Ελάτε στην παρέα μας !

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για τη θέσπιση ανταποδοτικού τέλους από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που αξιοποιούν τον ποταμό Αχελώο

Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας  κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη για τη Θέσπιση ανταποδοτικού τέλους ως ποσοστό επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που αξιοποιούν τον ποταμό Αχελώο.
Επί του Αχελώου ποταμού λειτουργούν τρία από τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με τα αντίστοιχα φράγματα και συγκεκριμένα τα φράγματα Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου. 
Το σημαντικότερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και βασικός πυλώνας της ΔΕΗ, είναι των Κρεμαστών που τροφοδοτείται από τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα της ομώνυμης λίμνης. 
Για να λειτουργήσουν τα παραπάνω εργοστάσια, υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις, αφού αφανίστηκαν χωριά και περιουσίες και μετακινήθηκαν αναγκαστικά τοπικοί πληθυσμοί. Αποτιμώντας σήμερα τα τεράστια κέρδη που αποκόμισε για δεκαετίες η ΔΕΗ από τη λειτουργία των παραπάνω εργοστασίων, κρίνεται αναγκαίο και δίκαιο το αρμόδιο Υπουργείο να ανταποκριθεί θετικά στη θέσπιση ανταποδοτικού “πράσινου” τέλους ύδατος, σε αντιστοιχία με τα οριζόμενα στον Ν. 3468/2006 ως ποσοστό επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει. 
Με σχετική ερώτησή μου τον Μάρτιο του 2017, σας είχα θέσει και πάλι το ζήτημα αυτό ζητώντας τη θέσπιση ανταποδοτικών τελών υπέρ των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες παραχωρούν προς εκμετάλλευση ένα αγαθό, χωρίς να λαμβάνουν σχετική ανταπόδοση. 
Στην ερώτησή μου αυτή, απαντήσατε ότι το συγκεκριμένο τέλος αποδίδεται μόνο από ΑΠΕ και ότι αφορά συγκεκριμένα μικρά υδροηλεκτρικά κάτω των 15 MW...
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης  παρακάτω ...



Δεν υπάρχουν σχόλια: