Ελάτε στην παρέα μας !

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ημερίδα για αγρότες, επαγγελματίες στη Γρανίτσα !



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νομός Ευρυτανίας
Δήμος Αγράφων
Ταχ. Δ/νση: Κερασοχώρι
Γραφείο Δημάρχου
Τηλέφωνο: 2237351320
FAX:2237351313
Email: info@dimos-agrafon.gr











Κερασοχώρι , 28 Μαρτίου 2013
Ορθή Επανάληψη
Δελτίο Τύπου
Ο Δήμος Αγράφων σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ευρυτανίας και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας θα διοργανώσουν ημερίδα την Δευτέρα 08/04/2013 και ώρα 18:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Γρανίτσας.
Η ημερίδα αφορά αγρότες, επαγγελματίες και άλλους ενδιαφερόμενους που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στα Προγράμματα και να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στα μέτρα του ΠΑΑ 2007-2013.
Ο Δήμαρχος
Δημήτριος Τάτσης

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Αποκριές στην Ιτέα !

Στο χωριό μας  τα χρόνια εκείνα (δεκαετία του 80 ) οι Αποκριές ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να ξεδώσουμε , για μας τους μικρούς ήταν μια ακόμη καλή ευκαιρία για διασκέδαση  αλλά και για να βγάλουμε χαρτζιλίκι.
Χαρτζιλίκι για τους μασκαράδες τις αποκριές; 
Μπορεί σήμερα να μοιάζει αστείο   αλλά στις μέρες μας  έτσι είχαν τα πράματα  ! 
Οι μεγάλοι τη μέρα αυτή  πήγαιναν στην Εκκλησία και οι μικροί  ντύνονταν ΄΄μασκαράδες ΄΄ για να διαιωνίσουν  το έθιμο , την παράδοση! 
Μέρες   πριν τις αποκριές , οι πιτσιρικάδες του χωριού  ψάχναμε να δούμε πως θα ντυθούμε  ή καλύτερα πως θα μασκαρευτούμε για τη μέρα αυτή ! 
Ντυνόμασταν συνήθως με ρούχα παλιά και τρύπια τα οποία γυρίζαμε ανάποδα, για να φαινόμαστε ακόμη πιο αστείοι ! Κρύβαμε το πρόσωπο με προσωπίδες φτιαγμένες από χαρτόνι , στις οποίες εξωτερικά ζωγραφίζαμε με κάρβουνα αστείες ή τρομακτικές φάτσες ! 
Φορώντας τες πάντως, μπαίναμε στο ΄΄πετσί΄΄ του ρόλου που επωμιστήκαμε  βάσει προσωπίδας .
Συνεχίζαμε το ΄΄στολισμό ΄΄ και τη μεταμφίεση  φορώντας μεγάλα κουδούνια και κυπριά στη μέση μας τα οποία καθώς κινούμασταν έκαναν θόρυβο τρανό ! 
Περίοπτη θέση στη σκηνοθεσία κατείχε το ΄΄νυφικό ΄΄ και φυσικά η Νύφη !!!
Μια νύφη κακάσχημη, με γένια , ψηλή και άγαρμπη ! 
Πολεμοφόδιά μας ήταν η στάχτη και το σταχτοφούσκι (κάλτσα που τη γεμίζαμε με στάχτη ) και φυσικά η δύναμη  που μας έδινε απόκρυψη της προσωπίδας ! 
Όλη η διαδικασία λάμβανε συνήθως χώρα  στη θέση ΄΄Αμπέλια ΄΄ -λόφος απέναντι από την Αγιά Παρασκευή- 
Μόλις βλέπαμε πως η εκκλησία ΄΄απόλυσε΄΄ ορμούσαμε - σαν τους πολεμιστές - για το χωριό ,  τραγουδώντας, βροντώντας τα κουδούνια μας  , πειράζοντας τους περαστικούς  και κάνοντας θόρυβο δυνατό  ! 
Σκοπός μας  και στόχος ήταν  η ΄΄πλάκα΄΄  και  το λέρωμα με το σταχτοφούσκι  όλων των καλοντυμένων  χωριανών μας !
Αρκετές ήταν οι φορές που οι χωριανοί  ενοχλούνταν με τα καμώματα των μασκαράδων ! μια φορά μάλιστα ο Φάνης ο Ντόσκας  είχε ΄΄φάει ΄΄ πολλή  στάχτη ...τόση που θυμωμένος κατέστρεψε την προσωπίδα του Γιώργου του Κοτρώνα ! 
Πολλοί …μάλλον οι περισσότεροι τα ΄΄έψαλαν΄΄ στο Θεοφάνη για αυτή  του, την αντίδραση , πρόχειρα επιδιορθώθηκε η προσωπίδα και οι μασκαράδες συνέχισαν το έργο τους ! 
Πηγαίναμε σε όλα τα σπίτια της Κρετσίστας και της Τσερνόκας ... τραγουδούσαμε και χορεύαμε !  
Οι χωριανοί μας κερνούσαν νερό , κρασί , γλυκά , ψωμοτύρι κλπ .
Μας έδιναν επίσης κι ένα μικρό χρηματικό ποσό σαν ανταμοιβή για τον κόπο μας κι επειδή έτσι ήταν το έθιμο! τα χρήματα τα μάζευε στο τσαντάκι της η ΄΄νύφη΄΄ και τελειώνοντας τα μοιράζαμε... -είδατε να το χαρτζιλίκι ! -
Στις μέρες μας  το έθιμο έχει ατονήσει ...
Δεν έχουμε δυστυχώς φωτογραφίες εκείνης της εποχής ….δε γνωρίζουμε αν κάποιος χωριανός έχει …
Και του χρόνου να είμαστε καλά ! Καλή Σαρακοστή !

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Το λαθρεμπόριο


Το πετρέλαιο  έχει φτάσει σε τιμές απαγορευτικές για τους  χειμαζόμενους Έλληνες  η πολιτεία βέβαια  αύξησε την τιμή του για το καλό μας !!! για να πατάξει δηλαδή τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο !!!  Δε σταματούν  οι φωνές που λένε πως υπάρχουν μέτρα για να χτυπηθεί  εύκολα το λαθρεμπόριο , πως μπορεί  να λυθεί  το πρόβλημα αμέσως,  κάνοντας κάτι απλό ...βάζοντας  μετρητές στα διυλιστήρια !!! Λύσεις φαίνεται πως υπάρχουν πολλές..... με  τα μέτρα  πάντως ούτε το λαθρεμπόριο εξαλείφτηκε , ούτε η φοροδιαφυγή . Πάρα ταύτα,  νέοι χάνονται από τις αναθυμιάσεις  αυτοσχέδιων  μαγκαλιών ,  πόλεις πνίγονται στην αιθαλομίχλη  ,  ο κόσμος υποφέρει , κρυώνει , πεινά , αυτοκτονεί ! Γιατί ;