Ελάτε στην παρέα μας !

Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΑΝΘΗΡΟ ΑΡΓΙΘΕΑΣ!

Γράφει ο κ. Μενέλαος Παπαδημητρίου
  ( ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ )
Την πρώτη του Μαγιού ως μαθητές του Δημοτικού Σχολείου στο Ανθηρό Αργιθέας την περιμέναμε πως και πως. ..
Ήταν τότε που πηγαίναμε και Σαββάτο στο σχολείο και πρωΐ – απόγευμα. 
Η σχολική χρονιά όδευε σιγά σιγά προς το τέλος της και αραίωναν οι κακές στιγμές από το πήγαινε -έλα στα σχολεία μέσα στα χιόνια και τις βροχές, μέσα στα κρύα, με το ξύλο για τη σόμπα, με την τσέπη γεμάτη κάστανα για να σβήνουμε την πείνα – ώσπου ήρθαν τα συσσίτια , με το <<ξύλο της βέργας και της κατακεφαλιάς και τις σκληρές τιμωρίες των δασκάλων >> άμα δεν ξέραμε μάθημα ή κάναμε αταξίες (ευτυχώς υπήρχαν και εξαιρέσεις). 
Τότε που ο γονέας (κυρίως ο πατέρας) ήταν σύμμαχος του δασκάλου και μας περιλάβαινε και εκείνος…μετά το δάσκαλο… Ήταν καθιερωμένη η εκδρομή τη μέρα αυτή και τόπος της η Λάκα στου Αρνάττου—ένα θαυμάσιο τοπίο απέναντι από το Μοναστήρι Κατουσίου <Το Γενέσιο της Θεοτόκου>, σε ένα ξέφωτο πολύ μεγάλο μέσα στα έλατα και στις οξιές!!! 

Συντεταγμένοι ξεκινούσαμε πρωΐ – πρωΐ από όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Ανθηρού ( Ανθηρού, Κούκου-Αγορασιάς, Λαγκαδίου και Μεταμόρφωσης) τραγουδώντας << Ο Μάιος μας έφτασε . . .…εμπρός βήμα ταχύ, να τον προϋπαντήσουμε παιδιά στην εξοχή>> και κατά τις 9 η ώρα φτάναμε στο χώρο. …..Μαζί μας τα αγόρια , χρεωμένος ο επιμελητής, είχαμε τη μοναδική μπάλα (τόπα τη λέγαμε) του σχολείου και την τρόμπα , τα δε κορίτσια το σχοινάκι και τα πεντόβολα. 

Οι μεγαλύτεροι δε των τάξεων κουβαλούσαν σουβλισμένα αρνιά και κατσίκια για το μεσημεριανό (βάζαμε το κάθε παιδί από 5 δραχμές για την αγορά τους). …..
Μας έλεγαν οι δάσκαλοι δυο κουβέντες για τη μέρα και τη σημασία της, δίχως να μας μιλήσουν για εργατική πρωτομαγιά – που να τολμήσουν…. 
...μας έδιναν οδηγίες και αρχίζαμε το παιγνίδι, εμείς με την τόπα, το αλάτι, το κρυφτό και τα κορίτσια με τα δικά τους παιγνίδια (χορό, σχοινάκι, πεντόβολα ), ως πιο δε ευαίσθητα με τη φύση και τα λουλούδια τα μάζευαν χεριές (μαργαρίτες και άλλα αγριολούλουδα), έπλεκαν στεφάνια και τα έβαζαν στο κεφάλι ή τα φορούσαν στο λαιμό και πολλές φορές τα έφερναν στο σπίτι τους –τα κρεμούσαν στις εξώπορτες για να είναι ανθισμένα και να έχουν ευτυχία!!! …
Τη μαγεμένη αυτή μέρα του Μαγιού άλλαζε κυριολεκτικά η ψυχολογία μας και λέγαμε να μην σώνονταν ποτέ, αφού ξεχνούσαμε τις άσχημες στιγμές της μαθητικής ζωής, ξεφεύγαμε από το μάθημα και τον πίνακα και την αγωνία πότε θα περάσει η ώρα να χτυπήσει το κουδούνι του διαλείμματος!!! 

Οποίες αναμνήσεις από το διάβα της ζωής των μαθητικών χρόνων!!! 
Ο Μάης είναι ομορφιά, είναι μουσική και τραγούδι, είναι μήνας χαμόγελου που σημαδεύει την καρδιά μας και που έχει ανοιχτή την αγκαλιά του για όλους μας, για την ομορφιά της ψυχής μας!!!


Φίλες και Φίλοι, 
Καλόν Μάη – Καλή Εργατική Πρωτομαγιά!!! 1η Μάη 2017 
Μενέλαος Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: