Ελάτε στην παρέα μας !

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Παρουσίαση του τόμου: «Η Συμμετοχή των Ευρυτάνων στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913»

Παρουσίαση του τόμου: «Η Συμμετοχή των Ευρυτάνων στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913» 
 Η Πανευρυτανική Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών (ΕΥ.Κ.Ε.Σ.Ε.) συνδιοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του τόμου των εκδοθέντων πρακτικών του Επετειακού Συνεδρίου για τα 100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους, που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Ενότητα Προυσού στις 27 και 28 Ιουλίου 2013 και είχε ως θέμα του: 
«Η Συμμετοχή των Ευρυτάνων στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13», καθώς και σε εκδήλωση τιμής 
 Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου 2017, ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00΄, στην ιστορική Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, Αθήνα).




ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ ...Συνάντηση Δημάρχου Αγράφων κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη

Στην Αθήνα για άλλη μία φορά μετέβη ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος κρίσιμα για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου Αγράφων θέματα. 
Ο κ. Μπαμπαλής μίλησε για όλα και έθεσε στον κ. Υπουργό πλήθος αιτημάτων και προτάσεων του Δήμου Αγράφων για την κάλυψη σημαντικών αναγκών και προβλημάτων που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. 
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε: 

1. Στη χρηματοδότηση για επισκευή – ανακαίνιση και διαμόρφωση Ειρηνοδικείου και υπάρχοντος κτηρίου Δημαρχείου για την στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου Αγράφων (μετά την ολοκλήρωση των μελετών). 

 2. Στο τεράστιο πρόβλημα με τις αγωγές ιδιωτών κατά του Δήμου και τη διεκδίκηση ποσού που αναμένεται να ξεπεράσει τα 2.000.000 ευρώ, από χρέη που δημιουργήθηκαν από προηγούμενες δημοτικές αρχές (στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς αποφάσεις, παραστατικά και παραλαβή). 
Τόνισε ότι ο Δήμος χρειάζεται οπωσδήποτε Νομικό Σύμβουλο ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει, και ότι απαιτείται χρηματοδότηση για τις αποπληρωμές των επιδικάσιμων ποσών. 

 3. Στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ (Γ.Γ. Δήμου – Αντιμισθία όλων των Αντιδημάρχων – Έξοδα παράστασης Δημοτικών Συμβούλων – Αρμοδιότητες Υπαλλήλων ΚΕΠ – Προσλήψεις Μόνιμου Εξειδικευμένου Προσωπικού ΠΕ και ΤΕ) είναι απαραίτητο για όλους τους μικρούς και ορεινούς Δήμους. 

 4. Στη δημιουργία Τακτικών Εσόδων στους μικρούς Δήμους με συμμετοχή σε επενδύσεις (ενεργειακού χαρακτήρα) ώστε να γίνουν αυτοχρηματοδοτούμενοι και αυτοσυντήρητοι σε μακροχρόνια βάση. 

  5. Στη θεσμοθέτηση ανταποδοτικού τέλους και από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ (φράγμα των Κρεμαστών) και όχι μόνο από τα μικρά υδροηλεκτρικά, ώστε να αποκτήσουν έσοδα οι Δήμοι που έχουν τέτοια έργα στην επικράτειά τους. 

 6. Στην οικονομική βοήθεια για την ελάχιστη συντήρηση του Μουσείου της Παλιάς Βίνιανης, ενώ προσκάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη για τη γιορτή της Εθνικής Αντίστασης στο Μουσείο. 

 7. Στο αίτημα με όλους τους τρόπους (Απόφαση ΔΣ – Έγγραφο Εισαγγελέα Ευρυτανίας και Αποστολή Αιτημάτων και Εγγράφων) για διαχειριστικό έλεγχο του Δήμου Αγράφων (τόσο του Καλλικρατικού όσο και των Καποδιστριακών που τον αποτελούν), τονίζοντας ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει δρομολογηθεί τίποτα. 

 8. Στην μη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών τόσο για τις καταστροφικές πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2015 για τις τεράστιες ζημιές που είχαμε υποστεί σε όλες τις βασικές υποδομές του Δήμου, όσο και για τις πλημμύρες του Ιουνίου 2016 (σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και στις δύο περιπτώσεις 6 συν 6 μήνες κάθε φορά). 

 9. Στην ανάγκη εκχώρησης αρμοδιότητας και επιλεξιμότητας της δαπάνης για τη συντήρηση των αναμεταδοτών τηλεοράσεων λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν με την DIGEA σε όλες τις ορεινές περιοχές με την περιορισμένη τηλεοπτική κάλυψη των οικισμών (για τη συντήρηση των υπαρχόντων μικρών δημοτικών αναμεταδοτών που υπάρχουν στις Τοπικές Κοινότητες). 

10. Στην έλλειψη διαδικτυακής κάλυψης καθώς ελάχιστοι οικισμοί μας διαθέτουν πρόσβαση στις υπηρεσίες διαδικτύου. Απαιτείται η πλήρης κάλυψη σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου Αγράφων.

 11. Στο σοβαρότατο ζήτημα της διαγραφής των προσαυξήσεων των δημοτικών τελών των παρελθόντων ετών του Δήμου Αγράφων και αναμένεται απάντηση επί του εγγράφου του Δήμου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου. 

Ο Δήμαρχος Αγράφων κατέθεσε και τα παρακάτω συνημμένα έγγραφα: 
• την Απόφαση 25/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την «παραχώρηση Ειρηνοδικείου για στέγαση των Υπηρεσιών του Δήμου» και το σχετικό με αριθμ. Πρωτ.: ΓΓΔΠ 0014862 ΕΞ 2016 έγγραφο ΥΠΕΣ, 
 • την Απόφαση 34/2016 Δημοτικού Συμβουλίου για «Πρόσληψη Τακτικού Προσωπικού κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ», 
 • το αριθμ Πρωτ.: 622/31-01-2017 «Αίτημα του Δήμου Αγράφων για διαγραφή προσαυξήσεων δημοτικών τελών παρελθόντων ετών», 
 • το αριθμ Πρώτ.: 929/10-02-2017 «Αίτημα Δήμου Αγράφων για οικονομική βοήθεια μετά τον παγετό και τις έντονες χιονοπτώσεις κατά το τελευταίο δίμηνο στο Δήμο Αγράφων Νομού Ευρυτανίας» 

Ο κ. Μπαμπαλής ευχαριστεί θερμά τον κ. Υπουργό και τους συνεργάτες του για τη συνάντηση καθώς και για την συζήτηση για τα θέματα που αφορούν το Δήμο Αγράφων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ ...Πρόσκληση σε Εκδήλωση

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων του Ε.Β.Ε.Α. (Δ.Ε.Α.-Ε.Β.Ε.Α.) διοργανώνει εκδήλωση κατά την οποία θα παρουσιασθεί στο ευρύ κοινό ο θεσμός των ΕΑ, η μέχρι σήμερα δράση του και η συμμετοχή του στην παροχή διοικητικής και τεχνικής βοήθειας προς καινοτόμες νεοφυείς και όχι μόνο επιχειρήσεις που κατά τα πρώτα στάδια λειτουργίας τους, υποβάλλουν επενδυτικές προτάσεις προς προσέλκυση επενδυτών με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικής τους ανέλιξης. 
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Συνημμένα θα βρείτε     ΕΔΩ  την πρόσκληση κι ΕΔΩ
 το πρόγραμμα καθώς και την δήλωση συμμετοχής σας

ΤΟ ΠΑΛΙΟΣΠΙΤΟ ...

Γράφει η κ. Χαρά Βλαχάκη  (Χαρά Βλαχάκη )
Περνώντας από μπροστά σου κοντοστέκομαι... στην εικόνα που αντικρίζω κάτι με πιάνει.... 
σε κοιτάζω και νομίζω πως σε καταλαβαίνω, χρόνια τώρα ζεις με τις αναμνήσεις σου.... κοιτάζεις γύρω σου και περιμένεις.....τζάμπα περιμένεις, κανείς δεν πρόκειται να έρθει. 
Θα κάτσω λίγο στο μισογκρεμισμένο πεζουλάκι σου.....θα ανάψω ένα τσιγάρο και θα σου κάνω λίγη παρέα, να νιώσεις έστω και για λίγο την ανθρώπινη παρουσία......................... 
Πάμε πίσω....πέτρα-πέτρα σε χτίσανε οι ιδιοκτήτες σου, όταν μετά από πολύ κόπο και ιδρώτα σε τελειώσανε, ένιωθαν περήφανοι, μα το ίδιο περήφανο ένιωθες και εσύ, μπήκαν μέσα άνθρωποι σου έδειξαν σεβασμό, αγάπη, προσοχή, φροντίδα..... 
Όμορφες εποχές, ήσουνα γεμάτο ζωή, φωνές και κλάματα παιδιών, γιορτές, γάμοι, γεννητούρια..... μεγάλωσαν εδώ μέσα γενιές και γενιές........ 
Άκουγες σιωπηλό τα όνειρά τους, τα προβλήματά τους, τους αναστεναγμούς τους....άντεξες στους σεισμούς, στον παλιόκαιρο.. Σου άρεσαν οι ατέλειωτες νύχτες του χειμώνα, με το τζάκι γεμάτο αναμμένα κούτσουρα και την οικογένεια γύρω-γύρω από την γωνιά να ζεσταθούν, να φτιάχνουν καμιά πυρομάδα και να λένε ιστορίες.... 
Νοσταλγείς τα καλοκαιρινά βράδια που η αυλή σου ήταν γεμάτη από κόσμο! 
Τότε που ήταν καλοσκουπισμένη και γεμάτη ασβεστωμένους ντενεκέδες, με βασιλικούς, μαντζουράνες, τζίνια, γαριφαλιές και ένα σωρό άλλα πανέμορφα λουλούδια που μοσχοβολούσαν...... 
Αν και το νερό το κουβαλούσαν από μακρυά, πάντα ποτισμένα τα λουλούδια σου, το ίδιο και οι τριανταφυλλιές σου, το κλήμα με τα υπέροχα αητονύχια σκαρφαλωμένο πάνω στο πουρνάρι...... 
Μόλις άρχιζαν να κοκκινίζουν λιγάκι οι ρώγες, τα πιτσιρίκια τις κόβανε αδιαφορώντας για τις φωνές των μεγάλων. 
Ωραίες εποχές, αλλά..................................................................... 
Οι γεροντότεροι πέθαναν και οι νεότεροι φύγανε για καλύτερη ζωή, τα πρώτα χρόνια ερχόντουσαν Πάσχα, καλοκαίρι, σου δίνανε λίγη χαρά, λίγη ζωή, πονούσαν τον τόπο που μεγάλωσαν, το σπίτι που γεννήθηκαν.... αλλά σιγά- σιγά οι επισκέψεις λιγόστευαν ώσπου σταμάτησαν εντελώς.... 
Και τώρα άδεια τα δωμάτιά σου, γέμισαν αράχνες και σκόνη, κλειστά τα πορτοπαράθυρά σου.... χορτάριασε η αυλή σου, πάνω στο πουρνάρι το μισοξεραμένο κλήμα με μερικά μισοφαγωμένα από τα πουλιά τσαμπιά , σκουριάσανε οι ντενεκέδες με τα λουλούδια και οι τριανταφυλλιές ξεράθηκαν, ψυχή δεν περνάει σκέτη ερημιά... 
Νιώθω το παράπονό σου, ακούω το σιωπηλό ουρλιαχτό σου, τον βαθύ αναστεναγμό σου, βλέπω τα αόρατα δάκρυά σου......έρχομαι στην θέση σου, αν μπορούσες να έρθεις λίγο κι εσύ στην δική μου ίσως να ένιωθες καλύτερα.... 
Η ώρα πέρασε, είπα ένα τσιγάρο και έκανα μισό πακέτο... Φεύγοντας θα σου πω ένα μυστικό, μην σκας.... δεν ξέρω αν οι άνθρωποι είναι αχάριστοι, αν ξεχνούν εύκολα, αν επιδιώκουν πάντα το καλύτερο.... ξέρω όμως πως άψυχα και έμψυχα την ίδια τύχη έχουνε στο τέλος.... κι εμείς οι άνθρωποι κάπως έτσι καταντάμε, έρημοι και μόνοι, συντροφιά με τις αναμνήσεις μας, αυτές είναι οι μόνες που δεν μας εγκαταλείπουν ποτέ......... 
Η διαφορά μας είναι ότι εσύ δεν έχεις σε ποιον να διαμαρτυρηθείς, δεν έχεις φωνή να ουρλιάξεις, δεν έχεις πόδια να φύγεις, όμως δεν έχεις και καρδιά να ματώνει, ούτε ψυχή να πονάει...


Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Καθαρή Δευτέρα ...

Γράφει ο κ. Γιώργος Αθανασιάς (Γιώργος Αθανασιάς )
Καθαρή Δευτέρα σήμερα. Η πρώτη μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής. 
 Της σαρακοστής, που θα μας οδηγήσει στην Μεγάλη Εβδομάδα, στην Σταύρωση και στην Ανάσταση. 
 Παλιότερα, αυτή τη μέρα, τα κοριτσόπουλα τα ανύπαντρα με το χάραμα, κρατώντας μαστραπάδες και σταμνιά στα χέρια ή έχοντας στην πλάτη τους βιτσέλες και βαρέλες, πήγαιναν στου χωριού τους την πηγή ή στου μαχαλά τους τη βρύση κι έπαιρναν δροσερό κι αμίλητο νερό
 Το ’λεγαν αμίλητο νερό, γιατί από τη στιγμή που γέμιζαν το δοχείο τους στη βρύση με νερό, μέχρι να μπουν στο σπίτι τους μέσα, δεν μίλαγαν σε κανέναν. 
 Όποιον και να ’βρισκαν στο δρόμο τους, δεν τον καλημέριζαν. Η μέρα κύλαγε, όπως κυλούν όλες οι μέρες του χωριού. 
Κατά το βραδάκι, έπιαναν τη σήτα, απίθωναν το σκαφίδι, σίτιζαν το αλεύρι και ζύμωναν την αρμυρόκλουρα. 
Η αρμυρόκλουρα, που ’ταν ψωμί «καθάριο», δηλαδή ψωμί σταρένιο κι είχε «όλου του κόσμου» μέσα της το αλάτι, ήταν ένας αλάνθαστος τρόπος –και μέσον –μαντέματος. 
Κοντολογίς, όποιο κορίτσι λεύτερο κι όποιο παλληκάρι ανύπαντρο έτρωγε αρμυρόκλουρα αποβραδίς, τη νύχτα –στο όνειρό του μέσα –θα ’βλεπε της ζωής του τον άνθρωπο και το ταίρι, που μια ολόκληρη ζωή θα είχε στο πλευρό του
 Όμως, για να πετύχει το μάντεμα, για να γίνει στα σίγουρα το αντάμωμα, έπρεπε να τηρηθούν κάποιοι κανόνες και μάλιστα απαράβατα, κατά τρόπο εντελώς σεβαστό και ολότελα απαραβίαστο. 
 Κατ’ αρχάς, όπως είπαμε, το νερό, που χρησιμοποιούνταν στης κουλούρας το ζύμωμα, έπρεπε να είναι αμίλητο
 Το αλεύρι, με το οποίο έκαναν τη ζύμη της, έπρεπε να προέρχεται από τρεις Μαρίες
 Έπειτα, η κουλούρα έπρεπε να είναι εξαιρετικά αρμυρή. Έπρεπε «να μην γλωσσιάζιτι απ’ τ’ αλάτ’», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν. Ακόμη, τα κορίτσια και τ’ αγόρια, που προσδοκούσαν να δουν το ταίρι τους μέσα απ’ της αρμυρόκλουρας το έθιμο, έμεναν όλη τη μέρα νηστικά
 Ούτε νερό δεν έπιναν...
 Βέβαια και το βράδυ, μετά απ’ της αρμυρόκλουρας το φαγητό, δεν έπρεπε να πιουν νερό, γιατί, αν έπιναν νερό, χάλαγε το έθιμο κι έκλεινε του ανθρώπου, που μέσα στ’ όνειρό τους περίμεναν, η στράτα. 
 Μάλιστα, σε ορισμένα χωριά μας, για να ’χουν πιο σίγουρο αποτέλεσμα, το κομμάτι της αρμυρόκλουρας που τους περίσσευε, το ’βαζαν κάτω απ’ το μαξιλάρι τους. 
 Έτρωγαν, λοιπόν, την αρμυρόκλουρα κι έπεφταν για ύπνο, λέγοντας: «Θα φάμι τ’ν κ’λούρα απόψι κι όποιος (ή όποια) το ’χ’ να μι πάρ’, να ’ρθ’ να πάμι αντάμα να πιούμι νιρό στη βρύσ’…»
 Στον ύπνο τους, λοιπόν, και μέσα στ’ όνειρό τους, έρχονταν το ταίρι τους και της ζωής τους ο σύντροφος και τους πρόσφερε… τους έδινε τον μαστραπά, την κανάτα, το ποτήρι ή το κύπελλο, να πιουν νερό να λυτρωθούν και από τη δίψα την αβάσταχτη ν’ απαλλαγούν. 
 Ακόμη, τα κορίτσια, που δεν ήθελαν να μπουν στης αρμυρόκλουρας την δοκιμασία, σκούπιζαν μ’ ένα καθαρό πανί τα πιάτα, «πατσιαούρι» το έλεγαν, και σαν έρχονταν το βράδυ, το ’βαζαν κάτω απ’ το μαξιλάρι τους κι έβλεπαν στα σίγουρα τον καλό τους και εξάπαντος τον μέλλοντα σύζυγό τους. 
 Τέλος, την Καθαρή Δευτέρα τα παιδάκια δεν έτρωγαν τίποτα το πρωί. 
Έμεναν νηστικά ως το μεσημέρι. 
Δεν έτρωγαν, για να βρίσκουν φωλιές από τσιροπούλια την άνοιξη.  

ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΜΠΡΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.



Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Γράφει ο κ. Αλέξανδρος Χουλιαράς 
( Αλέξανδρος Χουλιαράς )
Ο ορεσίβιος τηρούσε ευλαβικά τις νηστείες, όχι τόσο για την ψυχή του και ούτε για να ασκηθεί στην στέρηση. Με την φτώχεια που τον έδερνε ήταν αδύνατο να κατρακυλήσει στις υλικές απολαύσεις και τις ασωτίες! 
Παραβαίνοντας όμως τους κανόνες της νηστείας, δεν απειλούταν από την μεταφυσική κόλαση, αλλά την κόλαση της πείνας. 
Η νηστεία ήταν επιβεβλημένη και εναρμονισμένη με τους κυρίαρχους, εκείνη την εποχή, παραγωγικούς και καταναλωτικούς νόμους.
 Ήταν η πολιτική της δημιουργικής λιτότητας, θεσμοθετημένη και επιβεβλημένη από θείους κανόνες. Η αρχή του κύκλου των ετήσιων νηστειών –κατά τη γνώμη μου- άρχιζε με το τέλος του κύκλου της συγκομιδής. 
Είναι η μεγάλη νηστεία του Σαραντάημερου, πριν τα Χριστούγεννα. 

Αν ο παλιός αγρότης παραγωγός συνέχιζε την κραιπάλη της συγκομιδικής περιόδου, θα άδειαζαν τα ταλάρια και τα τουλούμια και τον βαρύ χειμώνα του Γενάρη και του Φλεβάρη θα έτρωγε τα ποδάρια του. 
Μετά το τέλος του Σαραντάημερου, λίγδωνε τ΄ άντερό του με το χριστουγεννιάτικο γουρούνι και γέμιζε η κοιλιά του από τα γεμάτα ταλάρια του. 

Όμως αν συνέχιζε την κραιπάλη, το Μάρτη και τον Απρίλη θα ξετίναζε τα ταλάρια και τα τουλούμια του και οι βραστογαλιές και τα χλωροτύρια θα πήγαιναν σύννεφο, με αποτέλεσμα τα νεογνά αρνοκάτσικα και μοσχάρια θα ψόφαγαν της πείνας. 
Έτσι οι σοφοί Πατέρες της εκκλησίες διέταζαν: “τα κεφάλια μέσα ήρθε η Μεγάλη Σαρακοστή, πριν το Πάσχα”. 
Έτσι και τα νεογνά πάχαιναν και κάτι περίσσευε στα ταλάρια για τον Απριλομάη, που έπαιρνε ο κώλος του φωτιά από τις δουλειές, και δεν λιγοθύμαγε μέσα στις στράτες από την πείνα. 
Τα ταλάρια και τ΄ αμπάρια άδειαζαν, όταν τον Ιούνιο άρχιζε δειλά-δειλά ο νέος συγκομιδικός κύκλος. Έτσι έσωζε την ψυχή του κρατώντας το ναό της –δηλ. το σώμα του- ζωντανό. 
 Σήμερα που όλα αυτά είναι οριστικά παρελθόν συνεχίζουμε το ίδιο τυπικό της νηστείας, ως στείρο μεταφυσικό διαλογισμό και ιατροσοφιστική φλυαρία. 
Δηλαδή ενώ εξέλειπε η παραγωγική βάση εμείς κρατάμε το επιφαινόμενο. Και τούτο θα ήταν απλώς γραφικό αν δεν εγκυμονούσε κινδύνους, από τις δυο μάστιγες του σύγχρονου ανθρώπου: την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο. 
Προς μεγάλην ευδαιμονία της χοληστερίνης απαγορεύονται τα ψάρια και επιβάλλονται τα μαλάκια. 
Το σάκχαρο πανηγυρίζει όταν απαγορεύονται τα λευκά κρέατα προς όφελος της πατατοφαγίας και της ασύστολης μακαρονοφαγίας. 
Με την αναπτυσσόμενη παχυσαρκία, την οινοποσία και τα λοιπά νηστίσιμα τερψιλαρύγγια η πίεση κάνει κι αυτή χαρές και πανηγύρια. 
 Νομίζω πλέον ότι ήρθε ο καιρός το θέμα της νηστείας ν΄ απαγκιστρωθεί από τη θεοσοφία του παπαδίστικου μαύρου ράσου και να περιέλθει στο επιστημονικό φως της ιατρικής άσπρης μπλούζας. 
Πειθαρχώντας στα θέσμια της ιατρικής ας αναπτύξει όσα θέσφατα θέλει η θεολογία.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Ο Κορινθιακός που πληγώναμε

Παρακολουθήστε ένα ενδιαφέρον μικρού μήκους ντοκυμαντέρ για τις πηγές ρύπανσης του Κορινθιακού κόλπου ....που μας έστειλε  η Γραμματεία ΑΛΚΥΩΝ (Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου)


Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου πλαισίου κοινωνικής προστασίας και εθελοντικών δράσεων, προχώρησε πρόσφατα στην δημιουργία «Τράπεζας Εθελοντικής Αιμοδοσίας Στερεάς Ελλάδας». 
Με αφορμή την δημιουργία της Τράπεζας ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτριος Αργύρης σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιό διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία στο Καρπενήσι. 
Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί 7 Μαρτίου 2017 , ημέρα Τρίτη και ώρα 9.30 π.μ. έως 13.00 μ.μ. στο Τμήμα Αιμοδοσίας (ισόγειο) του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου. 
Η εθελοντική αυτή προσπάθεια έχει πρωταρχικό στόχο την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών και την σύνδεση του εθελοντισμού με τις ανάγκες της κοινωνίας, την προσφορά και την αλληλεγγύη.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Δασικοί χάρτες...

Ανάρτηση του κ. Νικολάου Μπόκαρη Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων 

Να και "θεωρίες συνωμοσίας" με αφορμή τους Δασικούς Χάρτες... 
Ισχυρίζονται διάφοροι ότι με αφορμή την ανάρτηση των δασικών Χαρτών παίζονται διάφορα παιχνίδια...πχ ότι με αυτή την αφορμή ξεκίνησε ένας επικοινωνιακός "παροξυσμός" από κύκλους της αυτοδιοίκησης αλλά και ενδεχόμενα της πολιτικής, όπου ενθαρρύνονται οι αντιδράσεις οργής, οι αιτιάσεις για προχειρότητα η όλη αναστάτωση για τις " περιουσίες που χάνονται "

... οι διαφωνίες για τις χρονολογίες των αεροφωτογραφιών και οι διάφορες κατηγορίες κατά των Υπηρεσιών για ένα και μόνο λόγο ... Για να έρθουν στη συνέχεια και να προτείνουν ρυθμίσεις, όχι επειδή έτσι αποφάσισαν αλλά σαν ανάγκη που προέκυψε από την κοινωνία (που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν ούτε να σκεφτούν) επιφέροντας το μεγαλύτερο αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων από την μεταπολίτευση και μετά ...
...συνδέοντας το πρόβλημα με τη "λαϊκή" απαίτηση για αποκατάσταση και υιοθετώντας την "κοινωνική αντίδραση" , βάζοντας κοινωνικά και πολιτικά διλήμματα του τύπου "βρισκόμαστε μπροστά σε μη αντιστρεπτές καταστάσεις " ,"τι θα κάνουμε με τις επιδοτήσεις" που κάποιοι επιτήδειοι έπαιρναν χωρίς κανένα έλεγχο και ανάλογα επιχειρήματα ...


Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ημερίδα που οργάνωσε η Π.Ε. Ευρυτανίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ημερίδα που οργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε. Ευρυτανίας , στο Καρπενήσι, για τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης περιόδου 2014-2020. 
Η εκδήλωση έγινε την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου, παρουσία αγροτών και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων. Εισηγητής ήταν ο κ. Δημήτρης Λιανός, τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και στις δυνατότητες που παρέχει το Πρόγραμμα στους αγρότες της Ευρυτανίας. 
Μετά ακολούθησε διάλογος με τους αγρότες, με βάση τις απορίες που διατυπώθηκαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κτηνοτρόφων. 
 Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη, η Περιφερειακή Σύμβουλος Κατερίνα Καλαντζή και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής κ. Κώστας Αποστολόπουλος.

Συναγερμός” για την Γρίπη των πτηνών

Από την Γενική Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (αρ. απόφασης 258/10554/30-1-2017) καθίσταται υποχρεωτική σε όλη την επικράτεια η διατήρηση των πουλερικών οικόσιτων και συστηματικών εκμεταλλεύσεων αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους. 
Η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος των πτηνών, και ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω άμεσης επαφής των πτηνών, με εκκρίσεις από μολυσμένα πτηνά, ειδικά κόπρανα ή μέσω μολυσμένων ζωοτροφών και νερού. 
Όλα τα είδη πτηνών μπορούν να νοσήσουν, αλλά τα εκτρεφόμενα πουλερικά, κυρίως ινδόρνιθες, νήσσες, χήνες και όρνιθες, είναι τα πιο ευαίσθητα. 
Από τα έως σήμερα δεδομένα είναι γνωστό ότι η νόσος αφορά αποκλειστικά τα πτηνά και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. 
Για την αποφυγή μόλυνσής τους θα πρέπει τα πουλερικά (κότες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες, πάπιες, χήνες, ορτύκια, περιστέρια, φασιανοί κλπ) που εκτρέφονται ή κρατούνται σε αιχμαλωσία 
- υποχρεωτικά να κρατούνται σε κλειστούς χώρους 
- τα ανοίγματα των κοτετσιών επιβάλλεται να καλύπτονται με σίτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με τα άγρια πτηνά.
 - να διατηρούνται χωριστά, τυχόν, εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες από τα άλλα είδη εκτρεφόμενων πουλερικών 
. Επίσης συνιστάται στους ιδιοκτήτες των πουλερικών:
 - Μόνο τα απολύτως απαραίτητα άτομα να μετακινούνται προς το κοτέτσι. Αν είναι δυνατόν πάντα το ίδιο άτομο να φροντίζει τα πουλερικά. 
- Για την είσοδό τους στο κοτέτσι να αλλάζουν υποδήματα. 
- να καθαρίζουν καλά με απολυμαντικό τα χέρια τους όσοι ασχολούνται με την φροντίδα των πουλερικών 
 - Να καθαρίζουν καλά το χώρο γύρω από το κοτέτσι ώστε να μην υπάρχουν σπόροι ή άλλα υλικά που θα προσελκύουν άγρια πτηνά. 
- Τα πουλερικά να ποτίζονται με νερό που δεν προέρχεται από δεξαμενή νερού εκτεθειμένη στο περιβάλλον και τα άγρια πτηνά. 
- να μην απορρίπτουν τα νεκρά πτηνά στο ύπαιθρο, 

Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων. 

 Τηλέφωνα επικοινωνίας κτηνιατρικών υπηρεσιών: 
Π.Ε. Ευρυτανίας 22370 80260
Π.Ε. Φθιώτιδας 2231352500- 52509 
Π.Ε. Εύβοιας 22213 53900 
Π.Ε. Βοιωτίας 22613 52100 - 52106 
Π.Ε. Φωκίδας 22653 52717 


Έγκριση τεχνικής μελέτης του έργου " ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΕΜΠΛΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΒΕΛΑΩΡΑ-ΤΟΠΟΛΙΑΝΑ-ΒΡΟΥΒΙΑΝΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ "

Έγκριση τεχνικής μελέτης του έργου " ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΕΜΠΛΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΒΕΛΑΩΡΑ-ΤΟΠΟΛΙΑΝΑ-ΒΡΟΥΒΙΑΝΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ " 


Έχοντας υπόψη : 
 1. Το Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87Α/7-6-2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης & της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης », όπως ισχύει. 
2. Τo Ν.4412/2016 (ΦΕΚ 14Α/8-8-2016) Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ) 
3. Το Π.Δ. 148/2010 Οργανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΦΕΚ 241/Α΄/27-12-2010), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 
4. To Π.Δ. 7/2013 (ΦΕΚ 26Α/31-01-2013) 
5. Τις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις και εγκυκλίους, με τις οποίες παρέχονται διευκρινίσεις - οδηγίες στις παραπάνω διατάξεις. 
6. Την συνταχθείσα από την Υπηρεσία μας Τεχνική Μελέτη για την κατασκευή του έργου του θέματος. 

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε Εγκρίνουμε την Τεχνική Μελέτη του Έργου " ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΕΜΠΛΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΒΕΛΑΩΡΑ-ΤΟΠΟΛΙΑΝΑ-ΒΡΟΥΒΙΑΝΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ", προϋπολογισμού 1.690.000,00€ (με Φ.Π.Α.) όπως αυτή συντάχθηκε και θεωρήθηκε από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ευρυτανίας, αποτελούμενη από τα παρακάτω τεύχη: 
Α. Προϋπολογισμό Μελέτης 
Β. Τεχνική Περιγραφή 
Γ. Τιμολόγιο εργασιών 
Δ. Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων 

 Εσωτ. Διανομή  Χρον. Αρχείο  Φ31/16

 Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Ευρυτανίας 
 Κλέσιορας Παναγιώτης 
Μηχανολόγος Μηχανικός με Α΄β

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Ρουγκατσάρδις

Γράφει ο κ. Στέφανος Πρίνστιος ( Στέφανος Πρίντσιος )

Οι Απουκριές ήταν κάτις απ’ καρτιρούσαμαν πως κι πως εμείς τα παιδιά. 
Σαν άνοιγι του Τριώτ(ι), καταλαβαίναμε ότι κουντεύουν. 
Δεν ήταν μαναχά η μπαραμπούνα, ήταν κι τα μασκαρέματα απ’ ντένουμάσταν νουγκατσάρδις, ήταν κι τα γανώματα την Καθαρουδιφτέρα. 
Μια κρύα νύχτα, ικείς πού’μασταν μαζουμέν(οι) σπίτι, μέσ’του μαντζάτου, κοντά στ’ αναμμένα κούτσουρα στη γουνιά, ανοιεί η θύρα κι μπράάάφ χώνιτι μέσα μι φούσμα ένας νουγκατσάρς, ντυμένος σα γρια. 
Μι νια παλιουτσίπα στο κεφάλι και με κουϊρούκ(ι) πίσου, σα μανιά μπουρμπουλουμέν(η) κ’ έχοντας καπέλο παλαμά απαναθέ και μαύρα ματουϊάλια στα μάτια, άτι ‘σύ να αναγνουρίεις άνθρουπου! 
Φορούσε ένα παλιουντρίλινου πανταλόν(ι) και κρατούσε στα χέρια, για φουβέρα, νια φουρτουτήρα
Ως κ’ η γιαγιά η Λισάβου καταφυϊάσκι κι την είδα ‘γώ, π’ σμαζώχκι κα την άκρια απ’ του κριβάτι τς. Ευτυχώς που κατάλαβε η νουγκατσάρς ότι μας κόπκι το αίμα κι φανιρώθκι γλήγουρα
-« Μαρί Μαντούλα, ισύ είσι; Μας καταφύιασις μα!» ψέλσι η μάνα μ’ κι ξαναπήγε η καρδιά στη μιριά τ’ς.
 Ήταν η Μαντούλα, κόρη τσι θκια τσι Τσιούμινα απού δίπλα, που με την παλιά την κουζιώκα που φόραγε στα νιάτα η μάνα της, η Σουφία, δε αναγνωρίζονταν στουν αιώνα τουν άπαντου! 
Κόρτσαρους μάλαμα η Μαντούλα, έφυγε μετά από λίγα χρόνια για τη Γερμανία, όπως τόσοι και τόσοι χωριανοί μετέπειτα. ******* 
Την άλλη τη βραδιά, συνουήθκαμαν πολλά παιδιά μαζί, να ντυθούμε και να πάρουμε παρανταριά τα σπίτια ‘πό’χουν κουρίτσια, να τα σκιάξουμι, κάνοντας τον κανκαμπόσου, μιας και δε θα μας γνώριζε κανένας. 
Αρχίνσαμαν γλεπ’ς σιγά-σιγά να τσουτσουλιβώμαστι κι να γκουμινιαρίζουμι, ακόμα δε βγήκαμε απ’ τ’ αβγό, νια σταλιά σβόιρις. 
Δώσαμε ραντεβού στου Βακούφκου. Έβαλα ένα παλιουχάμσου του πατέρα κι απου‘πάν ένα πλουκάκ(ι) απ’ τη μάνα. 
Για να φκιάσου φουσκουτιά κ’λια έδεσα στη μέση, κατάσαρκα, μία μαξιλάρα. 
Στο κεφάλι τλίχκα μι νια βαμπακιά. 
Στα χέρια αντίς για γάντια, πέρασα στο’να ένα τρύπιο σουσόν(ι) και στ’ άλλο ένα παλιουτσίριπου, από’φτανι ως τον αγκώνα, όπ’ του’χα δεμένο μ’ένα τσουραπόσκνου. 
Για παντελόνι είχα νια σκιλέα του πατέρα. 
Στο’να πουδάρ(ι) έβαλα μία γαλότσα ως του γόνα κι στ’άλλου ένα στιβάλ(ι), ντιπ ξιχαρβαλουμένου. 
Κρέμασα και στη μέση μ’ δυο κυπριά σ’ένα σιτζίμ(ι) κι τα κουδουνούσα ντράγκα-ντρούγκα αράδα. 
Στα μούτρα γανώθκα φκιάνουντας γένια κι μστάκια κι μι ούλα αυτά μόλις γυαλίσκα, σκιάχκα κι γω η ίδιους. Στου Βακούφκου βρήκα και τ’άλλα τα παιδιά. 
Δε μπόραγι να με γνωρίσει κανένας, αλλά ούτι ‘γω γνώρσα καέναν γιατί δεν άφσαν παλιουρούτια κι ξισκλίδια αλλουτέσινα απ’ να μη τα φουρέσουν! 
Ένας είχε για πιρικιφαλαία έναν γκαζουτινικέ από λάδι Ελαϊς, τουν στούπουσι μι πανιά κι κουρέλια για να μη τουν ζιουγκανάει στο κεφάλι κ’έγινε Μεγαλέξαντρους! 
Δε φαίνονταν ντιπ άνθρωπος, αφού στσι άκρις άπ’ του γκάζ(ι) κρέμασε ως καταή στο χώμα, ένα άσπρο σεντόνι, απ’ του’χι κομμένο σε δυο φυλλουριές για να βγαίνουν τα χέρια όξου, σα φάντασμα. 
Απ’πού να σι δώκ(ει) τώρα αυτός γνώρου; 
Κράταε κ’ένα ξυλουσίδηρου μι καμτσίκ(ι) κι άι ‘σύ να ζγώεις, σα κουτούσις, να τουν ξισκιπάεις! 
Άλλος είχε ντυθεί μανιά, παίρνοντας και τις κουσιάνις απ’ τη μάνα του, με όλα τα στικάκια απαναθέ. 
Βαστούσε στα χέρια κ’ένα παλκουλάναρου, τάχα για να χτενίζεται και να ξιαγκλίζ(ει) τα μαλλιά. Αντίς για τσίπα, τλούπουσι την κιφάλα τ’ με μια τσαντίλα, που βρουμουκουπούσι ξυνίλα κι τρόγαλου και από χιλιόμετρα μακριά έζιχνι η τόπους! 
Αμ πως στα κουμμάτια ανάσινι έτσια απού’ταν μπουρμπουλουμένους; 
Ένας Θεός ήξερε! 
Θάμαξα. 
Τλίχκι και με κάτις παλιουκιλίμνια και κουβαλούσε στο νώμου ολόκληρο μπουτινόξυλου μη κι κουτήσ(ει) κάνας κι τουν ξισκιπάσ(ει). 
Ότις ξισουϊφτιά κούπουνι στουν καθένα, την έφκιανι. 
Αλαμανούσαμαν για μέρες ούλα τα σιντούκια, τα ντιβανουμπάουλα, τ’ αμπάρια κι τα κατώια, για να ξικαϋπώσουμι τα παλιουρούτια κι τα τσαλιά απού’χαν σμαζουμένα οι μανάδις μας, απ’ τουν κιρό του Νώε. 
Αφού πρώτα αναγνουρίσκαμαν αναμιταξύ μας, κίντσαμαν για τα σπίτια με τα κορίτσια τα συνομήλικα. 
Ήταν νύχτα συγνιφιασμέν(η), πίσσα, δεν έγλιπις ούτι τη μύτη σ’. 
Καναδυό φουρές κείς που περπατούσαμε στα γκαβά, φουσκουσάμαν μέσ’ σι κάτ(ι) χαντάκια, αλλά πάλι καλά απ’ δε στραμπούλξαμαν κάνα πουδάρ(ι). 
Με τα χίλια ζόρια φτάσαμε αγκαμπέτ(ι), κα τουν Μπσόραχου μιριά, στα πρώτα σπίτια. 
Έτσια που κατηφόρζαμαν σα τα γκαβουπούλια στα σκουτάδια, σκουρντουφλώντας η ένας απάν στον άλλον, μέσ’στα σουκάκια και στις αστρέχις, πατάει ένα πιδίκλουμα η Κώτσιους κι μαζών(ει) σβάρνα έναν φράχτη. 
Έκανε να στιργιουθεί στα παλούκια, αλλά απού να τουν νταϊακώσουν αυτά! Κώτσιους, σύρματα και παλούκια, σουριάσκαν απάν σι κάτις τσίγκια απ’ τη μέσα μιριά, αυτά ζούφκιασαν με το βάρος κ’ η Κώτσιους φαρδύς-πλατύς βρέθκι μέσ’ σ’ένα κουτέτσου που ήταν απ’ την απουκάτ’ μεριά του φράχτη. 
-« Ιί, σάρα κακιά…!» βόγκσι. 

Έγινε τσι μουρλής
Απιτάχκαν όξου οι κατχιασμένις πλάδις κακαρίζουντας κι φτιρουκουπώντας. 
Καναδυό γκαβόσκλα απού παρακείθι, αρχίνσαν ν’ αλυχτάν σα λυσσιασμένα, νιας κι βρήκαν αφορμή ν’ αρκανιαστούν. 
Μέσ’ στα χάχανα τα θκα μας κι στη βαζούρα, βλέπουμε σε λίγο να ξικαμπάει στου ξιάναγου, μ’ ένα γκαζουκάντλου στο’να χέρι, ένας μπάρμπας, φορώντας μαναχά ένα συντρόφ(ι)! 
-« Η θείους η Λάμπρης νουγκατσάρς ξιβράκουτους!» φώναξε η Γιώργους κι ξικαρδίσκι στα γέλια. 
-« Ούι τουν παππούλιακα, αυτός ντύθκι καλύτερα απ’ τη μας!» γκάρξσι η Τακ’ς κι δώστου ιμείς χαζουχάχανα κι σκουξίματα. 
Κόπ’καν όμως ούλα απότουμα, ντιπ μαχαίρ(ι), σαν είδαμαν ότι η παππούς η Λάμπρης δε κρατούσε μαναχά του γκαζουκάντλου…Στ’άλλο το χέρι βαστούσε ένα αρμούτ(ι) κουλουκουτρουνέικου! Ακούμπσι κιόλας η αθιόφουβους την καντήλα στου πριβάζ(ι) κι μας μάτιαζι με την παλιουτσιουφλέκα, έτοιμος να μας τφικίσ(ει)!!! 
Μας κόπκαν τα ήπατα κι μας βγήκαν τα γέλια ανάλιμα. 
Ούι, θα μας πιράσ(ει) για αλπές κι θα μας τη μπουμπουνίσ(ει), η γκαβόιρους…» ανάσανε η Κώτσιους που είχε βγει απ’ τουν κουτέτσου πασαλειμμένος κουτσιλιές. 
Η μπαρμπαΛάμπρης μι ούλου αυτό του ντράβαλου, νόμσι στ’αλήθκια, πως μπήκε αλπού στουν κάτχα τ’. Πιτάχκι απ’ το στρώμα που’ταν τσιουλιασμένους κ’έτσια ζαβλακουμένους κι γκαβιτσιασμένους απ’ τον ύπνο, δε του’χι και πολύ να μας ρίξει κανιά τφικιά κι όποιον πάρ(ει) η χάρους! 
Πάλι καλά που πρόπσι κι έμπηξι νια φουνή η Βαγγέλς, γιατί ιμείς οι άλλοι μούτιψάμαν ντιπ, αφού απ’ τη λαχτάρα, μας κόπκι η λαλιά.
 -«Εέέέι, ιμείς είμαστι θείου, ντύθκαμαν για τσι Απουκριέέές!»

 -« Άι μασ’ τα βρακουζώνια σ’ κι μπε μέσα χριστιανέ μ’, ρουγκατσάρδις είνι. Τι τσιακατίσκις έτσια ;…» άκσαμαν ουτιτότι τη κυρά τ’ να τον μαλών(ει) απού μέσα, 
«…Ξικούτιασις έρμη μ’ ντιπ, απουκριές έχουμι, έτσ(ι) είνι του ζακόν(ι)!» 
-«Άι κατ’ανέμ’ απού κει, παλιουβιλάσματα, θα μι κλειούσαταν φυλακή, για σμάδ(ι), τώρα στα γιράματα! 
Μάκιά‘ταν κανιά ‘λπου νόμσα…» μουρμούρσι τσιατισμένους η μπαρμπαΛάμπρης κι κούτσα-κούτσα ματαμπήκι μέσα να τσιουλιαστεί. 
Άγιου είχαμαν!» θάμαξι η Τακ’ς. 
-«Μας έσουσι η βλουημέν(η), η θκειάκουούι!» ψέλσαμαν κι σταυρουκουπήθκαμαν, ‘νώ κατακιτρίνσαμαν απ’ το φόβο και τη λαχτάρα απ’ πήραμαν. 
Μετά απ’ αυτή την ανίλα κ’ινώ είχε ξισκουθεί απ’ το σούσουρο ούλους η Μπσόραχους, με τι καρδιά να πιρπατίσουμι παρακάτ’ για τα σπίτια που κανόνσαμαν να πάμι;  
Άσι π’αλυχτούσαν ασύχαστα ούλα τα παλιόσκλα του μαχαλά στσι ρούγις κι δε μπουρούσαμαν να τα κάνουμι ζάπ(ι)!
 Ιδώ, να πούμι την αλήθεια, χόλιαζάμαν πως στα κουμμάτια θα γυρνούσαμαν στα γκαβά πίσου, όχ(ι) να ξιαμάκρινάμαν κιάλλου! 
-« Ώρι χαζαμάρα έκανάμαν απ’ κίντσαμαν δίχους φακά», είπι η Κώτσιους. 
Πάντως δε το πήραμε και κατάκαρδα. Ε, κι τι γίγκι δηλαδής; Χέσκι η φουράδα στ’αλών(ι)! 
-« Α ρθούμι ταχιά μι φακά!» φώναξα κι συμφώνσαν ούλ(οι) μι νια λαλιά. 
-« Ε, α, λες κι σώθκαν οι μέρις!» 

* Βιβλιοπαρουσίαση. << Εν Καναλίοις Λεύκωμα Ενθυμήσεων >> ANAZHTEIΣTE ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΩΝ ΕΝ ΒΟΛΩ ΚΑΝΑΛΙΩΤΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Τηλ. 24210 46253 και 43994   

ΤΑ ΠΟΤΙΣΜΑΤΑ...

Γράφει ο κ. Αλέξανδρος Χουλιαράς ( Αλέξανδρος Χουλιαράς )
Ο κάθε κυνηγημένος, που κατέφευγε στα ευρυτανικά βουνά της ελευθερίας του, φώλιαζε “ως έλαφος επί τας πηγάς των υδάτων”. Εκεί το “ζείδωρον ύδωρ” ξεδίψαγε αυτόν και τα χωράφια αυτού. 
 Η Ευρυτανία –όπως υποδηλώνει και τ΄ όνομά της -είναι εύρυτος χώρα, δηλαδή τόπος πολλών και καλοτρεχούμενων νερών. 
 Τα νερά που ανάβλυζαν δίπλα στα χωράφια οι Ευρυτάνες με περισσή εξυπνάδα, φροντίδα κι αγάπη τα εκμεταλλεύονταν για άρδευση.
 Όσο λίγο και νάταν το μάζευαν σε μια γούρνα. Αυτή ήταν ένας λάκκος, με χτισμένο το τμήμα της απολυταριάς, δηλαδή της τρύπας εκροής του νερού. 
Κάθε χρόνο την καθάριζαν και -συνήθως- κάθε μέρα την απόλαγαν, ξεβουλώνοντας την με το απολυταρόξυλο

Οι βρύσες της φωτογραφίας βρίσκονταν η μία στον Αη-Γιάννη Κρικέλλου κι η άλλη λίγο πιο πάνω στα Λιβάδια. Και οι δυο γέμιζαν δύο γούρνες νερό η κάθε μια. Μία μικρή ξώβαθη και μια μεγάλη και βαθιά. 

Η πρώτη άρδευε τα χωράφια, που βρίσκονταν λίγο πιο κάτω από την ισοϋψή καμπύλη της βρύσης και η δεύτερη τα υπόλοιπα δηλ. όσα μπορούσε να αρδεύσει αξιοπρεπώς η παροχή αυτής. 
Οι γούρνες ήταν μικροί υδροβιότοποι με ειδική αξιοπρόσεχτη πανίδα και χλωρίδα. 
Ήταν επίσης μια πρόχειρη κολυμβητική πισίνα για λασπόλουτρα των ξαναμμένων αγροτόπαιδων και των κουταβιών, που πετάγανε μέσα για πλάκα.
 Όμως τα περισσότερα νερά της ευρύτου Ευρυτανίας ανάβλυζαν εκεί που δεν έπρεπε και πήγαιναν χαμένα στα ρέματα και στα ποτάμια. 
Αυτά τα εκμεταλλεύονταν φτιάχνοντας μεγάλα –για την εποχή- χωμάτινα αυλάκια, που έφερναν το νερό από χιλιόμετρα μακριά. 
Η υδροληψία γινόταν με την δέση, δηλαδή το αντίστοιχο έργο. Σε δύσκολα βραχώδη περάσματα περνούσαν το νερό πάνω σε εναέριες κατασκευές, τα κρεβάτια όπως έλεγαν. 
Κάθε χρόνο την άνοιξη δούλευαν όλοι μαζί, έφτιαχναν τη δέση και καθάριζαν τ΄ αυλάκια και όλο το καλοκαίρι ο νεροφόρος έβαζε σειρά στα ποτίσματα και μόνιμα περπατούσε μέσα στο αυλάκι για να θολώνει το νερό, ώστε να σχηματίζεται η επιφανειακή γάνα, που το στεγανοποιούσε. 
Οι άνθρωποι πότιζαν νυχθημερόν, γιατί δεν έπρεπε να πηγαίνει χαμένη ούτε σταγόνα νερού. 
 Τ΄ αυλάκια έφτιαχναν κι αυτά το μικρό τους υδροβιότοπο, με βασικότερη τη χλωρασιά, που φύτρωνε στις όχθες τους και που ήταν τόπος για ένα καλό παραβόλιασμα (ειδική βοσκή) των αγελάδων, με βουλωμένα τα τσοκάνια για να μην ακούνε: o νεροφόρος, ο αγροφύλακας κι οι ρουφιάνοι
Πολλές φορές, τα μικρού μήκους αυλάκια, ήταν και περιστασιακό ιχθυοτροφείο, όταν κάποιες πέστροφες έχαναν το δρόμο τους, έμπαιναν στ΄ αυλάκι, κατέληγαν στο χωράφι κι από κει στο τηγάνι του γεωργού. 
Τότε, και από την εποχή του Ρωμαϊκού Δικαίου, το νερό ήταν δημόσιο αγαθό και κανένας δεν μπορούσε να το φράξει και να το πάρει. 
Όμως σήμερα πολλοί αετονύχηδες ιδιοποιούνται διάφορες πηγές, αφού φράξουν τα στόματα των λίγων, που ενδιαφέρονται για το δημόσιο χαρακτήρα τους. 
 Είναι φανερό ότι πολύ γρήγορα θα διψάσουμε από την λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης των πάντων. 

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΘΛΙΒΕΡΟΙ

Άρθρο του κ. Δημητρίου Μαντέκα Συντονιστής Ν.Ε. Ευρυτανίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Είναι φυσικό η κάθε αντιπολίτευση να ασκεί ακόμα και εξοντωτική κριτική στις κυβερνήσεις αφού έχουν τη βασική ευθύνη για τη διαχείριση όλων των κρατικών υποθέσεων?
 Βεβαίως αρκεί να προβάλλουν ανοιχτά και καθαρά τις δικές τους εναλλακτικές προτάσεις για να κρίνουν οι πολίτες και να αποφασίσουν. 
Τι δεν είναι όμως φυσιολογικό? 
Η σφοδρότητα, η αμετροέπεια, η επίδειξη «πολιτικού μίσους» και γενικά η χωρίς πολιτικούς όρους επίθεση της αντιπολίτευσης με τους συμμάχους της και αιχμή του δόρατος όπως πάντα τα φερόμενα ως ΜΜΕ. Αφού το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» δεν ευοδώθηκε, βλέπουν το σήμερα σαν τελευταία «μεγάλη» ευκαιρία για την πτώση της κυβέρνησης ενόψει των δυσκολιών και κυρίως της αξιολόγησης. 
Έτσι μόνο θα επιτύχουν να διασώσουν όλα αυτά τα συμφέροντα που λυμαίνονται τον τόπο πολλές δεκαετίας και είναι πλέον σε δύσκολη θέση αφού βρίσκονται σε δικαστική εξέλιξη πολλές υποθέσεις διαφθοράς, φοροδιαφυγής αλλά και πολλών κορυφαίων σκανδάλων. 
 Φυσικά δεν μιλάνε για πρόγραμμα αλλά αορίστως για μια «άλλη πολιτική»! Πολύ θα θέλαμε να τη γνωρίσουμε. Φαίνεται όμως ότι η δημοσιοποίησή της θα προκαλέσει τρόμο! Για αυτό και το αποφεύγουν. 
Προτιμούν να την γνωρίζουν οι λίγοι και «άριστοι». 
Εννοείται βέβαια και ο Σόιμπλε. 
 Τι είναι επικίνδυνο και θλιβερό? 
Όταν η χώρα σου κάνει τεράστιες προσπάθειες να επιβιώσει, 
 Όταν προσπαθεί να πείσει τους πάντες για τα πάνδεινα που έχει υποστεί από την επιβολή φοβερών και εξοντωτικών μέτρων λιτότητας 
 Όταν στο τέλος το καταφέρνει και οι περισσότεροι ευρωπαίοι παράγοντες βγαίνουν και παίρνουν θέση δημόσια, Γιουνκέρ, Πιτέλα, σύσσωμοι οι αρχηγοί των κρατών του νότου ακόμη και ο Νταισεμπλουμ 
Η αντιπολίτευση τι κάνει?
 Προσπαθεί να αποδομήσει την επιχειρηματολογία τους ? 
Τι μας λέει ουσιαστικά? 
Δεν φταίνε οι καλοί μας δανειστές που κάθε τόσο προβάλλουν νέες και υπερβολικές απαιτήσεις παρά τα συμφωνηθέντα. Φταίει η κακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κλείνει την αξιολόγηση στα γρήγορα και όλα όσα καταμαρτυρούν οι πιο ακραίοι κύκλοι των δανειστών, ΔΝΤ, Σόιμπλε κλπ, είναι περίπου δίκαια και σωστά. 
Προκαλεί δε αλγεινή εντύπωση η στάση τριών ευρωβουλευτών της ΝΔ στην πρόσφατη συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο, όταν ο αντιπρόεδρος Βλάντις Ντομπρόφσκις υποστήριξε θέσεις λογικής για την Ελλάδα δέχθηκε συντονισμένα πυρά. 
Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, Σπυράκη, Κεφαλογιάννης και Κύρτσος, επιδόθηκαν σε ένα άνευ προηγουμένου παραλήρημα στο Ευρωκοινοβούλιο κατά της ίδιας της χώρας τους, ζητώντας από τους δανειστές να μην κλείσει η αξιολόγηση και να ωθήσουν την κυβέρνηση σε εκλογές. Ουδέποτε στο παρελθόν, από όσο θυμάμαι, έχει παρατηρηθεί τέτοιο θλιβερό γεγονός. 
 Ο Τζιάνι Πιτέλα, Ιταλός επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλιστών και δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε: «Είναι τιτάνιες οι προσπάθειες του ελληνικού λαού και δεν μπορεί ο κ. Σόιμπλε να κρατάει σε ομηρία την Ελλάδα και μια ολόκληρη ήπειρο». 
Αντιθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Έλληνας , αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή με την Καγκελάριο δήλωσε: «Είναι σαφές πως οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της κυβέρνησης οδηγούν τους πιστωτές μας σε υπερβολικές απαιτήσεις». 
 Ποιος είναι ο Έλληνας και ποιος ο ξένος? 
 Ποιος είναι αυτός που βοηθάει μία χώρα που αγωνίζεται και ποιος είναι αυτός που τη σπρώχνει στον γκρεμό; 
Ουδέν περαιτέρω σχόλιο. Θαυμάστε τους!!! 
Δοξάστε τους!!! 
Ευτυχώς που για άλλη μια φορά τα γεγονότα τους προσπερνούν χωρίς να προλάβουν ούτε καν να διορθώσουν τις ανακοινώσεις τους. 
 ΔΗΜ. ΜΑΝΤΕΚΑΣ -Συντονιστής Ν.Ε. Ευρυτανίας

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

ΦΛΑΜΟΥΡΙΑ ...ΔΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΜΑΣ

Γράφει ο κ. Ιωάννης Μάκκας (ioannis.elatosmakkas )
Η φλαμουριά ή φιλύρα ή λίπα.Επιστ. όνομα Tilia. 
Γνωστή σε όλους μας για τα λουλούδια της, το τίλιο, που χρησιμοποιείται ως θερμαντικό. 
"Υπό τας Φιλύρας" ο τίτλος ωραίου μυθιστορήματος του Αλφόνσου Καρ, που είχα διαβάσει μαθητούδι του Γυμνασίου.
Είχα την τύχη αρκετές φορές να πιω το καφεδάκι μου στην πλατεία του Μεγ. Χωριού, κάτω από την ανθισμένη φλαμουριά. 
Κατά τη μυθολογία η φιλύρα ήταν θυγατέρα του Ωκεανού και από τον Κρόνο γέννησε τον Κένταυρο Χείρωνα. 
Είχε αναθρέψει τους ήρωες Αχιλλέα και Ιάσονα. Όταν πέθανε οι Θεοί τη μεταμόρφωσαν στο ομώνυμο δέντρο. 
Ο Σούμπερτ την απαθανάτισε στο περίφημο τραγούδι του "Η Φλαμουριά" : -Στη βρύση τη βουνίσια σιμά είν' η φλαμουριά στον ίσκιο της καθόμουν να ονειρευτώ συχνά. 
Εχάραζα στη φλούδα ονόματα ιερά και μέσα εκεί γυρνούσα σε λύπη, σε χαρά.........

Σκίτσο του πρωτοκλέφτη των Αγράφων ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ

Γράφει  ο κ.Ιωάννης Μάκκας   (ioannis.elatosmakkas)   
Στολίζει από σήμερα τα γραφεία της "ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ" !
Ο Αγραφιώτης ζωγράφος Θανάσης Μπακογιώργος, που ζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, έφτιαξε για την ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ένα έγχρωμο σκίτσο του πρωτοκλέφτη των Αγράφων ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ. 
Το ίδιο σκίτσο του στόλισε το 1962 το εξώφυλλο του βιβλίου "Βιογραφία του Κατσαντώνη" του Επαμ. Φραγκίστα, που επανέκδοσε με σχόλιά του, μετά από 100 χρόνια, ο μεγάλος Ευρυτάνας ιστοριοδίφης, συγγραφέας,ερευνητής Πάνος Βασιλείου. 
Η ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ευχαριστεί το συμπατριώτη ζωγράφο μας , που αποδεικνύει έτσι την αγάπη του για την ιδιαιτέρα πατρίδα του, την Ευρυτανία του !!!!!

Το Μουσείο Διστόμου παρόν στην εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα στο Ζάππειο.

Το ''παρών'' στην εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος με ειδικό αφιέρωμα στο Άουσβιτς που έγινε πρόσφατα στο Ζάππειο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ Πρ. Παυλόπουλου, έδωσε και το Μουσειο Θυματων Ναζισμού Διστόμου. 

Το Μουσείο Διστόμου εκπροσώπησε ο δημοσιογράφος κ. Λουκάς Δημάκας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του και με αυτή του την ιδιότητα ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Αμανατίδη, τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο και τους άλλους επίσημους, για το περιεχόμενο των πολλών καλαίσθητων πόστ για την Σφαγή του Διστόμου. που αποτελούσαν μέρος της ιστορικής έκθεσης με τίτλο «Δεν λησμονώ..... μία εικόνα χίλιες λέξεις»,.που διοργάνωσε η Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ». 
 Η ανταπόκριση του Μουσείου Θυματων Ναζισμού Διστόμου στην πρόσκληση για συμμετοχή έγινε στο πλαίσιο της εξωστρεφούς πολιτικής του Μουσείου που εφαρμόζει η Διοίκησή του, με Πρόεδρο τον τ. Δήμαρχο Διστόμου κ Θανάση Πανουργιά. 
Μια πολιτική που έχει ενστερνιστεί και ο Δήμος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας στηρίζοντας σχετικές δρα σεις του Μουσείου. Ηδη έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση και ετοιμάζονται και άλλες τόσο στο Διστομο όσο και ...εκτός έδρας! Η εκδήλωση για το ολοκαύτωμα έχει την σημασία της διότι εκπέμφθησαν μηνύματα ιδιαίτερα επίκαιρα για το 2017: «Δεν πρέπει να λησμονάμε. Και πράγματι δεν λησμονάμε. Γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ, ποτέ πια, τους εφιάλτες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, του ναζισμού, να απειλήσουν ξανά το μέλλον και την πορεία της ανθρωπότητας. 
Είναι χρέος μας» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.«Το 2017, για εμάς τους ευρωπαϊκούς λαούς είναι μια σημαντική πρόκληση προς αυτήν την κατεύθυνση. Κρίνονται πολλά σε αυτό το χρόνο, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποδείξουμε ότι πραγματικά δεν λησμονάμε» υπογράμμισε . 
Η έκθεση,που παρουσίασε η Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ» κ. Γλυκερία Γουρνοπάνου, βασίζεται σε φωτογραφικό υλικό της εποχής με πάνω από 350 φωτογραφικά ντοκουμέντα για τις πόλεις και τα χωριά που υπέστησαν τις γερμανικές θηριωδίες- αλλά και την Πολωνία..
Για τον σκοπό αυτό παρέστησαν και μερικοί Δήμαρχοι από χωριά με πολλά θύματα, όπως και ο Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος, Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς, που αναφέρθηκε στις γερμανικές αποζημιώσεις: «Πρέπει να κλείσουμε το τραύμα του πολέμου αλλά να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη. Και το τραύμα του πολέμου δεν κλείνει γιατί υπάρχει ακόμη μια ανεκπλήρωτη οφειλή, η ολοσχερής καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων», ειπε. Έκανε δε ειδική αναφορά στα Μουσεία Διστόμου και Καλαβρύτων, ως φορέων της Μνήμης.

Επιστολή Μπακογιάννη στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας

Προσθήκη λεζάντας
Το αίτημα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, των Δήμων και των φορέων της, να περιέλθει η εποπτεία της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς, επανέφερε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομία και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου. 

 Στην επιστολή του ο κ. Μπακογιάννης επισημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις καθώς η πίεση χρόνου είναι μεγάλη σε σχέση με την διεξαγωγή της 51ης έκθεσης. 

Ο Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι το ίδιο αίτημα υποβλήθηκε πριν από 7 μήνες, αλλά έως σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση. 
 «Έχουμε κινήσει γη και ουρανό για να κρατήσουμε ζωντανό τον θεσμό της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Θεσμός που μόνο να προσφέρει έχει στην οικονομία μας, το εμπόριό μας και την εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητάς μας. Η βιωσιμότητά του κινδυνεύει και αυτό που «φωνάζουμε» είναι ότι εμείς μπορούμε να μελετήσουμε, να σχεδιάσουμε και να εξασφαλίσουμε την συνέχειά του. Το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Δεν ζητούμε ελεημοσύνη, θέλουμε το αυτονόητο, να μας επιτρέψουν να κάνουμε βήματα μπροστά σε μία τόσο κρίσιμη καμπή για την εθνική οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά, σε δήλωσή του για το αίτημα, ο κ. Μπακογιάννης.

Δήλωση Μπακογιάννη για τον Δημήτρη Μυταρά

Τη θλίψη και τα συλλυπητήρια ολόκληρου του Περιφερειακού Συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας, με αφορμή την κηδεία του Δημήτρη Μυταρά, εξέφρασε με δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης. 
Ο κ. Μπακογιάννης έκανε αναφορά στο σπουδαίο έργο που αφήνει ως κληρονομιά στον ελληνικό πολιτισμό ο Δημήτρης Μυταράς, αλλά και στην υπερηφάνεια που αισθάνονται όλοι οι πολίτες της Χαλκίδας όπου γεννήθηκε ο μεγάλος εικαστικός. 
 «Σήμερα η Χαλκίδα, η Εύβοια, η Ελλάδα ολόκληρη αποχαιρετούν το Δημήτρη Μυταρά και ο θάνατός του συνιστά βαριά απώλεια, όχι μόνο για τον ελληνικό αλλά και για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Ο μεγάλος εικαστικός με το έργο και την προσωπικότητά του, χάρισε χάρη μεγάλη στη σύγχρονη Τέχνη. Πύκνωσε την πρώτη γραμμή του ελληνικού πνεύματος. Πλούτισε το ταλέντο των μαθητών του. Απάλυνε την ψυχή κάθε ανθρώπου που είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τα έργα του. Το σύνολο της προσφοράς του και ιδιαιτέρως στον τόπο μας, το «παιδί του», το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, θα κρατούν ζωντανή τη μνήμη του και ηχηρό το παράδειγμά του. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, αλλά και σε όλους, μια και το έργο του Δημήτρη Μυταρά ανήκει στα εκατομμύρια ανθρώπων που το θαύμασαν και θα συνεχίζουν να το θαυμάζουν αιώνια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Στιγμιότυπα από την Κοπή πίτας των Λεπιανών !

Στιγμιότυπα από την Κοπή πίτας  του χωριού Λεπιανών Ευρυτανίας .
Γρανιτσιώτες  και Λεπιανίτες  ενωμένοι !!! 

Χρόνια πολλά, καλή χρόνια!




φωτογραφίες :  κ. Σοφια Καραβασοπουλου

ΦΡΑΓΜΑ ΣΥΚΙΑΣ ΑΧΕΛΩΟΥ ΔΡΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ - ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ & ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΥΜΠΑΝΟΥ

Ανάρτηση του κ. Μενέλαου Παπαδημητρίου ( ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)
Nα συνεχιστούν και τελειώσουν τα Έργα - να γίνει η Σήραγγα Τυμπάνου. 
Παράσταση των Δήμων Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας και Αργιθέας Καρδίτσας στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη για το έργο του Φράγματος εκτροπής του Αχελώου και τον δρόμο Άρτας - Καρδίτσας

Αντιπρόσωποι των Δήμων Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας και Αργιθέας Καρδίτσας με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη κ. Περικλή ΜΙΓΔΟ μετέβησαν την 13 Φεβρουαρίου 2017 στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να συναντηθούν με τον Υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη. 
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκ μέρους του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη ο Δήμαρχος κ. Περικλής Μίγδος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Κουρτέσας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αιμίλιος Αντωνάκης και ο εκτελών χρέη συμβούλου του Δημάρχου κ.Γιώργος Οικονόμου. 

Εκ μέρους του Δήμου Αργιθέας συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλειος Στεργίου και ο Αντιπρόεδρος Ανθηριωτών Αθήνας, Νομικός Σύμβουλος του Δήμου Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος κ. Μενέλαος Παπαδημητρίου. 
Τους αντιπρόσωπους δέχθηκε, λόγω έκτακτου κωλύματος του κ. Υπουργού, ο διευθυντής του γραφείου του κ. Σταύρος Καραγκούνης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων του Φράγματος εκτροπής του Αχελώου ποταμού και η κατασκευή του δρόμου Άρτας – Καρδίτσας (Σήραγγα Τυμπάνου). 

Για το Φράγμα εκτροπής του Αχελώου στη Συκιά Πετρωτού εκ μέρους των αντιπροσώπων τέθηκε η ανάγκη επίλυσης του θέματος της εξέλιξης των έργων, καθόσον η κατάσταση ως έχει με τα ημιτελή έργα επιβαρύνει το περιβάλλον, υποβαθμίζει την ευρύτερη περιοχή, καταστρέφει τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία του τόπου (Μονή Σέλτσου, Κουτσοκαμάρα, Γέφυρα Κοράκου, Κούλια, Γέφυρα Πετρωτού κ.λ.π.) και δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή λόγω της παράσυρσης των υλικών του φράγματος και της ανόδου της κοίτη του ποταμού. 


Πρόσφατα δε με τις κατεβασιές του ο Αχελώος παρέσυρε και τα ακρόβαθρα της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου – που από το 2009-2010 έχει ξεκινήσει Διανομαρχιακή και Διαπεριφερειακή προσπάθεια ανακατασκευής της και αναστήλωσης της Κούλιας. Αναφέρθηκε επίσης πως οι βοηθητικές σήραγγες του υπό κατασκευή Φράγματος δεν επαρκούν να χωρέσουν τον τεράστιο όγκο των νερών του Αχελώου και μάλιστα από τα αδρανή υλικά έφραξε από μόνος του στη σμίξη με τον Λιασκοβίτη-Κουμπουργιανίτη και σχημάτισε λίμνη που άγγιξε την είσοδο στο Πετρωτό της κεντρικής σήραγγας εκτροπής και παραλίγο να είχαμε φυσική εκτροπή των νερών προς το Μουζάκι και προφανώς την καταστροφή της σήραγγας αυτής. 

Επί πλέον τονίστηκε ότι παρόλο που το έργο αυτό εκτελείται στην περιοχή των δύο Δήμων - Γ. Καραϊσκάκη και Αργιθέας - οι Δήμοι αυτοί δεν είχαν και δεν έχουν κανένα αντισταθμιστικό όφελος, αλλά αντίθετα υπέστησαν ζημίες από την υποβάθμιση του τοπίου και πραγματικά, αν δε συνεχιστούν και δεν τελειώσουν τα έργα, θα έχουμε εκεί για αιώνες ένα σεληνιακό τοπίο. . 
Για τον δρόμο Άρτας-Καρδίτσας, που συνδέει δυο Νομούς και τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Ηπείρου, τονίστηκε η ανάγκη εκπόνησης των σχετικών μελετών και παρεμβάσεις κατασκευής-βελτίωσής του, καθόσον ο δρόμος αυτός έχει στρατηγική σημασία και για την περιοχή των δύο Δήμων, αφού: 
• Βγάζει τις περιοχές από την απομόνωση. \
• Αυξάνει την επισκεψιμότητα σε αυτές. 
• Αναβαθμίζει και αξιοποιεί ολόκληρη την ορεινή περιοχή της Αργιθέας, των Ραδοβιζίων και των Αγράφων ως τον Ορεινό Βάλτο. • Είναι μοχλός ανάπτυξης των ορεινών περιοχών και ευρύτερα της Κοιλάδας του Αχελώου. 
• Συντομεύει την πρόσβαση της κεντροδυτικής Ελλάδας προς την περιοχή της Θεσσαλίας, αφού τυγχάνει να είναι η πλέον σύντομη και ασφαλής διαδρομή, αφού ο δρόμος θα διέρχεται από σχετικά χαμηλά υψόμετρα, που τον χειμώνα δεν θα αποκλείεται από χιόνια και παγετό. 
Τονίστηκε επίσης, ότι επί τέλους θα πρέπει αφενός μεν να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής της ΣΗΡΑΓΓΑΣ «ΤΥΜΠΑΝΟΥ» επάνω στον άξονα του Εθνικής σημασίας δρόμου Καρδίτσας-Άρτας, της οποίας η μελέτη είναι έτοιμη από το 2012 και παραμένει στα συρτάρια του Υπουργείου,[ ούτως ώστε να σταματήσει επί τέλους ο αποκλεισμός των χωριών της Αργιθέας τον χειμώνα στο υψηλότερο σημείο της υφιστάμενης διαδρομής, υψόμετρο 1.500 Μ. ] και αφετέρου να συνεχίσει το ενδιαφέρον, μετά την πρόσφατη χρηματοδότηση από το Υπουργείο, για την κίνηση των διαδικασιών και έναρξη εργασιών του δρόμου Ανατολικής Αργιθέας (από Παναγία Σπηλιώτισσα προς Στεφανιάδα – Μάραθο – Γέφυρα Κοράκου, ώστε να υπάρχει σύνδεση του θρησκευτικού τουρισμού των Μονών Σέλτσου – Μεγαλόχαρης - Μεταμόρφωσης Βραγκιανών – Σπηλιάς κ.α.). 

 Ο διευθυντής του γραφείου του Υπουργού κ. Καραγκούνης, αφού άκουσε προσεκτικά τα αιτήματα, δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στον Υπουργό και να φροντίσει να μας φέρει σε επαφή μαζί του για να τον ενημερώσουμε απευθείας σχετικά με τα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης των δυο Δήμων και των όμορων περιοχών. 

Δήλωσε μάλιστα ότι γνωρίζει καλά την περιοχή, ότι είναι λάτρης του τόπου μας και επί πλέον μας άνοιξε τα χαρτιά του δηλώνοντας, ότι στον μελλοντικό σχεδιασμό των έργων υποδομής της Ελληνικής Επικράτειας συμπεριλαμβάνονται έργα οδικής σύνδεσης της Άρτας με την Θεσσαλία.