Ελάτε στην παρέα μας !

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας κας Αντωνοπούλου στο Δήμο Αγράφων

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017, το Δήμο Αγράφων επισκέφθηκε για πρώτη φορά η Αν. Υπουργός Εργασίας κα Ράνια Αντωνοπούλου. 

Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για το Δήμαρχο Αγράφων κ. Θεόδωρο Μπαμπαλή να ενημερώσει λεπτομερώς την αρμόδια Υπουργό για τις ανάγκες και τα προβλήματα της περιοχής των Αγράφων, τόσο γενικά όσο και ειδικά στον τομέα της Εργασίας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

 Ο Δήμαρχος Αγράφων είχε μία εποικοδομητική συζήτηση μίας ώρας στο Γραφείο Δημάρχου στο Κερασοχώρι με την Αν. Υπουργό, η οποία συνοδευόταν από συνεργάτες της, παρουσία Δημοτικών Συμβούλων και δημοτών. 

Ο κ. Μπαμπαλής αφού ευχαρίστησε την Υπουργό για την παρουσία της, της εξέθεσε την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Αγράφων, ενώ η κα Αντωνοπούλου έκανε μία εκτενή ενημέρωση σχετικά με το Πιλοτικό Πρόγραμμμα Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους που έχει ως στόχο την κατάρτιση των οφελούμενων, καθώς και για τα μελλοντικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας που θα έχουν ως έμμεσο στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας. 

 Η επίσκεψη της κας Αντωνοπούλου συνεχίστηκε στη Δυτ. Φραγκίστα όπου παρουσία του Δημάρχου Αγράφων και συνεργατών του, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει πολίτες σχετικά με το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, αλλά και να απαντήσει στα ερωτήματα τους. 
 Η επίσκεψη της Αν. Υπουργού ολοκληρώθηκε με την ίδια να συνοδεύεται από τον Δήμαρχο Αγράφων και συνεργάτες τους στη Λίμνη Κρεμαστών, καθώς η κα Αντωνοπούλου θέλησε να δει ιδίοις όμμασι τον «κοιμώμενο γίγαντα και αναπτυξιακό πυλώνα του Δήμου Αγράφων» όπως χαρακτήρισε τη λίμνη ο Δήμαρχος Αγράφων κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Μπακόλας Κων/νος ...Ο συνοπτικός απολογισμός εξαμήνου του Γ.Ν Καρπενησίου και της νέας διοίκησής μας.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 
 Καρπενήσι 30-1-2017 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 Ο διοικητής και τα μέλη του Δ.Σ. θεωρούμε υποχρέωση να σας παρουσιάσουμε την κατάσταση στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, κάνοντας ένα συνοπτικό απολογισμό εξαμήνου. 
Ταυτόχρονα μας δίνεται η ευκαιρία, να σας αναφέρουμε μερικές σκέψεις και προτάσεις που θα βελτιώσουν ακόμη περαιτέρω την λειτουργία του, προς όφελος των κατοίκων της περιοχής. 

Από τα πρώτα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν με άμεση παρέμβαση ήσαν: 
- Επαναλειτουργία του μικροβιολογικού για εξωτερικούς ασθενείς, που είχε διακοπεί από το 2015,αφού βρέθηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις για την προμήθεια των αναγκαίων αντιδραστηρίων για την διενέργεια μικροβιολογικών εξετάσεων. Επιπλέον,σε συνεργασία με το Κ.Υ. Φραγκίστας, γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις και για ασθενείς της περιοχής, αφού στο Κ.Υ. δεν λειτουργεί εργαστήριο. 

- Προμήθεια φίλτρων και υλικών με χρήματα του Νοσοκομείου, για τις αιμοκαθάρσεις (10)φιλοξενούμενων ασθενών στο Καρπενήσι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πέραν των έντεκα (11) τακτικών. 

- Σύνδεση της νέας αίθουσας χειρουργείου με τις υπάρχουσες και ταυτόχρονα κατασκευή μεγαλύτερου χώρου για την αποστείρωση, με την δωρεά συνδρομή του εργολάβου και του προσωπικού της τεχνικής υπηρεσίας μας. Με την παραλαβή του νέου αναισθησιολογικού μηχανήματος θα προστεθεί επιπλέον σε πλήρη χρήση μια νέα αίθουσα χειρουργείου. 

 - Τροποποίηση του έργου της επέκτασης του Νοσοκομείου(ΕΣΠΑ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος) για την αγορά νέου μετασχηματιστή με σκοπό την επαύξηση ηλεκτρικού φορτίου. Δεν υπάρχει η αναγκαία ηλεκτροδότηση ώστε να λειτουργήσουν το νέο κτίριο διοικητικών υπηρεσιών και η νέα αίθουσα χειρουργείου. 
- Επαναλειτουργία του ανενεργού Μαστογράφου, αφού επισκευάστηκε και ρυθμίστηκαν παράμετροι του μηχανήματος από ακτινοφυσικό. 
 - Αύξηση πιστώσεων για πρόσθετες εφημερίες για όσους γιατρούς επιθυμούν να καλύψουν όλο τον μήνα με σκοπό την ασφαλή εφημέρευση του Νοσοκομείου. 
- Πληρωμή των νέων ατομικών συμβάσεων έργου των καθαριστριών με μεγαλύτερες αποδοχές και λιγότερη ετήσια δαπάνη για το Νοσοκομείο και μείωση του ετήσιου τιμήματος υποστήριξης των υπηρεσιών λογιστηρίου. 
- Επαναλειτουργία του οφθαλμολογικού χειρουργείου με την προμήθεια των αναγκαίων ενδοφακών και υλικών για την αποκατάσταση της όρασης ασθενών που ήταν σε λίστα αναμονής, διότι δεν υπήρχαν οι αναγκαίες πιστώσεις. 
- Κατόπιν εισήγησης του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας και του Επιστημονικού Συμβουλίου εγκρίθηκε ο κανονισμός λειτουργίας των τακτικών ιατρείων και εργαστηρίων με την ταυτόχρονη καθιέρωση των προγραμματισμένων τακτικών επισκέψεων(ραντεβού). Τα ραντεβού κλείνονται τηλεφωνικά από την γραμματεία του Νοσοκομείου, διευκολύνοντας την ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση των ασθενών. 
 - Καθημερινή απεικόνιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου στην ιστοσελίδα του, με τα στατιστικά της νοσολογικής κίνησης ασθενών και της διαχείρισης προσωπικού. 
- Αναδιανομή των πιστώσεων του προϋπολογισμού 2016 για την συνεχή προμήθεια υλικών, εξασφαλίζοντας τον συνεχή εφοδιασμό των κλινικών με φάρμακα, αντιδραστήρια, ορθοπεδικό και αναλώσιμο υγειονομικό υλικό. 
Επιπλέον, προμηθευτήκαμε ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμού για τις κλινικές και το νέο χειρουργείο(προβολέας, νιπτήρας και ντουλάπια χειρουργείου, ειδικά φορεία αρρώστων, ντουλάπια φαρμάκων κ.α.). 
 Αγοράσαμε ιματισμό, στολές προσωπικού και μηχανολογικό εξοπλισμό και υλικά για την συντήρηση και αναβάθμιση του κτιρίου(επαγγελματικό πλυντήριο ιματισμού, τηλεφωνικό κέντρο, οθόνη ανακοινώσεων, ντέξιον, μπάρες εισόδου, μηχανογραφικός εξοπλισμός, ξυλεία για ερμάρια κ.ά.) 
- Προσλήφθηκαν δύο (2) νοσηλεύτριες, μία(1) τεχνολόγος ακτινολογικού, μία(1) επικουρικός μικροβιολόγος και εντός των ημερών ένας (1) μόνιμος παθολόγος και ένας (1) αιματολόγος. 
- Από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ προσλαμβάνουμε για ένα (1) έτος, οκτώ(8) νοσηλεύτριες, δύο(2)μαίες, μία(1)τεχνολόγο και τέσσερις(4) παρασκευάστριες και από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ περιμένουμε για άμεση μόνιμη πρόσληψη ένα (1) τεχνολόγο ακτινολογικού και δύο (2) νοσηλεύτριες. 
- Αιτηθήκαμε την πρόσληψη του αναγκαίου επικουρικού προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, αφού εξασφαλίσαμε τις αναγκαίες πιστώσεις για το 2017. 
Αναλυτικά: ένα(1)παιδίατρο,ένα(1)νεφρολόγο,ένα(1)καρδιολόγου,ένα(1)παθολόγο, τρείς (3) παρασκευαστές και τέσσερα άτομα (4) διοικητικό και λοιπό προσωπικό. 
Επίσης, έχουν προκηρυχτεί για μόνιμη απασχόληση, ένας(1) παρασκευαστής και τρείς(3) νοσηλεύτριες. 
- Σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με την ενεργή συμμετοχή της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ το σενάριο «Σώστρατος» σε περίπτωση σεισμού. Με την εποπτεία του Ε.Κ.ΕΠ.Υ., όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου συμμετείχε ενεργά στην άσκηση και εκτέλεσε με επιτυχία τους ρόλους που περιέγραφε το σενάριο. 
- Αιτηθήκαμε στο Υπουργείο Υγείας την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου και την προμήθεια νέου αξονικού τομογράφου. 
Σημειωτέον, ότι ο υπάρχων μεταχειρισμένος αξονικός τομογράφος είναι παλιάς τεχνολογίας και δεν λειτούργησε ποτέ. 
 Οι πρώτες αυτές ενέργειες της διοίκησης ήταν απαραίτητες για την καλύτερη λειτουργία του. Έχοντας υπόψη, την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και το δύσβατο της περιοχής που κάνει χρονοβόρα την πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες, ο βραχυχρόνιος σχεδιασμός του Νοσοκομείου για την ανάπτυξη περισσοτέρων και αναγκαίων ποιοτικών δραστηριοτήτων, προϋποθέτει: Επάρκεια προσωπικού, κατάλληλη κτιριακή υποδομή, πλήρης μηχανολογικός και ιατρικός εξοπλισμός. Σε συνάρτηση με την νοσολογική κίνηση του Νοσοκομείου, το προσωπικό σε γενικές γραμμές είναι επαρκές. 
Η μικρή έλλειψη παραϊατρικού, διοικητικού προσωπικού και 3-4 ιατρών, θα αντιμετωπιστεί άμεσα με επικουρικό προσωπικό. 
Στο άμεσο μέλλον όμως, η τροποποίηση του υπάρχοντος οργανισμού θα πρέπει να επανεξετασθεί, διότι οι υγειονομικές ανάγκες έχουν αλλάξει. Με την ηλεκτροδότηση του νέου κτιρίου, η διοικητική υπηρεσία θα εγκατασταθεί σε αυτό και θα απελευθερωθούν χώροι για την δημιουργία νέων και καταλληλότερων τακτικών ιατρείων. 
Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου με την αντικατάσταση της κεραμοσκεπής, των εξωτερικών κουφωμάτων, των λαμπτήρων και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, θα εξοικονομήσει πόρους και θα αναβαθμίσει την κτιριακή υποδομή. 
 Σε ένα τόσο απομακρυσμένο νομό, η αγορά Αξονικού Τομογράφου και 3-4 απαραίτητων ιατρικών μηχανημάτων είναι αναγκαία για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών και την παραμονή τους στο νοσοκομείο. 
 Τέλος, θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου για την συνεργασία τους, ευχόμενοι όλοι μαζί να πετύχουμε τους στόχους της διοίκησης που θα βελτιώσουν τις προσφερόμενες υγειονομικές υπηρεσίες στους κατοίκους της Ευρυτανίας. 
 Ο διοικητής και τα μέλη του Δ.Σ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ , 8 θέσεις πρακτικής άσκησης σπουδαστών

Οκτώ θέσεις πρακτικής άσκησης σπουδαστών προσφέρει η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας σε σπουδαστές Τ.Ε.Ι. όλων των ειδικοτήτων 
 Διαβάστε αναλυτικά  στο σχετικό Δελτίο -Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας , Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας 



Στο δρόμο του αγώνα βγήκαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Δυτικής Ευρυτανίας

Σε συμβολικό αποκλεισμό του κεντρικού οδικού άξονα Καρπενησίου – Ραπτοπούλου, στο ύψος της θέσης «Σπίθα» πριν τη Γρανίτσα, προχώρησαν οι αγρότες της Δυτικής Ευρυτανίας, την περασμένη Δευτέρα. 
Γύρω στις 12 το μεσημέρι αγρότες από την ευρύτερη περιοχή, αλλά κυρίως από τη Βαλαώρα και τα Τοπόλιανα, οι οποίοι διατηρούν κάποιες από τις πιο σοβαρά οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες της Ευρυτανίας, βγήκαν στον κεντρικό δρόμο κρατώντας πανό διαμαρτυρίας και μετά από μια μικρή πορεία μέχρι τη διασταύρωση της «Σπίθας» απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο για μισή ώρα. 

 Το αγροτικό αυτό μπλόκο εντασσόταν στην ευρύτερη αγροτική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε εκείνη την ημέρα σε ολόκληρη την Ελλάδα από οργανωμένους αγρότες και τα συνδικαλιστικά τους όργανα. 
Οι κτηνοτρόφοι σημειώνουν ότι «ήταν ένας τρόπος να ακουστεί η φωνή τους, χωρίς όμως να δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων, γι’ αυτό και διήρκεσε πολύ λίγο». 
Υπογραμμίζουν ακόμη ότι «ήταν μια πρώτη κίνηση αντίδρασης στην όλη κατάσταση και σύντομα θα επανέλθουν πιο οργανωμένοι, πιο πολλοί και σίγουρα πιο δυναμικοί σε νέες κινητοποιήσεις, στις οποίες ελπίζουν να συμμετέχουν όλοι οι αγρότες του Δήμου Αγράφων αλλά και ολόκληρης της Ευρυτανίας». 

 Όπως ανέφερε ο Γιάννης Γιαννούλης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα «είμαστε τα εκλεγμένα μέλη μιας επιτροπής που προέκυψε από τρεις λαϊκές συνελεύσεις. 
Οι επιτροπές αυτές αποτελούνται κυρίως από κτηνοτρόφους αλλά και από άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι καταστηματάρχες και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, κλπ. 
Ο λόγος που βρεθήκαμε σήμερα εδώ πέρα και κάναμε αυτή την κινητοποίηση είναι τα σκληρά μέτρα που μας περνάν αλλά και που επίκεινται με τη δεύτερη αξιολόγηση που πρόκειται να εφαρμοστεί τις επόμενες ημέρες και θα ισχύσουν ακόμη σκληρότερα μέτρα. Ένα από αυτά είναι η κατάργηση του ΟΓΑ που μας ενδιαφέρει άμεσα, όπως ξέρετε ο ΟΓΑ καταργείται και πλέον το ταμείο εισάγεται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, με συνέπεια τα επόμενα τρία χρόνια να αυξηθούν τα ασφάλιστρα τρεις φορές πάνω. 
Και από τους αγρότες δεν έχει κανένας τη δυνατότητα να τα πληρώσει. 
Επίσης υπάρχει ένα αίτημά μας, να προστατεύεται η παραγωγή των αγροτών με τον καθορισμό από το κράτος μιας κατώτατης τιμής των προϊόντων τους, αλλιώς είναι έρμαια στα χέρια των εμπόρων. Ταυτόχρονα, η αύξηση του ΦΠΑ, ο οποίος από 13% πέρυσι έφτασε στο 23% φέτος στα εφόδια, τα φάρμακα και τις ζωοτροφές τους. Επίσης, η αύξηση στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως π.χ. τα μακαρόνια, που έγινε πέρυσι, είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί άμεσα.
Η δική μας θέση, που ταυτίζεται και με των υπόλοιπων μπλόκων που στήνονται σήμερα σε όλη την Ελλάδα – αυτή τη στιγμή είμαστε το 70ο μπλόκο και συνεχώς στήνονται και άλλα – είναι να καταργηθεί στα είδη ευρείας κατανάλωσης να καταργηθεί εντελώς ο ΦΠΑ. 
Επιπλέον, έχουμε και άλλα γενικά αιτήματα όπως να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει τα φτωχά στρώματα κλπ. 
Βέβαια, επειδή όλοι οι αγρότες δεν ανήκουν σε μια κατηγορία, και δεν μπορούμε εμείς να συγκριθούμε με τους αγρότες των μεγάλων κάμπων, ταυτιζόμαστε με τις θέσεις και τα αιτήματα των συντονιστικών των μπλόκων σε όλη τη χώρα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. 

Τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζουμε εμείς εδώ, έχουν τις ιδιαιτερότητές τους. Παραδείγματος χάριν, περικόπτονται οι ενισχύσεις και οι επιδοτήσεις και μοιραία πέφτουν και τα εισοδήματά μας. Και μη σκεφτείτε ότι πρόκειται για μεγάλα εισοδήματα. 

Αν το ψάξει κανείς, είμαστε όλοι κάτω από το όριο της φτώχειας, αν σκεφτούμε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία θέτει ως όριο τα 8.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. 
Κάποιοι από εμάς που είναι εντελώς άνεργοι, αγγίζουμε τα όρια της εξαθλίωσης. Αυτός είναι και λόγος που βρισκόμαστε εδώ σήμερα».
ΠΗΓΉ : laikiepitropiagrafon.wordpress.com

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο κλαρινίστας Βασίλης Τζιούβας

Γράφει ο κ. Γιώργος Υφαντής  ( ΓΙΩΡΓΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ )
Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο κλαρινίστας Βασίλης Τζιούβας. 
Γεννήθηκε το 1926 στο Αρδάνοβο Καρδίτσας, όπου μεγάλωσε και έζησε μόνιμα. Ασχολήθηκε με το κλαρίνο από μικρή ηλικία και με τον αδερφό του Γρηγόρη , που έπαιζε κιθάρα, σχημάτισαν συγκρότημα, που δραστηριοποιούνταν στα χωριά της Καρδίτσας, των Ευρυτανικών Αγράφων, της Άρτας και του ορεινού Βάλτου Αιτωλ/νίας. 
Υπηρέτησαν την παραδοσιακή μουσική σε μια εποχή πολύ δύσκολη για τις κομπανίες, γιατί στην αρχή έπαιζαν ‘’σκέτα’’[χωρίς μικροφωνική ενίσχυση], αλλά και όταν βγήκαν τα μηχανήματα, ήταν τόσο ατελή που δημιουργούσαν πολλά προβλήματα στο ηχητικό αποτέλεσμα. 
Παρ’ όλα αυτά κατάφεραν και επιβίωσαν μουσικά, έγιναν αγαπητοί στον κόσμο με το ήθος τους, την απλότητά τους και τον ευχάριστο χαρακτήρα τους. 
Ο Βασίλης μετέφερε στο κλαρίνο τον αυθεντικό ήχο και το ηχόχρωμα που είχε αναπτύξει συγκεκριμένα αυτή η περιοχή και που είχαμε την τύχη να απολαύσουμε όλοι εμείς που τους ζήσαμε. Την παράδοση αυτή ήρθε δυστυχώς να καταστρέψει τα τελευταία χρόνια η Σαρακατσανολογία και η εισβολή της Σαρακατσάνικης μουσικής κουλτούρας που ανέπτυξαν στην περιοχή κάποιοι όψιμοι και άσχετοι θιασώτες της. 
Ο Βασίλης Τζιούβας μαζί με τον Αλέκο Τσαμπά, τον Κώστα Νάνο, τον Βασίλη Κουτσοθανάση, το Στάθη Παπαντώνη, το Δημήτρη Σαγάνη, το Χρήστο Τσιαμπόκαλο, το Γιώργο Κολτούκη, τον Ηλία Αντωνάκη, τον Σεραφείμ Μπακούση και από τους νεότερους τον Τάκη Φουρλίγκα, τον Παπά και άλλους, είναι οι εκφραστές της γνήσιας και καθαρής μουσικής φυσιογνωμίας της περιοχής μας. 
Ο ήχος τους είναι ακόμη στ’ αυτιά μας και μας ηλεκτρίζει όταν καταφέρουμε κάπου να τον ακούσουμε. 
Ο Βασίλης Τζιούβας-για να κλείσουμε την παρένθεση-δυστυχώς δεν ηχογράφησε σε δίσκους ή κασέτες. 
Σώζονται όμως ζωντανές καταγραφές του που έγιναν σε πανηγύρια και γάμους. 
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκέπασε.
Φωτογραφία :  Γιώργος Υφαντής 

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Στην ουρά για τον Παράδεισο...

Στην ουρά για τον Παράδεισο πάλι περιμένουν τρεις κυρίες. 
Ρωτάει ο άγιος την πρώτη: 
- Τι αμαρτίες έχεις κάνει; 
- Άγιέ μου απάτησα μια φορά τον άνδρα μου. 
- Καλά, της λέει ο άγιος Πέτρος. Kάνε μια φορά τον γύρο του Παραδείσου και μετά μπες μέσα. 
Ρωτάει τη δεύτερη: 
- Εσύ τι αμαρτίες έχεις κάνει; 
- Άγιέ μου απάτησα δύο φορές τον άνδρα μου. 
- Καλά, της λέει ο άγιος. Κάνε δύο φορές τον γύρο του Παραδείσου και μετά μπες μέσα. 
Γυρνάει στην τρίτη, η οποία έχει αρχίσει να απομακρύνεται. 
- Που πας, της φωνάζει. 
- Άγιέ μου πάω να αγοράσω ποδήλατο και θα ξανάρθω...

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ-ΓΟΝΕΙΣ ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

Γράφει η κ. Χριστίνα Τσαρούχα  (Χριστίνα Τσαρούχα )   Εκπαιδευτικός 

Η βαθμολογία των μαθητών στο τέλος κάθε τετραμήνου αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τους εκπ/κούς, και άγχος για τους μαθητές και τους γονείς. 
Φυσικά όταν το άγχος είναι δημιουργικό και δρα ως κινητήρια δύναμη, τότε έχει καλώς. 
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση της βαθμοθηρίας και του αυτοσκοπού του βαθμού. 
Η αξιολόγηση των μαθητών μέσω της βαθμολογίας δεν έχει σκοπό να τιμωρήσει συμπεριφορές ή να δημιουργήσει προστριβές και αντιδικίες με τους γονείς . 
Πολλές φορές οι ανασφάλειες, τα άγχη των γονέων και οι απωθημένες τους φιλοδοξίες , προβάλλονται ασυνείδητα πάνω στα παιδιά. 
Σκοπός της αξιολόγησης είναι η διάγνωση των κλίσεων και των δεξιοτήτων των μαθητών από το δάσκαλο και ο εντοπισμός των μαθησιακών τους δυσκολιών. 
Η βαθμολογία είναι το μέσο για τον εκπ/κό, τον μαθητή και τον γονέα, για την πρόοδο του παιδιού και ποτέ αυτοσκοπός. 
Δεν είναι ο καθρέφτης της προσωπικότητας του μαθητή, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά είναι αντιπροσωπευτικό της επίδοσή ς του καθόλη τη διάρκεια της σχολικής του πορείας. 
Ο γονέας δεν πρέπει να συγκρίνει το παιδί του με τους άλλους συμμαθητές του, γιατί οι δυνατότητες κάθε μαθητή είναι διαφορετικές, ούτε να βλέπει με υπεροψία το παιδί του έναντι των άλλων μαθητών. 
Αυτό που πρωτεύει και έχει σημασία, είναι μία ισορροπημένη προσωπικότητα και μία προσωπικότητα που να μπορεί να αντέξει στα κελεύσματα της κοινωνίας και στις ανάγκες που επιτάσσει ο κοινωνικός περίγυρος. 
Εξάλλου η ευτυχία και η ισορροπία ενός μαθητή δεν έχει καμία σχέση με την βαθμολογία του σχολείου. 
Η ευτυχία είναι απόρροια άλλων παραγόντων. 

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι μας να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένες προσωπικότητες ψυχικά και σωματικά, ας σπείρουμε μέσα τους ό,τι μπορεί να βοηθήσει να σταθούν στην κοινωνία αξιοπρεπώς ,και ας μην καθορίζουμε το μέλλον τους από την βαθμολογία και την επίδοσή τους στο σχολείο.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Το ''Αρχείο Πολέμου'' Αθήνας συναντά το ''Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού'' Διστόμου

Άλλη μια ''έξοδος'' για το ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Διοικούσας Επιτροπής του να ανοίξει ''παράθυρα'' συνεργασίας με παραπλήσιους φορείς σε όλη την Ελλάδα και με στόχο το περαιτέρω άνοιγμα στην κοινωνία :Αυτή την φορά ήταν η ενημέρωση των μελών και των φίλων του ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ στην έδρα του στην Αθήνα όπου στεγάζεται η ιδιωτική συλλογή βιβλίων, περιοδικών και άλλου έντυπου και ακουστικού υλικού, ντοκιμαντέρ, φωτογραφιών και στρατιωτών μοντέλων του Ανδρέα Φρέρη και της Αναμπελλας Λέβιν- Φρέρη. 

Μια συλλογή που σχετίζεται με κάθε όψη του πολέμου, εστιάζεται όμως στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Την ενημέρωση για τους σκοπούς του Μουσείου και το υλικό του αλλά και μια ευρεία παρουσίαση του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε η Ναζιστική Γερμανία στις 10 Ιουνίου 1944 στο Δίστομο, έκανε ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ε του Μουσείου Χρήστος Παπανικολάου, οποίος παρουσίασε και σχετικό οπτικό και έντυπο υλικό. Παράλληλα για εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης του ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ προσφέρθηκαν αντίτυπα του βιβλίου του Τάκη Λάππα- του πρώτου βιβλίου για το αποτρόπαιο έγκλημα στο Δίστομο που γράφτηκε και εκδόθηκε λίγους μόλις μήνες μετά την Σφαγή. 

 Η πρωτοβουλία για την εκδήλωση προέκυψε από τον Ανδρέα Φρέρη και την Αναμπελλα Λέβιν- Φρέρη όταν πριν λίγες εβδομάδες επισκέφθηκαν το Δίστομο- το Μουσειο και το Μαυσωλείο- συγκινήθηκαν από το χρονικό της Σφαγής και εντυπωσιάσθηκαν από τον τρόπο παρουσίασης και αφήγησης. Και ζήτησαν και οργάνωσαν - ενώ ήταν στο εξωτερικό- μια εκδήλωση στο ''δικό τους σπίτι'', μια ενημέρωση για τα μέλη, τους φίλους και τους επισκέπτες του ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. 
Ήταν μια ''πρώτη συνάντηση'' για γνωριμία του Αρχείου Πολέμου με το Μουσειο Θυμάτων Ναζισμού.<< Δεν έχουμε ξαναζήσει μια τόσο ζεστή και ανθρώπινη ενημέρωση- περιήγηση σε Μουσείο. Αυτό που νιώσαμε στο Δίστομο είναι πρωτόγνωρο>> είπαν ευχαριστώντας για την ξεναγηση στον Χρ. Παπανικολάου , καλώντας τον ταυτόχρονα στην έδρα του δικού τους φιλόξενου ''Αρχείου'', για παρουσίαση του Μουσείου Διστόμου στους δικούς τους προσκεκλημένους.. 
Αυτό έγινε στην έδρα του ''Αρχείου'' (στην οδό Μηθύμνης 36, στην Πλατεία Αμερικής) και η εκδήλωση ήταν απόλυτα επιτυχής :<< Δεν μας έμαθες μόνο πράγματα από την ιστορία του Διστόμου που δεν ξέραμε. Μας έκανες κυρίως να νιώσουμε πως γνωριζόμαστε από παλιά και ότι περπατήσαμε στους ίδιους δρόμους>>, σχολίασαν η Αργυρώ και ο Νίκος Μητρογιαννόπουλος που παρακολούθησαν την εκδήλωση. << Εκείνο που μπορώ να σου μεταφέρω αντικειμενικά είναι πως από τους παρευρισκόμενους δεν υπήρξε ούτε ένας που να μην συγκλονίστηκε από όσα είπες και έδειξες>>, συμπλήρωσαν. 
 Τι είναι το Αρχείο Πολέμου Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν για το ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ σκοπός του είναι να εκθέτει διάφορα είδη υλικού ώστε να παρέχει μια πολύπλευρη και σφαιρική εικόνα του πολέμου, συνδυάζοντας κείμενα, εικόνες, ήχο και μοντέλων. 
Η πλειονότητα του έντυπου υλικού είναι στην αγγλική γλώσσα, υπάρχει όμως και εκτεταμένο ελληνικό υλικό, καθώς και μικρός αριθμός βιβλίων και περιοδικών στα γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και κινεζικά. 

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος καλύπτεται λεπτομερώς, με αναφορές σε όλα τα μέτωπα: το δυτικό, το ανατολικό, της Μέσης Ανατολής, όπως και αυτό του Ειρηνικού. 

Κάποια βιβλία αφορούν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και άλλους (αρχαίους ελληνικούς, ναπολεόντιους κλπ) πόλεμους. Καλύπτονται επίσης οι πόλεμοι της σύγχρονης Ελλάδας, από το 1821 έως σήμερα, με έμφαση στον ιταλογερμανικό πόλεμο και τον εμφύλιο. 
Η συλλογή οπτικού υλικού αφορά κυρίως στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και περιλαμβάνει τόσο ντοκιμαντέρ που κυκλοφορούν στην αγορά όσο και σπάνιο υλικό, μεγάλο μέρος του οποίου είτε δεν διατίθεται στην αγορά είτε δεν διατίθεται καθόλου και προέρχεται από όλον τον κόσμο. 
Αυτό το κινηματογραφημένο υλικό ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες, ντοκιμαντέρ καθιστώντας το μία από τις πλουσιότερες, παγκοσμίως, ιδιωτικές συλλογές με θέμα τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κινηματογραφημένο υλικό δεν σχετίζεται μόνο με τις μάχες και τα μέτωπα, αλλά αφορά επίσης σε όπλα, τακτικές, προσωπικότητες, πολιτικές και την κοινωνία της εποχής του πολέμου. 
Υπάρχουν επίσης ταινίες στρατιωτικής εκπαίδευσης της εποχής. Μεγάλος αριθμός ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην Ελλάδα και περιλαμβάνει σπάνιο υλικό, καθώς και μια μοναδική συλλογή έγχρωμων ταινιών από την Ελλάδα, της περιόδου 1934-1950
Η συλλογή μοντέλων καλύπτει σχεδόν αποκλειστικά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο .Υπάρχουν μοντέλα των περισσότερων τύπων τεθωρακισμένων οχημάτων, στρατιωτών και εξοπλισμού από τις μεγάλες μάχες και τα μέτωπα, καθώς και αντιπροσωπευτικοί τύποι αεροσκαφών (μαχητικών και βομβαρδιστικών). 
 Τέλος, υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη και μοναδική συλλογή επαγγελματικά κινηματογραφημένων συνεντεύξεων, που πραγματοποιήθηκαν ειδικά για τους σκοπούς του Αρχείου, με Έλληνες βετεράνους του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου και του Εμφυλίου. 
 Το Αρχείο είναι ανοικτό σε όλο το ενήλικο κοινό με ιστορικά ενδιαφέροντα. 
Η επίσκεψη είναι εφικτή κατόπιν συνεννόησης με το προσωπικό του Αρχείου.

Κώστας Μπακογιάννης ...Περισσότερα από 5,5 εκατ. ευρώ για την κοινωνική πρόνοια στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Στην ένταξη 6 κοινωνικών δομών στο Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα προχώρησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για δομές και υπηρεσίες που στοχεύουν στην στήριξη όσων έχουν ανάγκη από είδη πρώτης ανάγκης, τροφή και φάρμακα. Στο πρόγραμμα εντάχθηκε το ποσό των 1.535.040 ευρώ για τη χρηματοδότηση δομών στη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Βοιωτία, την Φωκίδα και την Ευρυτανία.
 Οι δομές που χρηματοδοτούνται είναι: 
1.Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Δελφών: 117.000 ευρώ 
2.Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Θηβαίων: 117.000 ευρώ 
3.Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Λεβαδέων: 533.520 ευρώ 
4.Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Καρπενησίου: 117.000 ευρώ 
5.Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Λαμιέων: 243.360 ευρώ 
6.Κοινωνικό Παντοπωλείο και Παροχή Συσσιτίου στον Δήμο Χαλκιδέων: 407.160 ευρώ 

Ταυτοχρόνως, εντάσσεται στο πρόγραμμα η δημιουργία 11 Κέντρων Κοινότητας, κόστους 1.650.000 ευρώ, ενώ άμεσα ολοκληρώνεται και η ένταξη άλλων 12 Κέντρων Κοινότητας κόστους 2.500.000 ευρώ. 
Τα 23 Κέντρα Κοινότητας θα λειτουργήσουν στους δήμους Στυλίδος, Αλιάρτου - Θεσπιέων, Καρπενησίου, Αγράφων, Σκύρου, Κύμης - Αλιβερίου, Λεβαδέων, Ορχομενού, Δομοκού, Αμφίκλειας - Ελάτειας, Δελφών, Τανάγρας, Χαλκιδέων, Μώλου - Αγ. Κωνσταντίνου, Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας, Καρύστου, Διρφύων - Μεσσαπίων, Ιστιαίας- Αιδηψού, Ερέτριας, Λοκρών, Λαμιέων, Μακρακώμης και Θηβαίων. 
Τα Κέντρα Κοινότητας αποτελούν σημείο αναφοράς και συντονισμού με την Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών κάθε δήμου. 

Σκοπός της λειτουργίας τους είναι η υποδοχή, η εξυπηρέτηση και η διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην εκάστοτε περιοχή παρέμβασης. 
 Η τριετής χρηματοδότηση των Κέντρων Κοινότητας καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Θεματικού Στόχου 9 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα» 2014-2020. 

 Με αφορμή την ένταξη της χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά και τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «Αυτή είναι η συνέχεια της προσπάθειας που κάνουμε για να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, τις οικογένειες που στερούνται τα βασικά. Στόχος μας δεν είναι να αυξάνουμε τα ποσά που διατίθενται για τέτοιες δομές, αλλά να συμβάλλουμε όσο μπορούμε ώστε να μειώνεται ο αριθμός εκείνων που χρειάζονται στήριξη. Μέχρι τότε, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε καθημερινά για να μη λείπει από κανέναν το φαγητό και τα φάρμακα».

ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ...Πρόσκληση συμμετοχής σε συνέντευξη τύπου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 
ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 

 Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε ανοιχτή συνέντευξη τύπου που θα δώσει η Αναπλ/τρια Υπουργός Εργασίας ΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ 
Την Παρασκευή 27 Γενάρη στις 18.00 , στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στα τοπικά και περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης 

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Επίσκεψη της Αναπλ. Υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου στο Καρπενήσι

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ   ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΡΑΝΙΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ 
Την Ευρυτανία θα επισκεφθεί την Παρασκευή 27 & Σάββατο 28 Γενάρη η αναπλ/ρια Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου. 
 Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Καρπενήσι, θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε φορείς της πόλης. 
Την Παρασκευή το απόγευμα στις 18.00 . θα δώσει ανοιχτή συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ευρυτανίας στα τοπικά και περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης 
Στη συνέχεια θα γίνει ενημερωτική συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα για ζητήματα αρμοδιότητός της. 
Προσκαλούμε τους συμπολίτες μας καθώς και ενδιαφερόμενους φορείς να συμμετάσχουν και να λάβουν μέρος στη συζήτηση. 
Την επόμενη μέρα θα περιοδεύσει σε χωριά του νομού μας. 


 ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

17 θέσεις μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για οκτάμηνη εργασία πλήρους απασχόλησης στο Δήμο Αγράφων

17 θέσεις μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για οκτάμηνη εργασία πλήρους απασχόλησης στο Δήμο Αγράφων –Προθεσμίες, Ειδικότητες, Προϋποθέσεις και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων
 Από σήμερα Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017 στις 10 το πρωί έως και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017 στις 12 το μεσημέρι, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν μόνο ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στο www.oaed.gr οι ενδιαφερόμενοι για οκτάμηνη εργασία πλήρους απασχόλησης μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, στο Δήμο Αγράφων. 
 Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικότητες των δεκαεπτά (17) θέσεων στο Δήμο Αγράφων για οκτάμηνη εργασία έχουν ως εξής: • Οκτώ (8) θέσεις ΥΕ Βοηθητικών Εργασιών Καθαριότητας 
• Δύο (2) θέσεις ΔΕ Οδηγών Γ’ ή Δ’ κατηγορίας 
• Μία (1) θέση ΤΕ Μηχανολόγων Μηχανικών 
 • Μία (1) θέση ΤΕ Πολιτικών Μηχανικών 
• Δύο (2) θέσεις ΔΕ Διοικητικού 
 • Μία (1) θέση ΤΕ Λογιστικής 
 • Μία (1) θέση ΠΕ Ιστορίας Αρχαιολογίας 
 • Μία (1) θέση ΔΕ Ηλεκτρολόγων Εσωτερικών Εγκαταστάσεων και Κτηρίων 

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ που ανήκουν σε –τουλάχιστον- μία από τις παρακάτω κατηγορίες: 
1. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ 
2. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς 
3. εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ 
4. άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων πτυχιούχων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα τους 
5. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών 
6. εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ 
7. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), πρώην «Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος». 

Αναλυτικότερα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην ιστοσελίδα www.oaed.gr, πατώντας στο e-Υπηρεσίες και εν συνεχεία αφού εισέλθουν στο σύστημα Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ χρησιμοποιώντας τους ατομικούς κωδικούς πρόσβασής τους που έχουν λάβει από τον ΟΑΕΔ, επιλέγουν το «Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε όλους τους Δήμους της χώρας, για 24.251 θέσεις πλήρους απασχόλησης». 
Οι ενδιαφερόμενοι θα επιλέξουν μία (1) μόνο ειδικότητα τοποθέτησης από τις αναφερόμενες στη σχετική λίστα του Παραρτήματος Ι και μέχρι τρεις (3) Επιβλέποντες Φορείς. 
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στο γραφείο ανταποκριτή ΟΑΕΔ του Δήμου Αγράφων στο τηλ: 2237351317 (Ανταποκρίτρια ΟΑΕΔ – κα Άννα Τσίπρα)

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ Ολοκληρώθηκε Πρόγραμμα Erasmus+στο οποίο συμμετείχε και ο Δήμος Αγράφων

Ολοκληρώθηκε Πρόγραμμα Erasmus+ στην Αθήνα στο οποίο συμμετείχε και ο Δήμος Αγράφων – Μοναδική η εμπειρία για τους 5 συμμετέχοντες νέους του Δήμου μας 
Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε 09-16 Ιανουαρίου 2017 χρηματοδοτούμενο από το Erasmus+ Πρόγραμμα με τίτλο¨Trip to Tolerance¨, στο οποίο ως εταίρος είχε συμμετοχή και ο Δήμος Αγράφων με αποστολή πενταμελούς ομάδας νέων. 

Με 58 συμμετέχοντες από 6 διαφορετικές χώρες ολοκληρώθηκε το εν λόγω Πρόγραμμα. Οι συμμετέχοντες κατέφθασαν από Λετονία, Ιταλία, Βέλγιο, Τουρκία, ΠΓΔΜ, ενώ από την Ελλάδα από τις περιοχές των Δήμων Αγράφων, Λέρου και Καρπάθου. 
Ο σκοπός του Προγράμματος ήταν η προώθηση των αξιών πάνω στις οποίες έχει δομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Για το σκοπό αυτό οι συμμετέχοντες μέσω του Προγράμματος προκειμένου να κατανοήσουν τις λειτουργίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις Ευρωπαϊκές πολιτικές και αξίες, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων και στο κτήριο του Κοινοβουλίου, όπου είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τις εμβληματικές προσωπικότητες της Ελληνικής Πολιτικής Σκηνής αλλά και για το καθεστώς της Ελληνικής Δημοκρατίας. 
Καθ΄ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος συμμετείχαν σε δραστηριότητες εξοικείωσης και δόμησης ομαδικού πνεύματος, σε παιχνίδι της Προσομοίωσης της υποεπιτροπής DROI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε διαδραστικές εργασίες, στο Εργαστήριο Διαπολιτισμικών Δραστηριοτήτων και Παραγωγής Βίντεο με την εφαρμογή λογισμικού κινούμενων σχεδίων. 
Απόγειο των δραστηριοτήτων αποτέλεσε η Διαπολιτισμική Βραδιά, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στους υπόλοιπους συμμετέχοντες τον πολιτισμό τους, παραδοσιακά εδέσματα, μουσική και χορούς. 
Κοινός παρονομαστής τέτοιου είδους προγραμμάτων του Erasmus+ αποτελεί το γεγονός ότι οι νέοι δημιουργούν δεσμούς φιλίας, μαθαίνουν νέες κουλτούρες, ιδέες και αξίες, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα κοινωνικοποίησης μεταξύ νέων ανθρώπων με στόχο τη μελλοντική συνεργασία. 
 Το Πρόγραμμα ανταλλαγής δομήθηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους συνεργάτες Sistema un G Latvija, VoteWatch Europe, Cooperazione Paesi Emergenti, European Movement in the FYROM, International Youth Activities Center Association, καθώς και με τους Δήμου Αγράφων, Καρπάθου και Λέρου, ενώ το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων ήταν ο Επικεφαλής Οργανισμός της διοργάνωσης.

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Πρόσκληση σε ενημερωτική συνάντηση για την παρουσίαση του προβλήματος του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την Καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος» διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση για την παρουσίαση του προβλήματος του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων 

 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου και ώρα 18.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων 
(Λεωνίδου 11, 2ος όροφος, Λαμία)

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Κοπή Βασιλόπιτας για την Πολιτική Παράταξη ΄΄ ΚΟΙΝΩΝΙΑ΄΄

Η Πολιτική Παράταξη ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Συνεχιστές του Καποδιστρία, καλεί στην κοπή της Βασιλόπιτας την Πέμπτη 19/1 και ώρα 19.00 στην αίθουσα του συλλόγου Ποντίων 'ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ', οδός Δαβάκη 10, Καλλιθέα.

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Δήμος Αγράφων Άμεσος και αποτελεσματικός ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγράφων

Άμεσος και αποτελεσματικός ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγράφων – Οι ευχαριστίες του Δημάρχου κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή
 Με αφορμή το κύμα κακοκαιρίας (χιονοπτώσεις και παγετό) των τελευταίων ημερών που έπληξε το Δήμο Αγράφων σε πολύ μεγάλο βαθμό, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής: 
• Ο μηχανισμός του Δήμου όπως αποδείχθηκε ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και αντέδρασε άμεσα από την πρώτη στιγμή και σε όλες τις Κοινότητες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουν πρόσβαση όλοι οι οικισμοί και οι συνοικισμοί του Δήμου μας από την πρώτη ημέρα (Πέμπτη) αμέσως μετά τις χιονοπτώσεις, ακόμα και οι απομακρυσμένοι συνοικισμοί Σάικας και Μπλο Αγράφων καθώς και Βαλάρι Βραγγιανών, οι οποίοι απέκτησαν οδική πρόσβαση τη δεύτερη κιόλας ημέρα (Παρασκευή) μετά το πέρας της κακοκαιρίας. 
 • Επίσης, τη δεύτερη ημέρα μετά τις έντονες χιονοπτώσεις (Παρασκευή) καθώς και την τρίτη ημέρα (Σάββατο) έγινε αποχιονισμός εντός των οικισμών του Δήμου αλλά και των δρόμων που οδηγούν σε στάβλους και ποιμνιοστάσια. 
 • Ο Δήμαρχος Αγράφων ευχαριστεί θερμά:  
- τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας και τους Περιφερειακούς Συμβούλους, καθώς και τον μηχανισμό αλλά και τις υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Ευρυτανίας. 
 - τους Συνεργάτες 
 - Αντιδημάρχους 
– Δημοτικούς Συμβούλους 
- Προέδρους 
- Τοπικούς Συμβούλους, όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια και συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν. 
- όλο το προσωπικό του Δήμου Αγράφων και ιδιαιτέρως τους χειριστές των μηχανημάτων του Δήμου. - όλους τους ιδιώτες χειριστές που συμμετείχαν στους καθαρισμούς των δρόμων. 
- όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες όπως ΔΕΗ – Αστυνομία – Πυροσβεστική – ΟΤΕ – Κέντρο Υγείας – Περιφερειακά Ιατρεία – ΕΚΑΒ. 
• Τέλος, ο κ. Μπαμπαλής ευχαριστεί όλους τους Δημότες για τη βοήθεια που προσέφεραν συμβάλλοντας στην προσπάθεια του Δήμου μας και ζητά την κατανόησή τους για τα όποια προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως και τις παραλείψεις που πιθανώς υπήρξαν.

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Συνάντηση Μπακογιάννη - Τσιρώνη για τα προβλήματα των αγροτών της Στερεάς Ελλάδας

Με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννη Τσιρώνη συναντήθηκε σήμερα, στα γραφεία της Περιφέρειας, στη Λαμία, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης. 
 Ο Περιφερειάρχης, κατά τη συνάντηση, έθεσε το θέμα άμεσης αποζημίωσης των αγροτών που δραστηριοποιούνται στη Στερεά Ελλάδα, από την κακοκαιρία που έπληξε ολόκληρη την περιοχή τις προηγούμενες ημέρες και ζήτησε να επισπευτούν οι διαδικασίες ελέγχων από τον μηχανισμό του υπουργείου. 
 Στο πλαίσιο της συνάντησης, όπως δήλωσε ο κ. Μπακογιάννης, συζητήθηκε το σύνολο των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου της Περιφέρειας που αφορούν στο υψηλό κόστος παραγωγής αλλά και την υψηλή φορολογία τους. «Οι αγρότες μας σηκώνουν ένα τεράστιο, δυσανάλογο βάρος αυτά τα χρόνια. Ο ρόλος ο δικός μας είναι να τους εκπροσωπούμε και να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα παραγωγής όσο μπορούμε. Γι’ αυτό, πέρα από τα τρέχοντα ζητήματα, που είναι πολύ σοβαρά, συζητήσαμε με τον κ. Τσιρώνη τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της γήρανσης του τομέα αυτού. Τους τρόπους, δηλαδή, με τους οποίους μπορούμε να προσελκύσουμε νέους αγρότες. Με τον κ. Τσιρώνη έχουμε μία συνεχή, εποικοδομητική συνεργασία και θεωρώ ότι θα εισακουστούν και οι προτάσεις μας, αλλά και τα προβλήματά μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης μετά τη συνάντηση.

Λαϊκή Επιτροπή δήμου Αγράφων ...Σύσκεψη αγροτοκτηνοτρόφων στην Βαλαώρα

Συγκέντρωση - σύσκεψη Σάββατο 21 Γενάρη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του κλειστού αγροτικού Ιατρείου Βαλαωρας διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων Δήμου Αγράφων. 

Καλούν σε μαζική συμμετοχή τους αγροτοκτηνοτρόφους για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν. 
Ενάντια στα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο το οποίο ψήφισαν στη Βουλή οι 222 βουλευτές. 
Μέτρα όπως: 

  • Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, σταδιακά, μέχρι το 2022. 
  • Ο διπλασιασμός, σχεδόν, του συντελεστή φορολόγησης,(από 13% το 2016 ανεβαίνει στο 22% το 2017 κι έπεται συνέχεια στα επόμενα χρόνια), ενώ με τα τεκμήρια διαβίωσης φορολογούνται όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι εισόδημα και πόσο. 
  • Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24% και η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου που μαζί με αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και τα άλλα πολλά αγροτικά χαράτσια που μας επιβάλουν, εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής. 

  • Η επιβολή πρόσθετου τέλους - το ονομάζουν “περιβαλλοντικό” - στο νερό άρδευσης και ύδρευσης. Η επιπλέον φορολόγηση στο κρασί και το τσίπουρο. 
  • Η κατάργηση του ΟΓΑ και η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να καλλιεργούν. 

Και βεβαίως, οι αγρότες θα υποστούμε και όλα τα άλλα δυσβάστακτα μέτρα που περιέχει το τρίτο μνημόνιο -μεγάλες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους κλπ. που πλήττουν άγρια το ήδη πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο του λαού.

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Κυκλοφόρησε το τεύχος 78 της εφημερίδας ΄΄Εν Γρανίτση ΄΄

Κυκλοφόρησε το  τεύχος 78  της  εφημερίδας ΄΄Εν Γρανίτση ΄΄ , όπως και τα προηγούμενα τεύχη και σ΄αυτό  διαβάζουμε πολλά κι ενδιαφέροντα θέματα   για τη Γρανίτσα  και την Ευρυτανία .
Συγχαρητήρια στην Αδελφότητα Γρανιτσιωτών που επιμελείται την έκδοση της εφημερίδας ! 


Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Περιφέρεια Στ. Ελλάδας ...Συγκεντρωτικά στοιχεία για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με τον στρατό και το Πυροσβεστικό Σώμα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας που επικρατεί στις πέντε περιφερειακές ενότητες. 
Έως αυτή την ώρα: 
 Στη Βοιωτία οι δρόμοι έχουν διατηρηθεί ανοιχτοί, η χιονόπτωση έχει σταματήσει, ωστόσο καταγράφονται ιδιαιτέρως χαμηλές θερμοκρασίες και όγκος χιονιού στα βόρεια του νομού. Επιχειρούν 11 οχήματα. 
 Στην Εύβοια επιχειρούν περίπου 60 μηχανήματα, κυρίως σε χωριά που έχει διακοπεί η πρόσβαση ενώ οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι σε συνεχή επαφή με τη ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση παροχής της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που είχαν προκύψει προβλήματα. 
Στην Κύμη, όπου η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αυτή την ώρα βρέχει, ενώ επιχειρούν συνεχώς μηχανήματα της περιφέρειας για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων χωριών. Όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό. 
 Στην Ευρυτανία επιχειρούν 35 μηχανήματα, προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό ολόκληρο το κεντρικό οδικό δίκτυο. Η χιονόπτωση συνεχίζεται και σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές , στην πρωτεύουσα του νομού, το χιόνι ξεπερνά τα 60 εκ. 
 Στη Φθιώτιδα όπου συνεχίζεται η σφοδρή χιονόπτωση, επιχειρούν 37 μηχανήματα που παρεμβαίνουν συνεχώς για να διατηρηθούν ανοιχτές όλες οι κεντρικές οδικές αρτηρίες. 
 Στην Φωκίδα επιχειρούν 16 μηχανήματα με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι όλοι ανοιχτοί. Έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία μεγάλων οχημάτων στο δρόμο Άμφισσα-Λαμία ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται στα ορεινά του νομού. 
Συνολικά 159 μηχανήματα, με τα πληρώματά τους επιχειρούν σε ολόκληρη τη Στερεά. 
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη συνεχίζεται η επιφυλακή στην οποία έχουν τεθεί όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας. 
 Για τις προσπάθειες που καταβάλλονται έως αυτή την ώρα, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε: «Αν δεν είχαμε ενεργήσει άμεσα, η κατάσταση, με δεδομένη την ποσότητα του χιονιού που πέφτει, θα ήταν εκτός ελέγχου. Μέχρι στιγμής ο συντονισμός μεταξύ αντιπεριφερειαρχών και δημάρχων έχει βοηθήσει για να εξομαλυνθεί η κατάσταση στις περισσότερες περιοχές. Όλοι οι άνθρωποι της Περιφέρειας, του στρατού και της πυροσβεστικής έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους για να παρεμβαίνουμε άμεσα όπου χρειάζεται, κυρίως στο οδικό δίκτυο, αλλά και στα χωριά όπου δεν υπάρχει πρόσβαση».
φωτο :  Εύη Ντερνελή ,Ιτέα Ευρυτανίας 

Γέφυρα Τατάρνας χορός στο κενό ...

Γέφυρα Τατάρνας χορός στο κενό .. 
Στο ιστορικό γεφύρι της Τατάρνας κάποτε δόθηκε μια από τις πρώτες μάχες του 1821 ! 
Σήμερα συνδέει την Ευρυτανία με την Αιτωλοακαρνανία . 

Βρίσκεται στη μέση ενός από τα πιο παρθένα οικοσυστήματα του κόσμου ! 
Ας το προστατέψουμε λοιπόν όπως μπορούμε ! 
Γέφυρα Τατάρνας ...χορός για πολύ τολμηρούς /ες ! Μπράβο στη χορεύτρια και στο κουράγιο της !


Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Κοπή βασιλόπιτας για την Ένωση Απανταχού Προυσιωτών

Την  κοπή της βασιλόπιτας  θα κάνει την Κυριακή  29 Ιανουαρίου 2017  στην Αθήνα  η  Ένωση Απανταχού Προυσιωτών !

Περιφέρεια Στ. Ελλάδας...Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Δημοτική Ενότητα Διρφύων του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Δημοτική Ενότητα Διρφύων του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων 

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη τέθηκε πριν από λίγο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η Δημοτική Ενότητα Διρφύων του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη σφοδρή χιονόπτωση.

Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου, παρεμβαίνουν άμεσα, όπου χρειάζεται, για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών. 

 Τα προβλήματα στην περιοχή εντοπίζονται στα ορεινά χωριά, ενώ στα τμήματα αυτά επιχειρούν συνεχώς μέχρι και αυτή την ώρα μηχανήματα. 

 Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας σε όλες της Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται σε επιφυλακή, λόγω του ψύχους, των χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά και της συνολικής κατάστασης του καιρού που συνεχώς επιδεινώνεται. 

 Η νύχτα προβλέπεται μακρά και συστήνεται στους οδηγούς να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να είναι εφοδιασμένοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Ο γάτος στα κεραμίδια...

Γράφει ο κ. Νάκος Κορδονούρης (Νάκος Κορδονούρης)

Έφυγε κάποτε ο Μήτσος για την Αμερική. 
Πρωτού κουνήσει το μαντήλι του ξενιτεμού, κάλεσε, όπως συνηθιζόταν, συγγενείς και φίλους στο σπίτι. .να τους κάνει το αποχαιρετιστήριο τραπέζι. 
Η έγνοια του ήταν. .τι θ'απογίνουν.. ποιός θα φρόντιζε τις δυο αγαπημένες του υπάρξεις, που θα έμεναν πίσω... 
Την μάνα του, και τον αγαπημένο του γάτο. Αφού το έφερε η κουβέντα. .κατά την ώρα του τραπεζιού. .παίρνει τον λόγο. .εν μέσω συγκινησιακής φόρτισης. .ο ξάδερφός του ο Γιώργος. 
Μήτσο, μείνε ήσυχος, μην στενοχωριέσαι....θα τους προσέχω εγώ. 
Θα τους προσέχω, καλύτερα κι' από σένα!... 
Σ'ευχαριστώ ξάδερφε...με συγκίνησες! Θα στο βαστάω υποχρέωση... 
Πήρε το καράβι ο Μήτσος, έφυγε..... 
Τηλεφωνιόταν τακτικά με τον ξάδερφό του τον Γιώργο, για να μαθαίνει τα νέα... 
Έστελνε και κανένα τσέκι που και που... 
Αφού πέρασε ένας χρόνος.. χτυπάει κάποια στιγμή το τηλέφωνο του Μήτσου... 
-Έλα Μήτσο ο Γιώργος είμαι, άκου να δεις ξάδερφε... ο γάτος ψόφησε. 
-Τι λες ρε Γιώργο..? Αλήθεια το λες?... Πω πω ρε φίλε..δεν το χωράει ο νους μου... (κλάμα).. Ψόφησε ο γάτος μου... 
Δεν αισθάνομαι καλά... 
Μου τό'πες κι'εσύ ρε ξάδερφε τόσο απότομα... Αφού ξέρεις τι αδυναμία του είχα, θα πάθω καρδιά! 
-Να με συγχωρείς ρε ξάδερφε. .δεν ήθελα να σε στεναχωρήσω... Δηλαδή, πως έπρεπε να σου το πω. 
-Να μου το πεις, σιγά σιγά ρε ξάδερφε... με τρόπο... 
-Με ποιον τρόπο? 
-Άκου να δεις... Θα με πάρεις στην αρχή, και θα πεις... Μήτσο ο γάτος ανέβηκε στα κεραμίδια.... Μετά από δυο τρεις ώρες.. να με πάρεις να μου πεις.. Μήτσο ο γάτος έπεσε από τα κεραμίδια και χτύπησε, τον πήγα στο γιατρό... Μετά από τρεις τέσσερις ώρες.. να με πάρεις να μου πεις... Μήτσο ο γάτος την έχει άσχημα, αλλά οι γιατροί προσπαθούν.. το παλεύει. Την άλλη μέρα, να με πάρεις να μου πεις... Μήτσο ο γάτος δυστυχώς....παρά τις προσπάθειες των γιατρών... κατέληξε. 

-Εντάξει ρε Μήτσο κατάλαβα! Να με συγχωρείς που σου το είπα καπως απότομα.... Δεν περίμενα ότι θα στεναχωρηθείς τόσο πολύ. 

Πέρασαν πεντέξι μήνες... ξαναχτύπησε το τηλέφωνο του Μήτσου.... 
-Εμπρός....? 
-Έλα Μήτσο ο Γιώργος είμαι από Ελλάδα. Ξέρεις ρε ξάδερφε...ήθελα να σου πω...ότι... η μάνα σου......πως να σου το πω...η μάνα σου ...ανέβηκε στα κεραμίδια!!!...... 
....(σιγή για λίγο, κι'από τους δύο)..... 
-Έλα ξάδερφε, μ'ακούς?.... 
-Ναι σ'ακούω. ...Στα κεραμίδια είπες?... 
-Στα κεραμίδια!... Πήρες χαμπάρι τώρα, που θέλω να καταλήξω?... ή θα μου φύγει κάνα πεντακοσάρικο στα τηλέφωνα...? 
---------Νάκος Κορδονούρης-------

Εκδόθηκε το τεύχος 52 του περιοδικού "ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ"

Εκδόθηκε το περιοδικό "ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ" τεύχος 52 Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2016 της "ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ" ! 
Εικόνα εξωφύλλου η θρυλική Σάλπιγγα του Ι.Μάρκου εκ Τόρνου Ευρυτανίας, που με τον ήχο της συνόδευσε την είσοδο του Ελληνικού Στρατού στην πόλη των Ιωαννίνων κατά την απελευθέρωσή της στις 21 Φεβρουαρίου 1913
Η Σάλπιγγα αυτή σήμερα κοσμεί το Μουσείο του χωριού Τόρνος Ευρυτανίας !!!

Εξαιρετικά τα κείμενα και οι  πληροφορίες του περιοδικού  ..όπως πάντα ! 
Συγχαρητήρια  σε όλους τους συντελεστές ! 


Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤ ΕΛΛΑΔΑΣ ....Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή της Κύμης

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη σφοδρή χιονόπτωση.
 Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου, σε συνεργασία με κλιμάκια του στρατού, παρεμβαίνουν άμεσα, όπου χρειάζεται, για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής. 

Τα προβλήματα στην περιοχή εντοπίζονται στο τμήμα Μετόχι-Κύμη, στους ορεινούς όγκους Κύμης και Κονιστρών καθώς και σε τμήμα της οδού Αυλωνάρι-Οκτωνιά. 
Στα τμήματα αυτά επιχειρούν μηχανήματα από χθες, και παρά τη συνεχή χιονοθύελλα, οι δρόμοι σταδιακά διανοίγονται. Διευκρινίζεται ότι έως αυτή την ώρα, οι υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς Ελλάδας, Βοιωτία, Ευρυτανία, Φθιώτιδα και Φωκίδα, δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα. 

Όλοι οι οδικοί άξονες της Περιφέρειας παραμένουν ανοιχτοί με εξαίρεση μικρές επαρχιακές οδούς.
 Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε επιφυλακή, λόγω του ψύχους και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή, ενώ συστήνεται στους οδηγούς να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να είναι εφοδιασμένοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Πρόσκληση για τα Θεοφάνεια στο Δήμο Αγράφων ...

Πρόσκληση στον Αγιασμό των υδάτων που θα τελεστεί  την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2016  στη γέφυρα Επισκοπής   στη λίμνη Κρεμαστών  απευθύνει στους δημότες και  τους επισκέπτες της περιοχής  ο Δήμαρχος  Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής 

Γιατρός στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γρανίτσας

Γράφει ο κ. Αλέξης Καρδαμπίκης (alexis kardabikis)


Η ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ αλλά αναγκαίο και το ξεβούλωμα των αυτιών...
Επέστρεψε στη θέση του στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γρανίτσας ο ιδιαίτερα αγαπητός στα χωριά μας, Ιατρός Παναγιώτης Τσίγκας μετά το τέλος της αδείας του. 
Ως γνωστόν ο Παναγιώτης Τσίγκας είναι ο πρώτος γιατρός με ειδικότητα που διορίστηκε πέρα από τον Αγραφιώτη ποταμό πριν περίπου πέντε χρόνια . 
 Ελπίζω, οι φωστήρες του Καρπενησίου κλπ , να μην αρχίσουν πάλι να τον τρέχουν για να καλύψει όλες τις ελλείψεις και τις αμαρτίες του ΕΣΥ. 
 Το έχουμε ξαναπεί, πριν από ένα χρόνο , το λέμε συνέχεια και θα το ξαναπούμε, ελπίζοντας να ξεβουλώσουν κάποια αυτιά που θυμούνται τις ελλείψεις του ΕΣΥ μόνο όταν πεθαίνει κάποιος ξαφνικά αβοήθητος στα χωριά μας. 
 Αμεσα να επισκευαστούν όλα τα περιφερειακά ιατρεία των χωριών μας, να εξασφαλιστούν χώροι διαμονής και διατροφής των γιατρών και να τους δοθούν αυτοκίνητα ή να καλυφτούν τα καύσιμα όταν πηγαίνουν στα χωριά της περιοχής μας. 
Είναι αδιανάητο να ζητάμε από ένα γιατρό των 800 ευρώ να πληρώσει από την τσέπη του να πάει από το Ραπτόπουλο ή τη Γρανίτσα, στη Σιβίστα, στα Κέδρα, στη Βελαώρα, στο Νέο Αργύρι κλπ. 
 Στις περισσότερες δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας όπως νησιά και ορεινά μέρη έχουν δοθεί εκτός απο τα κίνητρα του υπουργείου Υγείας και περεταίρω κίνητρα από την περιφερειακή ή την τοπική αυτοδιοίκηση. 
 Αν δεν γνωρίζουν τον τρόπο, μπορούμε να τους τον υποδείξουμε, με παραδείγματα και τηλέφωνα συνάδελφών τους που ήδη το κατάφεραν. 
 Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κάποιος γιατί οι γιατροί στις προκηρύξεις δεν προτιμούν τα χωριά μας, αλλά άλλα μέρη.