγών και εμπόρων με επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο. Επαφές με αντικείμενο την επιχειρηματική εξωστρέφεια, πραγματοποίησε και ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος μετέβη, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Εξωστρέφειας & Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Θέμη Χειμάρα, στη Γερμανία, στο πλαίσιο της έκθεσης. Για τη συμμετοχή της Στερεάς Ελλάδας έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

 «Η αύξηση των εξαγωγών και της προώθησης της παραγωγής μας είναι μαραθώνιος. Βρισκόμαστε σε ένα διαρκές τρέξιμο σε όλο τον κόσμο για να επιτύχουμε το στόχο μας. Να κάνουμε ότι μπορούμε ως ομάδα με τους καλλιεργητές, τους παραγωγούς, τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες μας, για να ξεκολλήσουμε από τη μιζέρια και να δημιουργήσουμε τους δικούς μας ρυθμούς ανάπτυξης. Ήδη η προσπάθεια αποδίδει καρπούς και γι αυτό δεν θα σταματήσουμε, θα γυρίσουμε όλο τον κόσμο και θα δείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά για την οικονομία μας. Η συμμετοχή μας εδώ είναι σημαντική και χαίρομαι γιατί το κρασί της γης μας βρίσκει φανατικούς οπαδούς από κάθε γωνιά του πλανήτη». ​

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ ...ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Πέμπτη 23 Μαρτίου μέχρι Σάββατο 25 Μαρτίου 2017 
- Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή της 23ης μέχρι τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου, καθώς και φωταγώγηση τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου όλων των Δημοτικών Καταστημάτων των Δημοτικών Ενοτήτων και Τοπικών Κοινοτήτων.
- Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία. 

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017 
Ώρα 07:30΄: Χαιρετισμός της ημέρας με κωδωνοκρουσίες.
 Ώρα 08:00΄: Έπαρση σημαίας στο Δημοτικό Κατάστημα από την Υπηρεσία του Δήμου Αγράφων . Ώρα 10:00΄: Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας , Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής , από τον ιερέα Κερασοχωρίου, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Φλωράκη Ιωάννη Διευθυντή του Γυμνασίου – Λυκειακών Τάξεων Κερασοχωρίου. 
Ώρα 10:30΄: Επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία του χωριού «ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΛΗΣ» . 
Ώρα 10:50΄: Κατάθεση Στεφάνων από τους : 
 - Δήμαρχο ή Αντιδήμαρχο Αγράφων 
- Βουλευτή Ευρυτανίας 
- Εκπρόσωπο Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας 
 - Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Κερασοχωρίου 
- Πρόεδρο Τ.Κ. Κερασοχωρίου 
- Γυμνάσιο - Λ. Τ. Κερασοχωρίου 
 - Δημοτικό Σχολείο Κρέντης 
 - Νηπιαγωγείο Κρέντης 
-Τήρηση ενός λεπτού σιγής.
- Εθνικός Ύμνος. 
Ώρα 11:30΄:Παρέλαση μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου , Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου . 
 Ώρα 18:00΄:Υποστολή της σημαίας. 
 Παρακαλούνται να ρυθμίσουν τα σχετικά: 
• Με την ιεροτελεστία ο εφημέριος του Κερασοχωρίου. 
• Με τη Δημόσια Τάξη ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κερασοχωρίου. 
• Με τη στέψη των Ηρώων και την παρέλαση των μαθητών ο κ. Ιωάννης Φλωράκης, Διευθυντής του Γυμνασίου – Λ. Τ. Κερασοχωρίου. 
• Τελετάρχης ορίζεται η κ. Έλλη Γατή. Παρακαλούνται να παραβρεθούν : 
• Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου  
• Ο Αρχιερατικός Επίτροπος του Δήμου Αγραίων 
• Ο Βουλευτής Ευρυτανίας 
• Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας 
 • Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας 
 • Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου 
• Οι Αντιδήμαρχοι • Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι 
• Οι Τοπικοί Σύμβουλοι 
• Οι Υπάλληλοι του Δήμου Αγράφων 
 • Οι προϊστάμενοι υπηρεσιών ΝΠΔΔ Οργανισμών και Τραπεζών 
 • Οι Υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας στο Δήμο μας και οι εν αποστρατεία με στολή κατά ιεραρχική τάξη 
• Εκπρόσωποι της Εθνικής Αντίστασης 
• Οι Πρόεδροι άλλων Συνεταιριστικών Οργανώσεων 
• Οι Πρόεδροι άλλων Σωματείων και Συλλόγων 
• Οι αντιπρόσωποι Τύπου 
• Οι κάτοικοι του Δήμου Αγράφων 
•Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Α’/Βάθμιας και Β’/Βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου 
 Το πρόγραμμα αυτό να αναρτηθεί στους πίνακες ανακοινώσεων των Δημοτικών Ενοτήτων και Τοπικών Κοινοτήτων και επέχει θέση επίσημης πρόσκλησης. Αντίστοιχη εφαρμογή του προγράμματος θα ισχύσει και στις έδρες των τέως Δήμων Αγράφων – Απεραντίων - Ασπροποτάμου και Φραγκίστας 
 Παρακαλούνται να ρυθμίσουν τα σχετικά οι κατά τόπους φορείς . 
 Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας με τη φροντίδα των Προέδρων και Εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων , οι οποίοι μπορούν να περιλάβουν και άλλες σχετικές εκδηλώσεις που θα εμπλουτίζουν το πρόγραμμα. 
 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ  
1. Αναφερόμενους στο πρόγραμμα. 
2. Εφημέριους Τοπικών Κοινοτήτων . 
 3. Δ/ντες Δημοτικών Σχολείων του Δήμου. 
4. Δ/ντές Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου. 
 5. Δημόσιες Υπηρεσίες που εδρεύουν στο Δήμο.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ


ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

ΤΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΓΛΥΚΟ ....

Γράφει η κ.Χαρά-Χαρίκλεια Βλαχάκη ( xara.vlaxaki )

ΤΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΓΛΥΚΟ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΜΟΥ 
Δεν νομίζω να υπήρχε ή να υπάρχει παιδί που δεν τρελαίνεται για τα γλυκά .....που να μην έψαχνε πού ήταν κρυμμένο για να φάει την εποχή της ανέχειας και σιγά που θα αποτελούσα εγώ την εξαίρεση.
Τα μοναδικά γλυκά που βλέπαμε στα μάτια μας δεν ήταν από ζαχαροπλαστείο, ήταν χειροποίητα και σπάνια αγορασμένα και τα απολαμβάναμε στις γιορτές των χωριανών, των οικείων και στους γάμους. 
Με λίγα λόγια, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι! 
Δεν υπήρχε όμως και σπίτι πιστεύω που η νοικοκυρά δεν έκανε το κουμάντο της και να φτιάξει κάποιο γλυκό της εποχής, για να ξεντροπιαστούν όπως έλεγαν αν έρθει κάποιος άνθρωπος στο σπίτι.
Μπορεί να ήταν κυδώνι, σταφύλι, κεράσι, καρύδι, σύκο, μελιτζανάκι..... προσωπικά σε αντίθεση με τώρα τα προτιμούσα όλα! 
Η μάνα μου είχε βρει τον μπελά της μαζί μου και κάθε φορά που ερχόταν κάποιος στο σπίτι και έβρισκε την στάθμη του βάζου κατεβασμένη, αφού άκουγα τον εξάψαλμό της άλλαζε κρυψώνα...μα όπου και να το έκρυβε δεν ήταν καθόλου δύσκολο να το βρω...σιγά τα πολλά δωμάτια και τις περίεργες κρυψώνες του σπιτιού... αρκεί που δεν υπήρχαν κλειδαριές. 
Μια χρονιά είχε ξεμείνει από φτιαχτό και πήρε ένα τενεκεδένιο βαζάκι από το μαγαζί με γλυκό σταφύλι. 
Είχε στείλει την μεγάλη μου αδελφή να το αγοράσει για να μην το δω...αλλά επειδή πάντα εμένα έστελνε για να αγοράσω ότι ήθελε, κατάλαβα ότι κάτι μου κρύβουν και αν και μικρή παρακολουθούσα διακριτικά και είχα στήσει αυτί. 
Είδα σε ποιο δωμάτιο μπήκε έχοντας το ένα της χέρι η μάνα μου κάτω από την ποδιά της...κατάλαβα τι είχε όπως κατάλαβα ότι γνωρίζοντας το δωμάτιο ήταν θέμα χρόνου μόλις μείνω μόνη μου να το ....απολαύσω! 
Μόλις λοιπόν βρήκα την ευκαιρία άρχισα το ψάξιμο στις πιθανές κρυψώνες....τζίφος. 
Όπου το είχαν ξαναβάλει και το είχα βρει δεν υπήρχε περίπτωση
Αφού έψαξα σχεδόν όλο το δωμάτιο και δεν βρήκα τίποτα άρχισα να σκάω.....ήμουν σίγουρη πως κάπου εδώ μέσα ήταν αλλά που? Κάθισα πάνω σε ένα μπαούλο και κοίταζα γύρω-γύρω προσπαθώντας να μαντέψω την πιθανή κρυψώνα και που δεν έψαξα...απέναντί μου ήταν ο γύκος με τα ρούχα.....λές?...γιατί όχι.... 
Πάω κοντά και τον κοιτάζω...αποκλείεται... ήθελε χρόνο να ξεδιπλώσει και να ξαναδιπλώσει τα ρούχα...άρα ίσως το έχωσε από την πίσω πλευρά του τοίχου.... 
Βάζω το χεράκι μου ανάμεσα από τα χοντρόρουχα όσο πιο μέσα μπορούσα και άρχισα το ψάξιμο από τον πάτο μέχρι την κορυφή ανεβαίνοντας σε μια καρέκλα...τίποτα.
 Πάω από την άλλη.... και ανάμεσα στην κόκκινη φλοκάτη το πιάνω! 
Το βγάζω έξω, τα σάλια μου άρχισαν να τρέχουν....πάω στο άλλο δωμάτιο παίρνω ένα κουταλάκι και το ανοίγω, βουτάω και βγάζω μια κουταλιά....τι γλύκα ήταν αυτή...μπορείς να σταματήσεις? Αδύνατον.... το έφτασα στην μέση....το ξαναέκλεισα και το έβαλα στην θέση του. 
Το επισκέφτηκα δύο τρεις φορές ακόμη γιατί με τόσα παιδιά στο σπίτι δεν έμενα και πολλές φορές μόνη μου και ούτε και το βάζο ήταν αρκετά μεγάλο για να κρατήσει μέρες... 

Μια μέρα ήρθε στο σπίτι μας μια χωριανή που είχε καιρό να έρθει σπίτι μας.Η μάνα μου είπε της μεγάλης μου αδελφής να την κεράσει γλυκό, βλέπεις μόνο οι άντρες πίνανε καφέ στα σπίτια τότε... εγώ άρχισα να ανησυχώ. 
Η χωριανή είπε πως δεν είναι ξένη και δεν χρειάζεται...μου άρεσε αυτό αλλά η μάνα μου επέμενε..τι το ήθελε?....αφού η γυναίκα είπε δεν θέλει. 
Βλέπω την αδελφή μου να παίρνει ένα πιατελάκι του γλυκού και ένα κουταλάκι και να πηγαίνει για το δωμάτιο και εγώ φυσικά να πηγαίνω προς την πόρτα αφού ήξερα τι θα βρεί στο βάζο. 
Έκατσα απέξω από την πόρτα και πάντα σε ετοιμότητα για να φύγω μην με πιάσουν. 
Πέρασε λίγη ώρα και δεν άκουγα τίποτα ....τι στην ευχή, δεν βρήκε το βάζο και ψάχνει αλλού σκέφτηκα, αφού πάντα ανάμεσα στην φλοκάτη το έβαζα..... ίσως να το έβαλα πιο ψηλά ή πιο χαμηλά.. Ακούω την μάνα μου να φωνάζει της αδελφής μου γιατί αργεί...η αδελφή μου μόλις είδε ότι μέσα στο βάζο υπήρχε μόνο μια ρόγα σταφύλι και μια κουταλιά σιρόπι τα έχασε και ντράπηκε να γυρίσει με άδεια χέρια ή να πάει να το πει ... 
Η μάνα μου παμπόνηρη και ξέροντας και εμένα και την αδελφή μου κατάλαβε τι έγινε και την ακούω να λέει: 
-Πάλι το βρήκε και το έφαγε το ξεπατωμένο? 

Δεν έκατσα να ακούσω περισσότερα ...έφυγα τρέχοντας. 
Το βράδυ ήξερα πως θα κοιμηθώ πάλι στην παράγκα. 
Χαλάλι όμως! 
Το γλυκό που έφαγα άξιζε τον κόπο και ευχαρίστως τότε θα το ξαναέκανα..... 
Χαρά-Χαρίκλεια Βλαχάκη 

Έφυγε από τη ζωή η Ευρυτάνισσα γιαγιά της Αμερικής

Γράφει ο κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος giannis.giannakopoulos )
ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Η ΓΙΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΧΟΛΕΒΑ ΠΟΥ ΖΟΥΣΕ ΣΤΗ ΣΑΡΛΟΤ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΡΟΛΙΝΑΣ. 
AΙΩΝΙΑ ΤΗΣ Η ΜΝΗΜΗ ! 
Τα παιδιά της μετά τον θάνατο του πατέρα τους, στο Μουζίλο της Ευρυτανίας, την πήραν στην Αμερική και της αγόρασαν μια φάρμα για να περνάει ευχάριστα τον καιρό της. 
Ευτύχησα να κάνω ένα από τα καλύτερά μου ρεπορτάζ με την γιαγιά Ελένη. 
Δείτε το σχετικό βίντεο...


Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017

Τραγούδια του Κατσαντώνη

Γράφει ο κ. Ιωάννης Μάκκας ioannis.elatosmakkas  )
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ. 
Το αντάμωμα με την αδελφή του ! 
Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ ΚΙ Η ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗ !!! 
(Δημοτικό τραγούδι του 19ου αιώνα, που αναφέρεται στη συνάντηση-γνωριμία του πρωτοκλέφτη των Αγράφων Κατσαντώνη με την αδερφή του, που είχαν αρπάξει μικρούλα οι Αλβανοί) 
Ποιός είδε κόρη ανύπαντρη στα κλέφτικα ντυμένη; 
Δώδεκα χρόνια ήτονε αρματωλός και κλέφτης 
κανείς δεν την απείκασεν από τη συντροφιά της. 

Και μια Λαμπρή, μια Κυριακή, μια πίσημην ημέρα 
βγήκαν να παίξουν τα σπαθιά, να ρίξουν το λιθάρι. 
Κ' η κόρη από το τρέξιμο κ' η κόρη απ' την ορμή της 
κόπη το κομποθήλυ της κι εφάνη το βυζί της. 

Κι ο καπετάνιος των κλεφτών την είδε και γελάει 
κ' η κόρη τον αγκάλιασε και του κρυφομιλάει: 
-Σώπασε καπετάνιε μου, σώπα μη μαρτυρήσεις, 
να σου χαρίσω τ' άρματα και να σε πάρω άντρα. 

Εγώ 'μαι κόρη ανύπαντρη, κόρη του Μακρυγιάννη, 
δώδεκα χρόνους έκαμα σε τούρκικο χαρέμι. 
-Τι λες μωρ' αδερφούλα μου, τι λες τι κουβεντιάζεις; 
του Μακρυγιάννη κ΄εγώ γιος, εγώ είμαι ο Κατσαντώνης !!!

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Π.Ε. Ευρυτανίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Το πρόγραμμα εορτασμού  της Εθνικής Επετείου  της 25ης Μαρτίου ,   κοινοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας . 
Στο Καρπενήσι οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν το σημαιοστολισμό των Δημοσίων Κτιρίων  και διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις σε σχολεία  ,επίσης τη φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου ,παρέλαση μαθητών  .
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω...

Ο Μπακογιάννης στο υπ. Υγείας για το νέο νοσοκομείο Χαλκίδας

Στην σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα του υπ.Υγείας Σταμάτη Βαρβαρό για την δημιουργία του νέου νοσοκομείου Χαλκίδας συμμετείχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. 

 Ο κ. Μπακογιάννης ενημέρωσε για την πορεία των έργων που γίνονται για την ολοκλήρωση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, αλλά και για την εξασφάλιση, από την Περιφέρεια, της χρηματοδότησης του έργου. 

Κατά την συνάντηση, συζητήθηκε και το θέμα της αξιοποίησης του κτιρίου του παλαιού νοσοκομείου. 
 Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης έδωσε την πλήρη εικόνα του έργου και τα στοιχεία για τις παροχές του νέου νοσοκομείου που θα καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης και θα ικανοποιήσει προγραμματικούς στόχους για την ανάπτυξη και αναβάθμιση υποδομών στη δευτεροβάθμια υγεία, την άρση των ανισοτήτων στον τομέα των νοσοκομειακών υποδομών. 
 Όσον αφορά στην χρηματοδότηση του έργου, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει πλήρως τη χρηματοδότηση του έργου, με αποτέλεσμα οι κυρίως εργασίες να συνεχίζονται απρόσκοπτα, αλλά και τα συνοδά έργα οδοποιίας, αποχέτευσης κτλ. να δρομολογηθούν άμεσα. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ζήτησε να μην υπάρξει κανένα κενό στην παροχή υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια της μετάβασης από το κτίριο του παλαιού στο νέο νοσοκομείο και πρότεινε το παλαιό κτίριο να αποδοθεί προς αξιοποίηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί όλος ο σχεδιασμός που κάναμε στην Περιφέρεια, όλος ο αγώνας που δίνουμε για ένα από τα σημαντικότερα έργα που γίνονται στον τομέα της Υγείας για την Στερεά Ελλάδα, προχωρά κανονικά. 
Είμαστε υπερήφανοι γιατί ένα τέτοιο έργο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, έχει μπει στην τελική ευθεία και οι πολίτες της Στερεάς Ελλάδας θα μπορούν να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας. Υπηρεσίες που τους αξίζουν» δήλωσε μετά την συνάντηση ο κ. Μπακογιάννης. 
 Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Χαλκίδας Χρήστος Παγώνης, στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Στερεάς Ελλάδας, ο διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκίδας Παναγιώτης Τζαφέρος, η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και στελέχη του Υπ. Ανάπτυξης.

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Προκήρυξη για την κάλυψη κενών θέσεων γιατρών σε Νοσοκομεία και Περιφερειακά Ιατρεία

Προκηρύχτηκαν οι κενές θέσεις για τα  Περιφερειακά ιατρεία της χώρας .
Στους γιατρούς που θα τοποθετηθούν στα Π.Ε.Δ.Υ. – Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία στις άγονες περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που υπάρχει επισήμανση με δίεση   # και αστερίσκο * θα καταβάλλεται επίδομα και έξτρα κίνητρο 400 ευρώ ύστερα από σχετική Απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας . 
Για την Ευρυτανία προκηρύχθηκαν μία θέση για το Ραπτόπουλο , μία θέση για Γρανίτσα , μία  θέση για τη Βελαώρα, μία  θέση για Δάφνη, μία θέση για Δομνίστα, μία θέση για Προυσσό,   μια θέση για το Μεγάλο χωριό μία θέση για Π.Ι Σιδήρων ,μία θέση για Π.Ι. Στενώματος και δύο  θέσεις για το Περιφερειακό Ιατρείο Αγράφων ...  έντεκα  θέσεις συνολικά 
Δείτε παρακάτω ολόκληρη την Προκήρυξη …οι θέσεις για την Ευρυτανία στις σελίδες 26 και 27 .Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

Έρευνες για πετρέλαιο στη λίμνη Κρεμαστών ...

Γράφει ο κ. Αλέξης Καρδαμπίκης (alexis.kardabikis )
ΤΥΧΑΙΟ; ή κάτι ήξεραν για πετρέλαιο; 
Μπορεί να ήταν τυχαίο, αλλά ίσως έκρυβε και μεγάλα oικονομικά συμφέροντα η κραυγαλέα διαχρονική στασιμότητα ανάδειξης και αξιοποίησης της λίμνης Κρεμαστών, αφού τώρα ενέκριναν την έρευνα για πετρέλαιο. 
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος στις 2.3.17 ενέκρινε την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου στη χερσαία περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και της Ευρυτανίας που αναπτύσσεται η λίμνη Κρεμαστών. 
Σε κάθε περίπτωση το θέμα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και παρακολούθησης από όλους τους φορείς.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. 
Η ανταπόκριση των εθελοντών αιμοδοτών κρίνεται ικανοποιητική και συμμετείχαν σ’ αυτή πολίτες από διάφορες Δημοτικές Ενότητες του Νομού μας. 
Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αριστείδης Τασιός όσο και η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Κατερίνα Καλαντζή. Εκ μέρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αργύρης, αρμόδιος για την «Τράπεζα Εθελοντικής Αιμοδοσίας Στερεάς Ελλάδας». 
Η προσπάθεια της Περιφέρειας δεν σταματά εδώ, δράσεις εθελοντισμού θα επαναληφθούν, δίνοντας την ευκαιρία στους συνανθρώπους μας να εκφράσουν ευαισθησία και αλληλεγγύη. Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν καθώς και το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου για την άψογη συνεργασία.