Ελάτε στην παρέα μας !

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Τιμητική Εκδήλωση στο Δήμο Αγράφων θα τιμηθούν οι μουσικοί της Κρέντης για την συμβολή τους στην πολιτιστική κληρονομιά των Αγράφων

Γιάννης Μάκκας - Πάνος Ρούμπος - Κώστας Κούρος
Τιμητική Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Αγράφων για να τιμηθούν οι μουσικοί της Κρέντης για την συμβολή τους στην πολιτιστική κληρονομιά των Αγράφων
Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στο σχετικό Δελτίο Τύπου του Δήμου Αγράφων ...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νομός Ευρυτανίας
Δήμος Αγράφων
Γραφείο Δημάρχου
τηλ: 2237351318      
email: info@agrafa.gr

                                                       
Κερασοχώρι,  2  Φεβρουαρίου  2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Τιμητική εκδήλωση στο Δήμο μας, για τους περίφημους μουσικούς του τόπου μας,  Γιάννη Μάκκα , Κώστα Κούρο και του αείμνηστου Πάνου Ρούμπου. Επανέκδοση σε CD της ιστορικής ηχογράφησης που έλαβε χώρα στην Κρέντη,  στις 18 Ιουλίου 1978 ,  από το  Ίδρυμα Σίμωνος και Αγγελικής Καρά. 

 Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την έκδοση σε CD από το Κέντρο Έρευνας και προβολής της Εθνικής Μουσικής /Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά (ΚΕΠΕΜ) με γενικό τίτλο «Μουσικές του Ελληνισμού-Ρούμελη», και υπότιτλο «Ηχογραφήσεις Σίμωνος Καρά -1978»

 Στο CD που κυκλοφορεί ήδη από το Δεκέμβριο του 2015, περιλαμβάνονται και τρία τραγούδια- από τα επτά συνολικά - που ηχογραφήθηκαν από τον Σίμωνα Καρά παρουσία της συζύγου του της 92χρονης σήμερα Αγγελικής Καρά , στην Κρέντη , στις 18 Ιουλίου 1978 από την ιστορική πια «ζυγιά» της Κρέντης , που την αποτελούσαν ο Γιάννης Μάκκας , ο Κώστας Κούρος και ο αείμνηστος Παναγιώτης Ρούμπος. Τα «δικά μας» τραγούδια που αποδίδει με την εξαιρετική φωνή του ο περίφημος Γιάννης Μάκας, είναι, τα: «Καλότυχα ΄ναι τα βουνά» , «Λαγκάδι ξιρολάγκαδο» και «Βελούχι μου πεντάμορφο.

« Τα υπόλοιπα από τα δώδεκα συνολικά τραγούδια που συπεριλαμβάνβονται στο CD, προέρχονται από τη Λεπενού Βάλτου 2 , από τη Γουριά Μεσολογγίου 2 , από τον Κονιάκο Δωρίδος 2 , και από 1 τραγούδι από Υπάτη Φθιώτιδας , Αράχοβα Βοιωτίας και Αγόργιαννη Παρνασσίδος.

 Η επανέκδοση σε ψηφιακό δίσκο (μέχρι τώρα ήταν μόνο σε βινύλιο) περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας , γιατί όπως αναφέρεται στο συνοδευτικό (δίγλωσσο) βιβλίο «όλος αυτός ο πλούτος του λαϊκού μας πολιτισμού πρέπει να προβληθεί , να αξιοποιηθεί και να γυρίσει στο δημιουργό του» και σε αυτό ακριβώς στοχεύουμε . Το έντυπο περιλαμβάνει επιπλέον ένα συνοπτικό κείμενο που παρουσιάζει το γενικό χρονικό των καταγραφών του Σίμωνα Καρά, καθώς και το κείμενο του Σίμωνα Καρά για τα τραγούδια, τους ρυθμούς, τους χορούς και τα μουσικά όργανα της Ρούμελης, το ίδιο εκείνο που είχε συμπεριληφθεί στον δίσκο βινυλίου με τα τραγούδια της Ρούμελης. Συγκεκριμένα αναφέρεται , ότι «Εις τα Άγραφα βαστά και ο αργός κλειστός χορός που σώζει μια μεγαλοπρέπεια κι επιβλητικότητα ηγεμονική καθώς σε πάνδημα πανηγύρια με τους πατροπαράδοτους δημόσιους χορούς που τον συνοδεύουν , λεγόμενα με το στόμα, από άνδρες και γυναίκες , τραγούδια παμπάλαια ηρωικά , ακριτικά και άλλες παραλογές μυθικού και φανταστικού περιεχομένου».

 Ο Δήμος Αγράφων, βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Καρρά ούτως ώστε να προσδιοριστεί άμεσα η ημερομηνία που η ιστορική αυτή έκδοση θα παρουσιαστεί στον τόπο ηχογράφησης, το συντομότερο δυνατό, και σε συνεργασία με τους Συλλογικούς φορείς της Κρέντης , να τιμήσουμε όπως τους αξίζει , το Γιάννη Μάκκα και τον Κώστα Κούρο και να αποδώσουμε την πρέπουσα τιμή στη μνήμη του αλησμόνητου Πάνου Ρούμπου .

 Η ημερομηνία της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: