Ελάτε στην παρέα μας !

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Η μπρουσ(ι)νέλα****

Γράφει η κ. Χαρά Βλαχάκη
Αυτή την λέξη την άκουγα όταν ήμουν μικρή πολλές φορές να την χρησιμοποιεί η μάνα μου και δεν ήξερα τι ακριβώς ήταν.. 
Κάθε φορά που θα γύριζε από τα ζώα έκανε περιγραφή...
π.χ. -Μόλις έφτασα στο Γρεκάκι (τοποθεσία του χωριού), η μπρουσ(ι)νέλα ήταν στα Βρωμονέρια... 
Σκεφτόμουν κάποια κατσίκα θα έλεγε έτσι... συνήθιζε να αποκαλεί με διάφορα ονόματα στις κατσίκες μας. 
Κάποια στιγμή αφού μου φάνηκε παράξενο που ανέφερε συνεχώς το ίδιο όνομα την ρώτησα ποια είναι η μπρουσ(ι)νέλα. 
Μου είπε ότι κάποια από τις κατσίκες ή τράγος, ενώ βόσκουν σε ένα μέρος ξεκινάει και πηγαίνει σε μια ορισμένη κατεύθυνση και τα υπόλοιπα γίδια ακολουθούν.... επειδή λοιπόν μπαίνει μπροστά και καθοδηγεί το κοπάδι την λένε μπρουσ(ι)νέλα.. 
Επίσης την παρακολουθούσαν κι αν έπαιρνε πάντα την σωστή κατεύθυνση και δεν οδηγούσε λάθος τα υπόλοιπα, της βάζανε τον κύπρο , ούτως ώστε να την ακούει όλο το κοπάδι και να την ακολουθεί. 
Αν όμως ξεκινούσε και πήγαινε σε ζημιές παρασύροντας και τα υπόλοιπα, ο κύπρος έμπαινε στο επόμενο ζώο <<καθοδηγητή>>.... 
Με λίγα λόγια, τότε οι απλοί άνθρωποι ήξεραν ποιο ζώο είναι ικανό να οδηγεί το κοπάδι σωστά και βάζοντάς του τον κύπρο του έδιναν την αρχηγία...έτσι είχαν το κεφάλι τους ήσυχο και δεν χρειαζόταν να αγωνιούν καθημερινά. 
Εμείς τώρα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο ...από τους μπροστάρηδες, διαλέγουμε τον πιο άχρηστο, τον πιο ανεγκέφαλο, τον πιο ηλίθιο για να του κρεμάσουμε τον ...κύπρο και να τον κάνουμε αρχηγό κι εμείς απλά τον ακολουθούμε στον γκρεμό που μας οδηγεί, παρασύροντας μαζί μας κι αυτούς που διαφωνούσαν για την λάθος επιλογή. μας. 
Και βέβαια πληρώνουμε και το ανάλογο τίμημα.....  

Χαρά-Χαρίκλεια Βλαχάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: