Ελάτε στην παρέα μας !

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ : Στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη ο Δήμαρχος Αγράφων

Ολοκληρώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου το τριήμερο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ κατόπιν 34 ωρών ολομέλειας και 20 ωρών θεματικών συνεδριάσεων, με τη συμμετοχή και παρουσία του Δημάρχου Αγράφων κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή και περίπου 380 ακόμη συνέδρων, στη Θεσσαλονίκη. Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι κλήθηκαν από την ΚΕΔΕ να συμμετέχουν στο Συνέδριο με κύρια θέματα προς συζήτηση: 
 • τη μεταρρύθμιση του κράτους και την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, 
 • τα οικονομικά των Δήμων και την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης, 
 • τη συμμετοχή των Δήμων στην τοπική ανάπτυξη, • τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής που υλοποιούνται, 
• την αναβάθμιση της καταστατικής θέσης και του ρόλου των αιρετών και το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες δημοτικές εκλογές Σκοπό του Συνεδρίου αποτέλεσε η συλλογική συζήτηση και διεκδίκηση μέσω διεξαγωγής αποφάσεων, του ανεξάρτητου και αποτελεσματικού για όλους τους πολίτες θεσμού, αυτού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

 Το τελικό αποτέλεσμα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ βασίστηκε κυρίως στις θέσεις και τα συμπεράσματα που είχαν προκύψει από ειδικά θεματικά συνέδρια που είχαν προηγηθεί στο 2016, όπως το θεματικό Συνέδριο για τις θεσμικές αλλαγές που έγινε στο Βόλο καθώς και το ειδικό θεματικό συνέδριο για τη μεταναστευτική πολιτική το οποίο οργανώθηκε στη Σάμο. 

Συστηματική δουλεία υπήρξε και από τις ειδικές Επιτροπές που λειτουργούν στην ΚΕΔΕ, μεταξύ αυτών και η Επιτροπή Ορεινών Περιοχών της οποίας ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής είναι μέλος, ενώ καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των θέσεων της ΚΕΔΕ έχει ως επιστημονικός βραχίονας, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

 Στις εργασίες συμμετείχαν περισσότεροι από 2000 παρατηρητές και 380 σύνεδροι, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, οκτώ αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, πέντε κυβερνητικά στελέχη (υπουργοί, αναπληρωτές και γ.γ), ο σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου της Αμερικής, η Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο γ.γ. του CEMR καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων, ομοσπονδιών και δικτύων. 

Αξίζει να επισημανθεί ότι το συνέδριο της ΚΕΔΕ έστειλε και ένα μήνυμα εξωστρέφειας, καθώς έλαβαν μέρος στις εργασίες του σημαντικές προσωπικότητες από την Ευρώπη και την Αμερική. Μεταξύ αυτών ήταν ο σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου της Αμερικής Γ. Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος του Κογκρέσσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης Gudrun Mosler–Tornstrom και ο γ.γ. του CEMR Frederic Vallier
Μεταξύ άλλων τις θέσεις τους για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διατύπωσαν στο συνέδριο Περιφερειάρχες, Πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, Δήμαρχοι, καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Επιπλέον, στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο υπήρξαν πολιτικές τοποθετήσεις από αρκετές κομματικές παρατάξεις, καθώς και τοποθετήσεις από εκπροσώπους φορέων και ομοσπονδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: