Ελάτε στην παρέα μας !

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας...Δημόσια διαβούλευση για θερμαλιστικό πάρκο στην Στερεά Ελλάδα

Τη στρατηγική της Περιφέρειας για την εξειδίκευση στις υπηρεσίες και τις υποδομές του τουρισμού ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, κατά την έναρξη της ημερίδας με θέμα 
«Η εμπειρία της επιχειρηματικής ανακάλυψης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-Η δημιουργία Θερμαλιστικού Πάρκου». 
 Η ημερίδα αποτελεί ένα σκέλος της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας να θέσει σε δημόσια διαβούλευση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων επιχειρήσεων του τουρισμού, την προοπτική δημιουργίας θερμαλιστικού πάρκου, με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών, από όλο τον κόσμο, που ενδιαφέρονται για τον θεραπευτικό τουρισμό. 

 Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην υλοποίηση του σχεδίου της Περιφέρειας για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Στερεάς Ελλάδας, μέσω των συνεργειών όλων των επιχειρήσεων και των φορέων του κλάδου. 

 Στα πλεονεκτήματα της Στερεάς Ελλάδας για την δημιουργία ενός θερμαλιστικού πάρκου αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο κ. Μπακογιάννης, ο οποίος μίλησε για τον σημαντικό αριθμό ιαματικών πηγών, αναγνωρισμένης αξίας από τα αρχαία χρόνια, για το εξαίρετο βιοκλίμα της περιοχής, τις δυνατότητες που παρέχει το φυσικό περιβάλλον, την υψηλού επιπέδου φιλοξενία και την πλούσια γαστρονομία. 

 «Δεν περιμένουμε το κεντρικό κράτος να μας «σώσει». Έχουμε προχωρήσει πολλά βήματα μπροστά και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες όλοι μαζί. Ό,τι κάνουμε μέχρι σήμερα, γίνεται με συζήτηση, ιδέες και προτάσεις, γι’ αυτό επιτυγχάνουμε τους στόχους μας. Αυτό το δρόμο ακολουθούμε και στον τουρισμό. Μαζί με όλους τους φορείς του κλάδου, συζητάμε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε. Το θερμαλιστικό πάρκο εντάσσει την Στερεά Ελλάδα σε μία μεγαλύτερη μερίδα του παγκόσμιου τουρισμού. Εξειδικεύουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε και ανοιγόμαστε και στο κοινό που έχει την ανάγκη και την επιθυμία του θεραπευτικού τουρισμού» τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής. Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, γνωστοποιεί ότι: Στα πλαίσια της υλοποίησης, για πέμπτη χρονιά, του προγράμματος της ‘’εναέριας ρίψης - διανομής εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας, για την από του στόματος ανοσοποίηση των άγριων ζώων’’ θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 1ης και 4ης Απριλίου 2017, ρίψεις εμβολίων – δολωμάτων στις κάτωθι περιοχές της Π.Ε. Ευρυτανίας:

ΝΕΟΧΩΡΙ, ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ, ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ, ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙ, ΚΡΕΝΤΗΣ, ΧΡΥΣΩ, ΜΑΡΑΘΟΣ, ΑΓΡΑΦΑ, ΕΠΙΝΙΑΝΑ, ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ, ΧΡΙΣΟΒΑ, ΒΟΥΛΠΗ, ΛΗΜΕΡΙ, ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΑ, ΓΡΑΝΙΤΣΑ, ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ, ΛΕΠΙΑΝΑ, ΙΤΕΑ, ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟ, ΛΙΘΟΧΩΡΙ, ΦΟΥΣΙΑΝΑ, ΠΡΑΣΙΑ, ΜΕΤΑΞΑΔΕΣ, ΔΙΑΣΣΕΛΟ, ΚΕΔΡΑ, ΝΕΟ ΑΡΓΥΡΙ, ΔΑΦΝΟΥΛΑ, ΟΧΘΙΑ, ΚΟΝΔΥΛΑ'Ι'ΚΑ, ΚΑΣΤΡΑΚΙ, ΒΑΛΑΩΡΑ, ΤΟΠΟΛΙΑΝΑ.

Υπενθυμίζουμε στο κοινό τα εξής:
• Τα εμβολιακά δολώματα είναι μικροί κύβοι χρώματος λαδί – καφέ με οσμή ψαριού και περιέχουν ζωντανό ιό λύσσας.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΥΤΑ (δεν τα ακουμπάμε και δεν τα πατάμε)
• Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης αντιληφθεί την ύπαρξή τους ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές.
• Σε περίπτωση επαφής με το εμβολιακό δόλωμα πρέπει να γίνει επίσκεψη άμεσα σε γιατρό.
• Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση των παιδιών-μαθητών ώστε να μην έρθουν σε καμία επαφή με τα δολώματα.

 Εμβολιασμός δεν θα διενεργηθεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
http://www.minagric.gr/index.php/el/for-citizen-2/nosimata-zoon/457-lissa  
και στην Κτηνιατρική υπηρεσία Π.Ε. Ευρυτανίας στο τηλέφωνο 22370 80258

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

Γράφει η κ. Χαρά Βλαχάκη  ( Χαρά Βλαχάκη )
Άσχημο πράγμα να υπάρχει διαμάχη σε μια οικογένεια, εξίσου άσχημο και για ένα νομό όταν υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους ζήλια, κόντρα και διχασμός ... 
Η Ευρυτανία είναι μία και μοναδική! 
Το να προσπαθούμε να την διαμελίσουμε ηθελημένα ή μη, είναι απαράδεχτο.
Οι μικροπρέπειες, οι προσωπικές προβολές, τα όποια χαζοσυμφέροντα, οι αιωρούμενες ανώνυμες και ατεκμηρίωτες λασπολογίες, δεν ταιριάζουν ούτε στην εικόνα της μα ούτε και στην ιστορία της. 
Στην ερώτηση από που είμαι απαντώ με καμάρι. 
-Από την Ευρυτανία ! 
Δεν λέω από την Δυτική ή την Ανατολική, την Βόρεια ή την Νότια Ευρυτανία και δεν νιώθω καμία διαφορά αν ρωτήσω εγώ κάποιον και μου πει από όποιο χωριό της Ευρυτανίας και αν είναι..για μένα η χαρά είναι ίδια.. οι Δήμοι δεν έγιναν για να χωρίζουν νομούς, ούτε να βλέπουν αντιπάλους....τ' αδέλφια δεν πρέπει να έχουν έχθρα μεταξύ τους αλλά αγάπη και συνεργασία για το καλό όλων. Τι μπορεί να κερδίζει κάποιος προσπαθώντας να μοιράσει το νομό και να διχάσει τον κόσμο της? 
Όλες οι πλευρές της έχουν να πουν και να δείξουν κάτι όμορφο και ξεχωριστό! 
Από την πρωτεύουσα και τα κεφαλοχώρια της , μέχρι και το πιο μικρό και απομακρυσμένο χωριουδάκι.... παντού υπάρχουν ενδιαφέροντα να τραβήξουν την προσοχή του κάθε επισκέπτη. 
Παντού υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι, παντού υπάρχουν αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία, φτάνει να αξιοποιηθούν και να προβληθούν σωστά... 
Η κάθε σπιθαμή γης της, η κάθε πέτρα της, η κάθε βουνοκορφή της, η κάθε ρεματιά της, η κάθε σπηλιά της, σε όποιο σημείο και αν βρίσκεται, όποιο υψόμετρο και αν έχει, είναι ιερή και ανήκει στην Ευρυτανία και τους Ευρυτάνες. 
Γέννησε, φιλοξένησε και σκέπασε ήρωες και έχει ποτιστεί με το αίμα και το δάκρυ τους...ας σεβαστούμε την ιστορία της! 
Η Ευρυτανία είναι η μάνα όλων των Ευρυτάνων και όπως κάθε μάνα θέλει τα παιδιά της αγαπημένα μεταξύ τους, έτσι και αυτή θέλει να βλέπει όλους τους Ευρυτάνες δεμένους σαν μια γροθιά! Μπορούμε να μοιράσουμε τις περιουσίες μας όπως εμείς θέλουμε και να αφήσουμε την μικρή μας πατρίδα αμοίραστη και στην ησυχία της. 
Της φτάνει η εγκατάλειψη και τα τόσα της προβλήματα που περιμένουν λύσεις....λύσεις που μόνο ενωμένοι μπορούμε να βρούμε .... 
Τα χρώματα εδώ δεν έχουν θέση, δεν ζωγραφίζουμε πίνακα και ο τόπος μας δεν έχει ανάγκη από χρώματα.... είναι χορτάτος!!!!!! 
Δεν είναι κανείς αρμόδιος ούτε και ικανός να της βάλει αόρατα συρματοπλέγματα, τα σύνορά της υπάρχουν και είναι για να την χωρίζουν από τους όμορους νομούς, δεν της χρειάζονται άλλα. 
Ο τόπος μας έχει ανάγκη από συνεργασία, ανοιχτά μυαλά, καινούργιες και δημιουργικές ιδέες, συνολικό αγώνα, αναγκαία και αποτελεσματικά έργα, ανάπτυξη, σωστή διαχείριση, κατάλληλη προβολή ...δεν έχει ανάγκη από διχασμό, αντιπαλότητα και προσωπικά οφέλη. 
Είμαι σίγουρη πως όλοι οι Ευρυτάνες, ανεξαρτήτου τόπου διαμονής, ιδεολογίας και ηλικίας, αγαπάμε τον τόπο που γεννηθήκαμε και προσδοκούμε το καλύτερο. 
Αν δεν μπορούμε λοιπόν να συμβάλλουμε για το καλό της...ας μην της κάνουμε τουλάχιστον κακό.  

Χαρά-Χαρίκλεια Βλαχάκη

Λαϊκοί Μετεωρολόγοι

Γράφει ο κ. Νάκος Κορδονούρης ( Νάκος Κορδονούρης  )
Πολλές φορές στα χωριά, ακούς ανθρώπους να διηγούνται ιστορίες του παλιού καιρού. 
Κάποιες φορές οι ιστορίες αυτές.. είναι τόσο εντυπωσιακές που μοιάζουν σαν τραβηγμένες.. λες..είναι δυνατόν; 
Είναι γνωστό ότι με την πάροδο των χρόνων.. υπάρχει η τάση να μυθοποιείται κάποιο εντυπωσιακό γεγονός. 
Όταν όμως σου μιλάει για πρόσωπα υπαρκτά..ο βαθμός αμφισβήτησης πέφτει σημαντικά. 
 Θα σας διηγηθώ μια ιστορία...όπως ακριβώς την άκουσα...η οποία διαδραματίστηκε στην δεκαετία του 80 στο χωριό Κερασοχώρι Ευρυτανίας
Κάποιος κτηνοτρόφος με καταγωγή από χωριό της Δυτικής Ευρυτανίας, ηλικίας γύρω στα 70 τότε..είχε πάει στο Ειρηνοδικείο που υπάρχει στο χωριό αυτό να δικαστεί για κάποια ζημιά που είχε προξενήσει με τα ζώα του, σε συγχωριανό του. 
Αυτός ο άνθρωπος γνώριζε τόσο καλά τον καιρό...που ότι προέβλεπε..επαληθευόταν εκατό τα εκατό..έβλεπε κάποια σημάδια στον ουρανό..λένε οι ντόπιοι. 
Ο καιρός ήταν καλός, ο ουρανός πεντακάθαρος, ημέρα ηλιόλουστη, με ελαφρύ βοριαδάκι. 
Κάποια στιγμή μπαίνει ανήσυχος στην αίθουσα...διακόπτει τον πρόεδρο λέγοντάς του: 
-Κύριε Πρόεδρε σε παρακαλώ δίκασέ με να προλάβω να φύγω για το χωριό μου 
-Μα ακόμα είναι νωρίς κύριε... πόσο μακριά είναι το χωριό σας; 
-Είναι τέσσερις ώρες δρόμο με το μουλάρι. 
-Μην ανησυχείτε μέχρι τις δώδεκα θα έχουν τελειώσει οι δίκες. 
-Στις δώδεκα η ώρα κύριε Πρόεδρε, εδώ θα έχει ένα μέτρο χιόνι!

 Ξαφνιάστηκαν όλοι...γύρισαν τον κοίταζαν.... 
Μην με κοιτάτε έτσι...σας λέω ότι θα ρίξει τόσο χιόνι, που θα κάνουμε μια βδομάδα να βγούμε από τα σπίτια μας! 
Τέλος πάντων, του έδωσε προτεραιότητα ο πρόεδρος, τον δίκασε..καβάλησε στο μουλάρι του ο άνθρωπος κι έφυγε για το χωριό του. 
Πραγματικά σε μισή ώρα είχε σκοτεινιάσει ο τόπος..έκλεισε ο ουρανός από παντού...έγινε όπως το είπε. 
Το μεσημέρι στο Κερασοχώρι είχε ένα μέτρο χιόνι. 
Τι είχε δει; 
Ο άνθρωπος που το διηγήθηκε στην παρέα μου ο Γιώργος...είπε ότι είχε δει ένα τόσο δα συννεφάκι (δείχνοντάς μου το πακέτο με τα τσιγάρα), να σηκώνεται πάνω από το βουνό. 
Αυτοί οι άνθρωποι έχουν περάσει την ζωή τους στην ύπαιθρο. 
Ίσως με τα χρόνια, έχουν παρατηρήσει φαινόμενα του ουρανού, σχετικά με την εξέλιξη του καιρού κι έτσι έχουν αποκτήσει αυτό το χάρισμα. 
Ποιος ξέρει τι ακριβώς.......

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Εκσυγχρονίζονται οι κατασκηνώσεις στα Καμένα Βούρλα

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, η σύμβαση του έργου που αφορά στην επισκευή, στη συντήρηση και την αναβάθμιση των δομών στις κατασκηνώσεις Α’ Καμένων Βούρλων. 
 Στις κατασκηνώσεις, που βρίσκονται στη θέση «Ασπρονέρι» Αγίου Κωνσταντίνου του Δήμου Μώλου, ξεκινούν έργα προϋπολογισμού 1.138.000 ευρώ για την αναβάθμιση των συνθηκών στους χώρους που φιλοξενούνται παιδιά μικρής ηλικίας, κατά τους θερινούς μήνες, με κατασκευή νέων οικίσκων, δικτύου πυρόσβεσης και ύδρευσης, αλλά και δομών για τη φιλοξενία και την ελεύθερη πρόσβαση παιδιών με ειδικές ανάγκες. 
 Σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν με την κατασκευή γηπέδου καλαθοσφαίρισης, την κατασκευή ραμπών πρόσβασης στις τουαλέτες, τους ξύλινους οικίσκους και τους κοινόχρηστους χώρους των παιδιών με ειδικές ανάγκες, τον εξοπλισμό της παιδικής χαράς, τις εργασίες στις τουαλέτες και την αλλαγή των ειδών υγιεινής, τις τεχνικές παρεμβάσεις στο κτίριο των μαγειρείων και της τραπεζαρίας αλλά και με τις παρεμβάσεις τόσο στο ηλεκτρολογικό δίκτυο, όσο και στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. 
 Με αφορμή την έναρξη των έργων, ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στην ανάγκη του εκσυγχρονισμού των κατασκηνώσεων με βασικές προτεραιότητες την ασφάλεια των παιδιών, την υγιεινή αλλά και την πρόσβαση των παιδιών με ειδικές ανάγκες που έως σήμερα ήταν ανέφικτη. 
 «Μέχρι σήμερα οι κατασκηνώσεις δεν ήταν για όλα τα παιδιά, με το έργο αυτό, μετατρέπονται σε έναν υγιή χώρο και για τα παιδιά που έχουν κινητικά προβλήματα. 
Σκοπός του έργου είναι να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες ώστε όλοι οι γονείς να γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους θα περάσουν μερικές ημέρες με απόλυτη ασφάλεια. 
Παρεμβαίνουμε για να κάνουμε τις κατασκηνώσεις σύγχρονες, τηρώντας όλους τους κανόνες για την πυρόσβεση, την ύδρευση, την αποχέτευση, αλλά και για να προσφέρουμε χαρά σε ακόμη περισσότερα παιδιά» τόνισε χαρακτηριστικά μετά την υπογραφή της σύμβασης του έργου.

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ....ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΡΜΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 
 Για την Επιχειρηματική Ανακάλυψη στον Κλάδο του Τουρισμού 

 Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης σας προσκαλεί σε ημερίδα με θέμα: «Η εμπειρία της επιχειρηματικής ανακάλυψης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
- Η δημιουργία Θερμαλιστικού Πάρκου» την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017 και ώρα 10:00 π.μ., στο ξενοδοχείο Galini Wellness Spa & Resort (Γ. Βασιλειάδη 5, ΤΚ 35008, Καμένα Βούρλα)
 Επιδίωξη της ημερίδας είναι η διαβούλευση και η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ φορέων και επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, για τη δημιουργία «Θερμαλιστικού Πάρκου Στερεάς Ελλάδας», με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας. 
 Η παρουσία σας θα συμβάλλει θετικά στη διεξαγωγή της ημερίδας. 

 Κώστας Μπακογιάννης 

Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ ...Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης των αγροτών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης των αγροτών. 

Παρουσία αγροτών πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 σε αίθουσα του Δήμου Αγράφων στην Τ.Κ. Παλαιοκατούνας, Ενημερωτική Ημερίδα για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης με σκοπό την έγκαιρη πληρωμή των αγροτών, η οποία έγινε από στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και το Δήμο Αγράφων. 

 Από τη Δημοτική Αρχή, το παρόν στην ημερίδα έδωσαν ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, και οι Αντιδήμαρχοι κ. Απόστολος Μάκκας, κ. Γρηγόρης Παπαθανάσης και κ. Λεωνίδας Τελώνης.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ ...Με λαμπρότητα ο Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Δήμο Αγράφων

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν τιμητικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, σε όλο το Δήμο Αγράφων. 
Στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων η μαθητιώσα νεολαία παρέλασε τιμώντας τους ήρωες του ’21, ενώ σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες που λειτουργούν δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες εκδηλώσεις. 


Στο Ραπτόπουλο κατάθεση στεφάνου έγινε από τον Δήμαρχο Αγράφων κ. Θεόδωρο Μπαμπαλή για τον εορτασμό της ημέρας, ενώ το παρόν έδωσαν ο Αντιδήμαρχος κ. Θεόδωρος Τσιάμης και ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Θανάσης Σταμούλης, ενώ στην έδρα του Δήμου το Κερασοχώρι, κατάθεση στεφάνου έγινε από τον Αντιδήμαρχο κ. Τάκη Κωνσταντίνο. 

Στα Άγραφα, τη Δημοτική Αρχή εκπροσώπησε καταθέτοντας στεφάνι, ο Αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Μάκκας, 
στη Γρανίτσα στεφάνι κατέθεσε ο Αντιδήμαρχος κ. Γρηγόρης Παπαθανάσης και στη Δυτ. Φραγκίστα, ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Τελώνης. 

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι ΤΚ και πλήθος δημοτών. 
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Αγράφων δήλωσε: 
«Διπλή Γιορτή σήμερα για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία και το μήνυμα που πρέπει να λάβουμε είναι αυτό της εθνικής υπερηφάνειας και της ορθόδοξης πίστης μας, διότι ο συνδυασμός αυτών των δύο μας ελευθέρωσαν. Είναι σημαντικό να τιμούμε όσους πάλεψαν για την ελευθερία μας, μία ελευθερία για την οποία ως φαίνεται πρέπει να μαχόμαστε από όλα τα μετερίζια. Βλέποντας τη νέα γενιά να τιμά τους προγόνους μας, παίρνουμε δύναμη και κουράγιο να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τα παιδιά μας, για να τους μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες και τις αρχές μιας ελεύθερης και αγέρωχης Ελλάδας. Χρόνια πολλά σε όλους»

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.. Στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Μπακογιάννης

Δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο έγινε σήμερα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη. 

Τον Περιφερειάρχη συνόδευε ο Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Γιάννης Ταγκαλέγκας. Ο κ. Μπακογιάννης συζήτησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη, τις νέες δομές που δημιουργούνται για τον λόγο αυτό, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την τουριστική προβολή της Στερεάς Ελλάδας για την ενίσχυση της οικονομίας. 
 Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπακογιάννης ανέπτυξε τα σημεία του σχεδιασμού που γίνεται για την ενίσχυση και του θρησκευτικού τουρισμού με βάση τα έργα, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, για την ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων σε ολόκληρη την περιφέρεια. 
 Το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριάρχη προκάλεσαν οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Περιφέρεια για την προστασία του περιβάλλοντος. 
Κατά τη συνάντηση, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, τόνισε ότι τα θέματα περιβάλλοντος αποτελούν όχι μόνο προτεραιότητα για την διατήρηση της ισορροπίας σε ολόκληρη την περιοχή και τη χώρα, αλλά και εργαλεία ήπιας και υγιούς ανάπτυξης. 
 Αμέσως μετά την συνάντηση, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε:
 «Ευχαριστώ θερμά τον Παναγιώτατο που άκουσε με προσοχή τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Στερεά Ελλάδα όσο και τις προσπάθειες που κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του για όλα εκείνα που κάνουμε στην περιφέρειά μας για την διατήρηση και την ανάδειξη των θρησκευτικών μας μνημείων και την στήριξη του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή μας, αλλά και να συζητήσουμε για τις ενέργειές μας για το περιβάλλον, θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως και τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη».

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Γυναίκα και ανεργία στην Ευρυτανία…

Γράφει ο  κ. Αλέξης Καρδαμπίκης (alexis.kardabikis )
Όλοι γνωρίζουμε ότι η ανεργία και στα χωριά μας ζεί και βασιλεύει. Ιδιαίτερα στις γυναίκες που επέλεξαν να παραμείνουν και να κάνουν οικογένειες στα χωριά μας, το θέμα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. 
Δεν ξέρω πόσα γυναικεία μεροκάματα γίνονται κάθε χρόνο στην Ευρυτανία και ιδιαίτερα στην περιοχή που αναπτύσσεται μεταξύ του Μέγδοβα και του Αχελώου, αλλά νομίζω ότι είναι ελάχιστα μέχρι και καθόλου. 
Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι, ότι η δραστηριότητα των γυναικών δεν μόνο οικονομικό θέμα, αλλά πρωτίστως κοινωνικό. Χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο και χωρίς να παραγνωρίζω τις δυσκολίες, κάνω την εξής πρόταση : 
- Οι Δήμοι και η Περιφέρεια, να αποφασίσουν την χρηματοδότηση των συλλόγων να την κάνουν μόνο και αποκλειστικά με τη διάθεση προϊόντων που θα παράγονται από συνεταιρισμούς γυναικών. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς πολλές επιχορηγήσεις συλλόγων διατίθενται για προϊόντα εισαγωγής όπως Ολλανδικά σουβλάκια, ποτά, εισαγόμενες κλαρινοαρπακτές κ.λ.π. Δεν είναι καθόλου ευκατραφόνητο το ποσό που διατίθεται σε συλλόγους και επαγγελματίες . 
- Να γίνουν 2 συνεργεία γυναικών παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων. 
Ένα πέρα από τον Αγραφιώτη ποταμό και ένα από τον Αγραφιώτη μέχρι το Μέγδοβα. 
- Σε πρώτη φάση τα δυο συνεργεία θα μπορούν να λειτουργούν μέσα από το συνεταιρισμό των γυναικών Καρπενησίου. Αργότερα και εφόσον συμφέρει μπορούν να αυτονομηθούν και να εντάξουν την χρηματοδότηση των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν στον αναπτυξιακό νόμο 
- Οι γυναίκες που θα ενταχθούν σε αυτές τις ομάδες θα έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και η παραγωγή των προιόντων θα γίνεται με συγκεκριμένες παραδοσιακές συνταγές και προδιαγραφές
 - Σε πρώτη φάση και μέχρι να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις, τα παραδοσιακά προϊόντα θα μπορούν να τα παράγουν στο σπίτι τους τηρώντας πάντα την Ευρυτανική παράδοση και τις προδιαγραφές που θα οριστούν.. 
Πίτες, τραχανάς, χυλοπίτες, γλυκά, λικέρ, συσκευασμένη ρίγανη, τσαι κλπ. - 
-Αυτό που χρειάζεται σε πρώτη φάση είναι η εξασφάλιση 2 μεγάλων ψυγειοκαταψυκτών για αποθήκευση των προϊόντων 
- Στις εκδηλώσεις που θα γίνονται οι ιδιες οι γυναίκες θα αναλαβαίνουν το σέρβις, καθώς και την πώληση των προϊόντων τους σε ειδικό χώρο και σιγά – σιγά τα προϊόντα πρέπει να μπούν και στα τοπικά καταστήματα και να συμμετέχουν για την πώληση και προβολή τους και σε εκδηλώσεις εκτός Ευρυτανίας. 
- Παράλληλα μέσω ιστοσελίδας θα μπορούν να στέλνουν τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο , όπως ήδη κάνουν σε γειτονικά μας μέρη. 
- Το όφελος θα είναι σημαντικό γιατί τα χρήματα που θα εισπραχθούν από τη δραστηριότητα των γυναικών, θα πέσουν πάλι στην τοπική αγορά και έτσι θα έχουμε πολλαπλό όφελος. 
-Εφόσον συμφωνήσουμε στο στόχο, μπορούμε να διεκδικήσουμε ποιοτική χρηματοδότηση και προνομιακές επιδοτήσεις που είναι διαθέσιμες για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. όπως το "HORIZON 2020" ("Ορίζοντας 2020") και το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 

Αλέξης Καρδαμπίκης 
Πρόεδρος Αδελφότητας Γρανιτσιωτών

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ

Γράφει ο κ. Μενέλαος Παπαδημητρίου (ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ  )
Τη μέρα της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου - Εορτή της Χριστιανοσύνης με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και Εορτή του Ελληνισμού με την Επανάσταση του 1821 για την απελευθέρωση από τον επί 400 χρόνια ζυγό των Τούρκων - έχουμε χρέος πάντα να φέρουμε στη μνήμη μας τους Μεγάλους Κλεφταρματολούς -Επαναστάτες που τράβηξαν μπροστά για την Ελευθεριά !!! 
Πρώτος και μεγαλύτερος όλων ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ, ο Αετός των Αγράφων, το Λιοντάρι της Κλεφτουργιάς - που με την άφταστη παλληκαριά, τους άθλους του και το μαρτυρικό θάνατο απόδειξε πως αποκτιέται η Λευτεριά - έγινε θρύλος, έγινε τραγούδι, έγινε ποίημα, έγινε ταινία, παίχθηκε από το Θέατρο Σκιών, πλειάδα συγγραφέων και ιστορικών (ξένοι Φιλέλληνες και Έλληνες) έγραψαν για τον Ήρωα και τα κατορθώματά του, κέρινο δε ομοίωμά του βρίσκεται στο μουσείο της Ελληνικής Ιστορίας του Παύλου Βρέλλη στο Μπιζάνι Ιωαννίνων. 
 ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ (1775 - 1808) ήταν το πραγματικό του όνομα και γεννήθηκε στο Μύρεσι (Μάραθο) Ευρυτανίας.
 Ήταν ο πιο ξακουστός κλέφταρματωλός, που έδρασε επί τουρκοκρατίας στα προεπαναστατικά χρόνια στις περιοχές των Αγράφων και του Ορεινού Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας. 
 Κατάγονταν από Σαρακατσαναίϊκη αγροτοκτηνοτροφική οικογένεια των Αγράφων και πατέρας του ήταν ο αρχιτσέλιγκας Γιάννης Μακρυγιάννης από το Πετροβούνι (Βασταβέτσι) των Τζουμέρκων, η μητέρα του ήταν η Αρετή και είχε άλλα τρία αδέρφια (τον Γιώργο Χασιώτη που γεννήθηκε στα Χάσια, τον Κώστα Λεπενιώτη που γεννήθηκε στη Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας, τον Μήτρο η Κούτσικο και μία αδερφή την Κατέρω). 
 Η οικογένεια του ξεκαλοκαίριαζε στ' Άγραφα και στα Τζουμέρκα και τον χειμώνα παραχείμαζε στη Λεπενού . Συγγενείς του ήταν ο Γιώργος Τσόγκας ,ο Δημοτσέλιος, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και πολλοί άλλοι καπεταναίοι. 
 Εκεί κάποια στιγμή ο ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗΣ και η οικογένειά του κατηγορήθηκαν για ζωοκλοπή από έναν ενοικιαστή βοσκοτόπων του Αλή Πασά που ονομάζονταν Γιάγκος Καραγκούνης. 
 Ο ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗΣ πιάστηκε με την παραπάνω κατηγορία ,βασανίσθηκε και στάλθηκε στα Γιάννενα στο Αλή Πασά . 
Ο Αλή Πασάς ζήτησε και έλαβε λύτρα από το πατέρα του για να τον αφήσει ελεύθερο. 
Αυτή η περιπέτεια ήταν η αιτία που ο Κατσαντώνης αποφάσισε να βγει στο κλαρί για να ξεπλύνει τη ντροπή της οικογένειάς του. Καμάρωνε το νουνό του ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΠΛΑ για τα κατορθώματά του κατά των Τούρκων και έδειχνε την επιθυμία του για να βγεί στο βουνό κλέφτης. 
 Τότε είναι που η μάνα του Αρετή, για να μη φύγει από κοντά της, του’ λεγε:<< κάτσε Αντώνη, κάτσε Αντώνη μου>> και έτσι πήρε το όνομα ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ και έμεινε με αυτό στην Ιστορία!!! 
 Όταν ο ΔΙΠΛΑΣ είδε το γενναίον του βαφτισιμιού του – υπερήλικας πλέον – του παρέδωσε την αρχηγία του νταϊφά του. Στο νταϊφά του ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗ πέρασαν οι μεγαλύτεροι της Κλεφτουργιάς και πρώτος και καλύτερος ο μετέπειτα Πολέμαρχος Γεώργιος Καραϊσκάκης. 
 Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ λέγεται πως στην κούνια του ευλογήθηκε από τον Πατροκοσμα για αυτό και η ευλογία έπιασε και είχε βαθιά πίστη στο Θεό και αστείρευτη θρησκευτική κατάνυξη εκπληρώνοντας τάματα στις εκκλησιές και στα μοναστήρια όπου στρατωνίζονταν. 
 Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ παρά το μικρόσωμον και το ασθενικόν ήτο εξαιρετικά ευκίνητος. Στον Αχελώο, στη Χούνη Αιτωλοακαρνανίας και στη θέση Κρεμαστά, κοντά στο φράγμα, σε ένα σημείο - σε ένα στένεμα λέγεται ακόμα σήμερα η τοποθεσία <το πήδημα του Κατσαντώνη>. 
Μόνος αυτός το πέρασε με άλμα κυνηγημένος από τους Τουρκαλβανούς του Αλή Πασά επειδή σκότωσε έναν αρβανίτη. 
Όταν ο Αλή Πασάς συνέλαβε, βασάνισε και σκότωσε τους γονείς του Κατσαντώνη για να τον αναγκάσει να παραδοθεί, ο Κατσαντώνης μαθαίνοντας για το θάνατό τους και θυμούμενος τις παρακλήσεις της μάνας του να μη βγεί κλέφτης - έδωσε όρκο για να λάβει εκδίκηση και από τότε ο πόλεμος έγινε σκληρός ,ανελέητος. Νικηφόρες Μάχες που έδωσε με τους κλέφτες του εναντίον των ασκεριών του Αλή Πασά. 

  • 1803- Μάχη στη Τριφύλλα Κλειστού (Νεράιδας) εναντίον 300 Τουρκαλβανών υπο τις διαταγές του δερβέναγα Ιλιάσμπεη. 
  • 1803- Μάχη στο Κεράσοβο εναντίον 500 Τουρκαλβανών και θάνατος του Ισλιάμπεη 
  •  1804 - Μάχες στις Γούστρες Ξηρόμερου και στη Κατούνα εναντίον 500 Τζοχανταραίων υπο τις διαταγές των Γιουσούφ Αράπη και Κατζού Μουσταφάμπεη. 
  • 1806 - Μάχη στου Πουλιού τη Βρύση και της Τατάρνας εναντίον αγνώστου αριθμό Τουρκαλβανών με αρχηγό τον Χασάν Μπελούση και ενός δεύτερου σώματος Τουρκαλβανών που στάλθηκε προς βοήθεια του πρώτου με αρχηγό τον Μπεσίαρη Μπέη.
  • 1806 – Μάχη στο Μαλατέικο λημέρι εναντίον 500 Τουρκαλβανών με αρχηγό τον δερβέναγα Αλούς Μπεράτη. 
  • 1806 – Μάχη στη περιοχή Ληστής εναντίον 300 Τζοχανταραίων του δερβέναγα Μπεκίρ Τζογαδούρου. 


  • Το 1805 -6 στην μάχη που έγινε στην θέση (Ληστής ) του Βάλτου εναντίον 300 Τζοχανταραίων με τον δερβέναγα ΜπεκίρΤζογαδούρο τραυματίζεται στο πόδι και πηγαίνει στη Λευκάδα να αποθεραπευτεί. Τότε γνωρίστηκε με τον Ιωάννη Καποδίστρια και άλλους οπλαρχηγούς. Εκεί ο Καποδίστριας και ο Ρώσος στρατηγός του πρότειναν να ενταχτεί στον Ρώσικο στρατό και η απάντησή του δεν άργησε: << Με χρειάζονται περισσότερο οι κλέφτες μου στα βουνά , παρά ο Ρωσικός στρατός>>. 

  •  Το 1807 έγινε γενική σύναξη όλων των καπεταναίων στην Λευκάδα με παρουσία του Καποδίστρια και του στρατηγού του ρώσικού στρατού Εμμανουήλ Παπαδόπουλου και του Δεσπότη Ναυπακτίας Ιγναντίου. Ο ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗΣ προτάθηκε από όλους (Θ. Κολοκοτρώνης , Γ. Καραϊσκάκης ,Νικηταράς, Τζαβέλας κ.α.) και ανακηρύχτηκε ομόφωνα ως αρχηγός όλων των κλεφτών!!! 
  • 1807 - Μάχη στου Προσηλιάκου και ο θάνατος του Βεληγκέκα. Εδώ έχουμε το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Κατσαντώνη που έκαμε τον Αλή Πασά να σκυλιάσει και να βυθιστεί σε βαρύ πένθος, αφού έχασε τον πιστότερο και καλύτερο διοικητή του, το δερβέναγα Βεληγκέκα ( υπαρχηγός του ο Γιουσούφ Αράπης). Ο Κατσαντώνης αντιμετώπισε εδώ υπερχιλίους Τουρκαρβανίτες. 

 Να πώς τραγούδησε η λαϊκή μούσα το θάνατο του Bεληγκέκα: 

 "Δεν είν' εδώ τα Γιάννενα, δεν είν' εδώ ραϊάδες, 
για να τους ψένεις σαν τραγιά, σαν τα παχειά κριάρια, 
εδώ 'ναι λόγγοι και βουνά και κλέφτικα τουφέκια.
Τρία τουφέκια τώδωκαν, τα τρί - αράδ - αράδα, 
Τόνα τον πήρε ξώδερμα και τ' άλλο στο κεφάλι 
το τρίτο το φαρμακερό τον πήρε στην καρδιά του. 
Το στόμα αίμα γιόμισε, τα χείλη του φαρμάκι ". 

  •   1807 - Μάχη στο «Γρεβενοδιάσελο» Βουλγάρας εναντίον του Άγο Μουχουρντάρη με 1000 Τούρκους στις διαταγές του. Σε αυτή τη μάχη πέθανε ο νονός και παππούς του Κατσαντώνη, που παρότι παραιτήθηκε από την ηγεσία του σώματος του υπέρ του εγγονού του, δεν εγκατέλειψε ποτέ τον αγώνα εναντίον των Τούρκων. 
  • 1808 - Μάχη στη Σπινάσα εναντίον 300 Τουρκαλβανών του Χασάν Μπελούση. 

 Ο ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗΣ, αήττητος από τα ασκέρια του Αλή, αρρώστησε από ευλογιά και αποσύρθηκε στα βουνά των Αγράφων για να γιάννει. 
 Έδωσε την αρχηγία των κλεφτών στον αδερφό του Κώστα Λεπενιώτη και αυτός με τον αδερφό του Γιώργο Χασιώτη και πέντε παλικάρια του τράβηξε για τη Μονή του Αγιάννη και ύστερα σε μία σπηλιά πάνω από το Μοναστηράκι Ευρυτανίας, στην πλαγιά του βουνού Φούρκα. 
Εκεί είχε να αντιμετωπίσει τον ψηλό πυρετό που τον έψενε. 
Δεν φανταζόταν όμως πως ο Άγος Βασιάρης με 700 Τουρκαλβανούς θάβρισκε, μετά από προδοσιά, το κρυσφύγετό του και θα τον πολιορκούσε. 
 Για το ποιος πρόδωσε τη σπηλιά και τον Κατσαντώνη έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλές εκδοχές. 
 Κατά το πρωτοπαλλήκαρό του τον Καραγιαννάκη τον πρόδωσε μια γυναίκα που του πήγαινε τρόφιμα. 
 Κατά τον Επ. Φραγίστα φέρεται ως προδότης ο τσοπάνος Ιωάννης Γκούρλιας, κατά δε τον Νικ. Κασομούλη ο Αθανάσιος Γκούρλιας. 
 Ο Κ. Ράμφος γράφει ότι τον πρόδωσε κάποιος καλόγερος ονόματι Καρδερίνης, άποψη που ασπάσθηκε ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. 
 Ο Γιώργος Χασιώτης, παρακούει την παράκληση του Κατσαντώνη για να του κόψει το κεφάλι και να διαφύγει, παίρνει στους ώμους του τον άρρωστο αδερφό του και επιχειρεί ηρωική έξοδο με τα πέντε παλικάρια τους να μάχονται σαν λιοντάρια.
 Όμως η προσπάθεια απέλπιδα και πέφτουν στα χέρια των Τουρκαλβανών που τους μεταφέρουν αλυσοδεμένους στα Γιάννενα, στον Αλή Πασά. 
 Κατά τη μεταφορά τους έσπευσε σε βοήθεια του ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗ ομάδα κλεφτών από το σώμα του Καραϊσκάκη, αλλά δεν πρόφτασαν να προσβάλλουν τον εχθρό και να τους απελευθερώσουν . 
Φθάνοντας κοντά στη Βούλπη ο ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗΣ, αγναντεύοντας τα αγαπημένα του βουνά των Αγράφων, φώναξε: 

 -Τούρκοι βαστάτε τ'  άλογο λίγο να ξαποστάσω, 
για ν΄αγναντέψω στ΄Άγραφα ως τα Πετριλοχώρια, 
να χαιρετήσω τα βουνά και τις κοντοραχούλες 
ν΄αφήσω διάτα στα παιδιά, στον Κώστα Λεπενιώτη, 
σαν δείτε την γυναίκα μου ,το μοναχό παιδί μου 
πέστε τους πως με πιάσανε με μπαμπεσιά με δόλο, 
αρρωστημένο μ' ήβρανε ,ξαρμάτωτο στο στρώμα 
ωσάν μικρό στην κούνια μου στα σπάργανα δεμένο. 

 Όταν τους εμφάνισαν στον Αλή Πασά, δόλιος πάντα ως ήταν και λογαριάζοντας τον άσχημο αντίκτυπο που θα είχε μια άνανδρη θανάτωσή τους, ζήτησε από τον ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗ την υποταγή και συνεργασία του και να του δώσει με φιρμάνι το αρματολίκι των Αγράφων. 
 Όμως ο Σταυραετός των Αγράφων ως άλλος Αθανάσιος Διάκος, ορκισμένος και στα κόκκαλα των γονέων του που θανάτωσε ο Αλής και στο θάνατο του νονού του Βασίλη Δίπλα, δεν δέχθηκε τις προσφορές και προτίμησε το θάνατο. 
 Κι ο θάνατος ήρθε για τα δυο αδέρφια με τον φρικτότερο τρόπο. 
 Τους περίλαβαν, ενώ ο Αλής εθεάτο από το σεράϊ του, κάτω από τον πλάτανο οι γύφτοι με τα σφυριά και τα αμόνια κι άρχισαν το απαίσιο έργο τους τσακίζοντας τα κόκκαλα των ποδιών ενώ εκείνοι υπέμεναν καρτερικά τα βασανιστήρια στέλνοντας με το βλέμμα τους το χαιρετισμό στα περήφανα βουνά των Αγράφων. 
 Ο ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗΣ παρέδωσε το πνεύμα του εκεί στο αμόνι, ενώ το Γιώργο Χασιώτη τον αποκεφάλισαν. (απόσπασμα από το ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ) 

 Εσείς όπου τον είδατε ψηλά στα κορφοβούνια , 
σταυραετοί και πέρδικες ,ξεφτέρια, χελιδόνια, 
ελάτε να του στήσετε τραγούδι μοιρολόγι. 
τον Κατσαντώνη πιάσανε ,κλάψτε πουλιά μου ,κλάψτε. 

Δυό γύφτοι τον εστρώσανε δεμένο στο αμόνι 
κι αρχίσανε με το σφυρί να τον πελεκάνε, 
Σκλήθρες πετάν τα κοκάλα ,σκορπάνε τα μεδούλια 
και κειός τηράει κατά  τον ουρανό και γλυκοτραγουδάει , 
Χτυπάτε με, πελεκάτε με , σκυλιά του Κατσαντώνη 
δεν τον τρομάζει ο Αλήπασας φωτιά ,σφυρί και αμόνι. 


 Η λαϊκή μούσα ακολούθησε τον ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗ (Αντώνης Μακρυγιάννης) από μικρό παιδί στα βοσκοτόπια των Αγράφων σ΄ όλη του σε όλη την διαδρομή ως κλεφταρματωλός κοντά στο νουνό του Βασίλη Δίπλα ως και την ώρα της σύλληψής του και του μαρτυρικού του θανάτου στα Γιάννενα – μαζί με τον αδερφό του Γιώργο Χασιώτη - από τους γύφτους του Αλή Πασά. 
 Στη μνήμη των κατοίκων της περιοχής των Αγράφων, της Αργιθέας, του Ορεινού Βάλτου, των Ραδοβυζίων και των Τζουμέρκων διατηρήθηκε το όνομα του οπλαρχηγού ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗ. 
 Ακόμα και σήμερα στα μέρη των Αγράφων ακούμε διάφορα τοπωνύμια που έχουν πάρει το όνομα του ηρωικού αυτού κλέφτη, όπως «Το γεφύρι του Κατσαντώνη», «Η βρύση του Κατσαντώνη», «Το ταμπούρι του Κατσαντώνη», «Η σπηλιά του Κατσαντώνη» ,<< Το πήδημα του Κατσαντώνη>> κ.α. 

Του ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗ 
Αυτού ΄που πας μαύρο πουλί, μαύρο μου χελιδόνι, 
χαιρέτα μας την κλεφτουριά κι αυτόν τον Κατσαντώνη 
πες του να κάτσει φρόνιμα κι όλο ταπεινωμένα, 
δεν είν' ο περσινός καιρός, ο φετινός χειμώνας, 
φέτος το πήρ' ο Αλή πασάς, το πήρ' ο Βεληγκέκας, 
ζητάει κεφάλια κλέφτικα, κεφάλια ξακουσμένα. 

Κι ο Κατσαντώνης το 'μαθε και το σπαθί του ζώνει 
και παίρνει δίπλα τα βουνά, τα 'μορφα κορφοβούνια, 
χαμπέρι στέλνει στην Τουρκιά, σ' αυτόν τον Βεληγκέκα:
 όπου θα τα 'βρει τα παιδιά, ας τα 'βρει κι ας τα πάρει. 
Εδώ είναι λόγγοι και βουνά και κλέφτικα ντουφέκια, 
βαριά βροντούν, πικρά βαρούν, φαρμακερά πληγώνουν. 
(από το “Πετρίλο” του Ν. Χόντζια) 

 Όπως δε γράφει ο από το Χωριό του Κατσαντώνη, το Μάραθο Ευρυτανίας, συγγραφέας Κώστας Π. Μπουμπουρής στον επίλογο του βιβλίου του Κατσαντώνης - Εποποιϊα και Θρύλος (έκδοση 2002) << Η άφταστη παλικαριά και ο φρικτός θάνατος του Κατσαντώνη και του αδερφού του Χασιώτη από τον αιμοσταγή σατράπη ενεργοποίησε στο έπακρο τη λαϊκή μούσα και τους έκανε τραγούδι, θρύλο, αφήγημα. 
 Αν και δεν πρόφτασαν να δουν το θεριεμένο δένδρο της λευτεριάς, που αυτοί οι ίδιοι πότισαν με το αίμα τους, στάθηκαν πρωτομάρτυρες της απελευθέρωσης του Γένους απ΄ την σκλαβιά, ξεσκίζοντας το μαύρο πέπλο της με τ΄ αντρίκιο σπαθί τους>>. 
 Ο ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗΣ με τους αγώνες του και τις νικηφόρες μάχες του ετοίμασε τη συνείδηση του λαού για τη Μεγάλη Επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση. 
Ο ΚAΤΣΑΝΤΩΝΗΣ με τον αδερφό του Γιώργο Χασιώτη πότισαν με τον αίμα τους τις ρίζες του πλάτανου στα Γιάννενα, του δέντρου τις Λευτεριάς και εκείνο θέριεψε και μαζί του και ο αγώνας του Λαού μας για την Επανάσταση του 1821. 
 Και η Ελευθερία ήρθε με τους αγώνες και τις θυσίες όλων εκείνων των Ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα!!! 
Τιμή και δόξα τους πρέπει!!! 
Αθήνα, 24.3.2017 
Μενέλαος Παπαδημητρίου






ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ...

Γράφει ο κ. Κωνσταντίνος Χαραμής ( Κωνσταντίνος Χαραμής )
ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ : {Η Ηρωική Έξοδος του Μεσολογγιού κι άλλες τέτοιας λογής αποκοτιές που δεν τις χωράει ανθρώπου νους}… . 
Το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν οι Καπεταναίοι στο σπίτι του Τζαβέλα, αληθινά σκέλεθρα μέσα στις βουτηγμένες στο αίμα και τον ίδρωτα φουστανέλες τους που κρέμονταν ξεσκλίδια, για να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την Ηρωική Έξοδο που θα κάνανε το βράδυ: Να βγουν απ΄ το μπλοκαρισμένο απ΄ την Τουρκιά αλωνάκι της λευτεριάς. 
Για τα γυναικόπαιδα, όλοι συμφώνησαν πως δεν είχανε καμιάν ελπίδα: Να πεζοπορήσουν μες στη νύχτα δυο ώρες στράτα, κατακαμπίς, μέχρι να φτάσουν στα ριζοβούνια του Ζυγού ήταν βέβαιο πως θα τα πετσόκοβε η τούρκικη καβαλαρία. 
Να μείνουν πίσω, θα ΄πεφταν στα χέρια τους κι όσα γλύτωναν απ ΄την κόψη του γιαταγανιού τους θα πουλιούνταν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. 
Και τότε οι καπεταναίοι – μηδενός διαφωνούντος- παίρνουν άλλη, δραματικότερη, απόφαση. 
Αλλ’ ας αφήσουμε τον Νικόλα Κασομούλη - γραμματικό του αρματολού τ΄Ασπροποτάμου Στορνάρη - που ΄τανε παρών, να μας τα ανιστορήσει : 
«Αποφάσισαν όλοι – γράφει ο Κασομούλης – να φονεύσωμεν όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως, και τα μικρά παιδιά, επί λόγω να μην προδοθούμεν από τας κραυγάς των, και τότε, δεν μείνει κανένας μας ζωντανός, και να μη μείνουν αιχμάλωτοι εις τους εχθρούς- δια να αποφύγωμεν δε την φιλόστοργον συμπάθειαν των πατέρων και αδελφών, απεφασίσθη να σ φ ά ξ η   ο   έ ν α ς   του   α λ λ ο υ ν ο ύ       τ η ν         ο ι κ ο γ έ ν ε ι α ν
Όλοι με μίαν φωνήν το αποφάσισαν και ήσαν έτοιμοι να κινηθούν και να ειδοποιήσουν το στράτευμα, να αρχίση». 
Τότε σηκώνεται όρθιος ο Δεσπότης Ρωγών Ιωσήφ (το βράδυ ανατινάχτηκε στον Ανεμόμυλο) και με φωνή που έτρεμε από συγκίνηση τους λέει : 
- «Εν ονόματι της Αγίας Τριάδος, είμαι Αρχιερεύς- αν τολμήσετε να πράξετε τούτο, πρώτον θυσιάσατε εμένα! και σας αφήνω την κατάραν του Θεού και της Παναγίας και όλων των Αγίων – και το αίμα των αθώων να πέση εις τα κεφάλια σας!». 
«Εκφώνησεν τούτο, εκάθισεν και άρχισεν να κλαίγη». 
«Εμείναμεν έως μισή ώρα σιωπώντες» λέει ο Κασομούλης. 
Η φοβερή απόφαση δεν εκτελέστηκε…. 
 Απ΄τα παιδιά δεν γλύτωσε κανένα , απ΄ τις γυναίκες λίγες που κι αυτές είχανε ντυθεί μ αντρίκειες φορεσιές. 
Λευτεριά, Πολυπόθητη, πόσο αίμα και δάκρυ δεν δεχτήκανε οι ρίζες σου για να βγάλεις το νέο θαλερό βλαστάρι που μας σκεπάζει σήμερα. 
Και συ Ιστορία μου, πόσο ενδιαφέρουσα και διδακτική γίνεσαι όταν εμείς οι δάσκαλοι παρουσιάζουμε στους μαθητές μας το γνήσιο, το αληθινό – έστω και σκληρό κάποτε – πρόσωπό σου και όχι το άλλο το αληθοφανές και φτιασιδωμένο…

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Η Στερεά Ελλάδα σε όλο τον κόσμο

Το «παρών» σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις με αντικείμενο τον τουρισμό και την αγροδιατροφή δίνει και εφέτος η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις επιχειρήσεις.
 Η συμμετοχή της Στερεάς Ελλάδας, σε 9 εκθέσεις τουρισμού, έχει δώσει ήδη θετικά μηνύματα όσον αφορά στην αύξηση του τουρισμού που προέρχεται όχι μόνο από τις χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι εκθέσεις, αλλά και από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στήριξε και συμμετείχε:

  • Στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού WORLD TRAVEL MARKET στο Λονδίνο 
  • Στην Τουριστική έκθεση «Philoxenia» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
  • Στη ∆ιεθνή Τουριστική Έκθεση VAKANTIEBEURS στην Ολλανδία 
  • Στην ΙΜΤΜ στο Τελ Αβίβ  
  • Στην TTR στο ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ 
  • Στην IFT στο Βελιγράδι 
  • Στην ΙΤΒ του Βερολίνου 
  • Στην ΜΙΤΤ της Μόσχας 
  • Στη MEDITERRANEAN PANORAMA της Σουηδίας
Πρόκειται για τις πλέον γνωστές και αναγνωρισμένες εκθέσεις παγκοσμίως, που έδωσαν την ευκαιρία στους εκπροσώπους του Τουρισμού της Στερεάς Ελλάδας, να αναπτύξουν επαφές και να κλείσουν συμφωνίες με διεθνή τουριστικά πρακτορεία και φορείς.

Όσον αφορά στον αγροδιατροφικό κλάδο και την προβολή των προϊόντων που παράγονται στην Στερεά Ελλάδα, η Περιφέρεια, ανταποκρινόμενη στον σχεδιασμό και την επιθυμία όλων των φορέων στην αγροδιατροφή, συμμετείχε, το 2016, σε 7 εκθέσεις του αντικειμένου:
- ΕΞΠΟΤΡΟΦ & Έλληνες Παραγωγοί 2016
- FOODEXPO 2016 
- Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας
- Meat Days & Dairy Expo 2016 
- 8o Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας
 - Οινοκεντρικά 2016
-Διεθνής Έκθεση Τροφίμων & Ποτών SIAL PARIS 2016


Για την εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας αλλά και την προώθηση των προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας, έχει αποφασιστεί και η συμμετοχή στις μεγαλύτερες εκθέσεις που πραγματοποιούνται το 2017. 
Ήδη η Περιφέρεια συμμετείχε, από την αρχή του έτους, στην 4η Έκθεση Τροφίμων Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ & Έλληνες Παραγωγοί, στην FOODEXPO, στην έκθεση OENOTELIA αλλά και στη διεθνή έκθεση Οίνων-Ποτών PROWEIN στη Γερμανία. 
Για τον απολογισμό αλλά και το σχεδιασμό της συμμετοχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στις εκθέσεις με αντικείμενο τον τουρισμό και την αγροδιατροφή, μίλησε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης και τόνισε χαρακτηριστικά:
 «Έχω ξαναπεί ότι με τους ανθρώπους του τουρισμού, τις επιχειρήσεις μας, τους παραγωγούς μας και τους εμπόρους μας, είμαστε ομάδα, όχι απλά δεν είμαστε απέναντί τους, αλλά καθημερινός μας στόχος είναι να τους στηρίζουμε και να τους ενισχύουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει τραβήξει έναν διαφορετικό δρόμο, αυτόν που έχουν χαράξει οι ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Να δημιουργούμε όλοι μαζί συνθήκες ανάπτυξης και προόδου, αλλά όχι στα χαρτιά. Με δουλειά, σχέδιο και όραμα. Υπάρχει μόνο ένας κανόνας σε όλο αυτό, ό,τι για να πετύχουμε τους στόχους μας πρέπει να δουλεύουμε όλοι μαζί, κάτι που θα έπρεπε να γίνεται και από το κεντρικό κράτος, αν θέλουμε κάποια στιγμή να μιλάμε για ουσιαστική έξοδο από την κρίση. Πάμε στα επόμενα βήματά μας με ακόμη μεγαλύτερη θέληση και όρεξη για δουλειά».

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ ...Ημερίδα για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης των αγροτών

Ημερίδα για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης των αγροτών 
Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 και ώρα 11:30π.μ. σε αίθουσα του Δήμου Αγράφων στην Τ.Κ. Παλαιοκατούνας, θα πραγματοποιηθεί Ενημερωτική Ημερίδα για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης των αγροτών. 
 Η συμμετοχή των αγροτών κρίνεται αναγκαία για τη σωστή υποβολή της Αίτησης και την έγκαιρη πληρωμή. Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Μονάδα του ΟΠΕΚΕΠΕ Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 55 ΧΡΟΝΙΑ

Γράφει ο κ. Θωμάς Κώτσιας ( Θωμάς Κώτσιας )
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΖΗΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 55 ΧΡΟΝΙΑ 
Παρακολουθώ εδώ και καιρό, χωρίς να θεωρώ καθόλου αθώα, όλη αυτή τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω  από τα ανταποδοτικά οφέλη της λίμνης των Κρεμαστών και βλέπω να ανοίγεται η όρεξη και για ανάλογα ανταποδοτικά και για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που φιλοδοξούν να ισοπεδώσουν τα βουνά της Ευρυτανίας.... φυτεύοντας ανεμογεννήτριες . 
Θέλω να επισημάνω ότι μαζί με το "τυρί" πρέπει να βλέπουμε και την "φάκα". 
Αυτή την ώρα στο τραπέζι της αξιολόγησης με τους δανειστές μας παίζεται η πλήρης εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών όπως το ηλ. ρεύμα και η ΔΕΗ μαζί και η ιδιωτικοποίηση της λίμνης των Κρεμαστών και όλων των Υδροηλεκτρικών, ανοίγοντας τον δρόμο ακόμα και για την ιδιωτικοποίηση του νερού συνολικά στη χώρα μας και εμείς θα συζητάμε τι ανταπόδοση θα έχουμε? 
Είμαι σίγουρος ότι σε μια τέτοια προοπτική τα νέα αφεντικά στην Ενέργεια, το αίτημα αυτό δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να το διαπραγματευτούν με όσους φιλοδοξούν να γίνουν συνομιλητές τους , μόνο που η "επιτυχία τους" θα είναι τα αργύρια της σιωπής μας και της ανοχής μας στην καταστροφή του Ευρυτανικού τοπίου και στην απογείωση της τιμής του ηλ. ρεύματος που θα πληρώνουμε πολλαπλάσια από την υποτιθέμενη ανταπόδοση.
 Το Φράγμα των Κρεμαστών του Αχελώου και οι συνέπειες του με τους 33 νεκρούς που στοίχειωσαν με το αίμα τους το φράγμα, καθώς και οι χιλιάδες ξεριζωμένοι που εγκατέλειψαν τα χωριά τους, τα σπίτια τους, τα χωράφια τους και το βιός τους που θάφτηκαν, ήταν το τίμημα των ενεργειακών αναγκών μετά τον πόλεμο για την ανάπτυξη και τον εξηλεκτρισμό της πατρίδας μας και όχι για να γίνει εμπόρευμα στα χέρια απατεώνων που παρουσιάζονται σαν επενδυτές.
Όσο για τα "ανταποδοτικά" που που διεκδικεί η αντιπεριφέρεια, ίσως και οι δήμοι, θα είναι το φύλλο συκής της συμφωνίας τους στο ξεπούλημα του. 
Η καλλίτερη ανταπόδοση αυτών των θυσιών είναι το ηλ. ρεύμα να παραμείνει φτηνό κοινωνικό δημόσιο αγαθό σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και όχι εμπόρευμα στα χέρια αυτών που θα το αρπάξουν για να το πωλούν και να μας κάνουν τάχα "έκπτωση" επειδή παράγεται στην περιοχή μας. 
Μπορούν όμως και πρέπει έστω και τώρα, να παρθούν κάποια μέτρα προστασίας, αξιοποίησης και καλλίτερης διαχείρισης της λίμνης προς όφελος των κατοίκων της περιοχής μας, όπως : 

  1. Η ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων της, για να διασφαλίζετε η μέγιστη δυνατή σταθερότητα στη στάθμη της, που θα τις δίνει κάποιες αναπτυξιακές δυνατότητες, γιατί με την σημερινή τεράστια διακύμανση της, καθίσταται απρόσιτη,αφιλόξενη για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάθε έτος και ακυρώνεται κάθε σκέψη για ανάπτυξη. 
  2. Η προστασία της από ακατέργαστα λήμματα και σκουπίδια που δυστυχώς μέχρι τώρα καταλήγουν στην λίμνη. 
  3. Περισσότερες κάθετες προσβάσεις, νόμιμη χρήση και κυκλοφορία καθώς και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους ελλιμενισμού σκαφών. 
  4. Χορήγηση νόμιμης ελεγχόμενης άδειας αλιείας και τουριστικής εκμετάλλευσης, ιδιαίτερα σε νέους, με κίνητρα και ευκολίες. 
  5. Ασφαλτόστρωση της παράκτιας δασικής οδού Νεοχωρίου- Φτερόλακας. 
  6. Συντήρηση αξιοποίηση προβολή και ανάδειξη ιστορικών μνημείων, όπως της γέφυρας Τέμπλας, της γέφυρας Μανώλη, του κάστρου Κάρολου Τόκου στη Σιβίστα, της ανάδειξης του πνιγμένου ναού της Επισκοπής με την βοήθεια της τεχνολογίας, καθώς και όλου του νησιώτικου συμπλέγματος και πολλές ακόμα προτάσεις που μπορεί κανείς να σκεφτεί και να προτείνει. 

Ένα πακέτο ανάλογων προτάσεων μπορούν κατά την γνώμη μου να είναι τα καλλίτερα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή μας από τη ΔΕΗ και όχι κάποιο ποσό ή ποσοστό που θα διατίθεται περισσότερο για να εξυπηρετεί τις επικοινωνιακές ανάγκες και τις δημόσιες σχέσεις των επίδοξων νέων ιδιοκτητών της.


Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Βιωματικό Σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς της Στερεάς στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου

Ένα σημαντικό επιστημονικό βήμα προεργασίας ενόψει του Πανελλήνιου Συνεδρίου Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης που θα γίνει τον Μάιο στην Θήβα, πραγματοποιείται την Παρασκευή 24 Μαρτίου στο Μουσειο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου. 

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α' βάθμιας και Β' βάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, η γ.γ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συνδιοργανώνουν αυτό το πανελλήνιας εμβέλειας τριήμερο Συνέδριο Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης με θέμα: '' Αξιοποιώντας τα μουσεία, τα τοπία μνήμης και τους γεώτοπους για την εκπαίδευση του πολίτη στον 21ο αιώνα''.
Το συνέδριο - η σημασία του οποίου στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι αυτονόητη- θα πραγματοποιηθεί στη Θήβα το Μάιο. 

Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου συνεδρίου αξιοποιούνται 
στην Βοιωτία το (νέο) Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, ο Ιερός Ναός Σκριπούς Ορχομενού, η Ιερά Μονή Οσίου Λουκά και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου. 

Στην Φθιώτιδα το ιστορικό τρίγωνο Θερμοπύλες - Αλαμάνα - Γοργοπόταμος και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας.
Στην Εύβοια το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας και το Κάστρο Καράμπαμπα. 
Στη Φωκίδα το Ναυτικό Μουσείο Γαλαξιδίου 
και στην Ευρυτανία τα πετρογέφυρα. 
Στους επιλεγμένους αυτούς τόπους θα διενεργηθούν βιωματικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς των δύο βαθμίδων. ''Να θυμάσαι τα παιδιά''- Διδάσκοντας τη Σφαγή του Διστόμου Έτσι είκοσι πέντε ( 25) εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, από την Στερεά Ελλάδα, συγκεντρώνονται την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 στο Διστομο για να παρακολουθήσουν ολοήμερο βιωματικό σεμινάριο μέσα στις υποβλητικές αίθουσες του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού. 
Το σεμινάριο αυτό είναι καρπός δημιουργικής συνεργασίας του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος (ΕΜΕ) και του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού (ΜΘΝ) Διστόμου, μια συνεργασία που σύμφωνα με την Διοίκηση του Μουσείου , θα συνεχιστεί και στο μέλλον. 
 Οι έμπειροι μουσειο-παιδαγωγοί και ιστορικοί ερευνητές του ΕΜΕ και η εκπαιδευτική ομάδα της Διοικούσας Επιτροπής του ΜΘΝ Διστόμου θα μοιραστούν με 25 εκπαιδευτικούς της Στερεάς προτάσεις, ιδέες και σχέδια δραστηριοτήτων με θέμα:
 << ''Να θυμάσαι τα παιδιά''- Διδάσκοντας τη Σφαγή του Διστόμου>>. 
Το σεμινάριο είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Διστόμου,Αράχωβας,Αντίκυρας, ο οποίος, με ιδιαίτερη φροντίδα συνέβαλε στην διοργάνωση. 
Τα αποτελέσματα του βιωματικού σεμιναρίου - όπως και αντιστοιχων στους άλλους προαναφερθέντες μουσειακούς/ιστορικούς τόπους- θα ανακοινωθούν στο Πανελλήνιου Συνεδρίου Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης, στην Θηβα.

Συνεδρίαση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες στο Αγρίνιο

Στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, το διήμερο 18-19 Μαρτίου 2017, στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής. 

 Τα θέματα συζήτησης ήταν σχετικά με τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων και το ρόλο του Δικτύου ως φορέα υποστήριξης των μελών του για να ενταχθούν στο Σύμφωνο των Δημάρχων. 

Επιπλέον έγινε παρουσίαση της Κοινοτικής Οδηγίας «Water-Energy-Food Nexus», η οποία παρουσιάζει την άρρηκτη σχέση νερού και ενέργειας. 
Επίσης, παρουσιάστηκαν τα απολογιστικά οικονομικά στοιχεία του Δικτύου για το 2016 από τον κ. Μπαμπαλή, ως προέδρου της εξελεγκτικής επιτροπής, όπως επίσης η έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και ο προγραμματισμός ενεργειών του Δικτύου για το 2017.

Ο Δήμαρχος Αγράφων στους Σαρακατσαναίους

Δίπλα στους Σαρακατσαναίους βρέθηκε ο Δήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής, για να συμμετάσχει στο 25ο Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 17-18-19 Μαρτίου στο Αγρίνιο. 

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, που έλαβε χώρα στο Παπαστράτειο Μέγαρο στο Αγρίνιο, την Παρασκευή 17 Μαρτίου, ο Δήμαρχος Αγράφων ήταν ο κεντρικός ομιλητής, ο οποίος με την ομιλία του άγγιξε τις ψυχές όλων εκείνων που διάβηκαν τη στράτα των Σαρακατσαναίων, από τα χειμαδιά ως τις ψηλές κορφές των Αγράφων. 

Σύλλογοι Σαρακατσαναίων σχεδόν απ’ όλη την Ελλάδα κατέκλεισαν το Παπαστράτειο Μέγαρο, όπου παρακολούθησαν την άψογη εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ξηρομέρου – Ευρυτανίας «Οι Σταυραετοί των Αγράφων» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. 
 Στην έναρξη του Συνεδρίου παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Αγράφων Αποστόλης Μάκκας και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Βάσω Φεγγούλη. Στη συνέχεια σας παραθέτουμε αυτούσια την ομιλία του Δημάρχου Αγράφων, που εκφωνήθηκε στην έναρξη του 25ου Πανελλήνιου Οργανωτικού Συνεδρίου Συλλόγων Σαρακατσαναίων στο Αγρίνιο.