Ελάτε στην παρέα μας !

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Ευρυτανία

Ο νομός Ευρυτανίας είναι ένας από τους πενήντα ένα νομούς της Ελλάδας και ανήκει στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Πρωτεύουσα του νομού είναι το Καρπενήσι.
Ο νομός είναι σχεδόν ολοκληρωτικά καλυμμένος από βουνά, συμπεριλαμβανομένων του Τυμφρηστού και του Παναιτωλικού στα νότια και ποτάμια συμπεριλαμβανομένων του Αγραφιώτη και του Μέγδοβα στα ανατολικά και του Αχελώου στα δυτικά, που εκβάλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Είναι ένας από τους πιο αραιοκατοικημένους νομούς στην Ελλάδα.
Ο νομός συνορεύει με την Αιτωλοακαρνανία στα δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια (δυτικά πάνω από τον Αχελώο ποταμό), με τηνΚαρδίτσα στα βόρεια, και με τη Φθιώτιδα στα ανατολικά.
Διοικητικά ο νομός υπάγεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας   , της οποίας αποτελεί Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις του  νόμου 3852/2010 «Σχέδιο Καλλικράτης».
Ιστορία 
Οι αρχαίοι Ευρυτάνες κατοικούσαν την τραχειά ορεινή περιοχή της Βόρειας Αιτωλίας και εθεωρούντο ως ο ισχυρότερος αλλά και ωμότερος από τους Αιτωλικούς λαούς. Γύρω τους ζούσαν οι Απεραντοί, οι Οφιονείς, οι Θεστιείς, οι Δόλοπες, οι Αινιάνες και οιΑκαρνάνες. Η ονομασία της περιοχής οφείλεται μάλλον στον μυθικό ήρωα Εύρυτο, ο οποίος βασίλευε στην πόλη Οιχαλία, που είχε κτίσει ο Μελανεύς, βασιλιάς των Δρυόπων. Η τοποθεσία της Οιχαλίας δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς, μερικοί την τοποθετούν στο Παλαιόκαστρο του χωριού Κορυσχάδες, κοντά στο Καρπενήσι, ενώ άλλοι την ταυτίζουν με την τοποθεσία Αντάνιαστο απόκρημνο όρος Κόμπολο.
Οι Ευρυτάνες συμμετείχαν στην εκστρατεία της Τροίας, άλλοι με αρχηγό τον Γουνέα, βασιλιά της Κύφου, άλλοι με τον Φοίνικα ως συμπολεμιστές του Αχιλλέα και άλλοι με τον Θόαντα, τον Ποδαλείριο και τον Μαχάονα. Το 429 π.Χ. ο Αθηναίος στρατηγόςΔημοσθένης επιτέθηκε εναντίον των Λοκρών και των Ευρυτάνων, αλλά νικήθηκε από τους Ευρυτάνες και τους Αιτωλούς, που μιλούσαν τότε μια δική τους διάλεκτο δυσνόητη από τους άλλους ΄Ελληνες. Οι Ευρυτάνες, μαζί με τους Θεστιείς και Οφιονείς, υπήρξαν ισχυρά στοιχεία της Αιτωλικής Συμπολιτείας, η οποία αντιστάθηκε και υπέκυψε τελευταία από τις ελληνικές περιοχές στους Ρωμαίους.............

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

Ο θεσμός των Σχολαρχείων στην Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία

                                            Π  Ρ  Ο  Σ  Κ  Λ  Η  Σ  Η
Η ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΟΜΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΦΛΕΒΑΡΗ 2013 ΩΡΑ 11.00, ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ ( ΣΤΑΔΙΟΥ 13 ΠΛ.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ),  ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ""Ο θεσμός των Σχολαρχείων στην Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία - Ο Σχολάρχης  Ιωάννης Κούρος ( 1854 - 1912 ) 100 χρόνια μετά"" (Πρακτικά Ημερίδας).


                                                       ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΝΕΜΗΘΕΙ ΔΩΡΕΑΝ 


Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Έργα στα χωριά μας !


Με το συνολικό ποσό των έξι εκατομμυρίων ευρώ  η  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  μέσω της Αρμόδιας Διεύθυνσης  Τεχνικών Έργων ,  της Περιφερειακής Ενότητας  Ευρυτανίας  επιχειρεί να αναβαθμίσει το οδικό δίκτυο του Νομού μας .
Ένα από τα έργα αυτά αφορά την  ασφαλτόστρωση και ανακατασκευή του δρόμου Ραπτόπουλο –Νέο Αργύριο συνολικού προϋπολογισμού  2.200.000 ευρώ . Μετά από χρόνια και χρόνια εξαγγελιών  , μετά  τη ΜΟΜΑ , μετά από σχεδιασμούς ,  αποφάσεις , σχέδια επί χάρτου  κλπ...  ένα ακόμη έργο σχεδιάζεται!!!  Ας ελπίσουμε πως επιτέλους  αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί για να ανακουφίσει τους κατοίκους των χωριών Παλαιοχωρίου , Νέου Αργυρίου και  Δαφνούλας από την ταλαιπωρία , τη λάσπη ή  τη σκόνη του χωματόδρομου  ! 

Ευρυτάνες


Η Ευρυτανία, η Ευρυτανία μας, μια από τις ορεινότερες περιοχές της Ελλάδος στο κέντρο της Στερεάς Ελλάδος και στο ψηλότερο σχεδόν σημείο της, ένας τόπος με πλούσια βλάστηση, με απαράμιλλο φυσικό μεγαλείο και με πολλές πηγές πλούτου βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση, όλοι οι κάτοικοί της είναι σχεδόν άποροι. Έτσι οι Ευρυτάνες βρήκαν μόνη διέξοδο, την φυγή από τον τόπο τους,  γράφει ο Παύλος Μπακογιάννης το 1960, στην μελέτη του η «Ευρυτανία και οι οικονομικές της δυνατότητες».
 Από τα σπλάχνα του  φτωχού αυτού Νομού  ‘της πατρίδας μας΄ γεννήθηκαν ηρωικές μορφές Λιβίνης, Παλιόπουλος, Κατσαντώνης, Μπουκοβάλας, Γιολδασαίοι, Καραισκάκης, Μπότσαρης  είναι μερικοί από αυτούς  που  δυνάμωσαν την ανάσταση του γένους, σε κάθε διάσελο και σε κάθε κοντοραχούλα, γεννήθηκαν Ευρυτάνες της προσφοράς, του φιλότιμου, της αρετής και  πάνω από όλα της περηφάνιας. Κάποτε πήγαν ως μάρτυρα ένα γέρο πατριώτη 70 χρονών, αγωνιστή μαζί με τον Καραϊσκάκη, να εισπράξει  σε δίκη τα οδοιπορικά του, άμα άκουσε ότι θα πληρωθούν απ’ το ταμείο είπε:
Βρε παιδιά  τι πράματα είναι αυτά. Να πάρουμε λεφτά απ το κυρ Ταμείο. Ημείς να χαμε να δίναμε στο κυρ Ταμείο λεφτά.
Μα καπετάν Βασίλη, έτσι το λέει ο νόμος.
Ποιος νόμος βρέ  μασκαράδες αυτά είναι ντροπές πράματα.

Θαν. Γιαννακόπουλος , καθηγητής ΑΠΘ

Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

Ματιές στο παρελθόν ..2 Γιώργος Σεφέρης !

 Το χθες θύμιζε εξαιρετικά το σήμερα. Μέσα στο 1945 ο Αμερικανός Τζέιμς Μπερνς έβρισκε το άλλοθι για την έντονη παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα τονίζοντας "την ανικανότητα των Ελλήνων ηγετών να συνεργαστούν για τις επείγουσες ανάγκες της χώρας τους. Η εντύπωση που κέρδιζε έδαφος στο εξωτερικό ήταν ότι ο εγωισμός και η φιλαργυρία των Ελλήνων δημόσιων ανδρών τους τυφλώνει σε όλα τα ευρύτερα ζητήματα και ότι ίσως η Ελλάδα είναι ανίκανη να αυτοκυβερνηθεί και να επιλύσει τα άμεσα οικονομικά της προβλήματα".!!!!!!!!!!!!!!!! 

Ο διπλωμάτης και ποιητής Γιώργος Σεφέρης σημείωνε την ίδια περίοδο στο ημερολόγιό του: "… η βλακεία, η εγωπάθεια, η μωρία και η γενική αναπηρία της ηγετικής τάξης στη σημερινή Ελλάδα σε φέρνει στην ανάγκη να ξεράσεις… είμαι βέβαιος πως τούτοι οι ελεεινοί δεν αντιπροσωπεύουν τη ζωντανή Ελλάδα".......


ΙΤΕΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ  Σωτήριον έτος 2013 !Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

Δημαιρεσίες στο Δήμο Αγράφων !


Συνεδρίασε την Κυριακή το Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων για την εκλογή προεδρείου,νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  εκλέχθηκε ο κ.  Χρήστος Δημητρόπουλος.
Με  μικρή συμμετοχή των μελών του λόγω ΄΄αποχής΄΄ της μειοψηφίας , αλλά και συμβούλων της παράταξης του Δημάρχου Δημητρίου Τάτση!!! νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  είναι ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Δημητρόπουλος ,Αντιπρόεδρος ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής και Γραμματέας ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Ζαχαράκης .
Να ευχηθούμε στη νέα σύνθεση και στον  πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους  κι ας ελπίσουμε  πως η αναδιάρθρωση αυτή θα δώσει ώθηση  , δύναμη και  πρωτοβουλίες  για έργα!!!Έργα  που  καιρό έχουμε να δούμε στα μέρη μας. Ειδικά στο χωριό μας τρία χρόνια τώρα ούτε  έργο ή υποψία σχεδιασμού του  δεν εντοπίστηκε !

Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

Πολύτιμα τα πράσινα λαχανικά

Στα χρόνια του Μεσαίωνα το πράσινο χρώμα ταυτιζόταν με το κακό και το σατανικό. Στις μέρες μας, το πράσινο χρώμα έχει αποδεσμευτεί από αυτούς τους χαρακτηρισμούς, φέρνοντας πλέον τον άνθρωπο πιο κοντά στη φύση, την ηρεμία, την αρμονία και την ισορροπία. 

Ο σύγχρονος πολιτισμός βάζει το πράσινο στη ζωή μας με κάθε μορφή και έννοια, ακόμη και στη διατροφή μας. Συγκεκριμένα, τα λαχανικά έχουν την ικανότητα να υπενθυμίζουν την παρουσία του πράσινου και να επιβάλλουν στη σύγχρονη διατροφή τα ευεργετικά χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα.

Οι ενώσεις που θεωρούνται υπεύθυνες για το έντονο πράσινο χρώμα των λαχανικών είναι οι γλυκοσινολικές ενώσεις και η χλωροφύλλη. Οι γλυκοσινολικές ενώσεις περιέχουν θείο και έχουν συσχετιστεί με την ελάττωση του ποσοστού επιπολασμού πολλών μορφών καρκίνου. Ομοιοτρόπως, η χλωροφύλλη περιέχει θεραπευτικά συστατικά που αναζωογονούν το σώμα, αυξάνουν την αιμοσφαιρίνη και βοηθούν στον σχηματισμό του σιδήρου. Ιδιαίτερη ιδιότητα της χλωροφύλλης είναι η αποτοξινωτική δράση της στο συκώτι, απομακρύνοντας βαρέα μέταλλα και χημικές τοξίνες.

Το σπανάκι, το μπρόκολο και το μαρούλι θεωρούνται οι «τρεις σωματοφύλακες» του ανθρώπινου οργανισμού, που καθημερινά θυσιάζονται στην κουζίνα του σύγχρονου νοικοκυριού, προκειμένου να προασπιστούν την υγεία του ανθρώπινου σώματος, ενώ η ρόκα είναι ο «Ντ’ Αρτανιάν», που ήρθε να ολοκληρώσει την ασπίδα προστασίας της υγείας του ανθρώπου.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr