Ελάτε στην παρέα μας !

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΣΥ.ΡΙΖ. Α ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ κατά Δημάρχου Καρπενησίου

Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιεί ο Δήμαρχος Καρπενησίου την ιστοσελίδα του Δήμου για να καταθέσει τις απόψεις του για το Δημοψήφισμα λέει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ.


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Συμπατριώτισσες- Συμπατριώτες. Ευρυτάνες- Ευρυτάνισσες.

Δεν περιμέναμε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα έφταναν μέχρι τον τόπο μας.
Το ρόλο αυτό ανέλαβε ο Δήμαρχος Καρπενησίου χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα του Δήμου για να καταθέσει τις απόψεις του για το Δημοψήφισμα της Κυριακής.
Είναι δικαίωμα του Δήμαρχου να εκφράζει την άποψή του, είναι όμως απαράδεκτο να χρησιμοιποιεί την ιστοσελίδα του Δήμου για τον σκοπό αυτό και επί πλέον να αλλοιώνει το αντικείμενο του Δημοψηφίσματος.
Οι Δημότες μπαίνουν στη συγκεκριμμένο ιστοσελίδα για έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση και όχι για να διαβάζουν τις απόψεις του Δήμαρχου. Αποτελεί προσβολή για τους Δημότες και δείγμα αντιδημοκρατικής νοοτροπίας για τον ίδιο. Βέβαια την αντίδραση των επισκεπτών μπορείτε να την απολαύσετε στα σχόλια των Ευρυτανικών ιστοσελίδων, ωστόσο δείχνει τον πανικό αυτής της ομάδας των ευρωλάγνων που δεν αντιλαμβάνονται το ρόλο τους.
Επίσης είναι ανάγκη, αφού δεν ενημερώνει η ιστοσελίδα του Δήμου τους Δημότες , ως ώφειλε, να ενημερώσουμε εμείς και να πούμε ότι την Κυριακή ψηφίζουμε «ΟΧΙ» στην υποτέλεια των δανειστών και στην καταστροφή της χώρας μας και δεν ψηφίζουμε για μέσα ή έξω από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και το ευρώ, που θα ήθελε ο Δήμαρχος και οι όμοιοι του.


         ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ



Κώτσιας : ΟΧΙ στα τελεσίγραφα της καταστροφής

Του Θωμά Κώτσια

H πατρίδα και ο λαός μας βρίσκονται μπροστά σε ιστορικές αποφάσεις και επιλογές. Πέντε μήνες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου καλούνται να κάνουν ένα ακόμα μεγάλο βήμα προς την απελευθέρωση και την κοινωνική σωτηρία. Την Κυριακή στο δημοψήφισμα να πουν ΟΧΙ στα τελεσίγραφα της υποτέλειας και να στείλουν ένα μεγάλο μήνυμα ελπίδας, αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα μήνυμα ότι το δίκιο μπορεί να νικήσει τον φόβο, τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα.
Στις εκλογές του Ιανουαρίου, οι Έλληνες πολίτες, και μαζί τους και οι Ευρυτάνες έδωσαν μια καθαρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τα πάντα για να σταματήσει την καταστροφική πολιτική των μνημονίων και της σκληρής λιτότητας για το λαό μας και να επιδιώξει, εντός της Ευρωζώνης, μια έντιμη συμφωνία της χώρας με τους δανειστές. Επί πέντε μήνες η νέα κυβέρνηση σεβάστηκε στο ακέραιο τη λαϊκή εντολή. Διαπραγματεύτηκε σκληρά με τους δανειστές, υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των πολλών και περιφρούρησε κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, που κατακτήθηκαν με το αίμα και τους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Και όλα αυτά μέσα σε ένα εσωτερικό και διεθνές περιβάλλον απολύτως εχθρικό. Σε ένα περιβάλλον απάνθρωπο και ταξικά προσανατολισμένο. Που από την πρώτη στιγμή υπονόμευε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης και επιδίωκε τη φθορά και την ανατροπή της. Οι νεοφιλελεύθερες ηγεσίες της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ κυνικά, προκλητικά και αδίστακτα έφταναν στο σημείο να πνίγουν την οικονομία και τον λαό μιας χώρας για να «πνίξουν» την κυβέρνηση, γιατί δεν τους άρεσε η επιλογή των πολιτών. Και όλα αυτά προκειμένου να μην αλλάξει τίποτα σε αυτόν τον τόπο και να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν ασύστολα και να λυμαίνονται τις ζωές μας οι ξένοι τοκογλύφοι και οι ντόπιοι υποστηρικτές τους.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Βασιλης Τσιτσιρίγκος : Λέμε ΟΧΙ στους ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ και τα ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ !

Βασιλης Τσιτσιρίγκος : Στο Δημοψήφισμα της πέμπτης (5ης ) Ιουλίου ...Λέμε ΟΧΙ στους ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ και τα ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ ! 



Μπακογιάννης : ΝΑΙ στην Ελλάδα ΝΑΙ στην Ευρώπη

Αυτή την Κυριακή, αποφασίζουμε για τις επόμενες δεκαετίες, για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές. Καλούμαστε να επικυρώσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Το μέλλον της Ελλάδας, το μέλλον των πολιτών της κάθε Περιφέρειας, του κάθε Δήμου, της κάθε Τοπικής Κοινότητας, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας...



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Γραφείο Περιφερειάρχη


Λαμία, 29 Ιουνίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΑΙ στην Ελλάδα
ΝΑΙ στην Ευρώπη


Αυτή την Κυριακή, αποφασίζουμε για τις επόμενες δεκαετίες, για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές. Καλούμαστε να επικυρώσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Το μέλλον της Ελλάδας, το μέλλον των πολιτών της κάθε Περιφέρειας, του κάθε Δήμου, της κάθε Τοπικής Κοινότητας, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.
Μακριά από μικροπολιτικά ψευτοδιλήμματα που οδηγούν στο διχασμό, απαιτούμε το αυτονόητο: την απρόσκοπτη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Γιατί η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι αδιαπραγμάτευτη και κανείς δεν μπορεί να μας τη στερήσει.
Γιατί, είναι η Ευρώπη που χρηματοδότησε και χρηματοδοτεί δράσεις και έργα σημαντικά, πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, σε όλη τη χώρα, βελτιώνοντας την καθημερινότητα μας.
Γιατί, είναι η Ευρώπη που εξασφάλισε και εξασφαλίζει με χρηματοδοτήσεις, αποζημιώσεις και κίνητρα, την παραγωγή και την αναπτυξιακή προοπτική του αγροτικού και παραγωγικού ιστού της χώρας μας.
Γιατί, είναι η Ευρώπη που δεκαετίες τώρα συνέδραμε και συνδράμει, μέσα από προγράμματα και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στην συνοχή του κοινωνικού ιστού της χωράς και την άρση των ανισοτήτων.
Γιατί, μέσα σε αυτή την Ευρώπη, οι νέες γενιές σπουδάζουν, εργάζονται, ταξιδεύουν και δημιουργούν.
Γιατί, μέσα σε αυτή την Ευρώπη, πρέπει να αγωνισθούμε, όλοι μαζί, για την άρση των όποιων αρτηριοσκληρώσεων και παθογενειών, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη και περισσότερη Δημοκρατία, στο πλαίσιο της αμφίδρομης κατανόησης των ιδιαιτεροτήτων των λαών που την απαρτίζουν.
Γιατί, μέσα σε αυτή την Ευρώπη, με αξιοπρέπεια, ευθύνη και σοβαρότητα, θα πρέπει να οικοδομήσουμε το μέλλον των νέων της πατρίδας μας, το μέλλον των παιδιών μας.
Μπορεί η σημερινή Ευρώπη να περνά μια από τις χειρότερες κρίσεις της ιστορίας της. Και ένα σημαντικό μερίδιο αυτής να πληρώνει η Ελλάδα. Όμως, η ευθύνη να την ξεπεράσουμε βαρύνει εμάς. Όχι τους άλλους ή τους κατασκευασμένους ‘εχθρούς’. Σε μια ασταθή και αβέβαιη διεθνή πραγματικότητα, η Ευρώπη παραμένει το ασφαλές λιμάνι για τη χώρα μας.
Για αυτό, αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα μας, έχουμε όλοι ευθύνη ως πολίτες. Με υπευθυνότητα και νηφαλιότητα, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, διασφαλίζοντας το μέλλον του Ελληνικού λαού.
Σε αυτό το προσχηματικό δημοψήφισμα, θα απαντήσουμε μαζικά, πέρα και πάνω από κόμματα, ενωμένοι, ψηφίζοντας ΝΑΙ στη δυνατότητα της χώρας μας να τα καταφέρει και να ευημερήσει μέσα στα επόμενα χρόνια.
Ας μην αφήσουμε τον φόβο και την απογοήτευση να μας κυριεύσει. Το αύριο είναι μπροστά μας. Το αύριο ανήκει στην Ελλάδα, μέσα στην Ευρώπη.



Έκτακτη Συνεδρίαση Δ.Σ. της ΠΕ∆ Στερεάς Ελλάδας

Καλείστε να συµµετάσχετε στην Έκτακτη Συνεδρίαση του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ΠΕ∆ Στερεάς Ελλάδας την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015 και ώρα 11:00 π.µ. στα γραφεία της , Λεωνίδου 6 & Πατρόκλου στη Λαµία µε θέµα τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Χώρα µας µετά την διακοπή των διαπραγµατεύσεων και την ανακοίνωση διεξαγωγής δηµοψηφίσµατος .



Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ της ΠΕ∆ Στερεάς Ελλάδας

ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ∆ήµαρχος Ορχοµενού





Περιφέρεια Στ. Ελλάδας ...Αναβολή δημοπρασιών έργων και μελετών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Γραφείο Περιφερειάρχη

Λαμία, 29 Ιουνίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αναβολή δημοπρασιών έργων και μελετών
Ανακοινώνεται ότι οι δημοπρασίες έργων ή μελετών που η ημερομηνία τους είχε οριστεί στο διάστημα από 30-06-2015 έως και 07-07-2015, αναβάλλονται τουλάχιστον για 15 ημέρες, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατή η έκδοση εγγυητικών επιστολών από όλους τους ενδιαφερομένους, λόγω των κλειστών τραπεζικών ιδρυμάτων.

ΑΝ.ΕΛ . Ευρυτανίας ..την Κυριακή 5 Ιουλίου λέμε «ΟΧΙ»

ΑΝ.ΕΛ. Η Ελλάδα, οι Έλληνες για πρώτη φορά σηκώνουν ανάστημα απέναντι σε όσους μιλούσαν για το μονόδρομο της ανεργίας, των λουκέτων, των πενιχρών συντάξεων της υπερφορολόγησης, της διαρκούς ύφεσης και της εξαθλίωσης !



Η Ελλάδα όμως πάντα γράφει ιστορία και σπάει το ζυγό

μετά από τα μεγάλα «ΟΧΙ» .


Αρ.Πρωτ Α/029 Καρπενήσι, Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015


                                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Ελλάδα, οι Έλληνες για πρώτη φορά σηκώνουν ανάστημα απέναντι σε όσους μιλούσαν για το μονόδρομο της ανεργίας, των λουκέτων, των πενιχρών συντάξεων της υπερφορολόγησης, της διαρκούς ύφεσης και της εξαθλίωσης !

Η Ελλάδα όμως πάντα γράφει ιστορία και σπάει το ζυγό
μετά από τα μεγάλα «ΟΧΙ» .

Ευρυτάνισσες Ευρυτάνες την Κυριακή 5 Ιουλίου με το «ΟΧΙ», λέμε «ΟΧΙ» σε κάθε επιβολή μνημονιακής επιταγής .
Τα διεθνή χρηματιστήρια και οι αγορές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και καταρρέουν μπροστά στην δυναμική που αναπτύσσει σε παγκόσμιο επίπεδο το Δημοψήφισμα που διενεργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια μεταπολίτευσης.

«Το πειραματόζωο της Ευρώπης
και ο τενεκές αέναου χρέους του κόσμου, ξύπνησε»

Τώρα πια κανείς μας δε μπορεί να δηλώσει άμοιρος ευθυνών.
Τώρα πια η φωνή μας αποκτά ισχύ και ρόλο
ουσιαστικού τελεσιγράφου στους εκβιαστές δανειστές.

Η Ευρώπη ασκεί πιέσεις παρανόμως και αντισυμβατικά δια του ευρωσυστήματος αδυνατώντας να αντέξει τους κλυδωνισμούς που έπρεπε να νιώθει 5 χρόνια τώρα.

Λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην συμφωνία των προθύμων με τις γεμάτες τσέπες της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του Παραπόταμου των δυτικοευρωπαϊκών συμφερόντων αλλά και στην προκλητικώς αμέτοχη στάση του ΚΚΕ.

●Λέμε όχι στην συμφωνία που θα εκτοξεύσει
το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 23% που πλήττει και την Ευρυτανία!
●Λέμε όχι στην συμφωνία που θα εκτοξεύσει στο 23% το ΦΠΑ στην Εστίαση !
●Λέμε όχι στην συμφωνία που θα εκτοξεύσει στο 23% το ΦΠΑ
σε βασικά προϊόντα διατροφής
●Λέμε όχι στην κατάργηση του Επιδόματος θέρμανσης
που πλήττει και τα Ευρυτανικά νοικοκυριά!
●Λέμε όχι στην Μείωση των μισθών και των συντάξεων.
●Λέμε όχι στην διατήρηση του ΕΝΦΙΑ το 2015-2016
●Λέμε όχι στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών των σπιτιών μας.
●Λέμε όχι στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
●Λέμε όχι στην μείωση των αμυντικών δαπανών του Έθνους μας.
●Λέμε όχι στο 23% ΦΠΑ στα νησιά μας σβήνοντας τα από το χάρτη.






Η βαριά βιομηχανία της Ευρυτανίας μας
είναι ο Τουρισμός, η Κτηνοτροφία αλλά και το Εμπόριο δε τα παραδίδουμε.

Η συμφωνία θα αποτελέσει καταστροφή για το τόπο μας αλλά και συνολικά για την πατρίδα μας . Για εμάς και τα παιδιά μας ΛΕΜΕ ΟΧΙ!

Με Ενότητα, Ομοψυχία, Ωριμότητα, Ψυχραιμία και Αποφασιστικότητα παίρνοντας δύναμη συντεταγμένοι χωρίς φόβο και εκβιασμούς από τις τηλεοράσεις των «θαλασσοδανείων» στις 5 Ιουλίου γράφουμε Ιστορία.
Για πρώτη φορά μαζί με τους 100.000 δεκαοκτάρηδες συμπολίτες μας που απέκλεισε ο Σαμαράς τον Ιανουάριο του 2015 από τις εκλογές.

Οι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν
ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ

«Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος»



Κωνσταντίνος Ι. Μπακόλας
•Πολιτευτής Νομού Ευρυτανίας
•Μέλος του Εθνικού Συμβούλιου των Ανεξάρτητων Ελλήνων


Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Παιδικές κατασκηνώσεις στο Σούνιο

Ξαναλειτουργούν στο Σούνιο οι παιδικές κατασκηνώσεις για παιδιά ηλικίας  7 έως 15 ετών ...
Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλη Αποστόλου , επαναλειτουργούν οι παιδικές κατασκηνώσεις του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ,Περιβάλλοντος και Ενέργειας (πρώην Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) στο Σούνιο για παιδιά ηλικίας 7 έως 15 χρονών (δηλ. για παιδιά που γεννήθηκαν από 1-1-2000 μέχρι 31-12-2008).
Οι κατασκηνώσεις θα είναι εντελώς δωρεάν. Το μόνο κόστος που θα βαρύνει τους γονείς των κατασκηνωτών είναι τα έξοδα μετακίνησης των παιδιών από το τόπο διαμονής τους μέχρι την Αθήνα.
Δικαίωμα συμμετοχής στις κατασκηνώσεις έχουν παιδιά αγροτών (γεωργών, κτηνοτρόφων, δασεργατών και ψαράδων) από όλη τη χώρα , καθώς και των υπαλλήλων του πρώην ΥΠ.Α.Α.Τ. (Κεντρικές & Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες) , των Ν.Π.Δ.Δ. ,του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ , ΤΩΝ Δ.Α.Ο.Κ. των Αιρετών Περιφερειών βάσει των αιτήσεων που θα υποβάλλουν οι γονείς προσκομίζοντας τα κάτωθι δικαιολογητικά:
1) Πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο δημόσιο έγγραφο (π.χ. βιβλιάριο ασθενείας , αστυνομική ταυτότητα κλπ) από το οποίο να προκύπτει η ηλικία του παιδιού.
2) Γνωμάτευση ιατρού από την οποία να προκύπτει ότι δεν πάσχουν από κάποια μεταδοτική ή ψυχική νόσο ή κάποιο άλλο αίτιο το οποίο θα τα εμποδίζει να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της κατασκήνωσης (κολύμπι, τρέξιμο, αθλοπαιδιές κ.λπ.)
3) Βεβαίωση ,για τα παιδιά των αγροτών (γεωργών , κτηνοτρόφων κ.λπ.) από την Κοινότητα ή τον Συνεταιρισμό ή τον αγροτικό ή δασικό κ.λπ. σύλλογο που ανήκουν οι γονείς , ότι πράγματι αυτοί είναι αγρότες (κτηνοτρόφοι , δασεργάτες κ.λπ).
Οι κατασκηνωτικές περίοδοι είναι τρείς :
1) Από 29 Ιουνίου μέχρι 12 Ιουλίου (αγόρια – κορίτσια ηλικίας 7-12 χρονών)
2) Από 12 Ιουλίου μέχρι 25 Ιουλίου (αγόρια – κορίτσια ηλικίας 7-12 χρονών) , ημερομηνία υποβολής αιτήσεων έως 3 Ιουλίου.
3) Από 25 Ιουλίου μέχρι 7 Αυγούστου (αγόρια – κορίτσια ηλικίας 13-15 χρονών) , ημερομηνία υποβολής αιτήσεων έως 17 Ιουλίου.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους μαζί με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στις Δ.Α.Ο.Κ. των Περιφερειακών Ενοτήτων τους ή στις πλησιέστερες υπηρεσίες αγροτικού τομέα , του τόπου όπου κατοικούν.

Συνημ: Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής Κατασκηνώσεων



Στον Άγιο Κυπριανό Κλειτσού Ευρυτανίας το φετινό Αντάμωμα των Ευρυτάνων

Στον Άγιο Κυπριανό Κλειτσού Ευρυτανίας  θα γίνει την Κυριακή 19 Ιουλίου 2015 το φετινό Αντάμωμα των Ευρυτάνων .Την οργάνωση της Εκδήλωσης  έχει αναλάβει η Ομοσπονδία  Ευρυτανικών Συλλόγων(Ο.Ε.Σ) με την υποστήριξη του δήμου Καρπενησίου  .Καλή Επιτυχία στην Εκδήλωση !


Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Aντιμετώπιση της έξαρσης του πληθυσμού των κουνουπιών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ &
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
Λαμία, 23 Ιουνίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε άμεση εγρήγορση η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την αντιμετώπιση της έξαρσης του πληθυσμού των κουνουπιών
Η Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, λειτουργώντας προς όφελος των πολιτών και διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία, έχει θέσει σε άμεση προτεραιότητα την ορθολογική διαχείριση των κουνουπιών.
Για το σκοπό αυτό την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη της διαπαραταξιακής επιτροπής της Περιφέρειας και των υπηρεσιακών παραγόντων, υπό τον Εκτελεστικό Γραμματέα, Νίκο Χαρδαλιά και τον Πρόεδρο της Επιτροπής και Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο σε Θέματα Πολιτικής Προστασίας Αθανάσιο Καρακάτζα, η οποία και παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, μετά τα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα την έξαρση του φαινομένου, και να δώσει κατευθύνσεις για την αντιμετώπισή του.
Η Περιφέρεια στα πλαίσια του ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των κουνουπιών και με βάση πάντοτε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εφαρμόζει για την αντιμετώπιση του φαινομένου την μέθοδο της προνυμφοκτονίας. Δηλαδή ράντισμα της επιφάνειας των στάσιμων υδάτων με ειδικά εγκεκριμένα φάρμακα τα οποία δεν επιτρέπουν στις προνύμφες των κουνουπιών να μεταμορφωθούν σε ακμαία κουνούπια. Παράλληλα:
• Παρακολουθούνται σε εβδομαδιαία βάση 50.000 στρ. φυσικού και περιαστικού περιβάλλοντος για την παρουσία προνυμφών των κουνουπιών
• Διενεργούνται ψεκασμοί από εδάφους στο φυσικό, περιαστικό σύστημα της περιοχής που εμφανίζονται προνύμφες.
• Διενεργούνται ψεκασμοί στο αστικό σύστημα, σε κοινόχρηστους χώρους (σχάρες όμβριων, κανάλια που διατρέχουν τους οικισμούς κλπ) των 260 πόλεων και οικισμών της Περιφέρειας.
• Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015 ο πρώτος αεροψεκασμός στους ορυζώνες της Ανθήλης και στο φυσικό σύστημα του Δέλτα του Σπερχειού.
• Παρακολουθούνται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες με ειδικές παγίδες η εμφάνιση των διαφόρων ειδών των ακμαίων κουνουπιών
Όλες οι παραπάνω δράσεις εφαρμογής πεδίου σε όλη την έκταση της Περιφέρειας παρακολουθούνται τόσο από ειδικούς επιστήμονες της Περιφέρειας όσο και τηλεματικά μέσα από on line πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τον ανάδοχο του έργου.
Παράλληλα, και στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών παρακολουθείται η εμφάνιση των σκνιπών που είναι υπεύθυνες για την μετάδοση του καταρροϊκού πυρετού και της λεϊσμανίασης και οργανώνεται σε πρώτο χρόνο η αντιμετώπισή τους όταν και όπου παρουσιαστεί πρόβλημα.
Επίσης αναδείχθηκε για άλλη μια φορά το ζήτημα των αναγκαίων παράλληλων ενεργειών των Δήμων και τονίστηκε ιδιαιτέρως ότι δεν είναι δυνατή μια επιτυχής αντιμετώπιση της έξαρσης των πληθυσμών των κουνουπιών χωρίς την ενεργή συμμετοχή τους με βάση και τις αρμοδιότητες τους ( πχ. καθαρισμός φρεάτιων όμβριων, επιχωμάτωση πλημμυρισμένων εκτάσεων μετά από έντονη βροχόπτωση ή ενημέρωση από τους Τοπικού Προέδρους των συνεργείων για τη θέση των νέων πλημμυρισμένων εκτάσεων).
Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην σημαντικότητα της ενεργοποίησης και συμμετοχής των πολιτών στην διαχείριση των κουνουπιών μια και προγράμματα καταπολέμησης στο αστικό σύστημα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν από την πολιτεία διότι περιορίζεται μόνο στους δημόσιους χώρους και όχι στους ιδιωτικούς χώρους όπου υπάρχουν χιλιάδες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.
Για αυτό το λόγο, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχώρησε στην έκδοση ειδικού φυλλαδίου για την προστασία από τα κουνούπια ,το οποίο και θα μοιραστεί σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες τις επόμενες ημέρες, όπου θα τους καλεί να εφαρμόσουν μέτρα ατομικής προστασίας προκειμένου να προστατευτούν από το συγκεκριμένο έντομο με κυριότερο και βασικότερο μέτρο τον περιορισμό ή την εξάλειψη των εστιών ανάπτυξης γύρω από τις κατοικίες τους, ενημερώνοντας άμεσα αν εντοπίσουν εστία ανάπτυξης κουνουπιών στην γειτονιά τους τον Δήμο τους ή την Περιφέρεια, ή στο τηλέφωνο 801 11 88284 (αστική χρέωση) που έχει ενεργοποιηθεί για τον σκοπό αυτό.

Συνημ: Φυλλάδιο για την προστασία από τα κουνούπια



Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Κυκλοφόρησε το 2ο φύλλο της Ευρυτανικής Εστίας

Κυκλοφόρησε το δεύτερο φύλλο της εφημερίδας ΄΄Ευρυτανική Εστία΄΄  που εκδίδει η Ο.Ε.Σ  με πολλά κι ενδιαφέροντα θέματα για τις εκδηλώσεις που έγιναν και γι΄αυτές που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα .Για να διαβάσετε την εφημερίδα  από κινητό ή από Tablets  θα πρέπει να ΄΄τρέξετε ΄΄ την εφαρμογή scribd read.. Συγχαρητήρια στο Δ.Σ. της Ο.Ε.Σ. για την  έκδοση της εφημερίδας και για όλες τους τις πρωτοβουλίες !Καλή συνέχεια ! 



Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στηρίζει την πρωτοβουλία «Be My Hero – Γίνε ο Ήρωας μου»

Η πολύ σημαντική πρωτοβουλία «Be My Hero – Γίνε ο Ήρωας μου» που έχει σκοπό τη διάδοση της εθελοντικής δωρεάς του μυελού των οστών, θα πραγματοποιηθεί στη Λαμία από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου 2015, στην πλατεία Ελευθερίας.
Το “Be My Hero – Γίνε ο Ήρωας μου”, είναι μία πολύ σημαντική, άμεση κι αυθόρμητη πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ΑΠΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΩΡΕΑΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ, ΑΠΛΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΠΑΤΟΝΕΤΑ! Στόχος είναι η αύξηση, σε πανεθνικό επίπεδο, του συνολικού αριθμού των δοτών μυελού των οστών, δοτών που αποτελούν ελπίδα ζωής για όλους τους ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση, αυξάνοντας της πιθανότητες ίασης τους. Η ανάγκη αύξησης των υποψηφίων δοτών, παραμένει διαρκώς μεγάλη κι επιτακτική αφού η χώρα μας υστερεί σε αριθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Η Δράση: “Be My Hero – Γίνε ο Ήρωας μου”, που θα πραγματοποιηθεί στη Λαμία, στην Πλατεία Ελευθερίας, την Πέμπτη 18, την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Ιουνίου 2015, θα δώσει ένα πολύ δυναμικό μήνυμα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών του Δήμου Λαμιέων, για την αναγκαιότητα της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι άνθρωποι του Be my Hero μαζί με ειδικούς εθελοντές, θα διανέμουν σε όλους όσους βρεθούν στην Πλατεία Ελευθερίας, ενημερωτικά φυλλάδια, για τη δωρεά μυελού των οστών και παράλληλα θα προτρέπουν και θα εγγράφουν νέους υποψήφιους δότες.
Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι δότες είναι να συμπληρώσουν την αίτηση και με έναν απλό και ανώδυνο τρόπο να δώσουν δείγμα σάλιου με μια μπατονέτα για την ταυτοποίηση του ιστικού τους τύπου.


Κάθε νέος υποψήφιος δότης, θα παίρνει μετά την εγγραφή του ένα συμβολικό, αναμνηστικό βραχιολάκι με τυπωμένο το κύριο μήνυμα της εκδήλωσης «Be My Hero». Αν κάποιος βρεθεί να είναι συμβατός με ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση, τότε θα ειδοποιηθεί για τη δωρεά, η οποία γίνεται εύκολα, γρήγορα, ανώδυνα και ακίνδυνα με μέθοδο παρόμοια με αυτή της απλής αιμοληψίας.
Την δράση του “Be My Hero – Γίνε Ο Ήρωας μου” στηρίζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο των ενεργειών κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, εν όψη του αυριανού γεγονότος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να συμπαραστέκεται και να συνδράμει με όλες τις της δυνάμεις σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που τοποθετούν σε πρώτο πλάνο τον συνάνθρωπό μας. Οι εποχή μας έχει ανάγκη για λιγότερο «εγώ» και περισσότερο «εμείς». Σας καλώ λοιπόν αύριο να δώσετε το παρόν και να αφιερώσετε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας σε έναν τόσο σπουδαίο σκοπό. Είναι ζήτημα ζωής».

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Bike Odyssey 2015, στ΄ Άγραφα

Ποδηλατική διαδρομή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης αγώνων του Bike Odyssey 2015, στις 10 και 11 Ιουνίου εντός των ορίων του Δήμου Αγράφων.
Πιο συγκεκριμένα, στις 10 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η εκκίνηση της διαδρομής στη Δρακότρυπα Καρδίτσας με προορισμό το χωριό Άγραφα. Οι αθλητές, διοργανωτές και η Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Μεσολογγίου κατέφθασαν το μεσημέρι της Τετάρτης στα Άγραφα όπου και δέχτηκαν τη φιλοξενία του Δήμου Αγράφων. Τη διοργανωση υποδέχθηκε θερμά καλωσορίζοντάς τους σε ομιλία του, ο ίδιος ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Μπαμπαλής Θεόδωρος. Τους υποδέχθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχόπουλος Ευθύμιος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγράφων κ. Γατής Δημητριος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Επινιανών κ. Αβράμπος Ελευθέριος, οι οποίοι εν συνεχεία πραγματοποίησαν την απονομή μεταλλίων και κυπέλλων στους αθλητές που ξεχώρισαν στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Αγράφων.
Στις 11 Ιουνίου, η διοργάνωση του Bike Odyssey 2015 συνέχισε την πορεία του με την ποδηλατική διαδρομή να έχει σημείο εκκίνησης την Τοπική Κοινότητα Αγράφων με προορισμό το Κρίκελλο.
Ο Δήμος Αγράφων ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανάγκες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του αγώνα με αποτέλεσμα την ομαλή διεξαγωγή του και ευχαριστεί θερμά τους διοργανωτές που επέλεξαν το Δήμο μας για την διεξαγωγή ειδικής διαδρομής του οκταήμερου αγώνα τους, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του φυσικού κάλλους αλλά και της καταλληλότητας του Δήμου μας για τέτοιου είδους δράσεις.





Βράβευση νικητών 





Λειτουργία υπηρεσιών δήμου Αγράφων .

Αλλαγή στο ωράριο των υπηρεσιών του δήμου Αγράφων λόγω σεμιναρίου....

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νομός Ευρυτανίας
Δήμος     Αγράφων
                                              
Γραφείο Δημάρχου   
Τηλ:  2237351318                                                                                              
                       Κερασοχώρι, 16/06/2015
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί διήμερο σεμινάριο επιμόρφωσης για όλους τους υπαλλήλους του Δήμου Αγράφων σε συνεργασία με τον Δήμο Καρπενησίου.
Όλα τα ΚΕΠ του Δήμου Αγράφων καθώς και το ταμείο του Δήμου θα λειτουργήσουν κανονικά για την εξυπηρέτηση των Πολιτών.


Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Ανακαλύφθηκε Αρχαίο Νεκροταφείο στα Λεπιανά

Φωτο : Διαδίκτυο , η μηχανή του χρόνου .
Αρχαίο Νεκροταφείο ισχυρίζεται πως ανακάλυψε ο συμπατριώτης μας κ. Ντόκας Θωμάς .Όπως μας ανέφερε υπάρχουν πολλά στοιχεία που φανερώνουν την ύπαρξη αρχαίου Πολιτισμού στην περιοχή .Βρήκε κεραμικό λυχνάρι , τάφους και άλλα στοιχεία που φανερώνουν την ύπαρξη κατά το παρελθόν στην περιοχή ενός σπουδαίου, ακμάζοντα πολιτισμού με οικονομική άνθιση και στρατιωτική δύναμη . Για το θέμα ενημέρωσε το Αστυνομικό Τμήμα Κερασοχωρίου το οποίο ΑΜΕΣΑ διενήργησε αυτοψία στο σημείο( στο οποίο τους οδήγησε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λεπιανών κ. Γεωργάκης Παναγιώτης ) . Επίσης ενημερώθηκε η αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία η οποία αναμένεται να διενεργήσει αυτοψία τις επόμενες ημέρες .Ο κ. Ντόκας ευχαριστεί το Α.Τ. Κερασοχωρίου για την άμεση ανταπόκριση και τη διενέργεια της αυτοψίας ! Συγχαρητήρια για τις ενέργειές σας κ. Ντόκα ! Ελπίζουμε η έρευνα να οδηγήσει σε σπουδαίες ανακαλύψεις για την ιστορία του τόπου και των αρχαίων κατοίκων της . Ελπίζουμε επίσης οι ανακαλύψεις αυτές να δώσουν ώθηση στον τουρισμό  και να αναδείξουν τις ομορφιές  της περιοχής μας  !

O Αχελώος, το Γιοφύρι του Κοράκου, η περιφερειακή πολιτική

Του Bασ.Τσιτσιρίγκου-Οικονομολόγου
Πραγματοποιήθηκε και φέτος στον Αχελώο (22/5/2015) η εκδήλωση για την Περιφερειακή Πολιτική-Ανάπτυξη με την παρουσία της αρμόδιας επιτρόπου. Άνθρωποι, Φορείς και Αυτοδιοίκηση, συγκεντρώθηκαν ξανά εδώ στην περιφέρεια, σαν τον Ανταίο που γύρναγε στην γη κι’ έπαιρνε δύναμη. Ατέλειωτες είναι στο χρόνο, οι συζητήσεις για την περιφερειακή πολιτική και την ανάπτυξη. Όπως ατέλειωτος και άσωτος είναι ο Αχελώος-αυτό το ποτάμιο σύστημα με τις περιστροφές-που ξεκινάει από τα τελειώματα των κορφών της Πίνδου και τελειώνει στην αρχή της θάλασσας....



Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Επιχειρησιακά Προγράμματα των Δήμων

Στο πλαίσιο του προγράμματος «συλλογικής υποστήριξης δήμων για τη σύνταξη των επιχειρησιακών προγραμμάτων», που υλοποιούμε σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., σας προσκαλούμε στην 3η συνάντηση εργασίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 και ώρα 9.00 π.μ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων (Αινιάνων 8).
Αντικείμενα της συνάντησης εργασίας θα είναι

· η ενημέρωση για τα τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα ΥΜΕΠΕΡΑΑ και Αγροτικής Ανάπτυξης

· ο απολογισμός του προγράμματος υποστήριξης των δήμων που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Για το σκοπό αυτό σας αποστέλλουμε σχετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο παρακαλούμε να συμπληρωθεί από τα αρμόδια στελέχη του Δήμου σας και να επιστραφεί συμπληρωμένο έως την Πέμπτη, 11 Ιουνίου, στη διεύθυνση Λεωνίδου 6 & Πατρόκλου 35100 Λαμία, και στηνd.p.apostolou@hotmail.com ή να παραδοθεί στη γραμματεία της ημερίδας κατά την ημέρα διεξαγωγής της.

Παρακαλούμε για τη δική σας συμμετοχή καθώς επίσης και για τη συμμετοχή των αρμοδίων για τη σύνταξη των επιχειρησιακών προγραμμάτων στελεχών του Δήμου σας.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία,

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΛΟΥΚΑΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ

Δήμαρχος Ορχομενού

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Επιχειρησιακός Προγραμματισμός Δήμων

Λαμία, 15/6/2015

A ΕΝΟΤΗΤΑ

9:00-9:30

Προσέλευση συμμετεχόντων

9:30 – 09:45

Έναρξη των εργασιών της συνάντησης από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λ. Υπερήφανο

09:45 – 10:00

Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και δυνατότητες αξιοποίησής τους από την Αυτοδιοίκηση

Ι. Γούπιος, Διευθυντής Ανάπτυξης και Οικονομικών Τ.Α. της Ε.Ε.Τ.Α.Α.

10:00 – 11:00
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υ.ΜΕ.ΠΕ.Ρ.Α.Α. 2014-2020 και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ν. Μαμαλούγκας, Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης

Διαχείριση Απορριμμάτων στην περίοδο 2014-2020

Β. Στοϊλόπουλος, Στέλεχος Μονάδος Β

11:00 – 11:30

Ε.Π. Αγροτική Ανάπτυξη και τοπική Αυτοδιοίκηση

Ν. Μανέτας Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας

11:30 – 12:30

Συζήτηση

12:30 – 13:00

Διάλλειμα

Β ΕΝΟΤΗΤΑ

13:00 – 14:00

Η πορεία εκπόνησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Δήμων (προβλήματα, ανάγκες και προτάσεις):

Συζήτηση με τα συμμετέχοντα στελέχη των Δήμων


Ο.Ε.Σ Διημερίδα με θέμα : Ο λαϊκός πολιτισμός, μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
ΤΟΠΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ Ε Υ Ρ Υ Τ Α Ν Ι Α Σ
                                    ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας
την διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Καρπενήσι
το Σάββατο 20 Ιουνίου 2015 (10.30-14.30 & 17.30-20.30)
και την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015 (10.30-15 .30)
μετά τη Θεία Λειτουργία με θέμα:
«Ο λαϊκός πολιτισμός, μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας».
Με ιδιαίτερη τιμή
Για το Δ.Σ. της Ο.Ε.Σ.
Η Πρόεδρος                           Η Γενική Γραμματέας
            

      Αγγελική Σκοτίδα                     Νίκη Ρέκκα-Τζανάκου


Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα






Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Εικόνες από τη συμμετοχή του δήμου Αγράφων στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νομός Ευρυτανίας                                                                             Δήμος Αγράφων
Γραφείο Δημάρχου
                                                    Κερασοχώρι 9/6/2015

                                                           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Αγράφων συμμετείχε στo πλαίσιo της Δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», με εκδρομή που πραγματοποίησε την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015.
Στο πλαίσιο της «Πράσινης Πολιτιστικής Διαδρομής», οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Παλιό Γεφύρι της Βίνιανης, την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ανατολική Φραγκίστα, την Επισκοπή, το Γεφύρι του Μανώλη και το Κάστρο της Τσούκας.
Εκτός προγράμματος, οι εκδρομείς επισκέφθηκαν και το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος «Γ. Καφαντάρης» στην Ανατολική Φραγκίστα, όπου εκεί φυλάσσονται κειμήλια της Ιεράς Μονής του Σωτήρος.
Τους εκδρομείς συνόδευσε η Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Βάσω Φεγγούλη, ενώ η ξενάγηση έγινε από τις υπαλλήλους της Εφορίας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας κ. Μανωλούδη και κ. Καβαγιά.






Έκτακτη κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Π.Ε.Δ.Σ.Ε και του Φορέα Δ.Σ.Α.

                 
Έκτακτη κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας & του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων...
                 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Παρακαλείσθε να προσέλθετε σε έκτακτη κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας & του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας ΑΕ), που θα γίνει στη Λαμία, επί της οδού Αινιάνων 6-8 (Αίθουσα συνεδριάσεων Περιφερειακού συμβουλίου), την Τρίτη 9 Ιουνίου 2015 και ώρα 18.30 μ.μ, για τη συζήτηση του παρακάτω θέματος:

ΘΕΜΑ- Συζήτηση επί του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το οποίο βρίσκεται προς διαβούλευση.

H παρουσία όλων, λόγω της σπουδαιότητας του θέματος, κρίνεται αναγκαία.

Στην συνεδρίαση μπορούν να παραβρίσκονται και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι καθαριότητας και στελέχη των υπηρεσιών.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας

Λουκάς Υπερήφανος

Δήμαρχος Ορχομενού



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας ΑΕ

Νικόλαος Σταυρογιάννης

Δήμαρχος Λαμιέων

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

8 έργα προϋπολογισμού άνω του 1.000.000 ευρώ για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Υπογράφηκαν το τελευταίο διάστημα από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη 8 συμβάσεις που υπερβαίνουν το 1.000.000 ευρώ (1.054.893,71 ευρώ), για την εκτέλεση σημαντικών έργων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, εξασφαλίζουν καλύτερη πρόσβαση σε απομακρυσμένα σημεία της Περιφέρειας, βελτιώνουν επαρχιακά οδικά δίκτυα και συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σε αυτή τη δύσκολη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εποχή, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνεχίζει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την κατασκευή όσο το δυνατόν περισσότερων έργων υποδομής.
Οι συμβάσεις αφορούν τα εξής έργα:
1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΟΥ (Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ), ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: 44.000 €

Πρόκειται για υποέργο του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ.
Με το υπόψη έργο, θα γίνουν εργασίες για την συντήρηση και επισκευή στη γέφυρα Λευκαδίτι στη ΠΕ Φωκίδας (εκσκαφές, επιχώματα στις προσβάσεις, σφράγιση αρμών γεφυρών, αποκατάσταση επιφανειών σκυροδέματος και επισκευή ηλεκτροφωτισμού).
2. ΣΥΝΤHΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΟΜΒΩΝ ΣΤΟ Ε.Ο.Δ. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ Δ.Τ.Ε. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: 250.000,00 €

Με το έργο αυτό θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για την συντήρηση των φωτεινών σηματοδοτών στο Εθνικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (αντικατάσταση λαμπτήρων με νέους τύπου LED σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές, επισκευή βραχυκυκλωμάτων, αντικατάσταση πλακέτας ή προγραμμάτων Φ/Σ κ.λ.π.). Επίσης προβλέπεται η τοποθέτηση νέων φωτεινών σηματοδοτών σε διασταυρώσεις οδών με μειωμένα χαρακτηριστικά οδικής ασφάλειας, ύστερα από σύνταξη και έγκριση σχετικής προς τούτο μελέτης.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΝΔΕΝΥΜΕΝΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΚΑ-ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ), ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: 120.000,00 €

Σε τμήματα του ανωτέρω επαρχιακού οδικού δικτύου θα γίνουν οι απαραίτητες χωματουργικές εργασίες, η κατασκευή επιχωμάτων με κατάλληλα υλικά για την ανακατασκευή τμημάτων οδοστρώματος και την κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου από οπλισμένο σκυρόδεμα C16/20. Θα γίνει απόξεση του ασφαλτικού οδοστρώματος σε τμήματα του δικτύου, έτσι ώστε να κατασκευαστεί σε αυτά καινούργιος ασφαλτικός τάπητας. Θα ακολουθήσουν ασφαλτικές εργασίες και όπου απαιτείται θα γίνει ασφαλτική συγκολλητική επάλειψη και ισοπεδωτική στρώση μεταβλητού πάχους.
4. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΑNABAΘΜΟΥ ΓΕΦΥΡΑΣ ΙΝΑΧΟΥ (Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ) ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: 24.600,00 €

Με την παρούσα εργολαβία θα γίνουν έργα για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου αναβαθμού στο χείμαρρο Ίναχο. Θα συμπληρωθούν τα αναχώματα του χειμάρρου σε όσα σημεία έχουν καταστραφεί. Ανάντη και κατάντη του αναβαθμού θα επενδυθούν τα πρανή των αναχωμάτων με λιθορριπή.
5. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΤΟ Τ.Κ. ΜΟΣΧΟΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ Τ.Κ. ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΛΑΜΙΑΣ-ΑΘΗΝΩΝ (Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ), ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: 100.000,00 €

Με το παρόν έργο προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες που κρίνονται απαραίτητες για την κατασκευή δικτύου απορροής όμβριων, σε τμήμα της Παλαιάς Εθνικής οδού Λαμίας-Αθηνών και στη διασταύρωση Παλαιάς Εθνικής οδού Λαμίας και Τ.Κ. Μοσχοχωρίου. Επίσης προβλέπονται η κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου και ασφαλτικές εργασίες.
6. ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΣΚΟΥΡΤΩΝ (Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ), ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 219.168,04 €

Το έργο αφορά στην οδό παράκαμψης Σκούρτων, στο πλαίσιο βελτίωσης του οδικού άξονα Οινόη - Αγ. Θωμάς - Κλειδί - Σκούρτα - Στεφάνη - Μαγούλα - Όρια Νομού (προς Ελευσίνα), ο οποίος συνδέει την Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης με την Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών.
Το υπάρχον οδικό δίκτυο είναι παλαιό, φθαρμένο και ανεπαρκές απέναντι στις ανάγκες της σημερινής εποχής, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κινδύνους για την οδική ασφάλεια. Επιπλέον, διέρχεται μέσα από τον οικισμό των Σκούρτων, με δυσμενείς επιπτώσεις στην κυκλοφοριακή ικανότητα, την οδική ασφάλεια αλλά και το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων (ηχορρύπανση, ατμοσφαιρική ρύπανση κ.λπ.).
Σκοπός είναι η παράκαμψη του οικισμού των Σκούρτων από δυτικά, με συνολικό μήκος περίπου 2,15χλμ. Στο αντικείμενο περιλαμβάνονται δύο τρισκελείς ισόπεδοι κόμβοι σύνδεσης της παράκαμψης με την υφιστάμενη οδό.
7. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΚΩΠΑΪΔΑΣ (Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ), ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 92.125,67 €

Το παρόν έργο αφορά στην εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης συντήρησης και θέσης σε λειτουργία των Αντλιοστασίων Άρδευσης Κωπαΐδας (συμπεριλαμβανομένων όλων των απαιτουμένων υλικών και μικροϋλικών), στη συντήρηση για την λειτουργία τους καθ’ όλη την αρδευτική περίοδο του 2015 και στην φύλαξη έναντι κλοπών, δολιοφθορών κλπ και εποπτεία λειτουργίας των δύο μεγαλύτερων (κεντρικής παροχής) αντλιοστασίων Μόρνου και Υλίκης.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΧΕΙΜΑΡΡΟ ΣΚΙΤΣΑΣ (Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ), ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 205.000€
Το έργο έχει ως σκοπό την αποκατάσταση της επισκεψιμότητας και την αισθητική βελτίωση του γεφυριού στον χείμαρρο της Σκίτσας. Στην γέφυρα θα γίνουν χωματουργικές εργασίες εκβάθυνσης της κοίτης του χείμαρρου για την ανάδειξη του γεφυριού, εργασίες υδροαμμοβολής για τον καθαρισμό του από τις επιφανειακές εναποθέσεις ρύπων καθώς και εργασίες αρμολογήματος για την αποκατάσταση της όψης του γεφυριού. Ακόμη θα γίνουν εργασίες ενίσχυσης των χαλαρών πρανών και της ανάδειξης του γεφυριού, τοποθέτηση φωτιστικού σώματος για τον φωτισμό του έργου, αλλά και σήμανση αυτού.

Δικό μας σχόλιο : Ευρυτανία δε βλέπω τίποτε όμως ! Να ανησυχήσουμε ;

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές σε Φθιώτιδα -Καρπενήσι

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 & Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, συμμετέχοντας στην πανελλαδική δράση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ», διοργανώνει αρχαιολογικές περιηγήσεις στα αρχαία και βυζαντινά μνημεία των Δήμων αρμοδιότητάς της, ως εξής:

ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ
Σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Στυλίδας – Υπάτης
και τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Υπάτης «Οι Αινιάνες».
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, για σχολικές ομάδες.
ΛΑΜΙΑ
• Πολιτιστική διαδρομή στην περιοχή του Κάστρου Λαμίας. Περιλαμβάνεται ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Καθ’ οδόν… Αρχαιότητες και Δημόσια Έργα στη Φθιώτιδα, 2004-2014» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, στον οχυρωματικό περίβολο του Κάστρου και στην Παναγία Αρχοντική.
Ώρα εκδήλωσης: 9.30 - 13.00.
Σημεία συνάντησης: Στις 9.30 και 11.30 το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, και στις 10.30 η Παναγία Αρχοντική.
ΥΠΑΤΗ
• Ξενάγηση και περιήγηση στην παλαιοχριστιανική βασιλική των Βαρκών της Υπάτης. Μετάβαση, στη συνέχεια, στην Υπάτη, ξενάγηση στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας και γνωριμία με τα εκθέματα της παλαιοχριστιανικής περιόδου (ψηφιδωτά, αρχιτεκτονικά μέλη ναών κλπ).
Ώρα εκδήλωσης: 10.00 - 13.00.
Σημείο συνάντησης: Βαρκά Υπάτης.
Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, για το κοινό.
ΛΑΜΙΑ
• Περιαστικός πολιτιστικός περίπατος στην περιοχή του Κάστρου Λαμίας.
Περιλαμβάνεται ξενάγηση στην Παναγία Αρχοντική, τον σπουδαιότερο μεταβυζαντινό ναό (1760) της Λαμίας, στον οχυρωματικό περίβολο του Κάστρου και στην περιοδική έκθεση «Καθ’ οδόν… Αρχαιότητες και Δημόσια Έργα στη Φθιώτιδα, 2004-2014» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας.
Ώρα εκδήλωσης: 9.30 - 11.30.
Σημείο συνάντησης: Η Παναγία Αρχοντική.
ΥΠΑΤΗ
• Συνάντηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Υπάτη, μνημείο της μεταβυζαντινής περιόδου και ξενάγηση στον εσωτερικό και εξωτερικό του χώρο. Μετάβαση πεζή στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Υπάτη, μνημείο μεταβυζαντινών χρόνων και, τέλος, ξενάγηση στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη.
Ώρα εκδήλωσης: 10.00 - 13.00.
Σημείο συνάντησης: Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Υπάτης.

ΔΗΜΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ
Σε συνεργασία με το Δήμο Στυλίδας και το Μουσικό Όμιλο Στυλίδας.
Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, για το κοινό.
Συνάντηση στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης, στη Στυλίδα. Περιήγηση κατά μήκος του τείχους των αρχαίων Φαλάρων. Πεζοπορία έως την νοτιοδυτική οχύρωση και ξενάγηση στο χώρο των πρόσφατων ανασκαφών. Επιβίβαση σε λεωφορείο και μετάβαση στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου και στο παρεκκλήσιο Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Ξενάγηση στο Καθολικό της μονής, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και κτίστηκε το 1741.
Μετά το πέρας της ξενάγησης η μικτή χορωδία του Μουσικού Ομίλου Στυλίδας θα ψάλλει εκκλησιαστικούς ύμνους.
Ώρα εκδήλωσης: 09:30 - 12.30.
Σημείο συνάντησης: Πλατεία Αγίας Αικατερίνης Στυλίδας.

ΔΗΜΟΣ ΛΟΚΡΩΝ
Σε συνεργασία με το Δήμο Λοκρών.
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, για παιδιά προσχολικής ηλικίας.
ΑΤΑΛΑΝΤΗ
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης
«Στον Κήπο με τα Κρυμμένα Μυστικά».
Ώρα εκδήλωσης: 09.00 – 13.00.
Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, για το κοινό.
ΛΑΡΥΜΝΑ – ΑΛΕΣ
Πολιτιστικός περίπατος στις οχυρωματικές εγκαταστάσεις της αρχαίας Λάρυμνας (Λάρμες), που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη της σύγχρονης πόλης.
Ξενάγηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λαρύμνης. Πρόκειται πιθανότατα για καθολικό μικρής Μονής, ιδιόμορφου αρχιτεκτονικού τύπου (τρίκογχος ναός με τριμερές Ιερό Βήμα). Αποτελεί σημαντικότατο μνημείο του 12ου αιώνα από τα ελάχιστα σωζόμενα στη Φθιώτιδα.
Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Αλών, στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Η θέση κατοικήθηκε αρχικά στη Νεολιθική εποχή (6.000-5.000 π.Χ.) και κατά τους ιστορικούς χρόνους αποτέλεσε σημαντική πόλη της Ανατολικής Λοκρίδας.
Ώρα εκδήλωσης: 09.00 – 13.00.

ΔΗΜΟΣ ΜΩΛΟΥ – ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Σε συνεργασία με το Δήμο Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου.
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, για το κοινό.
Συνάντηση στην πλατεία της Μενδενίτσας. Μικρή πεζοπορία έως το ελληνιστικό τμήμα της οχύρωσης. Στη συνέχεια πεζοπορία στο Μεσαιωνικό Κάστρο.
Ώρα εκδήλωσης: 18.00 – 20.00.
Σημείο συνάντησης: πλατεία Μενδενίτσας.

ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ – ΕΛΑΤΕΙΑΣ
Σε συνεργασία με το Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας
και το Λαογραφικό Χορευτικό Σύλλογο Αμφίκλειας «Η Δαδιώτικη Εστία».
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, για σχολικές ομάδες.
ΕΛΑΤΕΙΑ
Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο «Αλωνάκι» και γνωριμία με την τοπογραφία της περιοχής.
Ώρα εκδήλωσης: 10.30 – 15.00.
Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας.
Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, για το κοινό.
ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ – ΤΙΘΟΡΕΑ - ΜΟΔΙ
Ξενάγηση στο Μουσείο Άρτου και Επαγγελμάτων στην Αμφίκλεια, στην κρήνη Χορευταριά και στον Φράγκικο Πύργο επίσης της πόλης. Περιήγηση στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού με επισκέψεις στην Ιερά Μονή Παναγίας Γαβριώτισσας και στην αρχαία Τιθόρα (οικισμός Βελίτσας). Ξενάγηση στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μόδι.
Ώρα εκδήλωσης: 10.30 – 15.00.
Σημείο συνάντησης: πλατεία Αμφίκλειας.

ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ
Σε συνεργασία με το Δήμο Δομοκού.
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, για σχολικές ομάδες.
ΝΕΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
Με αφετηρία το δημοτικό σχολείο θα πραγματοποιηθεί σειρά θεματικών περιηγήσεων, με μικρή πεζοπορία, σε επιλεγμένα μνημεία του Νέου Μοναστηρίου, ώστε οι μικροί μαθητές να έλθουν σε άμεση επαφή με την τοπική ιστορία. Η περιήγηση θα ξεκινήσει από τον πρωτογεωμετρικό θολωτό τάφο στη νότια κλιτύ του γηλόφου «Ταψί». Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε ιερό του τέλους του 6ου – 5ου αιώνα π.Χ. αφιερωμένο στη Δήμητρα Προερνία, το οποίο βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της αρχαίας πόλης. Η περιήγηση θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στην ελληνιστική ακρόπολη της Πρόερνας στο ανατολικότερο και υψηλότερο σημείο της αρχαίας πόλης.
Ώρα εκδήλωσης: 10.00 – 14.00.
Σημείο Συνάντησης: Δημοτικό Σχολείο Νέου Μοναστηρίου.
Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, για το κοινό.
ΔΟΜΟΚΟΣ – ΝΕΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
Με αφετηρία την πλατεία του Δήμου Δομοκού θα πραγματοποιηθεί σειρά θεματικών περιηγήσεων, με μικρή πεζοπορία και συνδυασμό μετακίνησης με λεωφορείο, σε επιλεγμένα μνημεία του Δήμου Δομοκού.
Στο Κάστρο Δομοκού, του οποίου η πρωιμότερη οικοδομική φάση ανάγεται στην αρχαιότητα, οπότε αποτελούσε την ακρόπολη της πόλης των Θαυμακών και χρησιμοποιήθηκε μέχρι την ύστερη βυζαντινή περίοδο.
Στο Λουτρό ή Χαμάμ της οθωμανικής περιόδου. Πρόκειται για ένα μικρό κτίσμα τριών χώρων με δύο θολοσκέπαστα τετράγωνα δωμάτια.
Στη Χαμάμ Βρύση, έξω από το Λουτρό στο Δομοκό. Πρόκειται για μια τυπική κρηναία κατασκευή της οθωμανικής περιόδου, η οποία βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία.
Στο Στρογγυλόκαστρο της οθωμανικής περιόδου. Βρίσκεται σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων νότια του οικισμού, παρείχε δυνατότητα ελέγχου της κίνησης προς το πέρασμα της Φούρκας και αποτελεί ένα από τα οψιμότερα οθωμανικά οχυρωματικά έργα στο νοτιοελλαδικό χώρο.
Στον πρωτογεωμετρικό θολωτό τάφο του Νέου Μοναστηρίου, ο οποίος βρίσκεται στη νότια κλιτύ του γηλόφου «Ταψί».
ΣΤ) Στο Ιερό της Δήμητρας Προερνίας. Πρόκειται για ιερό του τέλους του 6ου – 5ου αιώνα π.Χ., το οποίο βρίσκεται σε βραχώδες ύψωμα στα νοτιοδυτικά της αρχαίας πόλης.
Στην Ακρόπολη Πρόερνας, οχύρωση ελληνιστικής περιόδου, στο ανατολικότερο και υψηλότερο σημείο της αρχαίας πόλης.
Ώρα εκδήλωσης: 10.00 – 14.00.
Σημείο Συνάντησης: Κεντρική Πλατεία Δομοκού.

ΔΗΜΟΣ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ
Σε συνεργασία με το Δήμο Μακρακώμης.
Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, για το κοινό.
ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ – ΠΛΑΤΥΣΤΟΜΟ
Πολιτιστική διαδρομή στην περιοχή του Δήμου Μακρακώμης.
Περιλαμβάνεται ξενάγηση στον χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στη Σπερχειάδα, η οποία αποτελεί ιστορικό μνημείο της περιόδου της κατοχής. Στη συνέχεια μετακίνηση με λεωφορείο και ξενάγηση στην αρχαία ακρόπολη στα «Ελληνικά» Φτέρης, στο νεότερο μνημείο της Καλύβας Στεφανή, όπου το Μάιο του 1942 σχηματίστηκε ο πρώτος πυρήνας της οργανωμένης ένοπλης αντίστασης κατά των Γερμανών, και στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας ακρόπολης της Μακρακώμης, στη θέση «Αστέρια» Πλατυστόμου.
Ώρα εκδήλωσης: 10.00 - 13.00.
Σημείο συνάντησης: Η πλατεία της Σπερχειάδας.
Η μετακίνηση από τη Λαμία έως την πλατεία της Σπερχειάδας θα πραγματοποιηθεί με λεωφορείο, το οποίο θα παραλάβει το κοινό από τη Λαμία, από την επάνω πλευρά της πλατείας Πάρκου, στις 9.15.



ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Σε συνεργασία με τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης ΠΕ Ευρυτανίας
και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βράχας.
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, για σχολικές ομάδες.
ΚΛΑΥΣΙ - ΒΡΑΧΑ
• Εκπαιδευτική ξενάγηση μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων της Π.Ε. Ευρυτανίας στην Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη, στο Κλαυσί Ευρυτανίας, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο υλικό τεκμήριο και μοναδικό ανασκαμμένο μνημείο της παλαιοχριστιανικής περιόδου στην Ευρυτανία και χρονολογείται στο β’ τέταρτο του 6ου αιώνα.
Ώρα εκδήλωσης: 09.00 - 12.30.
Σημείο συνάντησης: Ιερός Ναός του Αγίου Λεωνίδη Κλαυσίου.
• Εκπαιδευτική ξενάγηση μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων της Π.Ε. Ευρυτανίας στην Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Βράχα, μνημείο της μεταβυζαντινής περιόδου, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν τον τρόπο εργασιών συντήρησης των τοιχογραφιών της Μονής, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικές σταυροπηγιακές Μονές της εκκλησιαστικής περιφέρειας της επισκοπής Λιτζάς και Αγράφων.
Ώρα εκδήλωσης:11.00 – 13.00.
Σημείο συνάντησης: Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.





Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας & Ευρυτανίας

Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου
Αρχαιολόγος






Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές στο δήμο Αγράφων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 & Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, συμμετέχοντας στην πανελλαδική δράση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ», διοργανώνει αρχαιολογικές περιηγήσεις στα αρχαία και βυζαντινά μνημεία των Δήμων αρμοδιότητάς της, ως εξής:


ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ
Σε συνεργασία με το Δήμο Αγράφων.
Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, για το κοινό.
ΒΙΝΙΑΝΗ – ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ – ΤΣΟΥΚΑ - ΕΠΙΣΚΟΠΗ
Σειρά θεματικών περιηγήσεων, με μικρή πεζοπορία και συνδυασμό μετακίνησης με λεωφορείο, σε επιλεγμένα μνημεία του Δήμου Αγράφων.
Γέφυρα Βίνιανης, μονότοξο πέτρινο γεφύρι από τα μεγαλύτερα της Ευρυτανίας, μεταβυζαντινών χρόνων.
Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ανατολικής Φραγκίστας, το σπουδαιότερο μνημείο της ανατολικής Φραγκίστας, μονόκλιτος, τρίκογχος, οθωνικού τύπου Ναός. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή κτίστηκε το 1725 και τοιχογραφήθηκε το 1732.
Γέφυρα του Μανώλη, η αρχαιότερη στην Ευρυτανία. Σύμφωνα με επιγραφή, η οποία πλέον δεν σώζεται, «Εκτίσθη το 1659. Οι κτίτορες Δημήτριος και Μανώλης»
Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγία της Επισκοπής), ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, του 9ου αιώνα με πολλές μεταγενέστερες φάσεις. Ανήκει στον λεγόμενο μεταβατικό τύπο του σταυροειδούς ναού με τρούλο και νάρθηκα. Από το 1965 βρίσκεται στο βυθό της λίμνης Κρεμαστών.
Ώρα εκδήλωσης: 9.30 - 14.00.
Σημείο συνάντησης: Καρπενήσι.