Ελάτε στην παρέα μας !

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Το Μουσείο Διστόμου παρόν στην εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα στο Ζάππειο.

Το ''παρών'' στην εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος με ειδικό αφιέρωμα στο Άουσβιτς που έγινε πρόσφατα στο Ζάππειο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ Πρ. Παυλόπουλου, έδωσε και το Μουσειο Θυματων Ναζισμού Διστόμου. 

Το Μουσείο Διστόμου εκπροσώπησε ο δημοσιογράφος κ. Λουκάς Δημάκας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του και με αυτή του την ιδιότητα ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Αμανατίδη, τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο και τους άλλους επίσημους, για το περιεχόμενο των πολλών καλαίσθητων πόστ για την Σφαγή του Διστόμου. που αποτελούσαν μέρος της ιστορικής έκθεσης με τίτλο «Δεν λησμονώ..... μία εικόνα χίλιες λέξεις»,.που διοργάνωσε η Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ». 
 Η ανταπόκριση του Μουσείου Θυματων Ναζισμού Διστόμου στην πρόσκληση για συμμετοχή έγινε στο πλαίσιο της εξωστρεφούς πολιτικής του Μουσείου που εφαρμόζει η Διοίκησή του, με Πρόεδρο τον τ. Δήμαρχο Διστόμου κ Θανάση Πανουργιά. 
Μια πολιτική που έχει ενστερνιστεί και ο Δήμος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας στηρίζοντας σχετικές δρα σεις του Μουσείου. Ηδη έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση και ετοιμάζονται και άλλες τόσο στο Διστομο όσο και ...εκτός έδρας! Η εκδήλωση για το ολοκαύτωμα έχει την σημασία της διότι εκπέμφθησαν μηνύματα ιδιαίτερα επίκαιρα για το 2017: «Δεν πρέπει να λησμονάμε. Και πράγματι δεν λησμονάμε. Γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ, ποτέ πια, τους εφιάλτες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, του ναζισμού, να απειλήσουν ξανά το μέλλον και την πορεία της ανθρωπότητας. 
Είναι χρέος μας» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.«Το 2017, για εμάς τους ευρωπαϊκούς λαούς είναι μια σημαντική πρόκληση προς αυτήν την κατεύθυνση. Κρίνονται πολλά σε αυτό το χρόνο, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποδείξουμε ότι πραγματικά δεν λησμονάμε» υπογράμμισε . 
Η έκθεση,που παρουσίασε η Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ» κ. Γλυκερία Γουρνοπάνου, βασίζεται σε φωτογραφικό υλικό της εποχής με πάνω από 350 φωτογραφικά ντοκουμέντα για τις πόλεις και τα χωριά που υπέστησαν τις γερμανικές θηριωδίες- αλλά και την Πολωνία..
Για τον σκοπό αυτό παρέστησαν και μερικοί Δήμαρχοι από χωριά με πολλά θύματα, όπως και ο Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος, Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς, που αναφέρθηκε στις γερμανικές αποζημιώσεις: «Πρέπει να κλείσουμε το τραύμα του πολέμου αλλά να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη. Και το τραύμα του πολέμου δεν κλείνει γιατί υπάρχει ακόμη μια ανεκπλήρωτη οφειλή, η ολοσχερής καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων», ειπε. Έκανε δε ειδική αναφορά στα Μουσεία Διστόμου και Καλαβρύτων, ως φορέων της Μνήμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: