Ελάτε στην παρέα μας !

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Διαβούλευση για το Ε.Σ.Π.Α. παρουσία Μπακογιάννη ,Κώτσια

Διαβούλευση για τον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό ,  στο πλαίσιο του Ε.Π. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2014-2019 και του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 πραγματοποιήθηκε στο  Κερασοχώρι την Τρίτη 14 Απριλίου 2015  Δείτε το Δελτίο Τύπου και φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση  ! 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νομός Ευρυτανίας
Δήμος Αγράφων
Γραφείο Δημάρχου
Τηλ: 2237351318
Κερασοχώρι, 20 Απριλίου 2015
                               
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο Κερασοχώρι πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 14 Απριλίου, η διαβούλευση μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Αγράφων.
Στη διαβούλευση έδωσαν το παρόν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ.Κωνσταντίνος Μπακογιάννης με τους συνεργάτες του, ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Θωμάς Κώτσιας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός, ο Δήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, τους τοπικούς προέδρους και συμβούλους καθώς και παρουσία συλλόγων, φορέων και δημοτών των Αγράφων.
Κύριο θέμα της διαβούλευσης αποτέλεσε ο Αναπτυξιακός Προγραμματισμός στο πλαίσιο του Ε.Π. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2014-2019 και του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020. Ενόψει της προετοιμασίας του πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2019 εποικοδομητικά και σε άριστο κλίμα συνεργασίας συζητήθηκε η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων της νέας προγραμματικής περιόδου, αναλύθηκαν οι άξονες προτεραιότητας, τα μέτρα και οι δράσεις , καθιστώντας σαφή την πρόθεση για συνεργασία και ουσιαστική τους παρουσία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των Δήμων με καθιέρωση των διαβουλεύσεων σε ετήσια βάση.

Ο Δήμαρχος Αγράφων αφού ευχαρίστησε θερμά όλους για την παρουσία τους, επικεντρώθηκε στην έκθεση των προβλημάτων της περιοχής δίνοντας βάρος στην άρση της απομόνωσης με άλλους Δήμους και όμορους Νομούς, στις δράσεις για την βελτίωση των βασικών υποδομών, στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου (Λίμνη Κρεμαστών- ορεινός όγκος Αγράφων),στην ενίσχυση και των τριών παραγωγικών τομέων με έμφαση στον πρωτογενή (κτηνοτροφία, γεωργία, μελισσοκομία),στα νέα αρδευτικά δίκτυα Απεραντίων και Ασπροποτάμου με φυσική ροή, στην καθιέρωση ύπαρξης τακτικών εσόδων των Δήμων μέσω επενδύσεων και όχι άντληση εσόδων μόνο από τα Δημοτικά Τέλη, στην επίλυση σοβαρών θεμάτων του τομέα Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, στην ανάδειξη και Προβολή του Δήμου, στην αξιοποίηση των μουσείων, στην ένταξη μελετών ύστερα από την καταγραφή των αναγκών σε κάθε Τοπική Κοινότητα, στην διεκδίκηση στελέχωσης του Δήμου λόγω έλλειψης προσωπικού,  στην δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στη Γρανίτσα και τέλος στην ανάγκη συνεργασίας με την Περιφέρεια ώστε να ενημερώνονται και να υποστηρίζονται έγκαιρα και ορθά οι δημότες που επιδιώκουν την ένταξή τους σε δράσεις και επιδοτούμενα προγράμματα.
Επιπλέον τέθηκαν θέματα όπως η υποστήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού πληθυσμού, η ανάδειξη του Θρησκευτικού τουρισμού, ο Αγροτουρισμός, η ανάδειξη Πολιτισμού και Ιστορίας, η συντήρηση Πέτρινων Γεφυριών και Μονοπατιών ως μοχλοί ανάπτυξης τουρισμού, η υποστήριξη των πολιτιστικών Συλλόγων, η επένδυση στην ενεργειακή εξοικονόμηση, η δημιουργία γηπέδων με πλαστικό χλοοτάπητα και δράσεων για τη νεολαία κ.α.

Προτεραιότητες της Περιφέρειας για το Δήμο μας αποτελούν: η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου των Αγράφων και η ωρίμανση αυτού σε όλο το Δήμο Αγράφων, με δέσμευση ότι ως το τέλος του 2015 ολοκληρώνεται η ροή χρηματοδότησης, η από κοινού αντιμετώπιση των βλαβών, ο Αγροτικός εξηλεκτρισμός με την επισήμανση ότι απαιτείται η συμμετοχή των ενδιαφερομένων και του Δήμου, η Πιστοποίηση των Τοπικών Προϊόντων(επίπονη μεν και χρονοβόρα διαδικασία με πολλαπλά αποτελέσματα δε), ο σωστός χωροταξικός σχεδιασμός καθώς και η αρωγή της ως προς την σύνταξη ολοκληρωμένων και τηρουμένων των προδιαγραφών προτάσεών μας για ένταξή τους σε δημοσιονομικά προγράμματα.
Μεταξύ άλλων κατευθύνσεων που δόθηκαν από πλευράς Περιφέρειας, ειδική μνεία έγινε στους τρόπους αξιοποίησης της Λίμνης Κρεμαστών με έμφαση στην έναρξη πλεύσης της Λίμνης  δεδομένης της ύπαρξης εγκεκριμένου χάρτη πλεύσης και στη δημιουργία Ομάδας Τοπικής Δράσης του Δήμου για συντονισμό ένταξης έργων υποδομής περιμετρικά της Λίμνης.
Για το θέμα της υποστήριξης του κτηνοτροφικού τομέα προτάθηκε να γίνει Σύλλογος κτηνοτρόφων στη δυτική Ευρυτανία ως άμεσο μέσο επικοινωνίας με την Περιφέρεια, ως συλλογική προσπάθεια για επίτευξη καλύτερων τιμών στις ζωοτροφές και στο συντονισμό καλλιέργειάς τους, αλλά και ως φορέας καταγραφής αναγκών και ενδιαφέροντος για δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων.

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι προτίθεται να ενισχύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα Άγραφα με κίνητρο 400 ευρώ επιπλέον για κάθε επικουρικό ιατρό που απασχολείται στα όρια του Δήμου μας. Όσον αφορά στην άρση της απομόνωσης του Δήμου δεσμεύτηκε ότιθα πράξει τα δέοντα, ενώ τόνισε την ανάγκη συνεργασίας για  στοχευμένες, εμπεριστατωμένες και σύμφωνες με τα προγράμματα ένταξης, προτάσεις και μελέτες προς υλοποίηση. Επίσης, τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης του Παλιού εργοστασίου Βούλπης αλλά και των κατασκηνώσεων της ΔΕΗ. Μίλησε επίσης για την ανάγκη δημιουργίας αγροτοδιατροφικής σύμπραξης καθώς και τη στοχευμένη μείωση κατανάλωσης νερού.

Στη διαβούλευση συμμετείχε και ο βουλευτής Ευρυτανίας ως εκπρόσωπος του τόπου και τόνισε την ανάγκη να αξιολογούμε με σύνεση το βαθμό αναγκαιότητας μιας οποιαδήποτε πρότασης εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη για προτεραιότητα στην αποκατάσταση βλαβών στη γέφυρα της Τέμπλας, στην πρόσβαση στα Άγραφα καθώς  και σε άλλες προτεραιότητες που θα τεθούν.

Ο Δήμαρχος Αγράφων ευχαριστεί θερμά όλους για την ενεργή συμμετοχή τους σε αυτή τη σημαντική διαδικασία για το Δήμο Αγράφων. 
Ακολουθούν  φωτογραφίες από την αίθουσα διαβούλευσης ...





Δεν υπάρχουν σχόλια: