Ελάτε στην παρέα μας !

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Της όσφρησης καμώματα !

Απογευματάκι φθινοπώρου του σωτήριου έτους  1978 και η ζωή στο μικρό συνοικισμό Ιτέα Ευρυτανίας , της κοινότητας Ραπτοπούλου του νομού Ευρυτανίας κυλά ήρεμα και σε συνηθισμένους ρυθμούς.

Οι άνδρες  είναι στα χωράφια και στα γιδοπρόβατά τους. 
Οι γυναίκες  είναι στα χωράφια , στο δάσος για ξύλα και κλαρί, στο σπίτι κι όπου αλλού χρειάζονται βοήθεια οι αφέντες (Δεν ξεχνούν βέβαια τις καλές συνήθειες,  μεταξύ των οποίων το απαραίτητο κουτσομπολιό και με αφορμή τον καφέ κινούν για τις καλύτερες πηγές) !
Τα παιδιά διαβάζουν ή παίζουν(αν δεν έχουν καμιά αγγαρεία άλλη να κάνουν).
Η κυρά Κώσταινα πλένει τα χόρτα που μάζεψε για να φτιάξει την πίτα που της παρήγγειλε ο αφέντης Της , τα καθαρίζει πολύ καλά , τα ψιλοκόβει , βάζει λαδάκι ,αλατάκι , ριγανίτσα και λίγο τυράκι ,  τα ανακατεύει  και τα αφήνει  στην ξύλινη  λεκάνη να ΄΄ξεκουραστούν΄΄  και  να ΄΄σμίξουν ΄΄ οι  οσμές.  

Κατόπιν καταπιάνεται με τη ζύμη που ετοίμασε , ακουμπά πάνω στο ξύλινο αμπάρι  το πλαστήρι   και  με το πετρόβεργό  της   ανοίγει με μαεστρία   τα φύλλα .
Ένα φύλλο στρώση  στο χαλκωματένιο της  ταψί  , γέμιση  από πάνω ,πάλι φύλλο , πάλι γέμιση  κ.ο.κ   σκεπάζει μ΄ ένα τελευταίο φύλλο κι από πάνω ρίχνει λίγο αγνό κατσικίσιο βουτυράκι -δικής της παραγωγής- , έτοιμη η πίτα ! 
Καίει και τον ξυλόφουρνο κι όταν αυτός αποκτά την επιθυμητή θερμοκρασία βάζει μέσα το ταψί , σε καμιά ώρα η πίτα θα είναι ροδοκόκκινη ,  τραγανιστή και τέλεια ψημένη !

<<Θα μοσχομυρίσει όλο το χωριό>> μονολογεί με ικανοποίηση και κλείνει καλά την πόρτα .
Έχει ήδη σουρουπώσει .
Οι χωριανοί μετά από μια κουραστική μέρα επιστρέφουν στα σπίτια τους.   

Την εποχή αυτή κουβαλούν με τα αλογομούλαρα ξύλα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, τα ξεφορτώνουν στις αυλές , ξεσαμαρώνουν τα ζωντανά και τα δένουν στις καλύβες τους.

Σαν αποζημίωση ή  ας πούμε ανταμοιβή  για τα βαριά φορτία που κουβάλησαν τους ρίχνουν λίγο σανό και γεμίζουν τις ποτίστρες  τους με φρέσκο νεράκι .
Οι άνδρες τρώνε βιαστικά   το βραδινό τους και κατόπιν ΄΄τραβούν΄΄ για τα καφενεία...F΄..
...για καφεδάκι ,τσίπουρο ,κουβέντα ή δηλωτή … Την ώρα αυτή γυρνά κι ο μπάρμπα Κώστας από τα χωράφια κι απιθώνει προσεχτικά στην αυλή τα φορτία του , την τεράστια  πέτρινη πλάκα που κουβαλά στον ώμο από την ΄΄Κουλουμέρου΄΄ κι ένα μισογεμάτο σακούλι με τα τελευταία ώριμα σύκα και σταφύλια του φθινοπώρου . 

Καλησπερίζει την κυρά κι ανάβουν το τζάκι για να ζεσταθούν και να ξαποστάσουν. Όλη μέρα στο ποδάρι δεν αργεί να τους πάρει ένας ύπνος ελαφρύς.
Η ώρα περνά κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά , από το φούρνο η μυρουδιά της πίτας κατακλύζει σταδιακά  τις γειτονιές! Πρώτα φτάνει στα Ξυραφεΐκα ,εκεί όπου παίζουν ΄΄τσιλίκα ΄΄τα ξαδέρφια Παναής και Κώστας ...
Η ευωδία είναι τόσο εξαίσια που παρατούν  ευθύς το παιχνίδι και τα τσιλικόξυλα .
΄΄Από που να ΄ρχετε η ευωδία δαύτη΄΄  αναρωτιούνται κι ακολουθώντας την αλάνθαστη όσφρησή τους δεν αργούν να φτάσουν στο φούρνο της κυρά Κώσταινας !
-Ν΄ ανοίξουμε το φούρνο λέει ο 
Κώστας  !
-Τι λες ρε! θα μας πάρουν μυρωδιά και τότε δεν το γλυτώνουμε το ξύλο ,απαντά ο Παναής !
-Σα να 'χεις  δίκιο ! πάμε να φύγουμε λέει κι ο Κώστας !
Τελικά όμως η λιγούρα , η μυρωδιά που τους σπάει τη μύτη και η διάθεση για ζαβολιές απομακρύνουν κάθε ενδοιασμό τους. 
Με προσοχή κι αθόρυβα ανοίγουν την πόρτα και τραβούν με τη μάσια  όξω το ταψί…ζεματά η πίτα και δεν έχει ψηθεί καλά ακόμη αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες ...
Τσιμπολογούν το τραγανό και νοστιμότατο φύλλο , μαδούν κι από την εξαίσια γέμιση... τρώνε , καίγονται , πετούν... μέχρι που ένας ξαφνικός θόρυβος τους σκιάζει και το βάζουν στα πόδια...

Οι γάτες δεν χάνουν την ευκαιρία να φαν κι αυτές λίγα από τα κομματάκια που σκορπίστηκαν τριγύρω -στο ταψί δε ζυγώνουν , ζεματάει - .
Σαν ήρθε η ώρα, πιάνει το δαυλί και τα πιάσματά της η κυρά Κώσταινα και κινά για το φούρνο , έχει ξελιγωθεί από την πείνα και δε βλέπει την ώρα να ξεφουρνίσει….
Σα ζυγώνει  όμως κι αντικρίζει την καταστροφή, της έρχεται λιποθυμιά ! τέτοιο θάμα ούτε περίμενε να δει , ούτε ξανάδε ποτέ και φυσικά ούτε τώρα ξέρει τι να κάνει, τι να πει !!!
Λίγο μακρύτερα οι νεαροί ταραξίες  παραφουσκωμένοι από το φαΐ και την τρεχάλα γελούν με το κατόρθωμά τους, αν και σιγά –σιγά αρχίζουν να φοβούνται και για τις τυχόν συνέπειες της μεγάλης αποκοτιάς τους ….!

F΄...(Δυο καφενεία είχαμε στο χωριό , το ένα –παραδοσιακό , μια παράγκα δηλαδή που ανήκε στον κυρ Βασίλη Ξυραφάκη, και το άλλο το νεότερο και πιο σύγχρονο ,ιδιοκτησίας του κυρ Δημοσθένη Ξυραφάκη ,ο οποίος είχε θητεύσει στη Γερμανία κι έμαθε πως δημιουργούνται οι σύγχρονες επιχειρήσεις .
Έχτισε λοιπόν το καφενείο του πλάι στην πλατεία με πρόσοψη, φάτσα καλή και θέα κι  άφθονο χώρο για να δένουν τα αλογομούλαρά τους οι θαμώνες … Αυτή η νεότερη επιχείρηση με τις καινοτομίες της και τις ανέσεις κόντεψε να εξαφανίσει το άλλο καφενείο και θα το έκανε αν … αν ένας άλλος απρόβλεπτος παράγων δεν συνέπραττε για να διατηρηθεί και το παλιό , η παράγκα του κυρ. Βασίλη δηλαδή. Ο παράγων αυτός ήταν ένας και μοναδικός  !Δέκα δραχμές το τσίπουρο στο νέο καφενείο , πέντε δραχμές το τσίπουρο στον κυρ Βασίλη …κι έτσι οι κάτοικοι είχαν  και επιλογές  και διλήμματα

Οκτώβρης 2014 Αλέξανδρος Χ. Φλώτσιος
Τυχόν ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι συμπτωματική ...
Αφιερωμένο στους αγαπητούς συχωριανούς μας που  έφυγαν  και μας αγναντεύουν  από κει πάνω….!

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με φορείς του κτηνοτροφικού τομέα της χώρας μας

Στη διαβούλευση για τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας, που πραγματοποίησε σήμερα στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με φορείς του χώρου, συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλους τους κλάδους της κτηνοτροφικής παραγωγής και από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Εξέθεσαν όχι μόνο τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, αλλά και κατέθεσαν τις προτάσεις τους σχετικά με την αντιμετώπισή τους.

Έγινε μια εκτενής συζήτηση μεταξύ των παραγωγών και των παριστάμενων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τα συμπεράσματα της οποίας θα μεταφερθούν άμεσα στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Επερώτησης που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα γίνει την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου.
Παράλληλα υπήρξε δέσμευση από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα συζητήσει μαζί τους και το επόμενο διάστημα, που θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του στην περιφέρεια, για την ανασυγκρότηση του αγροτικού και ιδιαίτερα του κτηνοτροφικού τομέα.
Διαβάστε περισσότερα :ΕΔΩ

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Δήλωση Βαγγέλη Αποστόλου με αφορμή τη παραπομπή στις καλένδες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στην προεκλογική περίοδο ο κ. Μπακογιάννης ισχυριζόταν ότι είχε όχι μόνο κοστολογημένο πρόγραμμα αλλά και διασφαλισμένη την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίησή του
Και πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της ανάληψης των καθηκόντων του στέλνει το πρώτο μήνυμα της πορείας που θα ακολουθήσει στη θητεία του Προσαρμογή στη πραγματικότητα , δηλαδή στις επιβαλλόμενες άνωθεν περικοπές, που σημαίνει απλά ότι η Περιφέρεια εγκαταλείπει τη διεκδικητική αντίληψη στη λειτουργία της.
Πρόκειται για μείζον πολιτικό ζήτημα. Δεν είχε κανένα δικαίωμα ο κ. Μπακογιάννης να προβεί σε εκπτώσεις και περικοπές στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας ,χωρίς προηγούμενα να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο με συγκεκριμένη τεκμηρίωση και προσέγγιση.Με πρόσχημα τον οικονομικό εξ ορθολογισμό, εισήχθη χθες στην Οικονομική Επιτροπή για απόφαση η 7η τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2014. Ανταποκρινόμενη πλήρως στις μνημονιακές επιταγές όπως αυτές ορίζονται από τις σχετικές εγκυκλίους η Επιτροπή κατά πλειοψηφία προχώρησε...
Διαβάστε περισσότερα : ΕΔΩ

Αποστόλου :Επικίνδυνη η διατροφική εξάρτηση της χώρας μας

Αποτελεί κοινή αντίληψη ότι σε περιόδους παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, όπως είναι αυτή που βιώνει η χώρα μας, αργά ή γρήγορα θα αναδειχθεί σκληρά η επισιτιστική μορφή της. Και η δική μας η κρίση θα είναι επαχθέστερη γιατί θα συμβεί σε περιβάλλον διατροφικής εξάρτησης από εισαγωγές αλλά και ασυδοσίας στη διακίνηση των βασικών διατροφικών αγαθών.
Αρκεί να αναφερθεί ότι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, που είναι κυρίως διατροφικό, ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ και τρέχει με καλπασμό, μετατρέποντας την παραδοσιακά αγροτική Ελλάδα σε αιμορραγικά εισαγωγική χώρα. Εισάγουμε όχι μόνο κρέατα, γαλακτοκομικά και ψάρια, αλλά και τεράστιες ποσότητες τυποποιημένων τροφίμων, ζωοτροφών, σιτηρών, οσπρίων, νωπών φρούτων, ξηρών καρπών, κατεψυγμένων λαχανικών κ.λπ.
Από την άλλη η κερδοσκοπία, από το χωράφι μέχρι το ράφι, οργιάζει, με τη σχέση των τιμών παραγωγού με τις τιμές καταναλωτή στη χώρα μας να διαμορφώνεται στο 1 προς 6, όταν στην Ε.Ε. δεν ξεπερνά το 1 προς 3. Πρόκειται για τη πλέον μακρόβια και άθικτη απάτη, που σπρώχνει παραγωγούς και καταναλωτές στη συνεχή συρρίκνωση των εισοδημάτων τους και τελικά στην ανέχεια.
Για την αντιμετώπιση του πρώτου προβλήματος πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επιδίωξη της αυτάρκειας. Οφείλουμε να αναπληρώσουμε μεγάλες ποσότητες εισαγόμενων προϊόντων με εγχώρια μέσα σε ένα νέο πλαίσιο πολιτικής γης και αποκατάστασης των καλλιεργειών που χάθηκαν, αλλά και να στηρίξουμε την κτηνοτροφία που καλείται να καλύψει το 70% των διατροφικών μας αναγκών....
Διαβάστε περισσότερα :ΕΔΩ

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Ο Παρνασσός δεν υποκύπτει…

Tων Άλκη Βούλγαρη ,Δημήτρη Κοΐβαρη- Νίκου Στούπη ,Βασαίλη Τσιτσιρίγκου
Μέσα στο «στρατηγικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλήματος του κοινωνικού πλούτου», που εφαρμόζουν οι μνημονιακοί εθνοσωτήρες Σαμαράς-Βενιζέλος, περίλαμπρη θέση κατέχει, η παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ του “Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού” .
Ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορούσε παρά να είχε προβλέψει, την εκ των προτέρων αναβάθμισή του με προίκα κοντά στα 40 εκατομμύρια ευρώ που η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διέθεσε μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013. Το σημερινό πολιτικό σύστημα που μας διοικεί, βγάζει τον τόπο μας και τις υποδομές του στο σφυρί . Είχε προηγηθεί στα προηγούμενα χρόνια, η διάλυση της παραγωγικής βάσης της περιοχής, η καταστροφή κάθε έννοιας συλλογικού συμφέροντος, η κυριαρχία της ιδεολογίας του τουρισμού και κυρίως του γρήγορου και εύκολου - πλήν όμως «κοντοπόδαρου» - πλουτισμού.
Ταυτόχρονα είχε δρομολογηθεί τόσα χρόνια από τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις, η οργάνωση της τοπικής οικονομίας μονοσήμαντα γύρω από την σαθρή βάση της παροχής υπηρεσιών, η καταστροφή της ταυτότητας και της παραγωγικής φυσιογνωμίας του χώρου.
Σήμερα βεβαίως μας ζητούν και τα ρέστα!
Θα μας βρούν απέναντι : Στην Βουλή, στους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς, στις τοπικές κοινωνίες, μαχόμενους για τον δημόσιο χαρακτήρα των πόρων και, για τον πλούτο που μόχθησε ο λαός μας για να φτιαχτεί.
Θα μας βρούν απέναντι με ένα Εναλλακτικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την περιοχή : Ένα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας, με κεντρικό θέμα και τίτλο ‘ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ‘.
Διότι, εκτός από το “Χιονοδρομικό Κέντρο” υπάρχει και ο τόπος μας, ο “τόπος των γηγενών” : Η Μαριολάτα, η Σουβάλα, η Βελίτσα, η Αγόριανη, η Γραβιά και το Χάνι της, παραδίπλα το Κέντρο της Γής, οι Δελφοί και το Δελφικό τοπίο, τα Σάλωνα, το Χρισσό, ο Μπράλος με τα τσίπουρα, το Δαδί με τον “Ταρζάν” (γεωργικό μηχάνημα), τα εκατοντάδες μέτρα κοντοσούβλι στις Απόκριες, το Mουσείο Ψωμιού στην Αμφίκλεια….Υπάρχει η ζωή των ανθρώπων στην περιοχή, οι κοινωνικές δομές, οι υπηρεσίες, η τρίτη ηλικία (οι παλιοί), οι νεώτεροι, τα ήθη και τα έθιμα, το στάρι, το ψωμί… Υπάρχει η αγροτική και ορεινή Ελλάδα, η αγροτική ζωή και οι άνθρωποι της υπαίθρου. Τα πρότυπα αγροκτήματα και καταλύματα…Οι κατασκηνώσεις στο Μοναστήρι της Δαύλειας, η Δαύλεια, η Ελάτεια, τα Κηφισοχώρια, η Χαιρώνεια και η Λιβαδειά (πύλες εισόδου στον Παρνασσό), το “ηρωικό” Δίστομο. Οι στοές και τα Μεταλλεία του Μπάρλου στις πλαγιές του Παρνασού
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση :ΕΔΩ

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Γιορτή τσίπουρου στη Γρανίτσα!


Γιορτή ΄΄Τσίπουρου΄΄ διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γρανίτσας το Σάββατο 25 Οκτωβρίου , καλή επιτυχία !δείτε την πρόσκληση...

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ             

                   ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ  ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
                        ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

          Γρανίτσα, 20/10/2014

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γρανίτσας Ευρυτανίας σας προσκαλεί το Σάββατο  25 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 12:00 μ. στην ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Δημαρχείου. 
Με εκτίμηση,
τα μέλη και το Δ.Σ. του Π.Σ.Γ.Ε.

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Αποστόλου Ερώτηση για ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ

Με την Απόφαση Τροποποίησης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την λειτουργία του εργοστάσιου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο Μυλάκι Αλιβερίου Ευβοίας (ΑΔΑ: ΩΨΣΥ0-ΘΡΝ – Αρ. Πρωτ. 164449/24-9-2014)», η Κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως στην LAFARGE-ΑΓΕΤ να «Αναβαθμισμένο» RDF (τώρα πια όχι μόνο τυποποιημένο σε δέματα αλλά και απ’ ευθεία χύδην ως απόβλητο μηχανικής ανακύκλωσης δηλ. εμπεριέχον ότι ήθελε προκύψει, μεταφερόμενο και με πλοία και μετρούμενο για την επικινδυνότητά του δειγματοληπτικά 1 στα 5 αυτοκίνητα και 1 δείγμα στους 1000 τόνους φορτίου πλοίων....
Επιτρέπει επίσης στις πρώτες ύλες της να χρησιμοποιεί όλη την γκάμα των επικίνδυνων αποβλήτων από ιπτάμενες τέφρες και λάσπες της βαριάς Βιομηχανίας της χώρας (χάλυβας, αλουμίνιο, άνθρακα, διυλιστήρια) και των τελικών υπολειμμάτων των εταιρειών Διαχείρισης Αποβλήτων.
Με την εν λόγω απόφαση το τσιμεντάδικο από εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου μεταμορφώνεται σε υποδοχέα και διαχειριστή πάσης φύσεως αποβλήτων και σε καυστήρα σκουπιδιών και αστικών λυμάτων της Αττικής και άλλων περιοχών, εισάγοντας προς χρήση για την λειτουργία του εργοστασίου, πρώτες ύλες και καύσιμα που ανατρέπουν τους ήδη εγκεκριμένους όρους λειτουργίας του......
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
αν σκοπεύει να πάρει πίσω την απαράδεκτη τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων, η οποία προβλέπει μεγιστοποίηση των κερδών της πολυεθνικής θυσιάζοντας στο βωμό της περίφημης και πολύπαθης ανάπτυξης την υγεία χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, συντελεί στη διαρκή και σαρωτική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους και δίνει οριστικό χτύπημα στην όποια αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής επιφέροντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή

Διαβάστε περισσότερα :ΕΔΩ

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Θάνος Μωραΐτης: Και όποιος το αμφισβητεί και δεν συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις θα διαγράφεται…»

Με αφορμή το  θερμό εναγκαλισμό της Λουκά στην Αλαμουντίν  ΄΄ ανέβασε΄΄ ένα  αιχμηρό σχόλιο με πολλούς παραλήπτες   στη σελίδα του στο facebook  ο  Θάνος Μωραΐτης .Δείτε τι γράφει !
΄΄ Η Λουκά αγκαλιάζει την Αλαμουντίν…
Οι παλικαρισμοί για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο πάνε τα spreads στα ύψη…
Τα στελέχη της κυβέρνησης ξεσαλώνουν με εμφυλιοπολεμική φρασεολογία…
Οι διορίσαντες το …σύμπαν προβάλλονται ως μεταρρυθμιστές του δημοσίου…
Η αντιπολίτευση ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα με κουμπαράδες μίζας…
Ο Τσίπρας ανακάλυψε πόσο ταιριάζει πολιτικά με τον Καμμμένο…
Η κυβέρνηση ακούγεται οτι φέρνει ψαλιδισμένη τη ρύθμιση για τις δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία…
Αυτό είναι πολιτική σταθερότητα!!
ΥΓ. Και όποιος το αμφισβητεί και δεν συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις θα διαγράφεται…»΄΄

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ο Ηλίας Ψινάκης αγκαλιά με το λεξικό Μπαμπινιώτη: Κουραδόμαγκες, μαφιόζοι και ...

Ο Ηλίας Ψινάκης δεν «μασάει» τα λόγια του και το απέδειξε άλλη μία φορά μιλώντας για την κατάσταση στην οποία παρέλαβε τον Δήμο Μαραθώνα, το σκάνδαλο με τα κλεμμένα φορτηγά αλλά και για τις πρακτικές ντόπιων «κουραδόμαγκων» μαφιόζων που έκαναν πάρτι εκατομμυρίων επί 16 χρόνια.Ο δήμαρχος Μαραθώνα μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1 τόνισε ότι παρέλαβε έναν δήμο «κουρέλι». Ωστόσο δεν θέλησε να πει περαιτέρω λεπτομέρειες και επισήμανε παράλληλα ότι ακόμα γίνονται έρευνες και ανακρίσεις για να διαπιστωθεί το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Για το σκάνδαλο με τα κλεμμένα φορτηγά του Δήμου, όπου άγνωστοι εκτός από αυτά πήραν και βενζίνη από το πρατήριο που βρίσκεται στο σημείο  ο κ. Ψινάκης τόνισε ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη και γίνονται ανακρίσεις όχι μόνο γι αυτό αλλά και για πολλά άλλα θέματα.
Διαβάστε περισσότερα :ΕΔΩ

Αποστόλου :Προβλήματα στην απευθείας διακίνηση αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς λόγω των περιορισμών στο υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο.

Αποστολου ερώτηση Προς τους κ.κ. Υπουργούς:Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Πριν από την ψήφιση του Ν. 4264/2014, το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο μπορούσε να ασκηθεί ελεύθερα σε όλη τη χώρα για την πώληση πρωτογενών προϊόντων γης, ενώ για τα υπόλοιπα, μόνο στην περιφέρεια της αρμόδιας αρχής που χορηγούσε την σχετική άδεια.

Σύμφωνα, όμως, με τις νέες διατάξεις του Ν. 4264, ουσιαστικά καταργείται το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο, αφού αυτό μπορεί να ασκείται μόνο σε δήμους με πληθυσμό μικρότερο από 3.000 κατοίκους, δηλαδή σε ελάχιστες περιοχές της χώρας (χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 3000 κατοίκων είναι μόλις 35 επί συνόλου 325 και στην πλειοψηφία τους είναι σε μικρά νησιά και απομονωμένες περιοχές)!

Επειδή, με βάση τους συγκεκριμένους χωρικούς περιορισμούς για την άσκηση του πλανόδιου εμπορίου και σε συνδυασμό με την κατάργηση της άδειας υπαίθριου εμπορίου παραγωγού, ουσιαστικά καταργείται πλήρως για τους αγρότες το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο, αφαιρώντας τους την δυνατότητα να διαθέτουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους στην αγορά ωθώντας τους είτε στην παρανομία είτε στους μεσάζοντες.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Προτίθεται το Υπουργείο να τροποποιήσει ή να καταργήσει τους υπάρχοντες χωρικούς περιορισμούς για την άσκηση πλανόδιου εμπορίου, ώστε να επανέλθει η συγκεκριμένη δυνατότητα απευθείας διάθεσης των προϊόντων, που αποτελεί ζωτική ανάγκη για χιλιάδες παραγωγούς με παράλληλα οφέλη για τους καταναλωτές
Διαβάστε περισσότερα :ΕΔΩ

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Οι θέσεις της Παράταξης Η Στερεά σε Νέα Τροχιά για τα θέματα της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η δέκατη τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, μία συνεδρίαση η οποία διήρκησε σχεδόν έξι ώρες, αφού στον κατάλογο των θεμάτων ημερησίας διάταξης της συμπολίτευσης και μόνο, βρίσκονταν 26 θέματα.
            Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Η Στερεά σε νέα τροχιά τοποθετήθηκαν τόσο επί των θεμάτων της ημερησίας διάταξης, αλλά και έθεσαν στο σώμα με τη μορφή επίκαιρων ερωτήσεων, πολύ σημαντικά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της περιφέρειας....

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Παράνομες και προκλητικές παρακρατήσεις κοινοτικών ενισχύσεων για οφειλές ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ.κ. Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας Οικονομικών
Ήδη από τον Νοέμβριο του 2012, με την ερώτησή μας 3662/1-11-2012 προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, είχαμε καταγγείλει την παράνομη και προκλητική παρακράτηση επιδοτήσεων ελαιολάδου από την Τράπεζα Πειραιώς, για όσους παραγωγούς είχαν λάβει καλλιεργητικά δάνεια, ακόμη και αν δεν είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Το ίδιο το ΥΠΑΑΤ, στην απάντησή του 404/4-1-2013, παραδεχόταν τα εξής:
«Όπως έχει διευκρινιστεί από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, σύμφωνα:
- Με το άρθρο 11 του Καν. (ΕΚ) 1290/05 που αναφέρει ότι τα ποσά ενισχύσεων καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους,   Διαβάστε ολόκληρη την   ερώτηση

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Οκτώβριος, καλό μήνα !

Γράφει η κ. Μαίρη Μπλάνη
 Μπήκαμε κιόλας στον Οκτώβριο, τον δεύτερο μήνα του φθινοπώρου!! Το φθινόπωρο, είναι ίσως, η πιο μυστηριώδης και ιδιόμορφη εποχή του χρόνου.....
Είναι μια περίοδος μελαγχολική, επειδή πλησιάζει ο χειμώνας, αλλά και γεμάτη αισιοδοξία..... Ο καιρός πότε θυμίζει καλοκαίρι και πότε τον επερχόμενο χειμώνα.....
Το φθινόπωρο έχει τη γοητεία του με τις χρωματικές εναλλαγές της φύσης.... Ας απολαύσουμε τις όμορφες στιγμές του Οκτώβρη με χαμόγελο και αισιοδοξία!
Καλό Μήνα σ'όλη την όμορφη παρέα! 

Μπακόλας : Τελικά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια


Όλα τριγύρω αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν, η κοροϊδία συνεχίζεται και πάμε πάλι απ την αρχή
Το πλήρες ιστορικό Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013 στον τοπικό τύπο της Ευρυτανίας

«Σημαντική η εξέλιξη γα την Ευρυτανία, Καθοριστική η παρέμβαση Μπακογιάννη-Ευχαριστήρια επιστολή του Δημάρχου Καρπενησίου-Τα έργα θα ξεκινήσουν το 2014-ειμαστε σε εγρήγορση δηλώνει ο Κώστας Κοντογεώργος-Όλα όσα είπε ο Χρυσοχοϊδης στην Βουλή»
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013 Δελτίο Τύπου του πολιτευτή Ευρυτανίας Κων. Ι. Μπακόλα: «Ο Άξονας Λαμία- Καρπενήσι στο πολιτικό παζάρι με όρους του χτες που μυρίζει ναφθαλίνη.
Πάρε κόσμε!»
«Ένεκα εκλογών Μαΐου κατά ριπάς εκτοξεύονται «χειροβομβίδες κρότου-λάμψης» από τα γραφεία των σωτήρων της Ευρυτανίας, συνεπικουρούμενοι εντός κοινοβουλίου από τον "Αδιάβαστο"υποσχόμενοι το Αθήνα Καρπενήσι σε 2,5 ώρες.
«Οι Μαυρογυαλούροι δίνουν τα ρέστα τους»
Ποιος θα προλάβει να χρεωθεί την «επιτυχία»

Σε αναβρασμό τα πολιτικά γραφεία τους, άτσαλες και εμφανείς στην κοινή γνώμη μάχες σώμα με σώμα και εντος ΝΔ για το ποιος θα υπερισχύσει στο Νομό.

Το πολιτικό κατεστημένο 40 ετών στην Ευρυτανία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και το μοίρασμα της τράπουλας «Έδρα κοινοβουλευτική-Νομαρχία(Αντιπεριφέρεια)-Δήμοι» και οι χειραψίες το βράδυ κάθε εκλογικής μάχης, ολοκληρώνει το βιολογικό του κύκλο .

Δυστυχώς κανείς Ευρυτάνας δε περιμένει να δει έστω «ρόδα να τσουλά» από Λαμία για Καρπενήσι πάνω σε άξονα ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Μέχρι τότε τους καλώ ν’ ανοίξουν το Νομό Ευρυτανίας με τον Όμορο Νομό Καρδίτσας από Μαυρόλογγο Κλειτσού 4 χιλιόμετρα απομένουν, στα διοικητικά όρια του Δήμου Καρπενησίου και τον Παραμεγδόβιο μόλις 18 χλμ απομένουν καθώς και την περιβόητη γέφυρα του Μέγδοβα στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγράφων.
40 χρόνια οδικού εγκλωβισμού και καταδίκης της Ευρυτανίας. Σήμερα σχεδόν μισό αιώνα μετά, υπόσχονται 5 μήνες πριν τις εκλογές άξονα Λαμία-Καρπενήσι .
Σίγουρα ο αείμνηστος Αλέκος Σακελάριος όταν έγραφε το σενάριο για τον Υπουργό Μαυρογυαλούρο υπήρχε περισσότερο φιλότιμο.»
Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014 στον τοπικό τύπο της Ευρυτανίας

«Οδικός άξονας Λαμία- Καρπενήσι- Όλα Εξαρχής- Μπακογιάννης δε βρήκαμε καμία Μελέτη-Ξεκινούν νέες μελέτες και νέα χάραξη του δρόμου- Έκπληκτος δηλώνει ο Νίκος Σουλιώτης»
ετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014 στο τοπικό τύπο της Ευρυτανίας < «Δεν υπάρχουν μελέτες έχει δίκιο ο Μπακογιάννης δηλώνει ο Ηλίας Καρανίκας τέως βουλευτής Πασοκ (ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ)-Πως χάθηκαν 10,5 Εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ για την ολοκλήρωση των μελετών»Τελικά η δικαίωση για όσα εγκαίρως είχε καταγγείλει ο πολιτευτής Ευρυτανίας Κωνσταντίνος Ι. Μπακόλας ήρθε, αν και είχε και τότε λοιδορηθεί ως λαϊκιστής. Το 2014 μας αφήνει, οι μπουλντόζες δεν μπήκαν και όλοι μας εξακολουθούμε να ανεβοκατεβαίνουμε τις Ράχες Τυμφρηστού και να διασχίζουμε τα χωριά της Φθιώτιδας όπως και την δεκαετία του 1950 για να φτάσουμε στο τόπο μας… Τελικά ο κος Περιφερειάρχης τις ευχαριστήριες επιστολές που τις έστελνε το 2013 ως Δήμαρχος Καρπ/σιου? Τι έχει να μας πει ο εξασφανισθέντας κος Κοντογεώργος ? Πόσο έκπληκτος είστε κε Σουλιώτη ? Κε Καρανίκα 2 εκλογικές θητείες και άξονα Λαμία –Καρπενήσι δεν είδαμε, σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας… Δυστυχώς οι Ευρυτάνες στην πλειοψηφία τους δεν άκουσαν όσα εγκαίρως τους επισήμανα, η παρτίδα ήταν καλά σπαρμένη για προεκλογικό θερισμό , είναι αργά για δάκρυα απολαύστε τους ψηφισθέντες για τα επόμενα χαμένα χρόνια …
Όπως είχε πει και ο αξέχαστος Μαυρογυαλούρος «κάτοικοι της πανέμορφης Πλατανιάς θα σας εξαφανίσωμεν».-

Κωνσταντίνος Ι. Μπακόλας Πολιτευτής Νομού Ευρυτανίας Μέλος του Εθνικού Συμβούλιου των Ανεξάρτητων Ελλήνων

 


Αποστόλου : Αντιμέτωποι με κρυφή και άδικη φορολόγηση οι αγρότες

 Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013), και συγκεκριμένα στο άρθρο 34  παρ. 1, προβλέπεται ότι «Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 30, η οποία προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα, προσδιορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση κατά το ίδιο φορολογικό έτος σύμφωνα µε τα οριζόμενα στις επόμενες παραγράφους και φορολογείται …β) σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 29, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του δεν προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις». Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στα Άρθρα 29 παρ. 1, και 30 παρ. 1, οι ανωτέρω ρυθμίσεις αναμένεται να δημιουργήσουν τεράστια επιπλέον προβλήματα στον αγροτικό κόσμο της χώρας, αφού είναι σαφές ότι, εφόσον το εισόδημα ενός αγρότη είναι μικρότερο από το τεκμαρτό, η διαφορά θα φορολογηθεί ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, με βάση τα ποσοστά που ορίζονται στο άρθρο 29, δηλαδή 26% για ποσό ως 50.000 ευρώ και 33% για ποσό μεγαλύτερο των 50.000 ευρώ...
Διαβάστε περισσότερα :ΕΔΩ