Ελάτε στην παρέα μας !

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Αποστόλου :Προβλήματα στην απευθείας διακίνηση αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς λόγω των περιορισμών στο υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο.

Αποστολου ερώτηση Προς τους κ.κ. Υπουργούς:Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Πριν από την ψήφιση του Ν. 4264/2014, το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο μπορούσε να ασκηθεί ελεύθερα σε όλη τη χώρα για την πώληση πρωτογενών προϊόντων γης, ενώ για τα υπόλοιπα, μόνο στην περιφέρεια της αρμόδιας αρχής που χορηγούσε την σχετική άδεια.

Σύμφωνα, όμως, με τις νέες διατάξεις του Ν. 4264, ουσιαστικά καταργείται το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο, αφού αυτό μπορεί να ασκείται μόνο σε δήμους με πληθυσμό μικρότερο από 3.000 κατοίκους, δηλαδή σε ελάχιστες περιοχές της χώρας (χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 3000 κατοίκων είναι μόλις 35 επί συνόλου 325 και στην πλειοψηφία τους είναι σε μικρά νησιά και απομονωμένες περιοχές)!

Επειδή, με βάση τους συγκεκριμένους χωρικούς περιορισμούς για την άσκηση του πλανόδιου εμπορίου και σε συνδυασμό με την κατάργηση της άδειας υπαίθριου εμπορίου παραγωγού, ουσιαστικά καταργείται πλήρως για τους αγρότες το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο, αφαιρώντας τους την δυνατότητα να διαθέτουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους στην αγορά ωθώντας τους είτε στην παρανομία είτε στους μεσάζοντες.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Προτίθεται το Υπουργείο να τροποποιήσει ή να καταργήσει τους υπάρχοντες χωρικούς περιορισμούς για την άσκηση πλανόδιου εμπορίου, ώστε να επανέλθει η συγκεκριμένη δυνατότητα απευθείας διάθεσης των προϊόντων, που αποτελεί ζωτική ανάγκη για χιλιάδες παραγωγούς με παράλληλα οφέλη για τους καταναλωτές
Διαβάστε περισσότερα :ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: