Ελάτε στην παρέα μας !

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Στη Διάσπαση της προσοχής οφείλονται τα περισσότερα ατυχήματα

Άρθρο του κ. Γρέντζελου Νικόλαου ιδιοκτήτη των ομώνυμων  σχολών οδήγησης ΄΄ΓΡΕΝΤΖΕΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΄΄
 Μια από τις κυρίες αιτίες που συμβαίνουν ατυχήματα είναι η Διάσπαση της προσοχής

Οι οδηγοί πρέπει να έχουν διαρκώς συγκεντρωμένη την προσοχή τους στον δρόμο. Όχι μόνον για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για την ασφάλεια των επιβατών τους και των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου.
Τρόποι διάσπασης της προσοχής
Η προσοχή των οδηγών είναι δυνατόν να διασπασθεί με τρεις τρόπους:
να μην κοιτούν τον δρόμο
να σκέφτονται άλλα πράγματα
να αφήσουν το τιμόνι.
Συχνά συμβαίνουν και τα τρία ταυτόχρονα. Π.χ. ένας οδηγός που πρέπει να γυρίσει πίσω το κεφάλι του για να σταματήσει τα παιδιά που τσακώνονται στο πίσω κάθισμα δεν μπορεί να συγκρατήσει το βλέμμα του στον δρόμο ούτε την προσοχή του στην κυκλοφορία.
Αιτίες διάσπασης της προσοχής
Τα κινητά τηλέφωνα και τα συστήματα πλοήγησης μέσω δορυφόρου είναι σημαντικές αιτίες διάσπασης της προσοχής. Τα τελευταία αυτά συστήματα πρέπει να τοποθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ευδιάκριτα χωρίς όμως να εμποδίζουν την ορατότητα του οδηγού. Το κάπνισμα, το φαγητό και τα ραδιόφωνα ή CD είναι επίσης συχνές αιτίες περισπασμού.
Πώς μπορούμε να αποφεύγουμε τη διάσπαση της προσοχής
Η καλή οργάνωση μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να αποφεύγουμε τους περισσότερους περισπασμούς. Φάτε, καπνίστε ή κάντε τα τηλεφωνήματά σας προτού ξεκινήσετε την οδήγηση. Εάν είναι απολύτως απαραίτητο να απαντήσετε στο τηλέφωνο ή να ασχοληθείτε με τα παιδιά, σταματήστε στο πλάι εάν είναι δυνατόν, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο ατυχήματος.
Καλημέρα σε όλους και προσοχή στο δρόμο!

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ο παπαγάλος κι ο σοφός

Κάποτε ζούσε ένας άνθρωπος που του άρεσε να ακούει τη διδασκαλία κάποιου σοφού, ποτέ όμως δεν έμπαινε στον κόπο να κάνει πράξη τα όσα άκουγε.
Όταν ο παπαγάλος του, ο οποίος μπορούσε να μιλάει καλά, τον ρώτησε πού πήγαινε κάθε μέρα, εκείνος απάντησε ότι επιθυμούσε να μάθει περισσότερα για τον Θεό και την ελευθερία. Αυτός ήταν και ο λόγος που πήγαινε να ακούσει τα λόγια του σοφού. Ο παπαγάλος τότε τον έβαλε να ρωτήσει τον σοφό πώς θα μπορούσε κι εκείνος να απελευθερωθεί.
Ο άνθρωπος λοιπόν έκανε την ερώτηση του παπαγάλου στον σοφό, ο οποίος αμέσως έπεσε κάτω στο έδαφος σαν να λιποθύμησε ξαφνικά. Όσοι ήταν μαζεμένοι τριγύρω θύμωσαν πολύ μαζί του που τόλμησε να κάνει μια τέτοια ερώτηση και του ζήτησαν να φύγει αμέσως. Όταν επέστρεψε στο σπίτι, διηγήθηκε στον παπαγάλο όλη την ιστορία. Το επόμενο πρωί βρήκε τον παπαγάλο ακίνητο μέσα στο κλουβί του. Ο άνθρωπος υπέθεσε ότι ήταν νεκρός και άνοιξε το κλουβί για να τον βγάλει έξω.
Ο παπαγάλος πέταξε αμέσως στο κλαδί ενός δέντρου και του είπε: «Ακολούθησα τα λόγια του σοφού και τώρα είμαι ελεύθερος. Καλό θα ήταν να εφαρμόζεις κι εσύ τις οδηγίες του».
Πολλές φορές ακολουθούμε ένα μονοπάτι και το μόνο που κάνουμε είναι να αποθηκεύουμε ως πληροφορίες τα όσα μαθαίνουμε “παπαγαλίζοντας” τη θεωρία του. Κανένα μονοπάτι όμως δεν έχει νόημα εάν αυτά που μαθαίνουμε δεν τα εφαρμόζουμε στην πράξη.

Νάκος Δημήτριος

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Μπακόλας :Ο Παύλος Μπακογιάννης λείπει περισσότερο από ποτέ ...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
26 Σεπτεμβρίου 1989, δολοφονήθηκε άνανδρα ο βουλευτής Ευρυτανίας Παύλος Μπακογιάννης, κοινοβουλευτικός άνδρας με μπέσα και φιλότιμο μοναδικό.
Ξεκίνησε μια πορεία επαγγελματική όσο και πολιτική με μοναδική του κληρονομιά, την Ευρυτανική καταγωγή του.
Το πόνημα του για μια αναπτυσσόμενη Ευρυτανία δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα, δεν του επετράπη να παλέψει γι αυτόν τον διαχρονικά αδικημένο και ξεχασμένο τόπο, εκτελώντας τον άδικα χέρια τρομοκρατών.
Λες κι ένα αόρατο χέρι κρατούσε και κρατά την Ευρυτανία αποκομμένη και καταδικασμένη στην υπανάπτυξη, να βρίσκεται πάντα ένα βήμα από τις εξελίξεις, σε κάθε κρίσιμη για το μέλλον της εποχή.
Λειτούργησε κοινοβουλευτικά σε μια εποχή όπου η παραγωγή πολιτικού έργου, γίνονταν μέσα στο κόσμο για τον κόσμο, μέσα στην κοινωνία για την κοινωνία και όχι σε κλειστά γραφεία στρατηγικών συμμαχιών και δημοκοπικών αναλύσεων, αποκόπτοντας την σχέση του πολιτικού με τον πολίτη.
Ήξερε να ενώνει, να δένει και να συνδιαμορφώνει με γνώμονα την εθνική συμφιλίωση και το πλήρωσε με την ίδια του την ζωή.
Λείπει περισσότερο από ποτέ σε καιρούς και μέρες μαύρες, τόσο για την πατρίδα μας όσο και για την Ευρυτανία μας.

Αθάνατος και για πάντα αναντικατάστατος
Κωνσταντίνος Ι. Μπακόλας
•Πολιτευτής Νομού Ευρυτανίας
•Μέλος του Εθνικού Συμβούλιου των Ανεξάρτητων Ελλήνων 

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Παρέμβαση Αποστόλου στη Βουλή


Παρέμβαση του Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστή θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης& Τροφίμων της Κ.Ο., στη Βουλή, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014, επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Ρύθμιση θεμάτων Εφοδιαστικής».
Συνταξιοδότηση Αγροτών- Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Πετρελαίου-
Ημερομίσθια Ξενοδοχοϋπαλλήλων.


Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Αποστόλου : Καταστροφικές οι καθυστερήσεις αντιμετώπισης του καταρροϊκού πυρετού

Νοιώθω αιφνιδιασμένος από τον χαμηλό βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών να δράσουν άμεσα και κατεπειγόντως σε επιδημιολογικές συνθήκες, όσον αφορά ακόμα και το πιο στοιχειώδες, αυτό της ενημέρωσης των κτηνοτρόφων.
Είμαι σίγουρος πως αυτό δεν οφείλεται σε απλή ολιγωρία υπαλλήλων, αλλά σε κακή οργάνωση και εφαρμογή διαδικασιών που οφείλουν να υλοποιούν σε παρόμοιες συνθήκες οι πολιτικές ηγεσίες. Άλλωστε έχουμε πολλές φορές αναδείξει το υπεράνθρωπο έργο που επιτελούν οι Δημόσιοι Κτηνίατροι, υπερβάλλοντας εαυτόν και διασφαλίζοντας (είναι αλήθεια, σε συνθήκες εξαντλητικής υπερεργασίας λόγω ελλείψεως προσωπικού αλλά και οικονομικής ασφυξίας λόγω δημοσιονομικών περικοπών που έχουν μηδενίσει τα εκτός έδρας, τις υπερωρίες και τις δυνατότητες  μεταφοράς ) την κατανάλωση του πληθυσμού με ασφαλή ζωικά προϊόντα.
Το δηλωθέν «σπάω αυγά» δεν πρέπει να μείνει στο επικοινωνιακό πεδίο, αλλά με συγκεκριμένα βήματα, να γίνει πράξη, και συγκεκριμένα:
---Εχθές , έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί , σε συνεργασία με τον Δήμο Καρύστου και τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων της Περιοχής , αλλά αντίστοιχα και σε κάθε κτηνοτροφική Περιοχή ,  πρωτοβουλίες πλατιάς ενημέρωσης από ειδικούς επιστήμονες της Περιφέρειας, χρησιμοποιώντας Κτηνιάτρους και Γεωπόνους επιστήμονες που θα είχαν εκ των προτέρων προετοιμαστεί για το θέμα. Προφανώς και αν την διαδικασία ενημέρωσης την αναλάβουν ελάχιστοι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, ο χρόνος που θα χρειαστεί να την επιτελέσουν στις συγκεκριμένες δύσκολες γεωγραφικές συνθήκες της Περιφέρειας, είναι πολύ μεγάλος και δεν ανταποκρίνεται στον οξυμένο και άμεσο χαρακτήρα του προβλήματος
---Η δημιουργία , παράλληλου με την επίσημη δομή της Διοίκησης,  δικτύου  ειδικών επιστημόνων ανά Περιφερειακή Ενότητα με αναφορά απ ευθείας στην πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας για αντίστοιχες με το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού επιδημικές καταστάσεις σε συνθήκες αλλαγών  των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας που τις ευνοούν , και η διασφάλιση διαρκούς επιμόρφωσης και παρακολούθησης τους με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα , προβάλλει ως επείγουσα ρύθμιση.
---Η διασφάλιση της συμμετοχής, ως αφετηρία μιας τέτοιας λογικής, κλιμακίου επιστημόνων της Περιφέρειας στο ειδικό για αυτά τα θέματα παγκόσμιο  συνέδριο που φιλοξενείται στην χώρα μας τον Οκτώβριο , καθίσταται επείγουσα ανάγκη.

Θέλω να ελπίζω πως ο κ. Περιφερειάρχης θα στρέψει την προσοχή του σε αυτά τα θέματα ουσίας, και αναμένω τις παρεμβάσεις του

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ : Επαναφορά ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης στα 21 ευρώ και παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

ΣΥΡΙΖΑ :Με δύο τροπολογίες που υπογράφουν  οι Βουλευτές του ζητά την  επαναφορά  του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο τροπολογία-Προσθήκη και  την παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού
στο σ/ν, αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: « Κύρωση της από 30.12.2013 Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών KAVALA OIL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ENERGEAN OIL AND GAS - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ και της ως εκ τρίτου συμβαλλομένης ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. με την οποία τροποποιείται η από 23.11.1999 Σύμβαση για την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της KAVALA OIL A.E., η οποία κυρώθηκε με το ν. 2779/1999 (ΦΕΚ Α΄ 296)».
Θέμα: Επαναφορά  του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο
στο σ/ν, αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιριών ENERGEAN OIL & GAS-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ και TRAJAN OIL AND GAS LIMITED για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή ΚΑΤΑΚΟΛΟ».
Θέμα: «Παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού»
Διαβάστε περισσότερα στο scribd

Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΧΟΛΟΓΙΑ


Του Θωμά Κώτσια


Με μια δέσμη άμεσα εφαρμόσιμων μέτρων ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την άμεση αντιμετώπιση της φτώχειας της πείνας και της εξαθλίωσης σημαντικού μέρους της ελληνικής κοινωνίας, την δυνατότητα της ανόρθωσης της οικονομίας και την επανάκτηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας για την υπεράσπιση των συμφερόντων της πατρίδας μας. Ο Αλ. Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη δεν μίλησε για αλλαγή σχέσεων παραγωγής (Σοσιαλισμό), ούτε παρουσίασε όλο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε, «δεσμευόμαστε γι’ αυτά που μπορούμε και όχι γι’ αυτά που θέλουμε» και όμως η συγκυβέρνηση και οι αρουραίοι του σάπιου δικομματικού συστήματος  προσπαθούν να αντιδράσουν με κραυγές για να φοβίσουν τον Ελληνικό λαό. Ξεκίνησαν με την απαγόρευση  της μετάδοσης, για πρώτη φορά στα χρόνια της μεταπολίτευσης, της ομιλίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης  από το κατασκεύασμα τους (τη ΝΕΡΙΤ) που υποκατάστησε την ΕΡΤ. Οδήγησαν, λόγω αυτής της απαγόρευσης, ακόμα και τη διορισμένη Διοίκησή του σε παραίτηση, για να μπορούν έτσι σε ένα κόσμο που δεν άκουσε τον Τσίπρα να του μιλούν για γενικόλογες παροχολογίες και κάλπικες υποσχέσεις, τακτικές που οι ίδιοι για χρόνια ακλουθούσαν και ο κόσμος έχει σιχαθεί.
Όμως η υπεράσπιση της ζωής και της αξιοπρέπειας ενός λαού που βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση δεν είναι παροχολογία και δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται σαν τέτοια, είναι προσβολή στα θύματα της κρίσης και δείχνει αδιαφορία και υποτίμηση της τραγωδίας που βιώνει ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας, έπρεπε να είναι η αυτονόητη υποχρέωση της κυβέρνησης του και το αδιαπραγμάτευτο όριο απέναντι σε οποιαδήποτε τρόικα και σε οποιοδήποτε δανειστή. Προτάσεις και μέτρα που απαλύνουν την κρίση και ανακουφίζουν τα θύματα της έπρεπε να είναι πέρα και πάνω από πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές και όχι σημεία αντιπαράθεσης και μάλιστα με απαξιωτικά σχόλια από τους κάθε λογής κυβερνητικούς εκπροσώπους για τα ίδια τα θύματα της πολιτικής τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε τις δικές του προτάσεις αντιμετώπισης της κρίσης, ας μας πουν αυτοί που μας κυβερνούν αντί να βρίζουν και να συκοφαντούν , τι προτείνουν οι ίδιοι. Η πολιτική τους μας οδηγεί στην καταστροφή και μας ζητούν το λόγο γιατί μια άλλη πολιτική δύναμη προτείνει κάτι διαφορετικό από τους «δικούς της μονόδρομους».
Δηλαδή, είναι παροχολογία και λαϊκισμός να υπερασπίζεσαι την υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια ενός λαού που οδηγείται στην απόγνωση και είναι υπεύθυνη πολιτική για να πληρώσεις τους τοκογλύφους, να ζητάς ΕΝΦΙΑ από τον άνεργο καρκινοπαθή που δεν έχει να πληρώσει τα φάρμακα του για να ζήση? Είναι λαϊκισμός να ζητάς να ελεγχθούν οι διάφορες λίστες των φοροφυγάδων που έχουν τα κλεμμένα στην Ελβετία και από 2000 περίπου έχουν ελεγχθεί μόνο 26 η να ζητάς να ελεγχθούν οι μερικές χιλιάδες εταιρείες στο Κρανίδι με τις πολυτελείς βίλες  που τυγχάνουν ιδιαίτερης φορολογικής ασυλίας και είναι πολιτική ευθύνης να χάσει ο απολυμένος το σπίτι του, από τα «κοράκια» που περιμένουν αξιοποιώντας την αδυναμία του να πληρώσει τις δώσεις, αφού έχασε τη δουλειά του?
Είναι λαϊκισμός να αποκαλύπτεις ότι οι τρείς μεγαλύτερες Γερμανικές εταιρείες αυτοκινήτων στην Ελλάδα φοροδιαφεύγουν για χρόνια με δισεκατομμύρια σε βάρος της χώρας και να το κάνουν «γαργάρα» οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι μαζί με όλα τα συστημικά δουλοκάναλα που λειτουργούν για λογαριασμό τους, χωρίς άδειες και χωρίς φόρους και είναι πολιτική ευθύνης την ίδια στιγμή να κόβεις το επίδομα πολύτεκνης μητέρας και μετά να ζητούν οι βουλευτές που το ψήφισαν να μην εφαρμοστεί, ανάμεσα σε αυτούς και ο βουλευτής του νομού μας?
Είναι λαϊκισμός και παροχολογία να δηλώνεις ότι θα αποκαταστήσεις τον κατώτερο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, για να κινηθεί η οικονομία, αφού τα χρήματα αυτά θα πέσουν στην αγορά και μάλιστα με την απόλυτη συμφωνία αυτών που θα τα πληρώσουν, όπως οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και είναι πράξη πολιτικής ευθύνης να θέλεις να μειωθεί ακόμα περισσότερο, επειδή σου το ζητούν κάποιοι οικονομικοί κολοσσοί για να «επενδύσουν» στη χώρα μας, αγνοώντας τις ολέθριες συνέπειες στα ασφαλιστικά ταμεία και στην φορολογία.
Είναι παροχολογία να εξασφάλισης σύνδεση και μια ελάχιστη κατανάλωση ηλ. ρεύματος σε όσους είναι άνεργοι, άρρωστοι και τα φάρμακα τους για να ζήσουν απαιτούν ψυγείο για να συντηρηθούν(βλέπε ινσουλίνη για τους διαβητικούς)  και είναι πολιτική ευθύνης να τους κόψεις το ρεύμα την ίδια στιγμή που υπογράφονται και είναι σε ισχύ χαριστικές συμβάσεις με απατεώνες που θέλουν να λέγονται «επιχειρηματίες» και που χωρίς κανένα επιχειρηματικό ρίσκο με τραπεζιτικά  δάνεια, επιδοτούμενα το δημόσιο, στήνουν αιολικά, φωτοβολταικά η συμβατικά εργοστάσια παραγωγής ηλ. ρεύματος και πωλούν στη ΔΕΗ την κιλοβατώρα πολλαπλάσια από την τιμή που αγοράζουν οι ίδιοι το ηλεκτρικό για τη λειτουργία παράλληλων ή των ίδιων των επιχειρήσεων που παράγουν ρεύμα,(βλέπε Μυτιληναίος, Λάτσης, Κοπελουζος κ.α.)?
Τέλος είναι λαϊκισμός  του ΣΥΡΙΖΑ να προτάσσει το χρέος απέναντι σε ένα λαό  και μια κοινωνία που συντρίβεται και είναι υπεύθυνη η πολιτική των Σαμαροβενιζέλων πατώντας πάνω στα συντρίμμια που προκαλεί η πολιτική τους  να προτάσσουν το χρέος απέναντι στους δανειστές που  οι ίδιοι προκάλεσαν με την πολιτική τους όλα αυτά τα χρόνια και οι ίδιοι τους προσκάλεσαν για να έρθουν να τους σώσουν και όχι να μας «σώσουν» όπως προσπαθούν να μας πείσουν? Είναι θέση κυβερνητικής ευθύνης να ισχυρίζεσαι ότι θα κάνεις σκληρή διαπραγμάτευση για να ρυθμίσεις ένα χρέος που ό ίδιος ισχυρίζεσαι ότι είναι βιώσιμο, όταν ακόμα και οι δανειστές και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίζονται ότι δεν είναι. Αν είναι βιώσιμο τι άλλο μπορούν να σου πουν από το να το πληρώσεις με μόνη υποχώρηση τις περισσότερες δόσεις με αντάλλαγμα βέβαια την συνέχεια της επιβολής μνημονίων που θα αλλάξουν το όνομα τους για να συνεχίσουν την καταστροφή της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μοίρασε υποσχέσεις, με χαρτί και μολύβι, με τη βοήθεια και χιλιάδων επιστημόνων σε όλους τους τομείς και με τη συνεργασία κοινωνικών  φορέων, διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο άμεσα υλοποιήσιμων μέτρων που για να εφαρμοστεί πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση που λείπει από την σημερινή κυβέρνηση, γι αυτό πρέπει να γίνει υπόθεση του λαού μας η όσο το δυνατόν ταχύτερη απομάκρυνση της προσφεύγοντας σε εκλογές. Η  κυβερνητική πρόταση δεν συνδέεται με το χρέος και τα μνημόνια που βεβαίως από το ίδιο βράδυ της νίκης στις εκλογές δεν θα ισχύει. Είναι πρόταση μιας άλλης μορφής διακυβέρνησης της χώρας με διαφορετικά προτάγματα και διαφορετικές ιεραρχήσεις.  Οι εκλογές δεν είναι απειλή για τη χώρα αλλά η λύση στα τραγικά της αδιέξοδα από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Εκείνο που απειλείται και το ξέρουν, είναι ότι θα σταματήσει το φαγοπότι μιας πολιτικής και οικονομικής μαφίας που μας ρημάζουν τη ζωή, αν συνεχίσουμε να τους ανεχόμαστε. Τους δικούς τους φόβους ότι θα βρεθούν απέναντι σε ένα λαό που θα δει ποιοι τον κυβερνούσαν και ποιοι τον έφτασαν εδώ, προσπαθεί να τους κάνει φόβους του λαού μας για να μην τους πετάξει από το σβέρκο που του έχουν καθίσει, για τον παγίδευση στη μοιρολατρία του τίποτα δεν αλλάζει και στη λογική του όλοι ίδιοι είναι.
Είναι, λοιπόν, ένα πακέτο ελπίδας, άμεσα εφαρμόσιμο και άμεσα μετρήσιμο για όσους παραμένουν επιφυλακτική για την αξιοπιστία της εφαρμογής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έταξε, απέδειξε ότι υπάρχει διέξοδος προς όφελος του λαού και πήρε τις ευθύνες που του αναλογούν, μοίρασε όμως και τις ευθύνες που αναλογούν και στον καθένα από εμάς να βάλει τέρμα σε αυτό που ό ίδιος βιώνει και θέλει να αλλάξει. Είναι στο χέρι μας.

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Αποστόλου , αναθεώρηση των-αποικιακού χαρακτήρα-συμβάσεων

Με τη λήξη των εργασιών του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδος της 15ης Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και βουλευτής Εύβοιας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Βαγγέλης Αποστόλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  «Καταθέσαμε πρόταση για απόφαση προ ημερησίας διατάξεως για τα διόδια, που είχε ως βασική στόχευση την υιοθέτηση της από όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Είναι χαρακτηριστική η διατύπωση στην πρόταση μας:
“Ζητάμε από την κυβέρνηση την άμεση και ριζική αναθεώρηση των-αποικιακού χαρακτήρα-συμβάσεων, ζητάμε μέτρα ασφαλούς διακίνησης των πολιτών μέσω ασφαλούς δημόσιου οδικού δικτύου και μέτρα οικονομικής ανακούφισης τους.  Καλούμε την περιφερειακή αρχή σε συστράτευση με όλους τους αυτοδιοικητικούς και μαζικούς φορείς της περιοχής για ένα πολυποίκιλο και παρατεταμένο αγώνα για το σκοπό αυτό.  Η Περιφερειακή Αρχή πρέπει το συντομότερο να αναλάβει την πρωτοβουλία συγκρότησης συντονιστικού, αυτοδιοικητικών και μαζικών φορέων, με στόχο τις κινητοποιήσεις κατά των διοδίων.”
Η πλειοψηφία την απέρριψε ακόμα και όταν έγινε δεκτή από τη μεριά μας η συμπλήρωση του ψηφίσματος με την πρόταση του Περιφερειάρχη για συγκρότηση σχετικής επιτροπής. Με τη στάση της αυτή η Περιφερειακή Αρχή συμπαρατάσσεται ουσιαστικά με τις επιλογές της συγκυβέρνησης, αφού όχι μόνο παραπέμπει το ζήτημα στις καλένδες, αλλά ούτε καν έβαλε στη συζήτηση το θέμα των ποινικών διώξεων δεκάδων πολιτών της Στερεάς, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για θεσμική εκτροπή και παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης. Φαίνεται  πλέον ότι η περιφερειακή αρχή συμφωνεί με την ποινικοποίηση των ειρηνικών κινητοποιήσεων  των πολιτών της Στερεάς Ελλάδας.


Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Καλοκαίρι 2014

Το καλοκαίρι έφυγε πριν από λίγες μέρες παραχωρώντας τη θέση του στο φθινόπωρο .Ας δούμε μέσα από  εικόνες και  γραπτά τις  κυριότερες εκδηλώσεις που έγιναν  στο χωριό αυτό το  καλοκαίρι .

26η  Ιουλίου και το χωριό γιορτάζει την προστάτιδα Αγία της ενορίας μας την Αγία Παρασκευή , με κατάνυξη οι χωριανοί και αρκετοί κάτοικοι από τα Λεπιανά κι άλλα χωριά παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία και κατόπιν ασπάστηκαν  την εικόνα της  Αγίας .
Ακολούθησε  πανηγύρι στη σκιά των πλατάνων και των καρυδιών της πλατείας . Το γλέντι διοργάνωσε για λογαριασμό της ενορίας η εκκλησιαστική επιτροπή.  Με πρωτοβουλία των παιδιών της Ιτέας  συμφωνήθηκε οι γυναίκες να κάνουν διάφορες πίτες , φαγητά και  σαλάτες,  επίσης  δωρίστηκαν από τους χωριανούς σφάγια  ( αρνιά και κατσίκια) τα οποία διατέθηκαν δωρεάν στους πανηγυριώτες . Τα χρήματα που μαζεύτηκαν από  τα ποτά και τους καφέδες θα διατεθούν για τις ανάγκες της εκκλησίας κι άλλους κοινωφελείς  σκοπούς. Πολλά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή  στην εκκλησιαστική επιτροπή , στις γυναίκες , στους κατοίκους που δώρισαν τα φαγητά και τα σφάγια  και στα παιδιά(Βάσια Τριανταφύλλου , Γιώργος , Μάκης ,Χρήστος  Τριαντάφυλλος , αφοί Στάθη , Γιώργος, Βαλάντης  Κοτρώνας ,Άρτεμις,  Σταμάτης Τούρουντς , Παναγιώτης Κουλουκούρας  κλπ) που  την εμπνεύστηκαν και την πραγματοποίησαν.
15η Αυγούστου και στη  μεγάλη  γιορτή της ορθοδοξίας(το Πάσχα του καλοκαιριού) η ενορία μας έμεινε χωρίς Ιερέα .Άλλες  ενορίες με εκκλησίες αφιερωμένες στην κοίμηση της Θεοτόκου έπρεπε σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο εντολή της Μητρόπολης   να μείνουν ανοιχτές. Έτσι    ο παπαγιώργης Κουλουκούρας μετέβη και λειτούργησε στην εκκλησιά της κοιμήσεως Θεοτόκου  στα Τοπόλιανα .  Όσοι Ιτεάτες ήθελαν να κοινωνήσουν πήγαν στα Λεπιανά , πολλοί δεν εκκλησιάστηκαν καθόλου.
23 Αυγούστου   στο ξωκλήσι  της Παναγίας στις Λάκκες διοργανώθηκε  πανηγύρι και πάλι  από τους νέους του χωριού κι  εδώ επίσης τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες της εκκλησίας κι άλλους κοινωφελείς  σκοπούς.  

Στα άσχημα της χρονιάς συγκαταλέγεται η αδιαφορία  ή  ο λάθος προγραμματισμός  της απερχόμενης δημοτικής αρχής για την περισυλλογή των σκουπιδιών , αποτέλεσμα οι κάδοι να ξεχειλίσουν και η δυσοσμία ανυπόφορη .Ας ελπίσουμε πως  με τους  καινούριους δημοτικούς Άρχοντες  δεν θα αντιμετωπίσουμε   τέτοιου είδους προβλήματα .

Δυστυχώς την 21η  Ιουνίου 2014 έφυγε από κοντά μας   η Χρυσούλα Ζευγουλά -Ξυραφάκη  του Κων/νου και την 11η  Αυγούστου 2014  έφυγε από κοντά μας  η  θεια Βιργινία Ντόσκα ο θεός να τις  αναπαύσει !


Αυτά ....  και του χρόνου να είμαστε καλά ! καλό φθινόπωρο ! 

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αποκλεισμός αμπελοκαλλιεργητών από τις ενισχύσεις για τον περονόσπορο


Ως «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, η οποία εξειδικεύει τις επιλέξιμες Περιφερειακές Ενότητες για ζημιές σε αμπελοκαλλιέργειες που επλήγησαν το 2011 από περονόσπορο, καθώς πάρα πολλές περιοχές της χώρας που είχαν σημειωθεί προσβολές από το μύκητα, μένουν εκτός ενισχύσεων.
Ήδη 5 μέρες μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της υπ’ αριθμ. 675/92751 ΚΥΑ («ανάθεση στον ΕΛΓΑ της υλοποίησης προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων» μεταξύ άλλων και σε αμπελοκαλλιεργητές των οποίων η εκμετάλλευση είχε πληγεί από περονόσπορο ως αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών συνθηκών, κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος − Δεκέμβριος 2011), είχαν κυκλοφορήσει στη Λάρισα πληροφορίες ότι η Θεσσαλία -και όχι μόνο- θα απουσίαζε από τη λίστα των επιλέξιμων περιοχών.
Πράγματι, η προχθεσινή επίσημη ανακοίνωση του ΕΛΓΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και μαζί τους χειρότερους φόβους των αμπελοκαλλιεργητών, ειδικά σε περιοχές όπου η καταστροφή ανερχόταν άνω του 60% της παραγωγής. Στις επιλέξιμες περιοχές για ζημιές από περονόσπορο στα αμπέλια περιλαμβάνονται μόλις 20 Περιφερειακές Ενότητες, ενώ ολόκληρες Περιφέρειες, όπως λόγου χάρη η Θεσσαλία, η Μακεδονία και η Θράκη, απουσιάζουν πλήρως.
Ερωτηματικά προκαλεί επίσης το ύψος των ενισχύσεων που θα δοθούν: η αριθμ. C (2013) 3944 τελικό/19-6-2013 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί εγκρίσεως της ενίσχυσης αριθμ. SA 35607 (N/2012), αναφέρει ξεκάθαρα ότι «ο προϋπολογισμός για το εν λόγω καθεστώς, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, ανέρχεται σε 40,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 23 εκατ. προορίζονται για την αποζημίωση των γεωργών για τις ζημίες που υπέστησαν εξαιτίας του περονόσπορου της αμπέλου». Στην ΚΥΑ η συνολική προβλεπόμενη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 28.500.000 ευρώ, ενώ επίσης δεν φαίνεται ποιό ποσό έχει προϋπολογισθεί για την ενίσχυση των προσβληθέντων από περονόσπορο αμπελοκαλλιεργειών.
Επειδή ο αμπελοοινικός τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ελληνική αγροτική οικονομία, καθώς η Ελλάδα εξάγει εξαιρετικής ποιότητας επώνυμα κρασιά, ΠΟΠ και ΠΓΕ, και θα έπρεπε να στηρίζεται με κάθε πρόσφορο μέσο και όχι να πολεμιέται.
η εκδοθείσα ανακοίνωση του ΕΛΓΑ αποκαλύπτει την πρόθεση της κυβέρνησης για αποκλεισμό όσο το δυνατόν περισσότερων αμπελοκαλλιεργητών από το πρόγραμμα ενισχύσεων. οι σταφυλοπαραγωγοί βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, ενώ παράλληλα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τις απαιτούμενες δαπάνες προκειμένου να διατηρήσουν τις αμπελοφυτείες τους.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:Για ποιό λόγο, ενώ το συνολικό εγκριθέν ποσό από την Κομισιόν ανέρχεται στα 40,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατ. αφορούν αποκλειστικά την αποζημίωση για τον περονόσπορο, η ΚΥΑ προβλέπει συνολική δαπάνη 28,5 εκατ. ευρώ;
Σε ποιές ενέργειες θα προβούν για τη διεύρυνση του πίνακα επιλέξιμων Περιφερειακών Ενοτήτων και σε άλλες περιοχές, στις οποίες είχε χτυπήσει ο περονόσπορος, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής;
Ποια επιπλέον μέτρα θα λάβουν για τη στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας στην χώρα μας;