Ελάτε στην παρέα μας !

Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015

Φθηνότερα φωτοβολταϊκά στο μέλλον

Η ηλιακή ενέργεια θα είναι φθηνότερη από τον άνθρακα ή το φυσικό αέριο μέχρι το 2025 στις πιο ηλιόλουστες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η Ελλάδα είναι μια από αυτές), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε μια μέρα πριν την ανακοίνωση των σχεδίων της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ένωση , τα οποία αναμένονται σήμερα 25 Φεβρουαρίου.
υψηλές αποζημιώσεις προς τους παραγωγούς και το ασταθές ρυθμιστικό πλαίσιο μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους κατά 50% σύμφωνα με τη μελέτη που διενήργησε το Ινστιτούτο Φράουνχοφερ για τα Συστήματα Ηλιακής Ενέργειας

Το κόστος παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην κεντρική και τη νότια Ευρώπη θα μειωθεί μεταξύ €0.04 και €0.06 ανά Κιλοβατώρα (όσο είναι σήμερα περίπου το κόστος του “φθηνού” ελληνικού λιγνίτη χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα κρυφά κόστη των επιπτώσεων στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία).

Μάλιστα, το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά θα συρρικνωθεί
H μελέτη που διεξήχθη για λογαριασμό της MKO βασίζεται σε “συντηρητικές παραδοχές” σχετικά με μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας και δεν συνυπολογίζει καινοτομίες που θα μπορούσαν να καταστήσουν ακόμα φθηνότερα τα φωτοβολταϊκά.
—Το κόστος της ηλιακής ενέργειας
Αυτή τη στιγμή, τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Γερμανία παράγουν ενέργεια με κόστος μικρότερο των εννέα λεπτών ανά Κιλοβατώρα. Την ίδια στιγμή, άνθρακας και φυσικό αέριο κοστίζουν μεταξύ πέντε και δέκα λεπτά ανά Κιλοβατώρα. Τα πυρηνικά εργοστάσια χρεώνουν 11 λεπτά ανά Κιλοβατώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο τα φωτοβολταϊκά διαδραματίζουν μάλλον περιθωριακό ρόλο στα ενεργειακά πράγματα της Ευρώπης εξαιτίας του υψηλού τους κόστους σε σύγκριση με άλλες ενεργειακές πηγές χαμηλών εκπομπών , ωστόσο παρουσιάζουν άριστες προοπτικές για να γίνουν φθηνότερα από τις βρώμικες πηγές ενέργειας.

Έτσι, μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ καλό εργαλείο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ, που σύμφωνα με προσχέδιο που διέρρευσε, προβλέπουν μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά
Το μεγάλο πλεονέκτημα της ηλιακής ενέργειας είναι ότι το κόστος της έχει μειωθεί με πολύ ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με άλλες πηγές και η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί.

Στο παρελθον, το υψηλό κόστος του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού σήμαινε ότι τα κόστη της ηλεκτροπαραγωγής θα έπρεπε να γίνουν ανταγωνιστικά χάρη στην κρατική υποστήριξη και το ρυθμιστικό πλαίσιο.
Πηγή : econews
Δημοσίευση σχολίου