Ελάτε στην παρέα μας !

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΥΡΥΤΑΝΊΑ ΘΕΣΠΙΣΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ

Αχελώος , Γέφυρα  '' Τέμπλας '' 
Γράφει ο  κ. Αλέξης Καρδαμπίκης 
Ως γνωστόν η ΔΕΗ, καθιερώθηκε και αναπτύχθηκε στον ελλαδικό χώρο κυρίως λόγω των μεγάλων υδροηλεκτρικών εργοστασίων της. Το σημαντικότερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και βασικός πυλώνας της ΔΕΗ, είναι των Κρεμαστών που τροφοδοτείται από τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα της ομώνυμης λίμνης. 
Για να γίνει η λίμνη των κρεμαστών, θάφτηκαν ολόκληρα χωριά, ξεριζώθηκε κόσμος, πνίγηκαν εκκλησίες, αφανίστηκαν πολιτιστικά μνημεία, καταστράφηκαν σπίτια , χωράφια, περιουσίες και προκλήθηκαν ως γνωστόν οι μεγαλύτεροι σεισμοί στην περιοχή.

Όλα αυτά τα χρόνια η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται τα νερά των μεγάλων ποταμιών του Αχελώου, του Ταυρωπού, του Αγραφιώτη και των παραποτάμων τους, χωρίς να αποδώσει κάτι σημαντικό στην Ευρυτανία και ιδιαίτερα στη φτωχότερη περιοχή της Ελλάδας που έχει το γηραιότερο πληθυσμό, στη Δυτική Ευρυτανία. 
Αποτιμώντας σήμερα τα τεράστια κέρδη που αποκόμισε για δεκαετίες η ΔΕΗ και την κατάσταση που βρίσκεται η Ευρυτανία και κυρίως η Δυτική, κρίνεται αναγκαίο και δίκαιο το αρμόδιο Υπουργείο (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα του ΤΕΕ για τη θέσπιση ανταποδοτικού “πράσινου” τέλους ύδατος σύμφωνα με το Ν. 3468/2006 ως ποσοστό επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει. 
Τα μικρά υδροηλεκτρικά, που θεωρούνται σταθμοί ΑΠΕ αποδίδουν σχετικό τέλος της τάξης του 3%, και συμβαίνει το παράλογο να είναι μηδενική η ανταπόδοση από την λειτουργία μεγάλων σταθμών με κατά πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. 

 Παράλληλα η ΔΕΗ, έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών, οφείλει τώρα στο πλαίσιο της επίδειξης του κοινωνικού της προσώπου, να αναλάβει σημαντικές αποφάσεις, όπως,:
 -Να μειώσει την τιμή του ρεύματος στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Ευρυτανία, για να διευκολύνει τις υπάρχουσες και να αποτελέσει κίνητρο σε νέες που θα αναπτυχθούν 
-Να μειώσει την τιμή του ρεύματος στους υπερήλικες μόνιμους κατοίκους της Ευρυτανίας 
-Να αναλάβει την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων του Δήμου Αγράφων κατά τα πρότυπα των προγραμμάτων “ESCO” όπου η δαπάνη του έργου ενεργειακής αποκατάστασης των κτιρίων αποπληρώνεται προοδευτικά από την εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας. 
-Να αναλάβει η ΔΕΗ την ενεργειακή αναβάθμιση και συνεπώς οικονομίας του Δημόσιου Φωτισμού 
-Να ιδρυθεί φορέας για την από κοινού με τη ΔΕΗ διαχείριση της λίμνης των Κρεμαστών. 
-Να αναλάβει πρωτοβουλίες βελτίωσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης, της υγείας και του πολιτισμού

 Αλέξης Καρδαμπίκης 
Πρόεδρος Αδελφότητας Γρανιτσιωτών Νομού Ευρυτανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: