Ελάτε στην παρέα μας !

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Δυόμιση Δις ευρώ στην αυτοδιοίκηση το 2015

Στα 2,5716 δις Ευρώ εκτιμά το Υπουργείο Οικονομικών, ότι θα ανέλθει το 2015, το συνολικό ποσό των αποδόσεων και επιχορηγήσεων προς τους Δήμους της Χώρας, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Το ποσό αυτό θα αφορά: 2,2073 δις Ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, 150,4 εκ. Ευρώ ως ειδική επιχορήγηση για την ενίσχυσή τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ η απόδοση για την εξόφληση οφειλομένων παρελθόντων ετών θα είναι της τάξεως των 213,9 εκ. Ευρώ.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η Βουλευτής «Του Ποταμιού», Αντιγόνη Λυμπεράκη, ζητώντας να ενημερωθεί σε τι ύψος έφτασε η συνολική Κρατική επιχορήγηση των Δήμων το 2014 και σε τι ύψος προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2015.
Επίσης, η Βουλευτής είχε ζητήσει στοιχεία και για το πώς κατανέμονται τα ποσά αυτά σε καθένα από τους 325 Δήμους της Χώρας.
Στην έγγραφη απάντησή του, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι, κατά το μέρος που αφορά το Υπουργείο Οικονομικών, στους ΟΤΑ α’ Βαθμού αποδίδονται όλοι οι θεσμοθετημένοι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) που προβλέπονται από το Ν. 3852/2010.
Η απόδοσή τους γίνεται με μηνιαίες προκαταβολές, βάσει των προεκτιμημένων εσόδων, εγγράφονται κατ’ έτος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Για τον προσδιορισμό τους λαμβάνονται υπόψη οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις που έχουν θεσμοθετηθεί, αναφέρει ο κ. Μάρδας και διευκρινίζει, ότι πλέον των ΚΑΠ αποδίδεται στους Δήμους και ειδική επιχορήγηση για την ενίσχυσή τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να αποφευχθεί η συσσώρευση απλήρωτων υποχρεώσεων.
Πέραν των ανωτέρω αποδίδεται και ποσό 213,9 εκ. Ευρώ κατ’ έτος, αναφέρει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και εξηγεί, ότι το ποσό αυτό προέκυψε από ρύθμιση παλαιών υποχρεώσεων του Κρατικού Προϋπολογισμού προς τους ΟΤΑ α’ Βαθμού, συνολικού ύψους 1,711 δις Ευρώ και θα καταβληθεί σε 8 ισόποσες ετήσιες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβλήθηκε το 2009.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτά αποτυπώνονται στο έγγραφο, κατά το έτος 2014, το συνολικό ποσό των αποδόσεων και επιχορηγήσεων προς τους Δήμους ανήλθε στα 2,7441 δις Ευρώ (ΚΑΠ 2,3333 δις Ευρώ, ειδική επιχορήγηση 193,9 εκ. Ευρώ και απόδοση για την εξόφληση οφειλομένων παρελθόντων οικονομικών ετών 213,9 εκ. Ευρώ).
Τέλος, στο ερώτημα, πώς θα κατανεμηθούν τα χρήματα στους Δήμους, ο κ. Μάρδας απαντά, ότι την αρμοδιότητα κατανομής τους έχει το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Πηγή : airetos

Δεν υπάρχουν σχόλια: