Ελάτε στην παρέα μας !

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Την καταβολή 213 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών στους δήμους, υπέγραψε ο Γιάννης Μπαλάφας 4/12/2015

Την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών για το 2015 στους δήμους ύψους 213 εκ. ευρώ υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μπαλάφας.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μπαλάφας από το βήμα της Βουλής σήμερα, υπέγραψε ήδη τη σχετική απόφαση, ενώ τις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί και η δωδέκατη δόση των ΚΑΠ ύψους 107 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ολοκληρώνεται η καταβολή ΣΑΤΑ ύψους 23,5 εκατ. ευρώ προς τους δήμους.
Επίσης σύμφωνα με τον υφυπουργό στην αρχή του 2015 17 τουλάχιστον δήμοι αδυνατούσαν να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους, ενώ σήμερα, μετά τις συντονισμένες προσπάθειες υπουργείου και δήμων, το πρόβλημα εντοπίζεται σε μόλις 2 δήμους, για τον έναν μάλιστα δήμο αυτές τις ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ισοσκελισμού.

«Η καταβολή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για το 2015, είπε ο κ. Μπαλάφας, πραγματοποιείται σύμφωνα με το σχεδιασμό και θα ολοκληρωθεί κανονικά, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Και ενώ, όλα τα προηγούμενα χρόνια – με κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – η μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έφτασε το 61%, σήμερα συζητάμε για ένα προϋπολογισμό όπου όχι μόνο δεν έχει μείωση πόρων, αλλά, αντίθετα, έχει και μία μικρή, έστω, αύξηση».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2016, τόνισε ότι προβλέπονται πιστώσεις για τους ΟΤΑ α΄ βαθμού (ΚΑΠ, οφειλές παρελθόντων ετών και ειδική επιχορήγηση) ύψους 2.583 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 9 εκατ. ευρώ από το 2015.

Ενώ για τους ΟΤΑ β΄ βαθμού ο κ. Μπαλάφας ανέφερε ότι οι πόροι από τους ΚΑΠ ανέρχονται στο ποσό των 616 εκατ. ευρώ και οι συνολικοί πόροι στο ποσό των 652 εκατ. ευρώ. Συγκριτικά με το 2015 η αύξηση κατά 337 εκατ. ευρώ προέρχεται από «μεταφορά του κωδικού πληρωμής» της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των περιφερειών και πριν λίγες ημέρες υπεγράφη η κατανομή ποσού 22,5 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου.

«Υπάρχουν ορισμένοι, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, που επενδύουν ακόμη στον φόβο και την καταστροφολογία,. Λένε κάποιοι πως θα καταρρεύσουν οι ΟΤΑ λόγω αδυναμίας της κυβέρνησης να εμφανιστεί συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της. Σας ενημερώνω πως χθες υπέγραψα την καταβολή της δόσης για το 2015 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 213 εκατ. ευρώ και τις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί και η δωδέκατη δόση των ΚΑΠ ύψους 107 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ολοκληρώνεται η καταβολή ΣΑΤΑ ύψους 23,5 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους. Άρα για ποια καταστροφή γίνεται λόγος; Από την πλευρά μας δεν ωραιοποιούμε τη δύσκολη κατάσταση, αλλά θα σταθούμε αποφασιστικά ενάντιοι στην κακής ποιότητας προπαγάνδα, στα ψεύδη και στην παραπληροφόρηση».

Τέλος ο κ. Μπαλάφας αναγνώρισε «τη σημαντική προσπάθεια των δήμων και των περιφερειών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βασικός, αν όχι ο βασικότερος πυλώνας στήριξης της κοινωνίας, οι φορείς της και οι δημότες κάνουν μεγάλες και φιλότιμες προσπάθειες τούτες τις δύσκολες ώρες και αποτελούν φορείς ελπίδας για τα επόμενα χρόνια».
-

Δεν υπάρχουν σχόλια: