Ελάτε στην παρέα μας !

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014

Αποστόλου :Επικίνδυνη η διατροφική εξάρτηση της χώρας μας

Αποτελεί κοινή αντίληψη ότι σε περιόδους παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, όπως είναι αυτή που βιώνει η χώρα μας, αργά ή γρήγορα θα αναδειχθεί σκληρά η επισιτιστική μορφή της. Και η δική μας η κρίση θα είναι επαχθέστερη γιατί θα συμβεί σε περιβάλλον διατροφικής εξάρτησης από εισαγωγές αλλά και ασυδοσίας στη διακίνηση των βασικών διατροφικών αγαθών.
Αρκεί να αναφερθεί ότι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, που είναι κυρίως διατροφικό, ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ και τρέχει με καλπασμό, μετατρέποντας την παραδοσιακά αγροτική Ελλάδα σε αιμορραγικά εισαγωγική χώρα. Εισάγουμε όχι μόνο κρέατα, γαλακτοκομικά και ψάρια, αλλά και τεράστιες ποσότητες τυποποιημένων τροφίμων, ζωοτροφών, σιτηρών, οσπρίων, νωπών φρούτων, ξηρών καρπών, κατεψυγμένων λαχανικών κ.λπ.
Από την άλλη η κερδοσκοπία, από το χωράφι μέχρι το ράφι, οργιάζει, με τη σχέση των τιμών παραγωγού με τις τιμές καταναλωτή στη χώρα μας να διαμορφώνεται στο 1 προς 6, όταν στην Ε.Ε. δεν ξεπερνά το 1 προς 3. Πρόκειται για τη πλέον μακρόβια και άθικτη απάτη, που σπρώχνει παραγωγούς και καταναλωτές στη συνεχή συρρίκνωση των εισοδημάτων τους και τελικά στην ανέχεια.
Για την αντιμετώπιση του πρώτου προβλήματος πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επιδίωξη της αυτάρκειας. Οφείλουμε να αναπληρώσουμε μεγάλες ποσότητες εισαγόμενων προϊόντων με εγχώρια μέσα σε ένα νέο πλαίσιο πολιτικής γης και αποκατάστασης των καλλιεργειών που χάθηκαν, αλλά και να στηρίξουμε την κτηνοτροφία που καλείται να καλύψει το 70% των διατροφικών μας αναγκών....
Διαβάστε περισσότερα :ΕΔΩ
Δημοσίευση σχολίου