Ελάτε στην παρέα μας !

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Κώτσιας:Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΔΡΕΣ

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες Ευρυτάνες,
Ξεκινώντας από τις εκλογές τον Μάη του 2012 σαν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας και σε όλες τις μετέπειτα εκλογικές αναμετρήσεις, από χωριό σε χωριό, σε κάθε καφενείο, σε κάθε επαγγελματικό και εργασιακό χώρο, με το πρόγραμμα, τις προτάσεις, και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο χέρι, όπως κάθε φορά διαμορφώνονταν μέσα από συλλογικές δημοκρατικές αποφάσεις, έφτασα έως στην μεγάλη ανατροπή με τις Εκλογές της 25ης Γενάρη.
Στις εκλογές αυτές, όπως και σε όλη την Ελλάδα έτσι και στην Ευρυτανία, η πλειοψηφία πίστεψε και εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση της χώρας στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, εναποθέτοντας τις ελπίδες της για έξοδο από την οικονομική κρίση, αναδεικνύοντας μάλιστα και για πρώτη φορά αριστερό βουλευτή στο νομό μας, μια εξαιρετική τιμή που βρήκε την έκφραση της στο πρόσωπο μου, μαζί με την ευθύνη μου να αναμετρηθώ με τις δεσμεύσεις που είχα αναλάβει.
Όμως μετά από τις γνωστές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, που μας οδήγησαν σε αυτή τη νέα καταστροφική για το λαό μας και ταπεινωτική για την πατρίδα μας συμφωνία- μνημόνιο, τα δεδομένα ανατράπηκαν πλήρως. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσχώρησε στη λογική των μνημειακών κυβερνήσεων, με τη θεωρεία του επίσης γνωστού από παλιότερα διλλήματος, μνημόνιο η χρεοκοπία, μαζί με Ν.Δ., ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ πού πρόθυμα έδωσαν την στήριξή τους, δικαιωμένοι από τις εξελίξεις (εξ’ άλλου τόσον αγώνα έκαναν στις Βρυξέλλες, για να επιβεβαιωθεί ξανά ο δικός τους μονόδρομος). Με τη νέα συμφωνία το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι προσδοκίες του λαού μας εγκαταλείπονται, η κυβέρνηση καλείται πλέον να εφαρμόσει ένα ακόμα σκληρό μνημόνιο, το περίφημο τρίτο μνημόνιο και μάλιστα απαρέγκλιτα και υπό αυστηρό έλεγχο τοποτηρητών, των τεσσάρων τώρα πλέον δανειστών μας, με συνομολογημένο και συμφωνημένο τον έλεγχο σε κάθε υπουργείο και σε κάθε νομοσχέδιο.
Η λαίλαπα των μέτρων που έχουν ξεκινήσει ήδη με τις πρώτες μειώσεις στις συντάξεις μπαίνουν σε άμεση και πλήρη εφαρμογή μετά τις εκλογές για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους επαγγελματίες και τα ποιο εξουθενωμένα οικονομικά στρώματα λόγω και των προηγούμενων μνημονίων. Τα νέα μέτρα βρίσκουν αυτές τις κατηγορίες σε πλήρη αδυναμία και αναγκαστική άρνηση να ανταποκριθούν σε νέες επιβαρύνσεις, με νέα βαθύτερη ύφεση και άρα, μεγαλύτερη αδυναμία εφαρμογής του νέου μνημονίου. Αφήνω το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και κάθε αναπτυξιακού εργαλείου της χώρας, καθώς και την παραχώρηση όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών στον απόλυτο έλεγχο των δανειστών.
Με μια τόσο αυστηρά ελεγχόμενη συμφωνία βήμα-βήμα, κάθε εξαγγελία για παράλληλο πρόγραμμα, ισοδύναμα και μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, πέρα από τις καλές ίσως προθέσεις όσων τα εξαγγέλλουν, θυμίζουν και λίγο το «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι».
Προσωπικά σαν βουλευτή Ευρυτανίας τα μέτρα αυτά με έφεραν σε πλήρη αντίθεση με όσα υποσχόμουν, ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε μια διαφορετική πολιτική. Μια πολιτική που την πίστευα βαθιά σαν εναλλακτική πρόταση των μνημειακών πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τώρα φέρνουν και την ίδια την σημερινή κυβέρνηση απέναντι στο εαυτό της και στις αποφάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμα δεν έχουν αλλάξει αφού δεν υπήρξε κανένα συνέδριο ή έστω κάποια απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που να τα ανατρέπει. Μην ψάχνει, λοιπόν, κανείς για αποστάτες σε όσους συνεχίζουν να στοιχίζονται πίσω από αποφάσεις που ακόμα κανένα όργανο δεν άλλαξε, ιδιαίτερα όσοι επέλεξαν να στοιχηθούν πίσω από αρχηγούς που λένε και ξελένε. Η συνέπεια στην αριστερά δεν μπορεί να λέγεται αποστασία .
Αρνούμενος τους «μονόδρομους» που έτσι και αλλιώς, χωρίς αυταπάτες, οδηγούν την χώρα στον γκρεμό, καταψήφισα μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους, σαν την μόνη συνεπή επιλογή με τον εαυτό μου και με αυτά που είχα υποσχεθεί σε όλους εσάς προεκλογικά.
Η επιλογή του ΟΧΙ με έφερε σε πλήρη διαφωνία με την νέα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και με την Νομαρχιακή του Επιτροπή του στην Ευρυτανία, με οδήγησε έξω από το κόμμα και στην απόφαση μου να μην συμμετέχω ως υποψήφιος στις εκλογές τις 20 Σεπτέμβρη. Είναι μια συνειδητή επιλογή που προτάσσει την συνέπεια μου απέναντι σε όλους εσάς που με τιμήσατε με την εμπιστοσύνη σας. Μπορεί να είχαμε συνηθίσει για χρόνια, ιδιαίτερα στην Ευρυτανία, οι πολιτικοί να μεταχειρίζονται όλα τα μέσα για να εκλεγούν βουλευτές, να εκβιάζουν, να εκμαυλίζουν συνειδήσεις, να υπόσχονται, ακόμα και να εξαγοράζουν ψήφους και να είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό πώς μπορεί ένας νυν βουλευτής για λόγους συνέπειας απέναντι στους ψηφοφόρους του να αρνείται μια πιθανή επανεκλογή, για να μπορεί να τους κοιτά ξανά στα μάτια. Στον τόπο μας παλιότερα για το λαό μας, ο λόγος ήταν συμβόλαιο, ιδιαίτερα μάλιστα όταν συνδέονταν με την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια.
Ξέρω ότι πολλοί φίλοι σε κάθε χωριό του νομού μας θα ήθελαν να είμαι ξανά υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδεχόμενος τα μνημόνια και επιλέγοντας το ΝΑΙ, θεωρώντας ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Είμαι όμως βέβαιος ότι σε λίγο καιρό, όταν θα δεχτούν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, δεν θα εξακολουθούν να έχουν την ίδια άποψη. Θα ευχόμουν να αποδειχθεί ότι κάνω λάθος.
Θέλω να γνωρίζετε ότι τους βουλευτές που επέλεξαν το ΟΧΙ, ίσως και για πολλούς που παγιδεύτηκαν στο ΝΑΙ, αυτή η εξέλιξη ανεξάρτητα από τη θέση που πείρε ο καθένας, μας πόνεσε πολύ, μας πλήγωσε βαθειά, όπως πλήγωσε και πολλούς ψηφοφόρους που γκρεμιστήκαν ελπίδες και προσδοκίες από μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Όμως πρέπει να σταθούμε όρθιοι, να αποφύγουμε φαινόμενα κανιβαλισμού και ανθρωποφαγίας μεταξύ μας, οι διαφορές μας είναι πολιτικές και σαν τέτοιες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται, δεν είναι προσωπικές. Να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της τάξης μας, του λαού μας, ακόμα και μέσα από την διαφορετικότητα μας. Όσο και να θέλουν οι οπαδοί των μνημονίων να ταυτίσουν αυτά τα συμφέροντα με την λυκοσυμμαχία των δανειστών μας και την Ευρωζώνη, η αλήθεια τώρα πλέον είναι ότι αυτή η συμμαχία κατέστρεψε τον παραγωγικό ιστό της χώρας και θα συνεχίζει να ακυρώνει κάθε προσδοκία για οικονομική ανάκαμψη όσο παραμένουμε δεμένοι.
Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους συμπατριώτες που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Η ζωή προχωράει, ξεπερνάει αντιθέσεις και είμαι βέβαιος ότι θα ξαναβρεθούμε στους αγώνες.


Κώτσιας Θωμάς


Δεν υπάρχουν σχόλια: