Ελάτε στην παρέα μας !

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

29η Σεπτεμβρίου , ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ...


Άρθρο του Ευρυτάνα  Ιατρού - Καρδιολόγου κ. Αργυρίου Νταλιάνη 

(Με αφορμή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ στις 29/9/2017,  γράφω μερικές σκέψεις που αφορούν την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και απευθύνθηκαν στους αθλητές, διοργανωτές, θεατές και όλους τους συμμετέχοντες στην αθλητική εκδήλωση PLAY FOR YOUR HEART που διοργανώθηκε από την ομάδα νέων του Connect ΑΘΗΝΑ και της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία... )

Η σημερινή ημέρα, η 29η Σεπτεμβρίου, όπως κάθε χρόνο, είναι αφιερωμένη στην καρδιά μας. 
Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς θεσπίστηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων μας σχετικά με την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και πιο συγκεκριμένα του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου και του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. 
Σήμερα, η καρδιαγγειακή νόσος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. 
Υπολογίζεται ότι 17,5 εκατομμύρια ανθρώπων χάνουν τη ζωή τους από έμφραγμα μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο όταν μόλις 8,2 εκατομμύρια των θανάτων οφείλονται σε καρκίνο, 4 εκατομμύρια σε αναπνευστικά νοσήματα και 1,5 εκατομμύριο σε σακχαρώδη διαβήτη. 
Συνολικά, το 1/3 των θανάτων ετησίως οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα ενώ η μεγαλύτερη επίπτωση παρατηρείται κυρίως σε χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος. 
Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακές νόσους θα αυξηθεί σε >23 εκατομμύρια/έτος. 
Στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η μείωση κατά τουλάχιστον 25% παθήσεων που δεν οφείλονται σε λοιμώξεις (non-communicable diseases) και ανάμεσά τους οι καρδιαγγειακές παθήσεις μέχρι το 2025. 
Ο στόχος αυτός αν και αρκετά φιλόδοξος μπορεί να είναι εφικτός αν επενδύσουμε περισσότερο στην πρόληψη. 
Είναι βέβαιο ότι πολλοί από τους θανάτους που οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με μια απλή τροποποίηση συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου: 

  1.  Αποφυγή/διακοπή καπνίσματος, ακόμα και παθητικού 
  2. Έλεγχος σωματικού βάρους/Καταπολέμηση της παχυσαρκίας από την παιδική ηλικία 
  3. Υγιεινή διατροφή(κατά προτίμηση μεσογειακή δίαιτα) και δραστική μείωση της χοληστερόλης 
  4. Συχνός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης από την παιδική ηλικία 
  5. Αερόβια άσκηση (γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση ή ποδηλασία) τουλάχιστον 30 λεπτά για 5 φορές την εβδομάδα για τους ενήλικες και 60 λεπτά κάθε μέρα για παιδιά και εφήβους 5-17 ετών... 
Δυστυχώς οι στατιστικές στο τομέα της πρόληψης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές στην πατρίδα μας. 
Σύμφωνα με στοιχεία του 2010, το 40% του πληθυσμού της πατρίδας μας είναι ενεργοί καπνιστές όταν στην Ινδία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 15%. 
Από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Forbes το 2007, η πατρίδα μας ήταν 16η στη σχετική λίστα με τους πιο παχύσαρκους ανθρώπους παγκοσμίως, με ένα ποσοστό 65,5% του πληθυσμού μας να είναι υπέρβαροι. 
Σε έρευνα τέλος που διεξήχθη στις 28 χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης το 2013 σχετικά με την αερόβια γυμναστική, η πατρίδα μας ήταν η 6η χειρότερη με ένα ποσοστό ερωτηθέντων που έφθανε το 59% να δηλώνουν ότι δεν αθλούνται ποτέ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών είναι ακόμα πιο απογοητευτικό. 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πήρε την πρωτοβουλία να μας ευαισθητοποιήσει ΟΛΟΥΣ μας με διάφορες εκδηλώσεις όπως και την ενεργό της παρουσία στην αθλητική εκδήλωση PLAY FOR YOUR HEART που διοργανώνεται σήμερα στο ανοιχτό γήπεδο στίβου της Γκράβας. 
Συμμετέχει επίσης από σήμερα το πρωί σε εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού με εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές στο THE MALL ATHENS και στο GOLDEN HALL ενώ έχει οργανώσει τη φωταγώγηση του κτιρίου της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ στην οδό Πανεπιστημίου απόψε το βράδυ. 
Την ίδια ώρα που η φωταγωγημένη ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ θα στέλνει το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς σε όλους τους Έλληνες, άλλα εμβληματικά κτίρια και μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς ανά τον κόσμο θα στέλνουν το ίδιο μήνυμα σε όλους τους πολίτες του πλανήτη μας. 
Το TABLE MOUNTAIN στο Cape Town της Νοτίου Αφρικής, το JET D’ EAU στη Γενεύη της Ελβετίας, το AUCKLAND SKY TOWER στη Νέα Ζηλανδία, η ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ στην Αίγυπτο, το κτίριο ANGEL DE LA REFORMA στην πόλη του Μεξικό είναι μερικά από τα ξεχωριστά σημεία ανά τον κόσμο που απόψε θα στέλνουν το φως της καρδιάς μας σε όλες τις καρδιές που χτυπούν στις 6 ηπείρους της ΓΗΣ. 

Το φως αυτό έχει μία και μοναδική αποστολή. Να μας θυμίσει ότι η καρδιά και τα αγγεία μας αξίζουν το σεβασμό μας…είναι το ίδιο πολύτιμα με το φυσικό φως της ημέρας που αναδεικνύει καθημερινά την ομορφιά της κτίσης…είναι το ίδιο πολύτιμα με το τεχνητό φως που μέσα στη νύχτα διαλύει το σκοτάδι και αναδεικνύει την ομορφιά της ανθρώπινης δημιουργίας, την ομορφιά όλων αυτών των υπέροχων μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού για τα οποία πολλές καρδιές μόχθησαν για να τα δημιουργήσουν και πολλές άλλες καρδιές σκίρτησαν για να τα θαυμάσουν… 

 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.worldheartday.org

Αργύριος Νταλιάνης 
Καρδιολόγος 
 Νοσοκομείο Αλεξάνδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: