Ελάτε στην παρέα μας !

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Παρουσιάστηκε ο δίσκος του ΚΕΠΕΜ στην Κρέντη και βραβεύτηκαν οι μουσικοί της .

Με συγκίνηση πραγματοποιήθηκε στην Κρέντη η τελετή παρουσίασης του δίσκου «Ρούμελη – Ηχογραφήσεις Σίμωνα Καρά, 1978», όπου βραβεύτηκε η περίφημη «Ζυγιά της Κρέντης» υπό την αιγίδα του Δήμου Αγράφων και του Κ.Ε.Π.Ε.Μ. 

Ο Δήμος Αγράφων και το Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ), σε συνεργασία με τους Συλλογικούς φορείς της Κρέντης, παρουσίασαν την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016 στην κεντρική πλατεία Κρέντης το νέο δίσκο του ΚΕΠΕΜ «Ρούμελη - Ηχογραφήσεις Σίμωνος Καρά, 1978», ο οποίος περιλαμβάνει τις ηχογραφήσεις που είχαν εκδοθεί τη δεκαετία του '70, από τον ίδιο τον Σίμωνα Καρά, σε δίσκο βινυλίου. 

Είναι το δεύτερο CD της σειράς μουσικών εκδόσεων του ΚΕΠΕΜ με γενικό τίτλο «Μουσικές του Ελληνισμού» και περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια αντιπροσωπευτικά της μουσικής παράδοσης της Ρούμελης , εκ των οποίων τρία από την περίφημη «Ζυγιά» της Κρέντης» Ευρυτανίας που την αποτελούσαν ο Γιάννης Μάκκας, ο Κώστας Κούρος και ο αείμνηστος Πάνος Ρούμπος. 

 Η τιμητική αυτή εκδήλωση για την προσφορά στη μουσική παράδοση του τόπου και τη συνεισφορά τους στο Λαϊκό Πολιτισμό μας προς τους οργανοπαίχτες της Κρέντης, περιλάμβανε επίσης μέσω των διαλογικών εισηγήσεων στοιχεία για τη ρουμελιώτικη αλλά και ευρυτανική μουσική παράδοση, ενώ παρουσιάστηκε μέρος του ανέκδοτου αρχείου του Σίμωνα Καρά από τη Ρούμελη, και ακούστηκε ανέκδοτο ηχητικό απόσπασμα από την ηχογράφηση στην Κρέντη στις 18 Ιουλίου 1978. 

Επίσης, οι διοργανωτές παρουσίασαν φωτογραφικό υλικό από παλιά και νέα στιγμιότυπα της μουσικής παράδοσης της Κρέντης. «Σήμερα τιμούμε τους εμβληματικούς μουσικούς της τελευταίας ιστορικής ζυγιάς της Κρέντης , την εκατοντάχρονη και πλέον ιστορία των παραδοσιακών μουσικών της Κρέντης και για να δούμε τις προοπτικές και να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες και απαραίτητες συνθήκες ούτως ώστε αυτή η παράδοση , η σημαντική κληρονομιά που μας δώρισαν οι μουσικοί της Κρέντης στο διάβα της ιστορίας , να περάσει στους νέους σήμερα και στις επόμενες γενιές», δήλωσε συγκινημένος ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής. 

Στο πλαίσιο των εισηγήσεων έγινε αναφορά στη δημοτική παράδοση στην Κρέντη και τις γενιές αυτοδίδακτων μουσικών στην ιστορία της, από τον Πατέρα Ευάγγελο Φεγγούλη, ενώ στη συνέχεια ο Μουσικολόγος – Ερευνητής και Καθηγητής μουσικής κ. Αναστάσιος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία της δημοτικής μουσικής σκηνής στην Ευρυτανία και στις ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά στην περιοχή. 

Για τη συγκεκριμένη ηχογράφηση της Κρέντης αναφέρθηκε εκτενέστερα ο επιμελητής εκδόσεων του ΚΕΠΕΜ και εκπρόσωπος αυτού κ. Δημήτριος Μαντζούρης. 

Στο πλαίσιο των βραβεύσεων των τριών τιμώμενων μουσικών, δόθηκε επίσης Τιμητική Πλακέτα στο ΚΕΠΕΜ από το Δήμο Αγράφων για την ουσιαστική προσφορά στη συλλογή, ανάδειξη και προώθηση της Εθνικής μουσικής κληρονομιάς. 

Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον Μαραθιώτη κ. Ηλία Μπουμπουρή και έκλεισε μουσικά από την τοπική ορχήστρα της Κρέντης πλαισιωμένη από το χορευτικό του Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Κρέντης. 

Στην κατάμεστη από πλήθος κόσμου πλατεία Κρέντης, μεταξύ άλλων το παρόν έδωσαν, ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος o οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων, πλειοψηφία Δημοτικών Συμβούλων – Τοπικών Προέδρων και Τοπικών Συμβούλων, Εκπρόσωποι Πολιτιστικών φορέων καθώς και πλήθος δημοτών και επισκεπτών της περιοχής. 

 Ο Δήμος Αγράφων ευχαριστεί θερμά το ίδρυμα Σίμωνος Καρά – ΚΕΠΕΜ για την άψογη συνεργασία, , τους Συλλογικούς Φορείς της Κρέντης, την Τοπική Κοινότητα και τον κ. Ηλία Μπουμπουρή για τη σημαντική συμβολή του, που συνέβαλαν στην επιτυχία της κεντρικής πολιτιστικής εκδήλωσης του Δήμου Αγράφων

Δεν υπάρχουν σχόλια: