Ελάτε στην παρέα μας !

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Παρουσιάστηκε στην Αθήνα ο νέος Δίσκος του ΚΕΠΕΜ΄΄Ρούμελη – Ηχογραφήσεις Σίμωνος Καρά, 1978΄΄

Παρουσιάστηκε στην Αθήνα ο νέος Δίσκος του ΚΕΠΕΜ «Ρούμελη – Ηχογραφήσεις Σίμωνος Καρά, 1978» - Στο Δήμο Αγράφων η επόμενη εκδήλωση παρουσίασης του δίσκου.

Το Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ) και η Πανευρυτανική Ένωση, σε συνεργασία με Ρουμελιώτικους Συλλόγους, παρουσίασαν τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 στην κατάμεστη από πλήθος κόσμου Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου στην Αθήνα, εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου δίσκου του ΚΕΠΕΜ «Ρούμελη - Ηχογραφήσεις Σίμωνος Καρά, 1978», ο οποίος περιλαμβάνει τις ηχογραφήσεις που είχαν εκδοθεί τη δεκαετία του '70, από τον ίδιο τον Σίμωνα Καρά, σε δίσκο βινυλίου. Είναι το δεύτερο CD της σειράς μουσικών εκδόσεων του ΚΕΠΕΜ με γενικό τίτλο «Μουσικές του Ελληνισμού» και περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια αντιπροσωπευτικά της μουσικής παράδοσης της Ρούμελης , εκ των οποίων τρία από την περίφημη «Ζυγιά» της Κρέντης Ευρυτανίας που την αποτελούσαν ο Γιάνης Μάκκας, ο Κώστας Κούρος και ο αείμνηστος Πάνος Ρούμπος.

Παράλληλα παρουσιάστηκε η ρουμελιώτη παράδοση με εισηγήσεις γνωστών ερευνητών, μουσικολόγων, ιστορικών και μουσικών καθώς επίσης και μέρος του ανέκδοτου αρχείου του Σίμωνα Καρά από τη Ρούμελη, ενώ ακούστηκε και ανέκδοτο ηχητικό απόσπασμα από την ηχογράφηση στην Κρέντη , στις 18 Ιουλίου 1978.

 Η εκδήλωση άνοιξε με το «Φίλοι μ΄ καλωσορίσατε» του αειθαλούς μπάρμπα Γιάννη Μάκκα ο οποίος ταξίδεψε για αυτό το σκοπό στην Αθήνα και παράλληλα βραβεύτηκε, για την προσφορά του στο λαϊκό μας πολιτισμό και τη μουσική μας παράδοση, όπως εξάλλου και ο έτερος της «Ζυγιάς» Κώστας Κούρος, που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και το βραβείο το παρέλαβε ο εγγονός του, φέρελπις «κλαριντζής» Κώστας Κουτσούμπας.


Καταχειροκροτούμενιος ο μπάρμπα Γιάννης Μάκκας, απέδωσε συνοδεία ορχήστρας του ΚΕΠΕΜ και το «Καλότυχα ’ναι τα βουνά» προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκομένους.

Συνδιοργανωτές σε αυτή την άριστα οργανωμένη εκδήλωση ήταν και Σύλλογοι των περιοχών όπου έχουν καταγραφεί τα τραγούδια και έχει συλλεχθεί το φωτογραφικό υλικό που συμπεριλαμβάνεται στο CD, σύλλογοι που συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν για πρώτη φορά με πρωτοβουλία της Πανευρυτανικής Ενωσης. Από την Ευρυτρανία συνδιοργανωτές, ηταν ο Σύλλογος Απανταχού Μαραθιωτών ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για την όλη εκδήλωση και ο Σύλλογος Νέων Κρέντης.

 Με κοινή ανακοίνωση του ΚΕΠΕΜ και του Δήμου Αγράφων που αναγνώστηκε στην εκδήλωση από τον Πρόεδρο του ΚΕΠΕΜ, κ Μιχάλη Μαντζούρη, ορίστηκε η παρουσίαση του CD στην Κρέντη Αγράφων Ευρυτανίας , την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016 , για να αποδοθεί η πρέπουσα και δέουσα τιμή στους περίφημους μουσικούς και οργανοπαίκτες της Κρέντης, για την προσφορά τους στη Δημοτική Παράδοση του τόπου μας και στο Λαικό μας Πολιτισμό. 

 Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί σύντομα.



ΗΛΙΑΣ ΛΙΑΣΚΟΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΚΑΣ -ΗΛΙΑΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: