Ελάτε στην παρέα μας !

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Ο Παρνασσός δεν υποκύπτει…

Tων Άλκη Βούλγαρη ,Δημήτρη Κοΐβαρη- Νίκου Στούπη ,Βασαίλη Τσιτσιρίγκου
Μέσα στο «στρατηγικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλήματος του κοινωνικού πλούτου», που εφαρμόζουν οι μνημονιακοί εθνοσωτήρες Σαμαράς-Βενιζέλος, περίλαμπρη θέση κατέχει, η παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ του “Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού” .
Ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορούσε παρά να είχε προβλέψει, την εκ των προτέρων αναβάθμισή του με προίκα κοντά στα 40 εκατομμύρια ευρώ που η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διέθεσε μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013. Το σημερινό πολιτικό σύστημα που μας διοικεί, βγάζει τον τόπο μας και τις υποδομές του στο σφυρί . Είχε προηγηθεί στα προηγούμενα χρόνια, η διάλυση της παραγωγικής βάσης της περιοχής, η καταστροφή κάθε έννοιας συλλογικού συμφέροντος, η κυριαρχία της ιδεολογίας του τουρισμού και κυρίως του γρήγορου και εύκολου - πλήν όμως «κοντοπόδαρου» - πλουτισμού.
Ταυτόχρονα είχε δρομολογηθεί τόσα χρόνια από τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις, η οργάνωση της τοπικής οικονομίας μονοσήμαντα γύρω από την σαθρή βάση της παροχής υπηρεσιών, η καταστροφή της ταυτότητας και της παραγωγικής φυσιογνωμίας του χώρου.
Σήμερα βεβαίως μας ζητούν και τα ρέστα!
Θα μας βρούν απέναντι : Στην Βουλή, στους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς, στις τοπικές κοινωνίες, μαχόμενους για τον δημόσιο χαρακτήρα των πόρων και, για τον πλούτο που μόχθησε ο λαός μας για να φτιαχτεί.
Θα μας βρούν απέναντι με ένα Εναλλακτικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την περιοχή : Ένα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας, με κεντρικό θέμα και τίτλο ‘ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ‘.
Διότι, εκτός από το “Χιονοδρομικό Κέντρο” υπάρχει και ο τόπος μας, ο “τόπος των γηγενών” : Η Μαριολάτα, η Σουβάλα, η Βελίτσα, η Αγόριανη, η Γραβιά και το Χάνι της, παραδίπλα το Κέντρο της Γής, οι Δελφοί και το Δελφικό τοπίο, τα Σάλωνα, το Χρισσό, ο Μπράλος με τα τσίπουρα, το Δαδί με τον “Ταρζάν” (γεωργικό μηχάνημα), τα εκατοντάδες μέτρα κοντοσούβλι στις Απόκριες, το Mουσείο Ψωμιού στην Αμφίκλεια….Υπάρχει η ζωή των ανθρώπων στην περιοχή, οι κοινωνικές δομές, οι υπηρεσίες, η τρίτη ηλικία (οι παλιοί), οι νεώτεροι, τα ήθη και τα έθιμα, το στάρι, το ψωμί… Υπάρχει η αγροτική και ορεινή Ελλάδα, η αγροτική ζωή και οι άνθρωποι της υπαίθρου. Τα πρότυπα αγροκτήματα και καταλύματα…Οι κατασκηνώσεις στο Μοναστήρι της Δαύλειας, η Δαύλεια, η Ελάτεια, τα Κηφισοχώρια, η Χαιρώνεια και η Λιβαδειά (πύλες εισόδου στον Παρνασσό), το “ηρωικό” Δίστομο. Οι στοές και τα Μεταλλεία του Μπάρλου στις πλαγιές του Παρνασού
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση :ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: